Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

ZbigniewG 10:29, 05 lut 2015

paola1a napisał(a)
..Natomiast zawiodłam się na różowej anabelce - do jej białej koleżanki BARDZO dużo jej brakuje

Paola patrz pozytywnie
paola1a 10:42, 07 lut 2015

Które z hortensji bukietowych zakwitają najwcześniej: Polar bear, Sweet summer, Phantom, Bobo, Diamantino. Zastanawiam się nad mini szpalerkiem i chcę któreś z tych ale wolałabym, żeby kwitły wcześniej niż np. Limelight. Wiem, że Phantom i Vanila fraise wyprzedzają ją prawie o miesiąc ale te już mam i chciałabym inne. Jeśli ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia proszę o podzielenie się spostrzeżeniami.
Gardenarium 11:47, 07 lut 2015

Musiałyby rosnąć wszystkie w jednym ogrodzie w jednakowych warunkach, porównywanie ich w różnych ogrodach mija się z celem, bo warunki i strefa klimatyczna mogą być bardzo różne.

Np. Wrocław i Warszawa albo Suwałki

Instagram Ogrodowiska
Ewik 12:18, 07 lut 2015

Szefowa jak zawsze dobrze mówi.U mnie bobo zakwita najszybciej ale jest zdecydowanie mniejsza i ma bardziej kruche pędy.z niższych zdecydowanie bardziej wolę Little lime.
paola1a 13:46, 07 lut 2015

Nie chodzi mi o porównywanie stref klimatycznych. Jeśli u mnie Vanila fraise zakwita najszybciej w stosunku do innych odmian, to u innych nawet w Suwałkach, też pewnie zakwitnie szybciej niż np. limelight i o tego typu spostrzeżenia mi chodzi.
Gardenarium 13:53, 07 lut 2015

Ja wiem o co chodzi, tylko znajdż takiego co ma te wszystkie w jednym ogrodzie. Chyba że wybiórczo, ktoś ma dwie i je porówna inny ktoś ma inne dwie itd.

Instagram Ogrodowiska
paola1a 14:20, 07 lut 2015

Racja, może nie zbyt precyzyjnie się wyraziłam o co mi chodzi
A w to, że są tacy pasjonaci właśnie tutaj co mają u siebie wiele odmian głęboko wierzę
Agnieszka_B 14:23, 07 lut 2015

Powtórzę pytanie o hortensję kosmatą . Czy jest się czego bać?
Jeśli nie to poradźcie proszę gdzie posadzić , na jakie stanowisko?
I w ogóle ciekawa jestem waszych doświadczeń, bo kusi mnie ten krzaczek bardzo.
Piorunek 09:48, 11 lut 2015

Czy można posadzić hortensje limelight w plątaninie korzeni po ściętym drzewie (blisko pnia)? Oczywiście po częściowym przekopaniu.
kabriolina_sf 11:47, 11 lut 2015

ja się przyłączam do pytania Piorunka z małą modyfikacją moje drzewo jeszcze żyje.