Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:43, 27 gru 2017

Do góry
AgataM napisał(a)
Dorotka, a gdzie Ty się podziewasz? Odezwij sie
Jestem trochę świętowałam chyba jak większość.

Dziś pokażę czym obdarowywałam osoby, które odwiedzałam podczas świąt. Piernikowe chatki też w większości zmieniły swoich właścicieli. Porozdawałam je.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich zaglądających.

Ogród w budowie - nieustającej 16:39, 27 gru 2017

Do góry
Ponieważ ta wiosna jest tylko na niby, wracamy do choinek.

[ ]
Ogród w budowie - nieustającej 16:32, 27 gru 2017

Do góry
My tu bombki i choinki, zima dopiero się niby rozpoczęła a ja dziś przez trzy godziny czyscilam rabaty a oczar kwitnie. I to wszystko w niskim słońcu
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 16:09, 27 gru 2017

Do góry

Zmieniłabym trochę linię rabat i dała wyspę na dole po prawej. Bukszpan inaczej bym posadziła.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:02, 27 gru 2017

Do góry
Ewaa_91 napisał(a)
Bardzo Pani dziękuję za inspiracje, przynajmniej wiem w jakim kierunku iść twraz zimą będzie czas żeby sobie to wszystko rozplanować a potem działać

Korzystając z okazji może uda popytać mi się jeszcze o rabate frontowa, taka reprezentacyjna, czy mogłaby mi Pani tez coś w tym temacie doradzić. Chodzi mi o rabate wzdłuż ogrodzenia. Gdzieś w 1/3 ogrodzenia jest chodnik z kostki i brameczka wejściowa. Po obu stronach kostki, symetrycznie rośnie po 1 dużym świerku z podcietymi gałązkami gdzieś na 150 cm. Pod nimi póki co nic nie rośnie, wzdłuż kostki są posadzone dość rzadko (myslalam o dosadzeniu mkedxy nimi hortensji) kule z thui.

Tak jak jest nie może zostać, są rośliny porozrzucane chaotycznie po całym trawniku na froncie. Nie ma trawy ani rabaty, jest trawa pomiędzy krzakami, a tak nie powinno być.
Północny, suchy przedogródek, jak zagospodarować. 15:58, 27 gru 2017

Do góry
koculka napisał(a)
Bardzo prosze o rady w zapropojektowaniu przedogórdka od północnej strony.

Stare nasadzenie dorbne wyrzucić, ziemię przekopać, wybrać chwasty i byle co, zaprawić kompostem, nieco unieść, żeby lepsze warunki były. Pod hortensje kopac duże doły i zaprawiać dobrze, podlewać.

1 Hortensje bukietowe 1 odmiana
2 trzmielina fortunego 'Emerald'n Gold'
3 runianka
4 żurawka 'Obsidian'
5 Carex 'Evergold'
6 wrzosiec lub żurawka o jaśniejszych listkach niż Obsidian np. 'Berry Smoothie'.

Po prawej drzewko kuliste.

Ogród w Klein Kottorz 15:48, 27 gru 2017

Do góry
Trawnik przekopany, skarb nadal czeka na zagospodarowanie.

Muszę się pochwalić jednym z prezentów gwiazdkowych. Zawsze skarżyłam się na niską jakość podstawowego narzędzia ogrodnika, czyli motyki, więc syn postanowił mnie uszczęśliwić i przywiózł mi z Niemiec taki sprzęt:

Spróbuję używać zgodnie z przeznaczeniem, a jak się na moim piaseczku nie sprawdzi zawsze się przyda jako narzędzie do samoobrony .
Choroby klonów, klon - Acer 14:53, 27 gru 2017

Do góry

Proszę o diagnozę moich klonów i derenia pagodowego variegata , rośliny przez całe lato padały choć były opryskiwane różnego rodzaju środkami grzybiczymi co tydzień na przemiennie , podlane Trianum firmy Koppert i wycinane zainfekowane gałęzie. Ogrodnik stwierdził zgorzel pędów a wykluczył werticilioze bo nie było wyraźnych obręczy po przecięciu pędów. Proszę powiedzcie co jeszcze mogę zrobić bo strasznie mi ich żal . Mam ich dużo w ogrodzie bo to moie ulubione rośliny i nie chcę ich stracić . Mazan widzę , że znasz się na klonach proszę w szczególności Ciebie o pomoc . Przygotowałam im przepuszczalne podłoże torf , kompost i mieszałam z korą i perlitem . Sadziłam na górkach . Mają sztuczne nawadnianie . Czekam na odpowiedź.
Liliowo i kolorowo:) 12:27, 27 gru 2017

Do góry
Agania napisał(a)
Ogród zimowy piękny...życzę Ci bliskiego rodzinnego kontaktu na
święta i tak białego jak na zdjęciach

Dziękuje no ale śniegiem to się nacieszyłam przed a teraz to już wiosennie i też niedobrze bo tak jak rok temu, wszystko za mocno się ożywi a potem silny mróz 3 dni i oby tak nie było
Mam od lat zimą mieszkańca w ogrodzie pięknego bażanta, grubodzioby też przylatują i mnóstwo innych ptaków
Liliowo i kolorowo:) 12:22, 27 gru 2017

Do góry
nebel napisał(a)
Danusiu, nie ma to jak kochający dziadkowie .

Oj tak no i ta radość
Ewo u mnie już wiosna w ogrodzie te zdjęcia zrobiłam 25.XII.2017r.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:16, 27 gru 2017

Do góry
Ewo, u Ciebie inny klimat. W styczniu masz jeszcze regularną zimę. Sprawdzałam wpisy sprzed roku. 5 lutego ścięłam rozplenice, miskanty i przycinałam krzewy. Po 20 stycznia już było czuć wiosnę.

W jagodniku zrobiłam jeszcze obwódkę z liliowców. Na zakręcie.

A w sezonie jagodnik wygląda tak

Moja działka na Dębowym Lesie 12:11, 27 gru 2017

Do góry
Napia napisał(a)
Aniu, wszystkiego dobrego już bardziej poświątecznie. Świąteczny kominek mnie zauroczył

Agnieszko witaj ! Dawno ciebie niebylo u mnie
Dziękuję bardzo. I tobie też życzę wszystkiego najlepszego w Nowym zbliżającym się Roku !
Moja działka na Dębowym Lesie 12:05, 27 gru 2017

Do góry
katel napisał(a)
Aniu przepiękne prace wykonujesz - artystyczna z ciebie dusza

Kasiu ,dziękuję bardzo

8
Życie w wiejskim ogrodzie 11:50, 27 gru 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Nowe drzewka, będą sadzone dopiero na wiosnę :
- grujeczniki japońskie
- ambrowiec balsamiczny
- świdośliwa olcholistna
- judaszowiec kanadyjski

Ogród z mleczną drogą. Jakiż ład i porządek!

Same rarytasiki gotowe do działań wiosennych. Nie ma to jak mieć zapasy na zimę, byle do wiosny.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:45, 27 gru 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

(...)

Jagodnik zimową porą.

Mnie zaczyna nosić pod koniec lutego. Choć koniec stycznia jest pewnym przesileniem w oczekiwaniu na prace ogrodowe.

Mam plan ciąć w tym roku ogrodowym (a w przyszłym kalendarzowym) bukszpany jak najszybciej się da, czyli nawet na początku marca (jak nie będzie siarczystych mrozów i opadów).

Jagodnik pierwszy raz widzę w takiej odsłonie. Piękny z tą obwódką!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:07, 27 gru 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cebulowe na wierzchu , a u mnie nad ziemią cebulki, kret wykopał sporo
Ale cieszę się, ze dnia już przybywa i może za tydzień też będę bielić pnie....zaraz jak sprzątnę na rabatach

Cebulkom nic nie będzie. Trzeba je tylko wcisnąć. Niektórzy dopiero w grudniu sadzą cebulowe.

Część bylin już uprzątnęłam, ale większość wciąż jeszcze jest.

Z warzywnika podjadam pory i brukselkę oraz natkę.

Jagodnik zimową porą.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:59, 27 gru 2017

Do góry
Naprzemiennych przymrozków i ociepleń nie przetrzymała gliniana misa służąca jako poidełko. Wrrr... jestem trochę zła na siebie. Trzeba będzie szukać zastępstwa.
Na wrzosowisku wciąż kolorowo.

Cieszy mnie zanikanie gołych placków. Rabaty nawet zimą wydają się wypełnione.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:51, 27 gru 2017

Do góry
Święta, święta i ...po świętach.
Za nami przesilenie zimowe i coraz bliżej do wiosny.
Popatrzę na prognozę pogody. Jeśli trafi się dzień bez opadów, to pobielę drzewka w sadzie.

Ogród polubiły ptaki. Spore gromadki zlatują się do karmników, a żywopłoty liściaste i spore grupy drzewek i krzewów ułatwiają im znalezienie schronienia. W słoneczne dni siedzą na czubkach drzewek i łapią promyki słońca.

Wielkich mrozów nie ma, więc cebulowe pchają się na świat. Kiedyś mnie to martwiło, teraz już wiem, że ten przedwczesny start im nie szkodzi.

Turzyce wciąż mają się świetnie. Ładne kompozycje tworzy wilczomlecz mirtowaty i firletka omszona.

Zachęcona przepisem Pszczółki na schab z szałwią, sprawdziłam stan swojej szałwii. Ma się dobrze!

Przerwa na kawę... 09:06, 27 gru 2017

Do góry
Święta, święta i po świętach... dostałam wspaniałą lekturę na długie wieczory zimowe. Już wiem, czemu katalog ma Austin tak okrojony...
Pogubiłam się po drodze... 08:56, 27 gru 2017

Do góry
Cuda na kiju, jak to mawia moja szefowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies