Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z ogródka na wsi 21:37, 29 sty 2018

Do góry
MOI DRODZY
Dziś mija rok od kiedy pojawiłem się na Ogrodowisku
Cieszę się bardzo, że znalazłem tu tylu sympatycznych ludzi, którzy docenią, pochwalą, doradzą, pomogą. Cieszę się, że zapoznałem osoby, z którymi można zażartować, z którymi kontakt rozwesela najbardziej szare dni. Dziękuję wszystkim odwiedzającym mnie przez ostatni rok, dziękuję tym, którzy byli wsparciem i motywacją do dalszych działań.

A teraz uciekam, bo lekcje gonią
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:31, 29 sty 2018

Do góry
Elu, miło mi, że podoba Ci się moje różane królestwo
Niech Ci Karen dobrze rośnie i cieszy oko.

Queen of Sweden to jedna z pierwszych róż, którą sadziłam u siebie latem 2014 r (z donicy). Tak że niedługo skończy pełne 4 sezony u mnie, ale śliczna była już dwa lata temu. Pewnie to kwestia udanej (tfu tfu) sadzonki.

Ja też na wiosnę pod różane krzaczki daję obornik (korzystam z granulowanego), a potem po pierwszym kwitnieniu, gdzieś na początku lipca, daję nawóz mineralny dla róż. Zasadniczo nie powinno się ich nawozić później niż w lipcu, bo pobudzone do wzrostu pędy nie zdążą zdrewnieć i dlatego mogą przemarzać w zimie.
Od sierpnia do października daje się ewentualnie nawóz jesienny, który pomaga krzaczkom przygotować się przed zimą (ja akurat nie daję, ale to bardziej z braku czasu niż z jakiegoś konkretnego powodu )
Dwa ogrody 21:29, 29 sty 2018

Do góry
Dorotko, elementy ozdobne robię sama przy pomocy foremek właśnie.
Asiu, utknęłam w Twoim wątku. Dekoracje świąteczne klasa i elegancja Wiem już , dlaczego zwróciłaś uwagę na te właśnie bombki. Nie wiedziałam, że poszukiwałaś dzwonków owczych. Nie kupowałam teraz, to pamiątki. Jak jeszcze parę innych rzeczy, które wykorzystam w przyszłym roku.
Doczytałam też, że już wiesz, jak zrobić bombki ze szlagmetalem. To żadna trudność, filmów w sieci jest dużo, wystarczy chcieć. Uff, na zdjęciach trudno pokazać niuanse.
Sama też się tak uczyłam Wykorzystuję płatki 16x16, z rolki nie próbowałam.
W razie czego pytaj, na ile sama wiem pomogę, może być pw. Bombki, jajka, medaliony, sopelki to formy akrylowe.
Jakie bombki robiłaś, ciekawość mnie zżera

Powierzchnia różni się w zależności od tego, czy użyjesz pędzla czy gąbki do nakładania. Usiłowałam zrobić fotkę jak wróciłam z pracy ( a podobno mam ferie)lecz już za ciemno było, może jutro coś cyknę.

Ogrodowe przygody 21:18, 29 sty 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Dziękuję
Iwona, a mają gdzieś u Ciebie Sebastian Kneipp?

niestety
Mała działka - wielkie nadzieje 21:17, 29 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Aniu, nie ma glupich pytan Roze pnace (i nie tylko) najlepiej kwitna, najobficiej, jesli ich pedy prowadzone sa poziomo
https://www.blumen-ostmann.de/fileadmin/_processed_/csm_1235-kletterrose_3e67135f3c.png

Dokladnie tak jak piszesz, mlode pedy, ktore sa jeszcze elastyczne, odchylamy w poziomie i przywiazujemy do szczebelkow pergoli. Takie pedy rosna wlasnie czesto na 2-3 m, tak wiec potrzebujesz tej szerokosci pergoli do wiazania pedow

W pierwszym roku roza sie korzeni i nie zawsze wypuszcza takie dlugie pedy. Wtedy trzeba sie troche uzbroic w cierpliwosc

W zalezosci od tego, ktorego powojnika wybierzesz, posadzisz wtedy jeden albo dwa. To najlepiej juz omowisz z Kasia i Mirka

Ewuniu, dziękuję za Twoją stałą obecność i cierpliwość. Chyba zdecydowałam się na Rosarium Uetarsen i myślę, że posadziłabym ją na środku, wtedy w jedną i drugą stronę byłoby ok. 1,5 m i w odległości 1 m można byłoby po 1 powojniku posadzić. Ale, tak ja mówisz, podpytam Kasię i Mirkę.
Ale do Ciebie też mam pytanie: w dalszej części tej działki, gdzie rosną borówki jest krzak forsycji, a przy nim konwalie. Nie wygląda to dobrze, jak wszystko u mnie. Krzak trzeba trochę uformować, bo jest krzywy i niezgrabny i nie wiem, czy dla konwalii to jest dobre miejsce (czy nie za dużo słońca). Jeśli mogą tam zostać to co można przy nich dosadzić? A jesli to niedobre dla nich miejsce to co z nimi zrobić?
Zapomniałam dorzucić zdjęć (nie za bardzo widać, ale innych nie mam). Za tym ostatnim krzakiem borówki pierwszy krzak to forsycja, a na dole konwalie

Ogrodowe przygody 21:16, 29 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Prześliczna różanka i jaka zdrowiutka, aż kipi kolorem

chociaż lubię biel i róż to temu kolorowi nie mogłam się oprzeć
Ogrodowe przygody 21:14, 29 sty 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Fantastyczne masz róże

Ale ciągle mi mało
Dwa ogrody 20:57, 29 sty 2018

Do góry
Jolanko, Łucjo pracownia wynegocjowana z niemałym trudem, em i chłopcy mieli inne plany. Teraz jest w niej bałagan, ale jak zaczyna się sezon ogrodowy to chowam wszystko Niemniej przez lata szycia, malowania i innych wszelakich robótek uzbierało się mnóstwo różności, wszędzie było poutykane, ciągle czegoś szukałam. Teraz mam wszystko w jednym miejscu. Nawet jak coś robię, to nie muszę potem chować czy sprzątać. Łucjo, szykuj sobie takie miejsce, jak masz możliwość.

Dzisiaj wysłałam Wam nasionka aminka tzn. tym, które podały mi adresy
i nasionka tego maku, jak się nie przyda, to można podać dalej

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:54, 29 sty 2018
Do góry
Motek Yoli to taki profesjonalny jest, równiutki.
Izabela, torbę filcowałaś na mokro? Filcowanie na sucho robi się specjalną igłą, masz zdolności i głowę pełną pomysłów,coś fajnego może z tego wyjść , można robić maskotki, a właściwie wszystko, co tylko się wymyśli, też kwatki .Ja mam zdjęcie pierwszego filcowania (córki).

Krokusy u mnie kwitną

Za drzwiami do ogrodu... 20:12, 29 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
To niebieskie za siatką to przegorzany, mikołajek czy coś innego?

Tak to mikołajki.Częściowo tam wyemigrowały, bo u siebie posadziłam wzdłuż siatki i przejść się blisko nie dało, a co mówić postać - tak śmierdziały jak zaczęły się" niebieścić"- chyba za duże skupienie. Zostawiłam tylko kilka sobie, na resztę patrzę z daleka. Na pamiątkę tej ilości zostawiłam sobie zdjęcie po ścięciu wykopanych

Ranczo Edy 20:03, 29 sty 2018

Do góry
eda napisał(a)
spokojnej nocy miłego odpoczynku ...

Kropelka jak żaróweczka, ale ją uchwyciłaś, spryciula
Ogrodowe przygody 20:00, 29 sty 2018

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:56, 29 sty 2018

Do góry

Ogrodowe przygody 19:55, 29 sty 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Iwonka, a zapodaj jaką fotkę tej rabaty, poproszę masz tam jakieś wypełniacze?

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:52, 29 sty 2018

Do góry
Iwa napisał(a)
Potrafisz filcować na sucho? Przestrzenne detale możnaby "wyfilcować" , też ładnie się prezentują na wełnianym wianku.

Moja córka, hobbystycznie przędzie wełnę, ostatnio taki motek sobie na kołowrotku uprzędła.

Dostałam taką w prezencie, ale Twoja ma przecudne kolory.
Izo, twoja torebka mnie przerasta, obce mi jest szydełko

Ogrodowe przygody 19:49, 29 sty 2018

Do góry
Napia napisał(a)
I ja czekam na wiosnę i lato Miło do Ciebie zajrzeć i pooglądać ślicznotki, które będą nas cieszyć dopiero za kilka miesięcy

Aga nie namówiłam Cię na jesienne zakupy może wiosną?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:49, 29 sty 2018

Do góry

tylko ptaszki frajdę dają

Ogrodowe przygody 19:48, 29 sty 2018

Do góry
ogrodula napisał(a)
Nacieszyłam oczy cudne róże

Witam imienniczkę mojej córci. Widzę, że też lubisz róże
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:44, 29 sty 2018

Do góry
Biedronkowy clematis jest chyba zimozielony, róże też

Śnieg stopniał i odsłonił obraz nędzy i rozpaczy.....jak ja nie lubię tej pory roku ech

Ogrodowe przygody 19:32, 29 sty 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Iwonko ja tez jestem ciekawa i nie predko zobaczymy narazie spią pod włokniną

Ja wsadziłam tylko 5 szt. ty chyba o wiele więcej, marzy mi się jeszcze kilka, w tym na pniu mają chyba po 15 zł chyba kupię Bonicę może jeszcze Jamesa Galawaya , Pilgrim bo to co mam to raczej nie ta róża.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies