Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 21:31, 29 sty 2018

Elu, miło mi, że podoba Ci się moje różane królestwo
Niech Ci Karen dobrze rośnie i cieszy oko.

Queen of Sweden to jedna z pierwszych róż, którą sadziłam u siebie latem 2014 r (z donicy). Tak że niedługo skończy pełne 4 sezony u mnie, ale śliczna była już dwa lata temu. Pewnie to kwestia udanej (tfu tfu) sadzonki.

Ja też na wiosnę pod różane krzaczki daję obornik (korzystam z granulowanego), a potem po pierwszym kwitnieniu, gdzieś na początku lipca, daję nawóz mineralny dla róż. Zasadniczo nie powinno się ich nawozić później niż w lipcu, bo pobudzone do wzrostu pędy nie zdążą zdrewnieć i dlatego mogą przemarzać w zimie.
Od sierpnia do października daje się ewentualnie nawóz jesienny, który pomaga krzaczkom przygotować się przed zimą (ja akurat nie daję, ale to bardziej z braku czasu niż z jakiegoś konkretnego powodu )
Zagajanka 22:17, 29 sty 2018

Jak już jesteśmy przy odgrzewanych fotkach, to pozwolę sobie przypomnieć parę czerwcowych widoczków, kiedy cały ogród promieniał świeżością, zielenią i aromatem nadchodzącego lata...

Ewik 22:20, 29 sty 2018

Czerwiec, czerwiec , cudny jest
Zagajanka 22:55, 29 sty 2018

Już za chwilkę

ElzbietaFranka 23:35, 29 sty 2018

W sierpniu podsypuję przy okazji nawożenia trawnika jesiennym. Przycina na zimę prawie wszystkie róże oprócz pnacych na wys 20-3o cm i palę łodygi, suche liście i nie tylko opadłe liście i płatki róż usuwam odkurzaczem i Pasłęk.
Od stukać nie mam chorób grzybowych ani mszycy. Poprzedni rok u nas był bardzo mokry.

Cudna ta królowa na pewno kupię. Róże kupowałam w 2014 i 2015 Kordesa z jednych jestem zadowolona z drugich nie, ale daje jeszcze szansę. Wcześniej kupowałam byle co i wszędzie nie znam nazw, ale też ładnie rosną już ładne krzaki. Żebym była wcześniej na ogrodówisko inaczej bym kupowała.
ElzbietaFranka 23:37, 29 sty 2018

Jeszcze chciałam zapytać czy królowa to jeden krzak czy więcej bo taki upasiony.
iwonadm 05:24, 30 sty 2018

Rabata z czosnkami to arcydzieło pozdrawiam serdecznie
MartaKozak 11:09, 30 sty 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze chciałam zapytać czy królowa to jeden krzak czy więcej bo taki upasiony.

Chodzi ci o QoS? Nigdzie nie moge jej dostac, jak gdzies znajdziesz do daj cynk pls
Zagajanka 11:26, 30 sty 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Tak, to jest jeden krzaczek. Rzeczywiście, już bardzo "upasiony"
Czeka go w tym roku prześwietlenie
Zagajanka 12:24, 30 sty 2018

iwonadm napisał(a)
Rabata z czosnkami to arcydzieło pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Iwonko. Do arcydzieła daleko jeszcze, ale dążę w tym temacie do perfekcji Znowu będę tam trochę roszad robić - miskanty strasznie się rozrosły i zasłaniają widoczek różany. dodam może też parę cisów fastigiata, by w zimie było więcej pionowych zimozielonych akcentów.