Jak się czujecie? Ja mimo mrozu świetnie się mam!
Słonko zagląda w szybki, dzień jasny ze śniegiem, żarówki zgaszone i odsunęłam w kącik zasłony. Parapet mam z zielenią, i czekam na wiosnę!
Te są cięte co dwa lata, ograniczone wszerz, a górą tylko równane
A te za stożkiem mają mniej niż metr i są formowane co roku, równo, górą i w pionie, bo utrzymuję je żeby nie wrosły w rośliny z przodu. Ale tam mają cień, są pod tulipanowcem
Właściwie to czekam na przesyłkę, sama klasyka:
kosmos 'Purity', aminki, lwia paszcza, dalie 'Bishop's Children do siania, jakiś szarłat, maki, chabry, łubin 'Blue Javelin', czarnuszkę i nasturcję.
jeżeli się zdecyduje to chcialabym to zrobić do końca marca.
Już zebrałam informację że jak najbardziej mogę przesadzić z powodzeniem metrowe rośliny siedzące w ziemi od 3 lat. Bardzo bałam się że zrobię rewolucję a potem będę płakać że mi calkiem fajny już żywopłot zacznie schnąć.
Teraz muszę przeanalizować czy dobrze będą wyglądać serby na całej wschodniej stronie.
1. czy nie za dużo słońca zabiorę rabatom? bo tak naprawdę zostanie im tylko słońce popołudniowe. tym blizej domu jeszcze południowe.
2. czy w przesmyku 4m serby to dobry pomysł?
3. czy takie żywopłoty w L będą dobrze wyglądac? czy z czasem nie będę na to zwracać uwagi?
Jakbym te Variegatusy dała pod Nigry poradzcie co posadzic jeszcze na tej rabacie proszę
po prawej stronie ( której nie widać ) będzie szpaler limek zakończony trzecią nigrą. a tutaj nie mam pomysłu
To jest widok z tarasu więc zależy mi,żeny było ładnie. Na pewno chce tez miec parę hortensji wiec może tam gdzie rosną diamentino i morning light , posadzę szpaler innych hortensji ( diamentino za niskie tutaj ) Ale w tą dziurę pomiędzy nigry to już nie mam pomysłu żadnego Tam gdzie stoi najwyższy szmaragd muszę mieć dojście do wody. Pomocy please
U mnie dzis faza na mietowy i turkusowy
Mietowy to sznurek tzw. Chińczyk - jest niesamowicie miesisty i mega dodaje objetosci. To moje pierwsze testy z tym sznurkiem.
Kamienie to jadeit malajski amazonitowy.
Aniu myślę że biały też pięknie sie będzie prezentował ale nie wiem jaki byłby odpowiedni - z własnego doświadczenia mogę polecić mandżurski - niekłopotliwy i jego maleńkie kwiatuszki chyba ładnie by się komponowały z Rosarium a drugi niekłopotliwy to Beautiful Bride ale nie wiem czy jego kwiaty nie są zbyt duże do Rosarium.
Tu mandżurski: