Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:30, 02 lut 2015

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Danusiu, zdjęcie w tle w odnośniku na głównej do strony "Co robimy w ogrodzie w lutym" jest z Ogrodu z przebudowanym stawem? Kojarzę te nasadzenia i pamiętam, że coś pisałaś o przebudowie i grabach, które tam posadziłaś. Świetnie wygląda nawet teraz zimą

Tak, to ten ogród, byłam tam kilka dni temu na zdjęciach. W art. dodałam te z trawnika.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:30, 02 lut 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Chciałabym ją posadzić w miejscu gdzie praktycznie przez cały dzień jest słońce,nie wiem czy da radę ? A jeżeli chodzi o glebę...nie potrafię określić jaki to dokładnie rodzaj ale jak na moje oko bardzo dobra bo..wszystko rośnie jak na drożdżach,tuż za płotem jest duuży staw,więc wilgotność spora.Ziemia jest chyba trochę gliniasta,bo można ulepić z niej kulkę ;D
To by było na tyle jeżeli chodzi o moją znajomość rodzaju gleb

Nie musisz znać rodzaju gleb, wystarczy, że sadząc hortensję nasypiesz jej w dołek wór próchnicy lekko kwaśnej i wtedy zapewnisz jej podłoże a potem będziesz lała wodę, aby miała wilgotno. Susza jej nie sprzyja. Będzie rosła jak na drożdżach. Nawet w słońcu.

Skarpa z ażurowych płyt 12:24, 02 lut 2015

Do góry
Macierzanka odpada, jest za mała nawet jej nie będzie widać na płytach. Możesz posadzić co chcesz, zależy jaką funkcję ma spełniać ta skarpa. Dużych roślin nie wsadzisz, bo dziurki za małe.
Ogród Mirelli 08:55, 02 lut 2015

Do góry
Ogród może być podzielony w sposób geometryczny, linie rabat proste, w środku na rabacie może być nieregularny układ, ale koliste rabatki to pewnie będzie zgrzyt, chociaż dla zawodowca mógłby to być świetny ogród do zaprojektowania. Tobie, jako amatorce, nie radzę takich eksperymentów.

Jeśli gdzieś koła, to musi się ten motyw powtarzać.

Układaj (projektuj) rośliny geometrycznie, przepleć co jakiś czas czymś wyższym.

Możesz też układać falami na rabacie, ale linie rabat już tylko konsekwentne, czyli proste.
Ogrody inspirowane naturą 08:52, 02 lut 2015

Do góry
Tu zamiast róży może być bylina o naturalistycznym wyglądzie

Ogrody inspirowane naturą 08:50, 02 lut 2015

Do góry

Ogrody inspirowane naturą 08:50, 02 lut 2015

Do góry

Ogrody inspirowane naturą 08:49, 02 lut 2015

Do góry
Kolejne inspiracje

Skarpa z ażurowych płyt 08:34, 02 lut 2015

Do góry
Jeszcze myślę nad tym, żeby usunąć płyty i zrobić murki oporowe, czyli ogród "amfiteatr".
Skarpa z ażurowych płyt 08:32, 02 lut 2015

Do góry
Wpadłam na jeszcze jeden pomysł - trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold'. Łatwo się rozmnaża, możesz sam pobrać sadzonki od kogoś kto będzie ciął swoją, wetknąć w dziury przyciąć i ładnie pokryje płaszczyznę skarpy. Posadź ją tam, gdzie najwięcej słońca, a irgę w tym bardziej cienistym miejscu.
Dzięki temu skarpa nie będzie nudna.

Ale najpierw zlikwiduj chwasty w płytach, bo potem nie dasz rady z pieleniem.
Skarpa z ażurowych płyt 08:17, 02 lut 2015

Do góry
Sadzonki Cotoneaster "Mooncreeper" zarośnie lepiej niż bluszcz i kwitnie, jeśli tu jest południe bluszcz będzie miał źle.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:44, 01 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tej kochana jeszcze nie sadziłam, ale nadrobię w tym roku jak tylko ją spotkam w ofercie i będzie stała gdzieś na mojej drodze Bardzo jestem ciekawa. Podobno jej kwiaty tak nie oklapują na deszczu i to jest wielki plus. Muszę to sprawdzić, bo drzewiaste hortensje uwielbiam i kiedyś tylko takie sadziłam (H. arborescens 'Anabelle')

Ale pamiętaj, czy w słońcu czy w półcieniu, hortensje potrzebują żyznej, wilgotnej, bogatej w próchnicę gleby.

Chciałabym ją posadzić w miejscu gdzie praktycznie przez cały dzień jest słońce,niewiem czy da radę ? A jeżeli chodzi o glebę...nie potrafię określić jaki to dokładnie rodzaj ale jak na moje oko bardzo dobra bo..wszystko rośnie jak na drożdżach,tuż za płotem jest duuży staw,więc wilgotność spora.Ziemia jest chyba trochę gliniasta,bo można ulepić z niej kulkę ;D
To by było na tyle jeżeli chodzi o moją znajomość rodzaju gleb
Tytoń ozdobny 19:24, 01 lut 2015

Do góry
Instrukcja jak siać

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/370-wysiew-nasion-kwiatow-i-warzyw-oraz-pielegnacja-siewek

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/394-pikowanie-hartowanie-siewek-i-sadzenie-na-miejsce-stale
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:16, 01 lut 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danusiu, czy berberys Atropurpurea Nana będzie nadawał się na gęste sadzenie w formie żywopłocika? Chciałabym posadzić jeden blisko drugiego, aby stworzyły całą bryłę.

Może być, choć tak warunkowo, bo on ma formę kulki bardziej, ale trzeba blisko siebie jeden na drugim prawie posadzić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:14, 01 lut 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Danusiu a czy miałaś może do czynienia z hortensją Incredball ?
Chciałabym posadzić ją w (babciowym) ogrodzie,ale niewiem czy nie będzie się pokładać lub łamać ze względu na te wielkie kwiaty ?

Tej kochana jeszcze nie sadziłam, ale nadrobię w tym roku jak tylko ją spotkam w ofercie i będzie stała gdzieś na mojej drodze Bardzo jestem ciekawa. Podobno jej kwiaty tak nie oklapują na deszczu i to jest wielki plus. Muszę to sprawdzić, bo drzewiaste hortensje uwielbiam i kiedyś tylko takie sadziłam (H. arborescens 'Anabelle')

Ale pamiętaj, czy w słońcu czy w półcieniu, hortensje potrzebują żyznej, wilgotnej, bogatej w próchnicę gleby.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:13, 01 lut 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Trochę mnie to rozbawiło, bo tej hortensji już w zeszłym roku tam nie było, a publikacja dopiero będzie Ale fakt, ten okaz był wyjątkowy Dziś jak jechałem do K. towarzyszyło mi słońce, posyłam je i w Twoją stronę

Pomyliłam rok, publikacja była w 2014 August.

Świat nie nadąża za zmianami w moim ogrodzie, co pójdą zdjęcia, to już jest inaczej.
Żywopłot mieszany 19:07, 01 lut 2015

Do góry
Cięcie jest konieczne w pielęgnacji krzewów, inaczej wyrosną w niekształtne szarakuły i będą tylko szpecić ogród. Ogrodnik, który boi się cięcia, nigdy nie stanie się prawdziwym ogrodnikiem.

Nawadnianie mają, ale czy ono nawadnia? To trzeba sprawdzić, ile wody wylewa pod krzew i naocznie oraz namacalnie podkopać i zobaczyć czy w strefie korzeni jest woda
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 19:05, 01 lut 2015

Do góry
Tutaj są wskazówki jak przesadzić drzewo, opisałam wszystko łącznie ze zdjęciami.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo

Zimą tego nie robimy a wtedy gdy jest już wiosna ale soki jeszcze nie ruszyły. Jak trzeba - to przesadzamy czasem nawet w sezonie gdy mają liście, ale jak masz wybór, wybierz właściwy termin.

Żywopłot mieszany 19:00, 01 lut 2015

Do góry
Jeśli zrobisz to prawidłowo czyli wiosną i będzie miała dobre warunki (woda, organiczny nawóz) to pięknie urośnie. Cięcie krzewów jest wpisane w ich pielęgnację i nie mają prawa odchorować. Chyba, że nie zapewnisz im prawidłowych warunków siedliskowych.

Usunięcie szmaty to warunek, a u Ciebie chyba jeszcze leży. W takim wypadku ja na nic nie daję gwarancji

Wertykulatory 17:12, 01 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten pierwszy model wystarczy.

Bardzo dzękuję za pomoc. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies