Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:06, 09 gru 2017

Do góry
Ponieważ wczoraj Em tylko sypał w jeden karmnik to dzisiaj głodne towarzystwo rzuciło się na kokosy od razu jak tylko powiesiłam
i dużo bliżej byłam bo się nie bały

Małymi kroczkami do celu... 20:06, 09 gru 2017

Do góry
zoja napisał(a)
swiatecznie u Ciebie
Zdrowka zycze!
Co do tarasu to moze jakies galazki zielone do donic a na galazkach lampki?

Macham!

Zoja póki co znalazłam w Google takie ozdobienia tarasu, które wpadło mi w oko i pewnie coś wykombinuje

I cudnego jelenko hihi mąż obiecał zrobić z dziećmi

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:05, 09 gru 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Upolowany w końcu ten ptaszek co do kowalika wydaje mi się podobny, ale z bardzo daleka i kiepska fotka

Wydaje mi się, że to mazurek. Widzisz tę brązową plamkę na policzku?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:54, 09 gru 2017

Do góry
Upolowany w końcu ten ptaszek co do kowalika wydaje mi się podobny, ale z bardzo daleka i kiepska fotka
Znowu na wsi 18:52, 09 gru 2017

Do góry
Na "gościnnych występach" mamy też Tosię, kota sąsiadów który porzucił niemal swój dom i przeniósł się do nas.

Tosia też lubi wygodę
Znowu na wsi 18:43, 09 gru 2017

Do góry
Długo mnie tu nie było, ale wędrowałam po waszych ogrodach zaglądając to tu to tam. Mam nieco więcej wolnego czasu, zima się czai, ogród do wiosny poczeka. Jedynie kret działa na całego to tu to tam usypując nowe kopce.
We wrześniu pożegnałam Seniora i w spadku po nim mam właśnie małego pieska wielorasowca. Oraz kilka kwiatów domowych. Zdjęć dobrych nie mam, jedynie takie z telefonu.

Jak widać w ogrodzie pomagać lubi i wygodny fotel też lubi .
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 17:11, 09 gru 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Fajnie to wygląda!!! i jak niebanalnie stipę związałaś

Dziękuję czesałam stipo-śmieciuchy i jakoś tak wyszło
a tu gwiazdki jak był śnieżek:

Ptasi gaj 17:05, 09 gru 2017

Do góry
Dostałam nowy sprzęt elektroniczny. Napisałam Gobasi, telefon 16 megapikseli "Huawei", oraz tablet 12 megep tej samej firmy, teraz testuję tablet robilam foty bardzo dobra ostrość i dokładność.
Telefon jeszcze nieczynny bo trzeba kupisz jakieś karty bo stare się nie nadają. Można zrobić fotę ale internet nie działa i nie mogę fot wstawiać na forum.

Komputer też dostałam wieczorem go ogarniam, dotykowy ale mam klawiaturę muszę się przyzwyczaić. To tyle w tym temacie.

Sezon 2017 u Hanusi 16:50, 09 gru 2017

Do góry
Kiedyś co roku chałupy bieliło,
bo tu się wytarło, tam się wykruszyło,
zawsze świeżo po takiej pracy było,
i żadne paskudztwo w ścianach się nie gnieździło.

Dzisiaj, co prawda, rzadziej się maluje,
i raczej gipsem je szpachluje,
to i kolorek zostanie na dłużej,
tak z 3, 4 lata mi on posłuży.
Chyba,że w Sylwestra otwierając korek
uda mi się na sufit wrzucić jakiś wzorek!
Typografia ogrodu 15:44, 09 gru 2017

Do góry
Zestaw na dziś. Jeszcze świąteczna muzykę musicie sobie wyobrazić

A za oknem odrobina nadziei na snieg
Ukojenie 15:25, 09 gru 2017

Do góry
Udalo mi sie dzisiaj zmusic do wyjscia na ogrodek.
Zmobilizowalam sie bo stwierdzilam ze po nocy bedzie trudniej, a jak chwyci mroz to zmarznietymi palcami nie powiaze kokardek

Najwazniejsze zrobilam:
- schowalam wreszcie szlauch - waz ogrodowy
- okrylam hortensje ogrodowe teller - zrobilam kopczyk z kory okrylam wiosenna wloknina - to zeby zebrac do kupy galezie, pitem gruba zimowa i na koniec jutowy worek. Worek bo mam nadzieje, ze bedzie mniej straszyl niz zakopcona wloknina rok temu:

Worki kupilam na alegro sa po ziarnach kawy albo kakao - cos kolo 1 zl za sztuke.
Opatulilam jeszcze powojniki kolo drzewa i pieris.

Skonczyla mi sie zimowa wloknina wiec wiecej roslin czeka az dokupie.
------
Sniezynki na paznokciach po 10 dniach wygladaja tak:

...uDany ogród 14:02, 09 gru 2017

Do góry
Dzisiaj na chwilkę wyskoczyłam do ogrodu, tam zupełnie inna sceneria niż ostatnio.
Wróciła jesień

Owocowo kolorowo

...uDany ogród 14:00, 09 gru 2017

Do góry
Kaska napisał(a)
Dana ogród przecudowny,ozdoby świąteczne mu dorównują.Wszystko tak pięknie stonowane.Zdolne te Twoje łapki,bardzo uDane Żebym choć znikomy procent miała Twoich zdolności byłabym bardzo happy.Również życzę Ci miłego dnia

Kasiu dziękuję serdecznie. Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój świat
ja bym to nazwała nudne i monotematyczne, ale stonowane też pasuje
Tęsknię za gliną, pozostała mi tylko stajenka , komplet aniołów i trochę ozdób na choinkę reszta rozeszła się po świecie. Może jeszcze kiedyś do tego wrócę, czas pokaże...
Miłego popołudnia, my szykujemy się do imprezy. Mój Synuś skończył wczoraj 17 lat i dzisiaj będziemy świętować

To Jego ulubiona maskotka, teraz siedzi u nas na łóżku , bo u Niego nie wypada
Ptasi gaj 13:36, 09 gru 2017

Do góry
Testuję mój nowy sprzęt. Daria różyczka "Roxy"

Jeszcze jakieś tam

Moja działka na Dębowym Lesie 13:06, 09 gru 2017

Do góry
Jana napisał(a)
Aniu u mnie śnieg też już zginął alae ja się cieszę bo nie zdążyłam okryć wszystkich roślin macham

I mnie też zniknął.
Jeszcze w miarę możliwe dni z temperaturami dodatnimi będą to można wszystko w ogrodzie porobić.
Ja ( tz.moi panowie ) muszę jeszcze obornik rozłożyć pod rośliny. I hortensja ogrodowa do okrycia pozostała.

Na dzień dzisiejszy zrobiłam choinkę dla mojej córci do Warszawy ,żeby jakąś miała.
Wprawdzie na święta przyjedzie do domu.Ale przed i po też będzie jakoś tematycznie.
Może później za wianek się wezmę.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:01, 09 gru 2017

Do góry
Na mojej palmie żerują takie maleńkie białe "cosie":

Wyglądają jak matowe, zupełnie białe przecinki długości ok 1mm. Najwięcej jest ich u nasady liści, ale są też na liściach i na powierzchni ziemi.

Wymywanie pod prysznicem pozwala na chwilę ograniczyć ilość szkodników, ale potem znów jest ich coraz więcej. Liście zasychają.
Co to jest i czym to zwalczyć?
Dwa ogrody 12:01, 09 gru 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Najpierw dziękuję za info nt. rozdrabniacza. Przeglądam ostatnie zdjęcia i takie pytania mam:
- po czym wspinają się róża z powojnikiem?
- jak pielęgnujesz rabaty, tzn. czy masz jakiś sposób żeby wejść w nie i wyrwać chwasty, wyciąć coś? Dla mnie to spory problem, być może wynikający z ograniczonej sprawności. Myślę nad rozłożeniem jakichś płyt chodnikowych żeby sobie ułatwić pielęgnację.
Księżycowy... 11:06, 09 gru 2017

Do góry
Rabata wejściowa, o której mowa. (Uwaga!Teraz zdjęcia dla ludzi o mocnych nerwach )

Od strony "parkingu" (też zatoczka dla szambiarki)

Od wjazdu

Widok z okna

Mamy w planach ogarnięcie wjazdu na rok 2018. Kiedyś już wspominałam, że zmieni on trochę swój kształt, ale rabata pozostanie już taka jak jest. Nie jest ona duża 4X4,5 m, więc drzewko też musi być małe. Wsadzona była tam magnolia od Wieloszki, ale niestety wszystko wskazuje na to, że nie zniosła ona wiosennego przesadzania.

Teraz mam zagwozdkę: dalej stawiać na małą magnolię (rosną one też wzdłuż ogrodzenia, po drugiej stronie wjazdu), czy postawić na inne małe drzewo, czy w ogóle zrezygnować z drzewa.

Inne dane. Po drugiej stronie tego "parkingu" jest brzozowa. Wzdłuż domu też będzie rabata (plany na 2019 rok) z roślinami stanowisk półcienistych i cienistych. Rabaty przy samym wejściu też nieco zmienią swój charakter (dojrzewam do tego, może przyszły rok, może 2019).
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:03, 09 gru 2017

Do góry

Nawet jedzenie dobre

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:58, 09 gru 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies