Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 09:12, 23 lut 2018

makadamia napisał(a)
Zdecydowanie lepiej.
Tylko żeby nie stały tak równo w rządku. Dęby nie stoją - więc czemu nigry mają stać?

To super chciałam je posadzić w miarę blisko siebie ,żeby koronami się stykały i jak najwięcej zasłoniły. I mówisz nie w rządku ? To jak ?
Kasia_CS 10:00, 23 lut 2018

DorKa napisał(a)

Dorka, sorry, że nie odniosę się do planu (choć te 3 nigry faktycznie się tam wpasowały fajnie), ale mnie to się ten ogonek w kadrze podoba, hihi
DorKa 10:03, 23 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)

Dorka, sorry, że nie odniosę się do planu (choć te 3 nigry faktycznie się tam wpasowały fajnie), ale mnie to się ten ogonek w kadrze podoba, hihi

ogonek fajny a ile spustoszenia w ogrodzie uczyni
makadamia 10:04, 23 lut 2018

A doczytałaś, że Dawycki rosną do 15 metrów w górę i 3 wszerz? Crimson Sentry jest niższy, ale szerszy. To nie będą przecinki

Żeby nie było: nie jestem przeciwko tym drzewom: przytulone do dębów dobrze by wyglądały, a zajęłyby stosunkowo niedużo miejsca.
Ale tak jak Ty planujesz, to się nie sprawdzą

A nigry posadziłabym w trójkącie - jedną wysunąć do przodu
DorKa 10:12, 23 lut 2018

makadamia napisał(a)
A doczytałaś, że Dawycki rosną do 15 metrów w górę i 3 wszerz? Crimson Sentry jest niższy, ale szerszy. To nie będą przecinki

Żeby nie było: nie jestem przeciwko tym drzewom: przytulone do dębów dobrze by wyglądały, a zajęłyby stosunkowo niedużo miejsca.
Ale tak jak Ty planujesz, to się nie sprawdzą

A nigry posadziłabym w trójkącie - jedną wysunąć do przodu

ok,zrozumiałam Choć ten crimson (nota bene znam go od Ciebie )bardzo do mnie mówi. Jak nie tu to gdzie indziej a masz jakiś pomysł na przecinek, żeby parę metrów nad płotem wystawał ? Chyba ,że posadzić tam drugi gumball do kompletu ?
Trójkąt jest niezłym pomysłem bo wpasuje się w linie ścieżki. Tylko jak potem zagospodarować miejsce za nigrą ? Hortki miały być przed nimi .
makadamia 10:41, 23 lut 2018

Bo crimsona proponowałam Ci jako towarzystwo do dębów - piętro pośrednie to miało być

Takie warunki, jak podałaś, to amanogawa spełnia. Ewentualnie jarząb autumn spire, ale amanogawa będzie lepiej pasowała do nigry.
Tylko nie robiłabym takiego przecinka w środku(ewentualnie taki całkiem mały akcent: kruszyna pospolita fine line albo dereń świdwa compressa)tylko zrobiła tak:

Za nigrą posadzić hortki, tak jak planowalaś
DorKa 11:02, 23 lut 2018

Jakie ładne te amonogawy Czemu tak poźno je poznaję
Asiu na tej rabacie w końcu nie ma nigry bo je ( 3 szt) przeniosłam po lewej stronie Tu w rogu jest Gumball.Koło gumballa to ta amonagawa chyba nie bardzo
To moze wywale jednak gumballa Twoj układ mi sie bardzo podoba tylko drzewko w rogu odpowiednie musimy dobrać
makadamia 11:07, 23 lut 2018

powtórzyć to samo co z prawej
DorKa 11:12, 23 lut 2018

makadamia napisał(a)
powtórzyć to samo co z prawej

ale ta z przecinkiem to prawa strona
Mam powtórzyć z lewej i nigrę dac do rogu ? ( tak jak pierwotnie miało być ?) Sorry Asia, że Cię tak męczę ale mam problemy dziś z łącznością z mózgiem
makadamia 11:23, 23 lut 2018

Miałam na myśli to, co widać na zdjęciu

Odnośnie dylematu nigra czy gumball - się nie wypowiem.
Niech radzę te dziewczyny które lepiej je znają z autopsji.

Kulka powinna być w "odpowiedniej" proporcji do kolumny. Nie za duża, nie za mała. I powinny być posadzone w "odpowiedniej" odległości od siebie, tzn tak, żeby się lekko stykały, ale na siebie nie wchodziły.

Na odległość tego nie ocenię. Sama musisz pomierzyć, czy nigra się zmieści z amanogawą na tej rabacie, ewentualnie czy gumball nie będzie za mały do jarząba (te dwa zestawy jakoś bardziej mi pasują niż gumball/amanogawa albo nigra/jarząb)