Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród, mydło i powidło. 19:12, 13 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Wszystkie rozplenice tak mają po deszczu.
A ta glediczja, co patrze, jest zielona i ogromna.

To pocieszająca informacja - więc możliwe że odmianowe będą bez kolców - będę obserwowała i zobaczymy z rok lub dwa .

Barbula, miskant Memory, stipa z werbeną.

Tu ma być ogród :) 12:01, 13 paź 2016

Do góry
Na prośbę Doroty info o różach Eden Rose.

Mam 4 szt, posadzone przy pergoli tarasowej, jedna od drugiej w odległości ok. 120 cm, pomiędzy nimi rośnie miskant gracilimus.

Kupowałam w połowie lipca ubiegłego roku takie sadzonki.

Tak rabaty z nimi wyglądały 01.08.15

A tak 28.03.16 tuż przed cięciem.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:47, 13 paź 2016

Do góry
Dziękuję Ana za fotki z twojego ogrodu. Pięknie masz. Kompozycje godne kopiowania, wzorowania, inspirowania

Kupiłam latem cyprisik groszkowy aurera nana. Ale on nie jest taki żółty, jak ten twój. Może to inna odmiana? Mam 3. Są raczej limonkowe.

Co masz posadzone przy rozplenicach? Dostałam hameln. Nie chcę spaprać prostokątnej rabaty przy murze garażu. Myślałam o jeżówkach, bagatell i runiance. I jeden miskant przy murze, jako wyższe tło? Co myślisz?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:33, 12 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)

co 70cm
miary z 05.11.2015
1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)

Super dziękuję Ci bardzo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:26, 12 paź 2016

Do góry
mmm84 napisał(a)

Dziękuję za informację, a co ile cm go sadziłas? Ile u Ciebie ma wysokości? Oczywiście mowa o gracku

co 70cm
miary z 05.11.2015
1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:51, 12 paź 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Aniu, moim zdaniem bonsai w tym miejscu to juz za duzo szczęscia na raz. A gdyby obszar z kulami i trawką nieco powiekszyć, tak do połowy tego co zaplanowas na runianke, a runianke przesunąć dalej az do brzegu? Myslisz ze bedzie chalapć jak to zarosnie?
jesli koniecznei ma zostac zwirek to chyba predzej powtorzyłabym tam ze 3 egzemplarze trawy spomiedzy bukszpanów. Co to ma byc - hakone? Turzyce? Jakis mały miskant?
Plus wiosną krokusy po całości.

A widzisz - tak nie myślałam a to też może być...

magnolia napisał(a)
a jeśli nie trawa to może żwir tylko

Albo i tak .. a na żwirze kule szamotowe...betonowe...

Zastanawiam sie też na połączeniem tego z bokami.
Zdjęcia w szersze perspektywie nie mam - musze dzisiaj zrobić, to pokażę o co mi chodzi....

Dzięki dziewczyny
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:26, 12 paź 2016

Do góry
Aniu, moim zdaniem bonsai w tym miejscu to juz za duzo szczęscia na raz. A gdyby obszar z kulami i trawką nieco powiekszyć, tak do połowy tego co zaplanowas na runianke, a runianke przesunąć dalej az do brzegu? Myslisz ze bedzie chalapć jak to zarosnie?
jesli koniecznei ma zostac zwirek to chyba predzej powtorzyłabym tam ze 3 egzemplarze trawy spomiedzy bukszpanów. Co to ma byc - hakone? Turzyce? Jakis mały miskant?
Plus wiosną krokusy po całości.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:44, 12 paź 2016

Do góry
mmm84 napisał(a)
...
A powiedzcie, bo widzę ze u Gosi jest i miskant gracek i trzcinnik kf. Chciałam taki posadzić w 4 skrzynia warzywnych, bo są one w samej granicy działki. Chce się odgrodzic od sąsiadów, a wcześniej miałam posadzić tam maliny. Teraz doczytałam ze one strasznie ekspansyw e są więc wymyśliłam wysoka trawę i myślę bardziej nad tym kf. Który jest mniej przeswitujacu, wcześniej robi się wysoki, się nie poklada, ktory jest wyższy?

gracek nei jest ekspansywny, jest cudny i wg mnei z tych dwóch na przegrode to zdecydowanei tylko on

trzcinikk jest ażurowy i będzie mocno prześwitywał, i ma skłonność do pokładania oraz łapie rokrocznie rdze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:07, 12 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Jak będziesz miała ich kilka, to wybierz kilka odmian- z grupy wczesnych, średnich i późnych. |Wtedy okres owocowania jest długi. Każdą odmianą sprawdź pod kątem przemarzania, bo sa różnice.
Polecam Brygittę, Patriot, odmiany z Blue w nawzwie, Nelson jest bardzo słodki, ale u mnie nie chce rosnąć i chyba potrafi podmarznąć z tego co pamiętam

Dziękuję Magnolio,take będę mieć kilka wiec Twoja rada bardzo cenna. Przeczytałam trochę wątku i znalazłam tez zdjęcia Twojego ogrodu pięknie masz, obie macie pięknie dziewczyny

A powiedzcie, bo widzę ze u Gosi jest i miskant gracek i trzcinnik kf. Chciałam taki posadzić w 4 skrzynia warzywnych, bo są one w samej granicy działki. Chce się odgrodzic od sąsiadów, a wcześniej miałam posadzić tam maliny. Teraz doczytałam ze one strasznie ekspansyw e są więc wymyśliłam wysoka trawę i myślę bardziej nad tym kf. Który jest mniej przeswitujacu, wcześniej robi się wysoki, się nie poklada, ktory jest wyższy?
Lawendowy zawrót głowy 21:00, 11 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Czekam na moje kwitnace gracki ))) grubasy juz sie wykluwają

I sobie poczytałam ))
https://ogrodeus.pl/miskant-chinski-gracillimus

Też sobie poczytałam
Za rady, by nie przesadzać dziękuję. Zatem rączki niech do wiosny swędzą
Już nic nie będę ruszać
Brzydką pogodę zapowiadali w TV. Na telefonie widzę inaczej. I bądź tu mądry

Lawendowy zawrót głowy 18:42, 11 paź 2016

Do góry
Czekam na moje kwitnace gracki ))) grubasy juz sie wykluwają

I sobie poczytałam ))
https://ogrodeus.pl/miskant-chinski-gracillimus
Czy potrafię stworzyć piękny ogród? 14:33, 11 paź 2016

Do góry
Biedronka napisał(a)

Agatko, dziękuję za rady, chyba masz rację z iglakami, muszę popatrzeć na Twoje propozycje i coś wybrać. Dobrze byłoby zasadzić coś jak najszybciej, żeby już rosło Altana niestety nie moze stać w miejscu za garażem, ponieważ nasi sąsiedzi nie wiedzieć dlaczego swój kąt do siedzenia usyuowali zaraz obok płotu i obok swojego garażu, którego plecy mamy prawie w granicy. A wiesz jak wyglądają z reguły Po!aków spotkania... Marzyło mi się zamaskowanie i odseparowanie od nich osłonami na płot, np takimi

Ale to dla mnie za duży koszt
Pozdrawiam Ela

Jeżeli już posadziłaś od tej strony tuje to za dwa lata powinny mieć wysokość ok.170cm więc dodatkowa przesłona nie potrzebna.Dla dodatkowego wygłuszenia można zrobić ścianę wodną.To jest tzw. samoróbka możliwa do obejrzenia w realu.Właśnie w tym celu Ania postawiła tą ścianę.Dodatkowo przed tujami można posadzić wysokie trawy które swoim szumem również zakłócą odgłosy sąsiadów.Na wiosnę mogę Ci dać Miskant Zebrinus.
A tak w ogóle to się tak nie stresuj lepiej pomyśleć dwa razy i dobrze zrobić.Teraz trzeba się skupić na kształcie rabat, przygotowywaniu podłoża na nich, usuwaniu tego co zbędne i oglądaniu, oglądaniu...do wiosny jest co robić.
Przepraszam za przydługi tekst ale o ogrodzie to ja mogę bez końca.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:36, 11 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Ania a jaki to miskant? Szukałam właśnie czegoś na biało kwitnącego.

Kupowany jako gracimulus, ale zasadniczo różni się od gracka Polinki... U tego pana juz nic nie kupuję, bo zawsze było coś innego. Sprzedawał na zasadzie: "A co pani potrzebuje?"
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:33, 11 paź 2016

Do góry
Ania a jaki to miskant? Szukałam właśnie czegoś na biało kwitnącego.
Podmiejski ogródek 08:23, 11 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ale mahonia lubi podłoże wapienne a hort. i kaliny kwaśne.

Aaa, tego nie wiedziałam. Nic dziwnego, że nie chce mi tak rosnąć jak dziewczynom Chociaż listki ma ładne nawet pod świerkiem.
A jeśli kalina lubi kwaśno, to też nie będzie jej dobrze pomiędzy ciskami a ciemiernikami. Chociaż wydaje mi się że one dość tolerancyjne są.

Pszczelarnia napisał(a)
I nie dawałąbym raz kulki a raz stożka bukszpanowego - za dużo tego dobrego. Poza tym fajnie. Miskant ML jest fajny do piwonii.

Mnie też ten stożek nie bardzo tam pasuje. Ale jakieś zimozielone, o wysokości tak ok. 1,5 m, dość jasne (żeby był kontrast na tle cisków) by się przydało, tylko pomysła nie mam.
Podmiejski ogródek 08:18, 11 paź 2016

Do góry
HanaK napisał(a)
Na pewno przy okazji zajrzę w sprawie rozmarynu, mam w domu w doniczce do celów kulinarnych, teraz będę wypatrywać kwiatków na nim dzięki ogrodowisku ) Teraz muszę rozpoznać tajny kod: ML koło czegoś itp. ) Miłego dnia Dziewczyny

Faktycznie dla początkujących forumek skróty mogą być deprymujące. Makusia też długo nad nimi pracowała
ML - miskant Morning Light, jeden z najpopularniejszych
ID - carex (turzyca) Ice Dance, również popularna
OW - octan wapnia - naturalny środek ochrony roślin, do oprysków

Jeszcze parę skrótów się znajdzie ale w tej chwili pamiętam te trzy
Podmiejski ogródek 00:22, 11 paź 2016

Do góry
Ale mahonia lubi podłoże wapienne a hort. i kaliny kwaśne.

I nie dawałąbym raz kulki a raz stożka bukszpanowego - za dużo tego dobrego. Poza tym fajnie. Miskant ML jest fajny do piwonii.
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:26, 10 paź 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Ania, żebyś ty mnie wczoraj widziała po robocie, brudna i krok 100-latki
zresztą nie ja jedna, mąż też
tu zrywał darń, 40 cm, wywoził taczkami, wykopywał kostrzewy i na nowo sadził, bo one właziły juz na berberysy Admiration

ziemia sucha na głębokość 2 szpadli, korzenie miskanta straszne
ja bym nie dała radę
miskant Malepartus posadzony, dereń Sibrica wykopany i poszedł w inne miejsce
poszerzona rabata, gdzie carexy Bronzita, na nowo posadzone, zachowanie odległości i przystrzyżone

i posadzone tu 5 miskantów Memory, 3 molinie Transparent i 2 molinie Windspiel

nie wiem tylko czy zabrać stąd sasanki i łubiny? jakoś dziwnie wygladają, a tarwy mikre, ale nabiorą masy,oczywiście czeka mnie tu podlewanie.
Przy okazji pseudo trawnik, zabrudzony i zdeptany, ale odżyje.

Miła, ależ zmiany! Ogród pięknieje z miesiąca na miesiąc. Która to już zmiana? Zaprzestaniesz kiedyś?
Bardzo pozytywne zmiany. Super!
Podmiejski ogródek 18:16, 10 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Anie, które na jednej rabacie znoszą nie więcej niż 4 gatunki, uprasza się o odwrócenie wzorku

1 - kalina
2 - stożek buksowy
3 - kulka buksowa
4 - rozchodnik
5 - berberys bagatelle
6 - miskant ML
7 - piwonie
8 - przetacznik alba
9 - żurawki purple palace (to te krzyżyki)
10 - zawilce wiosenne
11 - hortensja dębolistna
12 - mahonie
13 -bez black tower
14 - jaśminowiec

pionowe kreski to stipa z szałwią a
poziome kreski to turzyca ID lub hosty

I tak: kępa miskanta wydaje mi się za duża, chyba lepiej byłoby zrobić ze dwie mniejsze, ale jeszcze nie wymyśliłam jak. Ewentualnie - powtórzyć w innym miejscu.
BRAKUJE mi (czujecie dowcip?tu jeszcze:
- drugiej kulki buksowej (przydałaby się pod piwoniami)
- drugiej kępy rozchodnika
- ze dwóch rozplenic (może zamiast kilku żurawek)
- kwiatów, które będą kwitły razem z piwoniami (kosaćce dałyby ładny, pionowy akcent - może wepchnąć je w miskanty a po kwitnieniu ściąć?)

Taaak, myślę że możemy oficjalnie to potwierdzić - jestem kokoszką.
A wręcz powiedziałabym - kokochą pełną gębą.

Będziecie mnie leczyć czy weźmiecie z dobrodziejstwem inwentarza?

Mnie się podoba, bo lubię delikatne przenikanie się wielu gatunków, z powtórzeniami. Wszystko gra (patrząc od lewej do wysokości czarnego bzu.
Jaśminowiec ma wąski dół, on rośnie tak bardziej obeliskowo. Tę drugą bukszpanową kulkę i rozchodniki powtórzyłabym w jego nogach. Mahonie i dębolistne hortensje będą prawie tego samego wzrostu. Mahonia spokojnie dorasta do 1-1,5m. Nie szłabym w stronę dębolistnych. Są ryzykowne bardzo. Kwitną na ubiegłorocznych pędach, w razie wiosennych przymrozków wiosną nie ma wcale kwiatów. Młode rośliny trzeba okrywać, bo potrafią całe przemarznąć. To roślina pochodząca z pd-wsch USA. Trochę inny klimat. Popatrz, jak niewiele osób ją sadzi. To wydelikacony rarytasik. Chce Ci się z nią bawić?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:47, 10 paź 2016

Do góry
Witajcie! Mam do zagospodarowania kawałek ogrodu od strony południowo-zachodniej. Miejsce tuż za tarasem, z malutkim warzywniakiem w formie skrzyni. W przyszłym sezonie będą w niej jedynie zioła - tymianek, szczypiorek, pietruszka.

Zaplanowałam obsadzenie tego fragmentu w następujący sposób:
1- obwódka z bukszpanu z żółtymi przyrostami
2- żywotnik zachodni szmaragd
3- lawenda lub szałwia albo kocimiętka - co najlepiej?
4- jakieś srebne trawy - może miskant morning light?
5- róża o różowych pełnych kwiatkach np.
6- grusza wierzbolistna utrzymana w formie takiej prawie kolumny - czy da się ją tak utrzymać?
7- powojnik o różowych kwiatach

Co o tym myślicie?

Będę wdzięczna za pomoc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies