Dla Lindsay:
Miskant Adagio w przechowalniku. Nabiera masy, by stać się... kilkoma sadzonkami tej samej odmiany, bo po akcjach z Grackami wolę sama mnożyć odmiany, niż liczyć na to, że dokupię taką samą
Silberfeder to olbrzymi miskant, w trakcie kwitnienia ma u mnie niemal 3 M wysokosci, wiec na pewno będzie wystawał nad hortensjami raczej sie nie pokłada ale musisz przeznaczyc dla niego min 1 M szerokosc, bo to duzy miskant. Nie wolisz morning light lub Gracillimus? Uwielbiam Silberfeder i podobne do niego Grosse Fontaine, ale to olbrzymie miskanty, ktore dobrze wygladaja jako solitery. Wypija cała wodę okolicznym roślinom. Mam je posadzone własnie w mijescu gdzie kiedys gromadziła sie u mnie w ogrodzie woda.
Wiesz co. Wygląda mi na to, że Graziella to jedyny miskant, który się tak ładnie przebarwia. Naprawdę wart jest zachodu, bo nie tylko latem zdobi. Jesienią zamiast stać się zeschniętą trawę, świeci na pomarańczowo, brązowo, zielono i żółto. Zdjęcia nie oddają w pełni jego barw.
Dzisiaj patrzyłam sobie na tą rabatę pod platanami, gdzie mają być hortensje i tak się zaczęłam zastanawiać czy za hortkami nie dać jasnych miskantów zamiast gracków. Albo Variegatusy albo Silberfeder. Ten ostatni ze względu na srebrne kwiatostany. Pomyślałam, ze jak już hortki robią się brązowe, to może taki jasny miskant byłby elementem rozjaśniającycm. Niestety Silberfedera nie znam i nie wiem czy będzie pasował. Variegatusów też nie widziałam za hortkami. Powiedzcie co myślicie.
Masz całkowitą rację. W pierwszej niebieskiej plamie jaką zaznaczyłaś za liliowcami posadzony jest Aster Frikartii 'Moench'. Mamy nadzieję, że się rozrośnie i przesadzimy go bardziej do przodu. Miskant Africa jest w głębi rabaty między astrami - przesadzimy go tam gdzie zaznaczyłaś, bo zdecydowanie będzie lepiej wyglądać.
W drugiej niebieskiej plamie rosną dwie młode sadzonki astra amellus 'Rudolf Goethe'. Dokupimy może jeszcze kilka sadzonek astra gawędki, żeby stworzył plamę. Pozostaje jeszcze ostatnia plama. Podzieliliśmy astra dumosus 'Lady in Blue', który dosadziliśmy na wrzosowisku, tworząc wijącą się plamę koloru niebieskiego. Chyba tego astra wykorzystamy do tej plamy Jeszcze raz wielkie dzięki za sugestie, bo faktycznie poprawią rozkład plam Polecamy się na przyszłość, bo wciąż coś zmieniamy.
Na przyszły rok dosadziliśmy kilka plam agastache foeniculum 'Blue Boa' , trojeści krwistej 'Cinderella', plamę alstremerii 'Yellow Princess' , plamę veronicastrum virginicum 'Diana' oraz Lythrum salicaria 'Blush'i Eupatorium capillicifolium 'Elegant Plume' i kilka pros, miłek i molinii -tak że w przyszłym roku rabaty odrobinę się zmienią (zresztą jak co roku)
Niebieskie plamy - samo sedno. Tak trzymaj a nawet daj ich więcej i rdzawy miskant gdzieś posadź 'Africa" czy coś podobnego. Jesteś mistrzem w tej rabacie ale takie cóś mi się nasunęło
Poduchy lawendy urocze. I ten miskant szumiący przy tarasie. I prostota grabów i rozplenic. Dobrze wiedzieć, że 'Everillo' może rosnąć w cieniu całkowitym, bom właśnie posadziła.