Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:12, 28 sty 2015

Do góry
asiek napisał(a)
Dziękuję za taką wyczerpującą relację

Jejku, z Twojej informacji wynika, że mój okropny płot będzie mnie straszył przez kilka lat )-;

W sumie dwa trzy lata u mnie trwało, ale tak być musi. 2007 a jesień 2009 - zobacz sama, rośnie jak na drożdżach. W międzyczasie zmarzł i oberwałam mu prawie wszystkie liście, odbił z gołych badyli.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:11, 28 sty 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:07, 28 sty 2015

Do góry

Tęsknię za wiosną

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:58, 28 sty 2015

Do góry
Za ten widok z ławki dam się pokroić

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:55, 28 sty 2015

Do góry
2013

a teraz to już z nim walczę ale jest zajwiskowo w lecie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:48, 28 sty 2015

Do góry
2009 wiosna

2009 jesień

2010 wiosna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:48, 28 sty 2015

Do góry
asiek napisał(a)
Danusiu,

Jaki rodzaj bluszcza masz na ogrodzeniu? Czy to bluszcz pospolity, czy inny gatunek? Będę musiała zasłonić brzydkie ogrodzenie od strony północnej i zastanawiam się nad bluszczem zimozielonym. Myślałam żeby stworzyć w ten sposób "parawan" i tło dla iglaków, które chcę posadzić, bo za brzydkim płotem są brzydkie zabudowania i sam bluszcz, nawet gęsty całej sprawy nie załatwi.

Mam bluszcz pospolity moim zdaniem, ale jak pisałam, dostałam do od klientki (wyrzucała) i wsadziłam same gołe kępy odcięte, tylko korzenie i trochę zielonego. Dałam super kompost i dobre podlewanie, przypięłam żeby wlazł na mur, potem sam poszedł.

2007

Potem było tynkowanie muru i odrywanie bluszczu, ale wszedł znowu

2008

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:23, 28 sty 2015

Do góry
Paweł to może macie raczej katalpę? Ale przecież ty się znasz więc pomyłka nie wchodzi w grę. Ja też nie widziałam mączniaka na platanie.

'Alpens Globe' rośnie najszerzej do 6 m (ale można mocno ciąć, ogławiać), wiśnia około 3 m a ambrowiec 2 m.

Zimą podobnie bym określiła ich urodę.
Katalpę odradzam, robinię odradzam.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:45, 27 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W zasadzie drzewa kuliste to drzewa kuliste i wiśni nie ciąłam ani razu Klona też bym nie cięła, chyba że brzydko wygląda.

Pieniek to pewnie będzie podobny, problem jest w koronie, gałęzie klonu są dość grube, czasem jakiś "konar" wyskoczy poza kulę. Tutaj
pokazuję o co mi chodzi.

Klon to dość niesforne drzewo, ale jest bardzo popularne. Mój wynalazek w postaci wiśni 'Umbraculifera" to była decyzja chwili, kiedy zrezygnowałam z płaskich lip. Jestem zadowolona, jednak wisi groźba ich uschnięcia w tym roku

Inne drzewa o kulistej koronie:

- Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera" - zdecydowanie nie polecam, chwast
Catalpa bignonioides 'Nana' tak sobie, późno puszcza, brzydko potrafi wyglądać latem jak grzyb zaatakuje liście, albo grad podziurawi, brzydko wygląda jak mróz zwarzy liście.

- Prunus cerasus 'Umbraculifera' - piękna jest poza tym kwitnie i pięknie się przebarwia na pomarańczowo-żółto
Kora sliczna bordowa w paski jak się ją wyszoruje szczoteczką

- Liquidambar styraciflua 'Gumball' - Piękny jest

- Platanus ×hispanica 'Alphen's Globe' - Piękny jest

Oj tak 4 platany Alpen's Globe w miejsce brzóz zrewolucjonizuja moją rabatę gabionowa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:34, 27 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

... Mój wynalazek w postaci wiśni 'Umbraculifera" to była decyzja chwili, kiedy zrezygnowałam z płaskich lip. Jestem zadowolona, jednak wisi groźba ich uschnięcia w tym roku

Danusiu, dlaczego?
Chciałam w tym roku posadzić 3 umbry. Czy to znaczy, że mam się powstrzymać ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:25, 27 sty 2015

Do góry
Edytowałam dopisałam cosik, przeczytaj jeszcze raz, odśwież stronę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:19, 27 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Witam Danusiu, z prośbą przychodzę. Moglabys mi powiedzieć czy klon globosum wyrośnie gabarytowo większy (chodzi też o pień) od wiśni umbraculifery? Czy klon trzeba przycinać często żeby zachować zalozona wielkość korony? A może podpowiedzialabys mi jeszcze inne drzewo o podobnym pokroju? Szczepione na 1,5-2m.

W zasadzie drzewa kuliste to drzewa kuliste i wiśni nie ciąłam ani razu Klona też bym nie cięła, chyba że brzydko wygląda.

Pieniek to pewnie będzie podobny, problem jest w koronie, gałęzie klonu są dość grube, czasem jakiś "konar" wyskoczy poza kulę. Tutaj
pokazuję o co mi chodzi.

Klon to dość niesforne drzewo, ale jest bardzo popularne. Mój wynalazek w postaci wiśni 'Umbraculifera" to była decyzja chwili, kiedy zrezygnowałam z płaskich lip. Jestem zadowolona, jednak wisi groźba ich uschnięcia w tym roku

Inne drzewa o kulistej koronie:

- Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera" - zdecydowanie nie polecam, chwast
Catalpa bignonioides 'Nana' tak sobie, późno puszcza, brzydko potrafi wyglądać latem jak grzyb zaatakuje liście, albo grad podziurawi, brzydko wygląda jak mróz zwarzy liście.

- Prunus cerasus 'Umbraculifera' - piękna jest poza tym kwitnie i pięknie się przebarwia na pomarańczowo-żółto
Kora sliczna bordowa w paski jak się ją wyszoruje szczoteczką

- Liquidambar styraciflua 'Gumball' - Piękny jest

- Platanus ×hispanica 'Alphen's Globe' - Piękny jest

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:01, 27 sty 2015

Do góry
Tuje zwłaszcza starsze gubią stare igły z powodu braku światła, trzeba je czyścić (czesać od góry) załóż rękawiczki i otrzepuj od góry do dołu, potem wygrab wszystko, będą miały więcej światła i przewiewu.

Duże wichury także targały tujami i spotęgowały to opadanie. Mata też nie jest dobra. Może jeszcze sucha jesień, bardzo sucha, ani kropli wody Wszystko razem - dało taki efekt
Laur 18:57, 27 sty 2015

Do góry
Jeśli był żywy od świąt to bardzo dziwne że padł w jeden dzień.
To roślina tarasowa, w cieplejszych rejonach Europy rośnie w gruncie, wytrzymuje nawet spadki temperatur poniżej zera.

Możliwe przyczyny:

rósł w cieple i był wydelikacony chociaż też nie przewiduję że mróz go zawiał i mu zaszkodził (niemożliwe w jeden dzień)

mróz raczej mu przez sekundę nie zaszkodził - to nie storczyk, tylko przecież roślina o skórzastych liściach

podlałeś gorącą wodą z kranu ??

susza totalna od długiego czasu, kapnięcie wody to nie jest wyjście, podlewa się obficie, żeby woda dotarła do dna doniczki, ale dość rzadko i utrzymuje najlepiej bardzo niską temperaturę dla laura około 5 stopni.
Ogród Babci Jasi 17:23, 27 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam pytanie odnośnie tych roślinek za szklarską czy to jukki i jakie...?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:31, 27 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A dzisiaj jest całkiem inny ogród, spokojny i elegancki, relaksująca zieleń z domieszką koloru "blue"

Cudo!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:27, 27 sty 2015

Do góry
A dzisiaj jest całkiem inny ogród, spokojny i elegancki, relaksująca zieleń z domieszką koloru "blue"

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1078020492224039.1073742012.140025996023498&type=1
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:23, 27 sty 2015

Do góry
Mój sąsiad kładł szmatę, leżała z dwa lata, tuje i buki kisiły się pod szmatą, ja patrzyłam przechodząc, aż w końcu zagadałam i podałam gdzie ma szukać, dlaczego nie kłaść szmaty. Latem wyciągał szmatę, dosypywał kory. Ziemia i rośliny zaczęły oddychać, tuje i buki poszły w tym roku jak nie wiem co, złapały oddechu i rosną. A ziemia i organizmy w niej żyjące - odetchnęły z ulgą. Miło teraz popatrzeć na ten ogród.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:18, 27 sty 2015

Do góry
Na 100 % pewne, plus ewentualnie cień i duże zagęszczenie, brak światła i przewiewu (dobre warunki do rozwoju chorób grzybowych). To oznacza że ułatwiając sobie (pozornie) robotę, że niby pielenia nie będzie -zabijasz swoje rośliny.

Trąbię o szmacie, która anie ma nic wspólnego z dobrym ogrodnictwem, od początku istnienia Ogrodowiska.

Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 09:10, 27 sty 2015

Do góry
Nie wiem czy za wysoka.

Tutaj są odmiany laurowiśni, patrz i porównuj, ja przecież tych sadzonek nie pobierałam, więc nie widziałam rośliny matecznej, patrzę tylko na to co podałeś. Na pewno rośliny z sadzonek (rozmnażanie wegetatywne) to to samo co roślina mateczna. A jaka jest roślina mateczna? Być może normalna, zwykła Prunus laurocerasus.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies