Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Kuklik 11:13, 26 sty 2015

aldonaz napisał(a)
Dzięki za listę host. Zamówiłam też prenumeratę GW. Kilka razy robiłam podchody do męczennicy, ale nigdy nie zakwitły.

Nie ma za co o hostach zawsze i wszędzie z ogromną przyjemnością
Kuklik 11:31, 26 sty 2015

Jeśli mowa o hostach, jedna z moich ulubienic streaked hosta Ice Age Trail postanowiła wrócić do swojej rodzicielskiej formy czyli skądinąd też pięknej hosty Big Daddy. To znaczy liście zaczęły robić się zielone jak u podstawowej formy, gubiły cudowne jasne pomazane paseczki. Ratując to co zostało odcięłam zielone, zobaczę wiosną efekt. Odcięta część pojechała do ogrodu na wsi (dom po babci męża, w którym zaczęłam dodawać swoje roślinne trzy grosze), bo Big Daddy już mam w innym miejscu.

Miejsce akcji

Odcięta część prawie bez pasków streaked, wykopana i położona na sąsiedniej rabacie

to co zostało wróciło na swoje miejsce

i rośnie

Mam nadzieję, że na wiosnę będzie piękna
Pszczelarnia 12:15, 26 sty 2015

Kukliku, a może fuksja Magellana Alba do Twoich cienioznośnych cudowności?

A jak oceniasz praying hands?
Mala_Mi 13:03, 27 sty 2015

To mnie nie pocieszyłaś naparstnicą... zimy nie ma.. i może nie będzie.. potem zbieram nasionka
Moja jedna host Eternal Flame (chyba) też taki numer mi zrobiła, Ania (bez wątku) powiedziała bym właśnie odcięła część która wróciła "do korzeni", bo cała hosta się uwsteczni.
Po porady hostowe będę zaglądać
Tess 19:37, 27 sty 2015

Kuklik napisał(a)

Witaj Teresko Miło, że Ci się podoba.
Dawno u Ciebie nie byłam, mam nadzieję że masz dużo pięknych zdjęć z sezonu, żebym mogła nacieszyć oczy i doczekać wiosny

Chyba nie bardzo u mnie zmysły nasycisz. Zdjęć może i dużo, ale pięknych mało

Zainteresowała mnnie męczennica Miałaś ją w donicy w ogrodzie?
Zostałam opiekunką męczennicy, wkurza mnie jak nie wiem co, bo strasznie śmieci i już miałam jej dać eksmisję. Ale może dam jej szansę?
Pamiętam czasy jej świetności - była cudna.
agniecha973 20:16, 27 sty 2015

Kukliku, wezwałam cię w wątku warzywnym do wyrażenia opinii o pomidorach. W pomidorlandii opisy zachęcają do kupienia wszystkich odmian, a z własnego doświadczenia wiem, że jednak nie wszystkie takie cudne jak piszą. Porównajmy nasze spostrzeżenia.
Pozdrawiam
Gardenarium 14:45, 28 sty 2015

Kuklik napisał(a)
Ewuś, czy cis dałby radę w bardzo suchym cieniu z odrobiną systemu podlewającego. Pomyślałam o kulkach pod brzozami...?

Nie dadzą rady, u mnie pod bukiem wymierają, tzn są suche badyle. A jest wilgoć, tutaj o ciemno chodzi, a jak jeszcze sucho to całkiem klęska będzie, niestety.

Instagram Ogrodowiska
Gabriela 23:41, 28 sty 2015

Pierwszy raz widzę taką historię z hostą, której część traci swoje cechy. Myślałam ze ustalone odmiany nie wracają do form rodzicielskich. To ci dopiero!
No ale dobrze, że udało Ci się uratować właściwy kawałek.
Kuklik 00:02, 29 sty 2015

Gabriela napisał(a)
Pierwszy raz widzę taką historię z hostą, której część traci swoje cechy. Myślałam ze ustalone odmiany nie wracają do form rodzicielskich. To ci dopiero!
No ale dobrze, że udało Ci się uratować właściwy kawałek.

Niestety tak stabilnie było chyba kiedyś przy starych odmianach, teraz bywa różnie
Prawie co roku muszę tak ratować myszkę Cat and Mouse, bo robi się cała zielona, przydarzyło się to też mojej Lakeside Paisley Print, tylko nie wiem do czego się cofnęła bo piszą że jest przypadkową siewką.
A czy się udało z tą, okaże się wiosną czy pokaże cechy streaked.

Na szczęście hosty potrafią równie niespodziewanie mutować do jakiejś innej formy i tak powstają nowe odmiany. Zrobiłam zdjęcie takiej mutującej hosty u mojej siostry w ogrodzie, obserwujemy co się wyklaruje i czy okaże się to stabilne
oraz czy nie ma wirusa, bo ze dwa liście wyglądają podejrzanie.
Kuklik 00:06, 29 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Kukliku, a może fuksja Magellana Alba do Twoich cienioznośnych cudowności?

A jak oceniasz praying hands?

Dzięki za inspirację Piękna ta fuksja... nie słyszałam o takiej, muszę to przemyśleć bo bardzo mi się podoba.

Praying Hands posiadam, lubię, doceniam niezwykłość i piękne wybarwianie się jesienią na złoto, ale... nie zakochałam się...