Gardenarium
12:26, 28 sty 2015
Na siatce w młodym wieku bluszcz może wymarzać bardziej niż na drewnianym płocie czy murze, natomiast potem to już mu wszystko jedno bo ma grubo liści.
'Mariken' ja kupuję formę szczepioną, to płaska, nieregularna, ale kulka - jeśli tak mogę napisać

Ta to pytanie nie da się odpowiedzieć precyzyjnie

Dojrzałam, że pytasz o szerokość- na dole napisałam. Można przycinać wiosną, ale nie w mróz, karłowe miłorzęby wymagają słońca.
Odmiana Mariken dotarła do nas z Holandii, tam zapoczątkowano jej uprawę i szczepienie dla uzyskania ciekawych form. Gałęzie są dość krótkie, to karłowa odmiana więc kulka nie wyrasta jakoś ogromnie, pewnie 1,5 - 2 m to max średnicy, a przyrosty roczne to 10-15 cm.
Nie szczepionego miłorzębu Mariken bym nie polecała, bo to bardziej krzew niż drzewo. Pasuje do ogrodu skalnego a pod nim rośliny skalne i obok inne karłowe drzewka i krzewy
Zdjęcie
Instagram Ogrodowiska