Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogródek Iwony II 11:48, 16 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Mądre rzeczy czytam, a przemyślenia bardzo trafne chociaż co do stwierdzenia o nowoczesnych ogrodach w ogóle się nie zgodzę, bo może być ogród nowoczesny w formie i bogatą roślinnością i nowoczesny z przewagą minimalizmu roślinnego chociaż można by tutaj książki pisać na ten temat.

Łuki, masz rację
Kiedyś chciałam kopiować CHFS. Doszłam jednak do słusznego wniosku, ze sie nie da. To są ogrody tworzone na daną chwilę. A my zostajemy z ogrodem cały sezon i cały czas chcielibyśmy, by był atrakcyjny.
Za to twoja bylinowa jest wzorowa. Przez ciebie moja ognista przechodzi metamorfozę na rabatę różowo - burgundową Niestety, nie mam perspektywy, bo tam teraz leżą na przyszłym trawniku deski, łaty, blacha na dach gospodarczego

Luki napisał(a)
Doczytałem też o nawadnianiu robionym przez firmy i fakt takie są tego koszty, ale samemu można zrobić to wiele wiele razy taniej, a coś o tym wiem, kompletny system na mały ogród i tak wychodzi sporo jak na moje możliwości i realia, ale nie są to tak kosmiczne kwoty, ale trzeba do tego podejść mimo wszystko profesjonalnie by było na lata

Łuki, wiem, ze jesteś specjalistą w tej dziedzinie. Na razie nawadnianie w sferze marzeń. Linia kroplująca troszkę bliżej
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:07, 16 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

to zestawienie dla mnie to mistrzostwo świata-super!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:50, 16 sie 2016

Do góry
Asiu ja kiedyś miałem te zawilce, i przez 3 sezony u mnie nie kwitły, ale ładne są jednak duża powierzchnia dla nich potrzebna by efekt był

Ewo czasem są powody by być pogodnym człowiekiem, ale kiedyś było ich więcej, zapewne kiedyś wrócą te czasy

Kindzia nowe żywopłociki zdrowe, ale stare troszki chorują, ja też dzisiaj muszę zapodać kolejny oprysk. Rośnie bujnie, ale całość ciągle mnie nie zadowala, trzeba nad tym pracować
Możesz męczyć, daję pozwolenie

Agato fakt kwitnie u mnie jeszcze sporo i jeszcze będzie kwitnąć, ale i tak jeszcze coś mi nie pasuje, jakoś szybciej niektóre rośliny przekwitły.
Pysznogłówka jedna już przekwitła, ale ta różowa jest rekordzistką i potrafi to robić do samej jesieni.

Jezówki to Glowing Dream, Fatal Attraction nie mam.

Floksy mam o bardzo różnych terminach kwitnienia, więc cały czas coś kwitnie, a niektóre odmiany powtarzają lub tak jak Adessa Pink Star kwitną prawie nieprzerwanie.

Te bordowe pędy na dole zdjęcia to nowe przyrosty róż, mają piękne wybarwienie bo ja z tej odmiany Mariatheresia nie jestem zadowolony bo zbyt biała jest, a liczyłem na blady róż
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:11, 16 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Kilka słonecznych zdjęć z wczoraj

pięknie, widzę sporo nadal kwitnie u Ciebie, a u mnie monarda już przekwitła, floksy jeszcze troszkę, łubin ma mączniaka, kłosowiec zachwyca, rochodniki się przygotowują, a trawy jeszcze za małe by zachwycać
No i widzę że wciąż czeka mnie przesadzanie na bylinówce

aha Luki czy tam masz fatal attrction ? podoba mi się bardzo tak samo jak jeżówka alba - będe myślała by wprowadzić je na rabatę..
a rozchodniki tak rosną ? od najmniejszego do najwyższego ? czy tylko tak na zdjęciu wyszło ?
I co to jest bordowe na ostatnim zdjęciu, na dole? penstemon?
Ogród z łezką II 09:15, 16 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No i super wyszło mnie tam bardzo się podoba, a przywrotnik fajnie się tam wpasował. Z tą hochlą to Beatka miała też dobry pomysł na spotkaniu
Hortki ci nieźle szaleją, ale rubrum w donicy to już w ogóle, gdybym nie wiedział jakie te donice są duże to bym pomyślał, że takie tam niewielkie trawki

Na rodkowej myślę, że z 5 kropeczek koloru i będzie super.

Ja bym zdziwiona była jakby Ci się nie podobało, przecież to Twój pomysł...Beatka też palce w tym maczała? To obu Wam dziękuję
Hortki mi zdominowały ogród teraz Bardzo jestem z nich dumna
Rubrum urosły bardzo, nawet ich nie nawoziłam...
5 kropeczek??? Trudno będzie zmieścić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:48, 16 sie 2016

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:45, 16 sie 2016

Do góry
Kilka słonecznych zdjęć z wczoraj

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:43, 16 sie 2016

Do góry
Bogusiu na prawdę dziękuję, ja zbyt dużo roślin przyjmę, a później wegetują w doniczkach, od momentu jak u mnie byłaś ostatnio bardzo się zagęściło i nie ma miejsca na zachcianki Dlatego obecnie szkółki dla mnie to obecnie połączenie męki z przyjemnością.

Ogród w skali mikro cz.II 17:44, 15 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Wiesz wiele 'wiejskich' w stylu ogródów ma proste zbiorniki wodne i wygląda to bosko, zawsze można by te wewnętrzny kąt prosty zaokrąglić, ale wtedy ogranicza nam się liczba materiałów na wykończenie brzegu, lub się nie ogranicza, ale koszta rosną

Noooo jaaaa a żebym ja tak wiedziała co Ty Łukasz masz na myśli ??? narysuj mi to plizzz
Ale tak na kanciasto baaardzo mi się podoba dziękuję
Coś jeszcze, coś więcej... 13:35, 15 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Śliwy super się wpasowały
Ja jako chyba najmniej zadowolony z posadzenia róż w tym roku mogę z czystym sumieniem polecić MW bo ratuję całą sytuację, a Ascot to też piękność, ale wysoki kopczyk jej potrzebny na zimę.
Hakone z hostami to chyba moje ulubione połączenie do ciemniejszych miejsc.

MW będzie, Ascot tez. Prace studialne będę czynić nad trzecią ksieżniczką, bo... nie wiem
Ogród przydomowy - Hosty 12:30, 15 sie 2016

Do góry
Niezłe wykopki, ale jestem szczęśliwy, że na razie nie muszę nic kopać, ale gdzieś tam w powietrzu daleko kolejna rozbudowa instalacji mnie czeka
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:29, 15 sie 2016

Do góry
Bogusiu chciałem odnowić jesienne białe zawilce, ale na razie i tak miejsca na takie zachcianki brak ale dziękuję bardzo.

Kindzia jak jeszcze miała kwiaty to sobie radziła, po ulewach troszkę się kłaniała, ale obecnie stoi prosto z zaschniętymi kwiatami, trudno mi zapewnić na sto procent bo to będę wiedział po przyszłym sezonie
Supreme fakt kijka potrzebuje.

Kasiu no mam nadzieję

Justynko nie przesadzaj, ja tylko po prostu lubię byliny zawsze w miarę możliwości mogę doradzać

Sebek jest tu wiele ogrodów z lepszymi bylinówkami, ale w wolnych chwilach analizuję ogrody Oudolfa i Sturta-Smitha co nie zmieni faktu, że miejsca na eksperymenty totalnie brak

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:41, 15 sie 2016

Do góry
Pozachwycałem się widokami pobiegłem nawet zobaczyć moją Geniuchne i jest cała w pąkach, ciekawe czy to zakwitną teraz czy na wiosnę się nawiązały.
Mój ogród pod górkę... 11:17, 15 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Dopiero co problemy miała, a tu hop siup zakupy i po kłopocie Szybko Ci to idzie, a i zakupy bardzo interesujące.
Jeżówkom powycinaj te najbrzydsze kwiaty, powinny jeszcze zebrać siły by nowych troszkę powypuszczać, będą dłużej cieszyć

Dzięki Łukasz No coś tam pokombinowałam. Zobaczymy, co z tego będzie

Jeżówki już troszkę poobcinałam, ale tak skąpo. Mus bardziej radykalnie zadziałać, jak mówisz, że jeszcze coś wytłoczą!
Coś jeszcze, coś więcej... 11:14, 15 sie 2016

Do góry
Śliwy super się wpasowały
Ja jako chyba najmniej zadowolony z posadzenia róż w tym roku mogę z czystym sumieniem polecić MW bo ratuję całą sytuację, a Ascot to też piękność, ale wysoki kopczyk jej potrzebny na zimę.
Hakone z hostami to chyba moje ulubione połączenie do ciemniejszych miejsc.
Mój ogród pod górkę... 11:09, 15 sie 2016

Do góry
Dopiero co problemy miała, a tu hop siup zakupy i po kłopocie Szybko Ci to idzie, a i zakupy bardzo interesujące.
Jeżówkom powycinaj te najbrzydsze kwiaty, powinny jeszcze zebrać siły by nowych troszkę powypuszczać, będą dłużej cieszyć
Ogród z łezką II 11:05, 15 sie 2016

Do góry
No i super wyszło mnie tam bardzo się podoba, a przywrotnik fajnie się tam wpasował. Z tą hochlą to Beatka miała też dobry pomysł na spotkaniu
Hortki ci nieźle szaleją, ale rubrum w donicy to już w ogóle, gdybym nie wiedział jakie te donice są duże to bym pomyślał, że takie tam niewielkie trawki

Na rodkowej myślę, że z 5 kropeczek koloru i będzie super.
Moje wymarzone rabaty....biel w roli głównej.... 08:53, 14 sie 2016

Do góry
Auri napisał(a)
Zatem do meritum
Bardzo dziękuję Luki za cień nadziei Ja też myślę,że się da
Rabata

jest o długości 6 m i 80 cm szerokości
Chciałabym zostawić białą różę w pergoli,miskanta i szczepioną trzmielinę bo są ok Zwłaszcza,że lustrzane odbicie tego kawałka jest na rabacie za ławką (temat na później)

Rośliny,które zostawiam to ok 1,5 mb

Czyli zostaje 4,5 mb x 80 cm na hortensje,trawy i żurawki

Da się???

Zaznacz co chcesz zostawić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:33, 13 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu gdybym się nie ograniczał to przywiózłbym jeszcze 5 hortensji, klona, ambrowca, wilce, floksy, miskanty, rozchodniki, zawilce, hakone i jeszcze zapewne coś o czym już zapewne zapomniałem, ale do tego potrzeba by drugi pełen portfel, bo na upartego jakoś w samochód bym to upchnął, a nawet na pewno bym upchnął
Chociaż nie wiem czy później w ogród dałbym rade
Łukasz a jakie zawilce chcesz kupić ,może mogłabym ci pomóż.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:50, 13 sie 2016

Do góry
Ewo pszczółko dziękuję myślę, że ciekawy efekt w większej skali można by uzyskać.
U mnie ta jeżówka jeszcze nie zimowała bo dopiero kupiłem, ale w szkółce 20km dalej zimowała i w gruncie i doniczkach, odmianowe jeżówki nie mogę być głęboko posadzone w zastoisku wody to nie ma raczej problemu z ich zimowaniem, ważne też wiosenne oczyszczenie z resztek zeszłorocznych na których pleśń szybko się tworzy.

Gosiu ja i tak wolę Twoje stonowanie kolorystyczne, które ogromnie mi odpowiada

Ewo nadal w ogrodzie mam nadmiar kolorów, ale już sam lepiej się w tym czuję bo w miarę udało się to pogrupować, tam gdzie tego nie ma będą kiedyś zmianę, ale to już wiem nie od dzisiaj
Ecentric ma na prawdę łądny kwiat, nie jest olbrzymi, ale idać, że ma zadatki na bycie gęstą jeżówką

Marzenko oby się udało to będziemy się szlajać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies