Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród - Niekończąca się Opowieść 20:28, 29 gru 2013

Do góry
Witaj, cieszę się, że do mnie zajrzałaś. Twoja skarpa też nabiera ładnych rumieńców. Pozdrawiam
Ogród - Niekończąca się Opowieść 06:30, 24 gru 2013

Do góry
i jeszcze wcześniejsze prace ziemne w ogrodzie przed domem
tak powstawał wał i skarpa
Mój ogród 19:55, 12 gru 2013

Do góry

Skarpa cała była pod śniegiem, wystawały tylko czerwone liście bergenii.

właśnie, mam bergenię ---zdobyczną! od koleżanki i sąsiada-weterynarza
bardzo mi się te zimozielone rośliny podobają
Mój ogród 20:09, 11 gru 2013

Do góry
Dzięki wszystkim, którzy mnie ostatnio odwiedzili w moim wątku. Na działce byłam w niedzielę. Do południa było słonecznie i do tego lekki mrozek. Jednym słowem super. Po południu już się zachmurzyło, ale nie padało. Wszystko co zaplanowaliśmy zrobiliśmy. Rośliny wrażliwe zostały w końcu ocieplone. Nie zmarzły, bo sprawdzałam. Iglaki kolumnowe obwiązaliśmy, żeby nie straciły ładnego kształtu pod ciężarem śniegu. Mąż zabezpieczył wodę, w domku posprzątaliśmy, jednym słowem wszystko zostało zrobione.
Skarpa cała była pod śniegiem, wystawały tylko czerwone liście bergenii.

Trzmielina też przebarwiona ładnie wyglądała pod białym puchem.

Turzyca "Ptasie łapki", dzisiaj już tego śniegu nie ma, a na dodatek zapowiadają dodatnie temperatury.

Iglaki na zimowo.

Plątanina nitek miskanta chińskiego.
ac
Jeżeli tylko pogoda pozwoli pojedziemy po świętach, ale po to żeby zobaczyć czy wszystko jest w porządku no i może jeszcze na długi spacer będzie czas iść

Mazury i mój kawałek ziemi 05:24, 05 gru 2013

Do góry
magdziam

Miło że wpadłaś byłam u Ciebie skarpa super wyszła .Pozdrawiam
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 05:23, 05 gru 2013

Do góry
Witam .Pięknie Ci ta skarpa wyszła .Ja też obsypałam swoją kamykami i mam iglaki posadzone i myślę że zielsko nie będzie rosło hehe.Dzięki za odwiedzinki .Pozdrawiam
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:55, 30 lis 2013

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Takie swobodne klimaty lubię, rabatki już mają swój urok, jestem za powiększeniem rabaty przy tarasie, będzie cudnie. Co planujesz? Pozdrawiam.

Wiesz... w momencie kiedy umacniałam skarpę palisadą betonową i robiłam schody, jednocześnie wydłużylismy taras o metr, bo był jakiś taki za krótki. Nie myślalam wtedy o tym, że mi się skarpa skróci. Gdybym wtedy trafiła na ogrodowisko, to dzisiaj skarpa pewnie byłaby większa i mniej stroma.
A tak jest jak jest.
Co masz na mysli mówiąc o powiększeniu rabaty przy tarasie? Ciekawam bardzo
Ja myślałam o tym, że koniecznie muszę wywalić ten drewniany rollborder gdzie w kółeczku rosną smaragdy i cały ten fragment przerobić na większą rabatę. To byłaby praktycznie rabata, która zasłaniałaby nas przed ludzkim wzrokiem, bo jest od szosy, i przed wiatrami. Chciałam na niej posadzić hortensje bukietowe, postawić tam kraty drewnane dla osłony przed wiatrem własnie.
Eh... w kółko tylko myślę i myślę... postaram się w wolniejszej chwili przenieść te poplątane myśli na papier.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:42, 29 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ewus nic nie okrywamy.... Za ciepło.... Gdy zapowiedza stale temperaturę w ciagu dnia na minusie a w nocy -8-10 wtedy okrywam... Ale drzew nie okrywam.... Magnoli nigdy..... Chyba ze masz straszny wygwizdów (ale nie kojarzeę, raczej skarpa osłania Ci ogród) i straszna zima będzie.... Z drzewek w pierwszym roku po posadzeniu okrywałam wyłącznie młodziutkie wiśnie kiku - shidare i klona japonskiego... Klona chyba jeszcze w tym roku okryję bo to dopiero jego druga zima.

Na razie tylko okopczykowałam austinki i hortensje ogrodowe, przymierzam się do kopców z kory pod trytomami i resztą róż, ale na razie łagodna zima, spieszyć się nie musze.

Mam młodziutkie Amaganowy.... będę tulić i kryć jak mróz skuje dzien i noc. Kopczyki zrobiłam - z kory i z ziemi dla róż. Wiosną czeka mnie dużo pracy... jesień minęła nieoczekiwanie szybko.
Buziaczki Dobra Wróżko
Ev.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 13:51, 29 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja proponuję też zajrzeć do ogrodu Pszczelarni. ona ma potok górski

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia

Dzień Dobry mówię właścicielce takiego potencjału.
A ja tutaj zajrzałam, bo mam strumień górski zwany potokiem, bystrą wodę, skarpy wysokie i suche - a zaintrygowała mnie nazwa wątku i wsiąkłam. Jakże bym sobie w takim ogrodzie popracowała!
Choć warunki mam zgoła odmienne: 2 huczące wodospady, 3 profesjonalne zejścia do strumienia. Ale skarpa jeszcze nie żyje swoim życiem. Ale sieję i dosadzam trawy. I ciągle o niej myślę.

Świetny wątek. Taki napędzający do działania i myślenia (tzn. najpierw myślenia a potem działania).
Na Francuskiej 22:41, 27 lis 2013

Do góry
Nie ma za co, masz piękny ogród i tyle. Moja szałwia jest u mnie dopiero od zeszłego roku i dlatego ją pokochałam, bo rozrosła się wspaniale, Ale ja od razu sadziłam kępy po minimum 5 sztuk. Tam gdzie taka wysoka urosła jest własnie 5 sztuk posadzonych. Kupione z internetu. Okazało się że 3 sadzonki są dużo wyższe, bo urosły na około 70 cm i mają bardzo długie kwiatostany. W 2 pozostałych kępach jest ich jeszcze więcej po ok. 8-10 sztuk. Radzi sobie u mnie w totalnie suchym miejscu jakim jest skarpa.
W tym roku dokupiłam jeszcze szałwię rosea (rózową) też piękna i białą Adrian. Ta ostatnia zaskoczyła mnie tym, że mimo przekwitnięcia liście dalej mają zdrowy wygląd, w przeciwieństwie do niebieskiej, którą raczej należy wyciąć do zera i wypuszcza zdrowe młode pędy.
A co do pergoli, nie wiem jak u Ciebie, ale mnie zależało na tym, żeby dach był przepuszczalny i żeby było dużo przestrzeni. Dlatego nie zabudowywaliśmy boków, jedynie od zachodu będzie kratka rzucająca cień. Mam zamiar posadzić przy niej winobluszcz i chyba jakiś powojnik. Rdest Auberta też rozważałam, z uwagi na ciekawie wyglądające kwitnienie. Zresztą decyzja jeszcze nie zapadła
Pozdrawiam i obiecuję, że będę często zaglądać
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:05, 27 lis 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

No dobrze. Popieram prostest. Byle by roślin nie zmroziło.
Madżen - czy trąbienie okrywania drzewek już było?.. magnolki i inne takie... kryć?....

Ewus nic nie okrywamy.... Za ciepło.... Gdy zapowiedza stale temperaturę w ciagu dnia na minusie a w nocy -8-10 wtedy okrywam... Ale drzew nie okrywam.... Magnoli nigdy..... Chyba ze masz straszny wygwizdów (ale nie kojarzeę, raczej skarpa osłania Ci ogród) i straszna zima będzie.... Z drzewek w pierwszym roku po posadzeniu okrywałam wyłącznie młodziutkie wiśnie kiku - shidare i klona japonskiego... Klona chyba jeszcze w tym roku okryję bo to dopiero jego druga zima.

Na razie tylko okopczykowałam austinki i hortensje ogrodowe, przymierzam się do kopców z kory pod trytomami i resztą róż, ale na razie łagodna zima, spieszyć się nie musze.
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:11, 26 lis 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dawno u Ciebie nie byłam, Agato. Ogromna zmiana, a jeszcze rok nie minął, jak te zmiany zaczęłaś wprowadzać.
Tuje uratowane, skarpa zagospodarowana, pełno ciekawie obsadzonych rabat, no i ten sad!

Podziwiam także Twoje prace artystyczne

dziękuję Basiu za słowa uznania
Moje ukochane miejsce na ziemi 00:17, 26 lis 2013

Do góry
Dawno u Ciebie nie byłam, Agato. Ogromna zmiana, a jeszcze rok nie minął, jak te zmiany zaczęłaś wprowadzać.
Tuje uratowane, skarpa zagospodarowana, pełno ciekawie obsadzonych rabat, no i ten sad!

Podziwiam także Twoje prace artystyczne
Ogródek Goniak 10:21, 22 lis 2013

Do góry
Podziwiam ogród. Przepiękne kompozycje i te drobne roślinki utopione w kamieniach. Wspaniała skarpa i kaskada. A ciasto dyniowe aż mi zapachniało. Podziel się przepisem.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:47, 21 lis 2013

Do góry
Cholercia, najpierw ta skarpa spędzała mi sen z powiek i nie wiedziałam co z nią począć, a teraz chciałabym mieć same skarpy w ogrodzie... Chyba kończę na dziś, bo dzieci wołają...mamy na tapiecie gorączkowanie więc spadam!
Dziękuję za odwiedziny
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:35, 21 lis 2013

Do góry
Witaj Aniu leśniczanko wpada do Ciebie bliźniaczka, ale trochę starsza niż Twoje pociechy Bardzo mi się podoba miejsce w którym żyjecie, wkoło las i na pewno są grzybki i dziczyzna ech zazdroszczę, skarpa bardzo ładnie wyszła, wszystko rozrośnięte pięknie kwitnie pozdrawiam
Ogród z łezką 19:34, 20 lis 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Racja, tam gdzie można zostawić to zostawić Emuś nie będzie musiał zdrowia znów na drabinie narażać Buziaki.

Z drabiny nie było szans...skarpa jest. Rusztowanie stawiał
A niech wiszą sobie sopelki...w lecie też
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:16, 19 lis 2013

Do góry
Potem zakładanie trawnika

i zapuszczona skarpa...

długo nie miałam na nią żadnego pomysłu... nic kompletnie, po drodze mieliśmy powódź w piwnicy i niepewność, czy cały teren nie zostanie zdrenowany, czyli zryty od początku, więc prawie nic nie robiliśmy...
aha... no i jeszcze trochę nam pokrzyżowała plany trzecia dziecina, która teraz ma 1,5 roku... tak
aż w końcu wymyśliłam co zrobić ze skarpą i wprowadziłam w czyn to:

duma aż bije z mojej postaci opartej o zaczątek balustrady...
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 14:00, 19 lis 2013

Do góry
Ale popracowałać. Pięknie w twoim ogrodzie. A widoczek na parapecie i za oknem bombowy. Skarpa taka uporządkowana. Zachwycona jestem Buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies