Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim magicznym ogrodzie wszystko...

W moim magicznym ogrodzie wszystko...

ANIA 20:52, 22 mar 2014

Gosiu - Tak, wiosna jest cudowna. Tyle sił w człowieku wyzwala. A widziałam u Ciebie zmiany w kształcie rabat i ciurkadełko...... wiosna działa cuda.
malgorzata_s... 20:56, 22 mar 2014

ANIA napisał(a)
Gosiu - Tak, wiosna jest cudowna. Tyle sił w człowieku wyzwala. A widziałam u Ciebie zmiany w kształcie rabat i ciurkadełko...... wiosna działa cuda.

Aniu u mnie to początek zmian
ANIA 20:57, 22 mar 2014

No to kibicuję Ci i będę obserwować zmiany. Ja tez mam sporo zaplanowanych prac u siebie. Ale u mnie trudno mówić o zmianach - skoro to są kolejne prace ogrodowe w kreowaniu swego kącika.
wietrzyk 08:56, 23 mar 2014

Hi, hi Też widziałam rewolucje u Gosi, a Ona zapowiada, że to dopiero początek
Aniu piękną wiosnę masz w ogrodzie, wystarczyło trochę deszczu i kilka cieplejszych dni i wszystko ruszyło jakby na wyścigi

Patrząc na kremową ścianę od rabaty południowej, aż się prosi o zieleń na jej tle. Coś wyższego jako tło i niższe piętra z przodu. Będę mieć na uwadze to miejsce wędrując po wątkach.

Skarpa przy tarasie moim skromnym zdaniem aż się prosi o przedłużenie w prawo, w kirunku schodów. Zależy Wam na żwirku na niej? On się będzie zsuwał niestety. Kora też. Co byś powiedziała na zadarnienie roślinami? Zobacz skarpę przy tarasie w ogrodzie zimozielonym. Też mam dwie skarpy, co prawda dużo mniejsze, ale problem jest ten sam w tym roku rezygnuję z kory i stawiam na roślinki.
popcorn 10:07, 23 mar 2014

Jaka piękna wiosna u Ciebie!! A zawilce zimowały Ci w gruncie??
pozdrawiam!!
GorAna 12:25, 23 mar 2014

Piękna wiosna u Ciebie Aniu
pozdrawiam.....ja już mam posiane warzywa....czekam teraz na zieleninkę
makkasia 13:01, 26 mar 2014

Wiosennie pozdrawiam - dzisiaj kupiłam wielką sadzonkę ciemiernika i będę sadzić
macham
ANIA 14:41, 27 mar 2014

makkasia napisał(a)
Wiosennie pozdrawiam - dzisiaj kupiłam wielką sadzonkę ciemiernika i będę sadzić
macham

witam serdecznie - ja też kupiłam wczoraj sadzonkę ciemiernika i tez bedę sadzić - tylko nie wiemczy zdążę przed weekendem
ANIA 14:42, 27 mar 2014

popcarol napisał(a)
Jaka piękna wiosna u Ciebie!! A zawilce zimowały Ci w gruncie??
pozdrawiam!!

Wiosna jest piękna w każdym ogrodzie A zawilce zimowały w gruncie. W weekend bedę sadzić następne
ANIA 14:58, 27 mar 2014

wietrzyk napisał(a)
Hi, hi Też widziałam rewolucje u Gosi, a Ona zapowiada, że to dopiero początek
Aniu piękną wiosnę masz w ogrodzie, wystarczyło trochę deszczu i kilka cieplejszych dni i wszystko ruszyło jakby na wyścigi

Patrząc na kremową ścianę od rabaty południowej, aż się prosi o zieleń na jej tle. Coś wyższego jako tło i niższe piętra z przodu. Będę mieć na uwadze to miejsce wędrując po wątkach.

Skarpa przy tarasie moim skromnym zdaniem aż się prosi o przedłużenie w prawo, w kirunku schodów. Zależy Wam na żwirku na niej? On się będzie zsuwał niestety. Kora też. Co byś powiedziała na zadarnienie roślinami? Zobacz skarpę przy tarasie w ogrodzie zimozielonym. Też mam dwie skarpy, co prawda dużo mniejsze, ale problem jest ten sam w tym roku rezygnuję z kory i stawiam na roślinki.

Ach dzięki za podpowiedzi. Zimozielony jest faktycznie wspaniały.
Moja rabata południowa rzeczywiście potrzebuje piętrowości - myślałam o malwach na tle ściany, ale to są jednak sezonowe kwiaty, więc lepiej byłoby dać coś "całorocznego" jako tło, a potem malwy. Z tym, że nie chcę tam tuj, jałowców czy cyprysów, a nie wiem co innego mogłoby taką funkcję pełnić. Na tej rabacie mam już magnolię, 3 hotensje i różę płożącą, która w sprzyjajacych okolicznościach rozrośnie się do 2 m w każdą stronę - czekam na ten moment z utęsknieniem. Rabata południowa z magnolią jest z pewnością wyzwaniem na ten sezon
Co do skarpy - to nie zależy nam na żwirku. Było to bardzo dobre rozwiązanie na pierwsze chwile ogrodu. Zasłoniliśmy folią glinę, a żwirkiem folię i nie rośli tam nieproszeni goście Przerwa między skarpką a schodami jest przeznaczona na kaskadę, która ma być zbudowana w świetlanej przyszłości. Wiem, że obecnie wygląda to szpetnie , buuuu. Ale nie odrazu Rzym zbudowano.
Musimy dobrać odpowiednie rośliny i ją obsadzić - to też zadanie dla nas na obecny sezon.
Nie podoba mi się rabata z frontu domu - na razie jest tam zbieranina różnych roślin - to też spora robota na ten rok i pewnie na kolejne lata.
Pozdrawiam.