Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród na glinie 11:17, 26 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Musiałam zacytować bo pięknie
Piękne szmaragdy, jestem ciekawa ciągu dalszego nowych rabat.
macham

Dziękuję
Miejsca coraz mniej w ogrodzie, wiele się już chyba nie zadzieje. Mam trochę roślin na rozsadniku i muszę im znaleźć miejsce:
- Trzmielina na pniu
- małe żółte trzmieliny
- tawuły japońskie
- berberys Admiration
- niebieskie orliki, irysy, lawenda
- turzyce Gold Fountain
- różowe firletka
- pomarańczowe dalie
- różowe i fioletowe łubiny

i chcę dokupić 1 żółtą różę Golden Celebration, która będzie z niebieskim bylinami i stipą
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:32, 25 kwi 2016

Do góry
Kasiek - Twoje klimaty tylko w części ogrodu bo mój ogród spójny nie jest i nie napiszę niestety

element z Twojego klimatu - kamienie dostałam na parapetówkę od mojego szwagra ku oburzeniu szwagierki że kamienie można na prezent dać

Gruszka

Dzięki za identyfikację tawuły ))]
Zmodyfikowałam ten syrop dodając miąższ z 2 pomarańcz. Też wyszedł pyszny )
Narcyzy piękne, tulipki takoż. Bez nich już nie wyobrażam sobie ogrodu.
Glebę mamy podobną ) Sprawdziłam, że mojej dobrze robi mulczowanie ścięta trawą.
PS. Czy mogłabym prosić o zdjęcie kwiatu Twojej kaliny angielskiej?

Czy przez te pomarańcze nie zepsuje się szybko ten syrop? - gotujesz słoiczki jeszcze ?

Ha [b]trawa z koszenia to u mnie rarytas który teraz skrzętnie rozkładam cienkimi warstwami w jagodniku, w ogrodzie też i na kompoście
już widziałam jak pięknie z niej się tworzy fajna warstewka puszku jak się zmiesza z ziemią

Kalina angielska już pachnie choć zimno i mokro, czekam na słonko
proszę

Moje ukochane miejsce na ziemi 14:40, 25 kwi 2016

Do góry
Mimo brzydkiej pogody odwaliłam kawał roboty.
Posadziłam dwie magnolie, dwie brzozy o ozdobnych liściach, dwie choiny kanadyjskie, dwie azalie japońskie o ciemnych listkach, tamaryszka, kalinę, dwie ozdobne trawy, dwa miniaturowe iglaki, dwa niebieskie pierwiosnki, dwie tawuły wiosenne.

Ostatnio kupione pelargonie też posadziłam do doniczek.

Zaraz idę się grzać przy żelazku.

Targi Ogrodnicze Lublin - Kiermasz Eden 2016 - spotkanie 13:03, 25 kwi 2016

Do góry
ok. zapomniałam jeszcze dopisać tawuły japońskie i rozchodniki - postawiłam je w innym miejscu , ale do samochodu zmieściłyśmy się bez najmniejszych problemów .
Ogród w Puszczykowie 21:56, 24 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aśka tawuły mają bardzo ciekawy kolor liści
Kiedy one zakwitną i na jaki kolor?

zgadzam się jest wczesna wiosna, a one mają kolor godny jesieni. jeszcze nie wiem jak wygląda ich kwitnienie. przypuszczalnie dowiem się ok lipca
Ogród w Puszczykowie 21:50, 24 kwi 2016

Do góry
wietrzyk napisał(a)
tawuły Goldflame, kupione na jesiennej wyprzedaży

Ale mi się podoba ten pomysł. Tawułki w srodku a po bokach tulipany. Rewelacja! Wygląda jak intrygujący strumyk. Pięknie Asiu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:49, 24 kwi 2016

Do góry
Niby słoneczny dzień, ale wiatr był iście arktyczny. Nie ciągnęło mnie dzisiaj do prac ogrodowych.
Wczoraj skończyłam plewienie na rabatach w kształcie półksiężyca. Znalazłam parę niebytów roślinnych. W ubiegłym roku pod świerczkami posadziłam kilka krzewinek modrzewnicy. Zachwycił mnie ich srebrzysty kolor listków i delikatnie różowobiałych kwiatuszków. Są kwaśnolubne, pokrojem przypominają wrzosy. Ostały się dwie sztuki, pozostałe miały zaschnięte gałązki. Zmarniały też azalie. Zimę przetrwały nieźle, a teraz tak jakby zasychały. Robiłam im oprysk i podlewanie florovitem dla kwaśnolubnych. Spróbuję jeszcze podlać mieszanką siarczanu magnezu i potasu. Jeśli się nie uda, to zaakceptuję fakt, że azalii u mnie nie będzie.
Spojrzałam dzisiaj głęboko w oczy kwiatuszkom tawuły wczesnej oraz krzewom tawuły nippońskiej

Fajnie wyglądają młode listki czerwonolistnej pęcherznicy

Posadzona przy ganku hortensja pnąca ma ładne pączki. Z wielka ciekawością czekam na jej kwiatki. Takie zimno na zewnątrz źle wróży plonom w sadzie. Nie wiem, czy pszczółkom chce się zapylać kwiatki na mojej śliwie.

Wczoraj sadziłam rośliny do donic. Mają stać od strony głównego wejścia. Nasłonecznienie jest tam tylko do południa. Wybrałam rośliny, które poradzą sobie w cieniu. Z uwagi na zapowiadane nocne przymrozki musiałam przygotować kapturki na doniczki- nie chce mi się codziennie wnosić tych donic do garażu

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:38, 24 kwi 2016

Do góry
Dzisiaj jest taka zimnica, że założyłam kurtkę zimową jak poszliśmy z Młodym na spacer.
Na szczęście wszystko wczoraj zdążyłam zrobić, dzisiaj już tylko zdjęcia (trochę lepszej jakosci niż wczoraj ):

To czas tawuły Grefsheim:

I tulipanów:

Kiedyś będzie tu ogród 12:46, 24 kwi 2016

Do góry
anbu napisał(a)
he he dobre to
Aniu ślicznie masz Tawułki też mi się jakoś ostatnio też podobają
Wiesz Aniu ja lubię i tawuły i tawułki, choć te pierwsze zdecydowanie bardziej. Moja pierwsza tawuła przyjechała z małopolski i w tym roku narobiłam sadzonek. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Toszka napisał(a)
proszę ciebie... ja w tym roku mam najazd fiołków, zwłaszcza w azaliowej "donicy"> Skąd przyfrunęły? Nie wiem, zwłaszcza, że prócz tych klasycznych, fiołkowych mam też rózowo-lawendowe. Miałam, bo u mnie po fiołkach zostały tylko wspomnienia.
Aniu, zbieraj fiołki i rób syrop lub nalewkę.

No ja ciebie też proszę....o sprawdzony przepis na naleweczkę, będę jutro rwać. Z mniszka robić syrop, z podagrycznika i pokrzyw sałatki (smaczny jest-próbowałam)....

LyraBea napisał(a)
Dlaczego tak jest, że nic tak dobrze nie rośnie jak chwasty a perz przyjmuje się znakomicie? :/
Ślicznie wyglądają łąki pełne mleczy, ale najlepiej gdzieś hen hen, niekoniecznie za naszymi płotami.
Witam Cię Aniu przy kawce.
Żeby te mleczyki chciały siedzieć tylko na jednym kawałku, to bym zostawiła. ale one z tych niepokornych... Ja też z kawką siedzę.

Toszka napisał(a)
...Zapewne i perz by się wycofał, gdyby nim np. króliki lub inne zwierzę karmić
Uważam, że z perzem to wbrew pozorom jest najmniejszy problem. On nie znosi niskiego koszenia. Tak więc na trawniku nie jest problemem.

LyraBea napisał(a)

No niestety, u mnie królików na stanie brak, za to 3 koty i pies. Chyba by im nie podeszło menu z zielenieną
U mnie amatorem zielenizny jest kaczor, ale nie koniecznie takiej jak bym chciała. Wczoraj opierdzielił świerczka z igieł, a dzień wcześniej zeżarł sasankom pąki. Pomijam zjedzony rabarbar, sałatę, koperek ....
Kiedyś będzie tu ogród 21:28, 23 kwi 2016

Do góry
Całe 3 ale zapach dookoła jakby całe hektary były....

Zakwitła pragnia syberyjska

Tawuły wiosną są piękne....

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:25, 23 kwi 2016

Do góry
mira napisał(a)

Ja robiłam pierwszy raz pycha.
Ale zmodyfikuję
3 szklanki płatków i więcej cytryny.

Trzeba się przełamać i pozbierać i zaraz płatki powydzierać bo szybko więdną.

pozdrawiam

Dzięki za identyfikację tawuły ))]
Zmodyfikowałam ten syrop dodając miąższ z 2 pomarańcz. Też wyszedł pyszny )
Narcyzy piękne, tulipki takoż. Bez nich już nie wyobrażam sobie ogrodu.
Glebę mamy podobną ) Sprawdziłam, że mojej dobrze robi mulczowanie ścięta trawą.
PS. Czy mogłabym prosić o zdjęcie kwiatu Twojej kaliny angielskiej?
Ogród Mirelli 15:53, 23 kwi 2016

Do góry
Marga napisał(a)

Zakochałam się normalnie
Duże i ładne masz tawuły. Tniesz je jakoś?

Mam dwie tawuły: jedną białą i jedną różową - obie dość duże. Tak tnę i to ostro
Ogród Cioci cz. 3 15:22, 23 kwi 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Tak Bogusiu tawuły. Zmarzł? A w tym roku takich mrozów strasznych nie było.

I jeszcze był okryty włókniną.
Ogród Cioci cz. 3 15:21, 23 kwi 2016

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Tulipany masz piękne,a te żółte kulki to tuwały?
Klonik palmowy mi zmarzł

Tak Bogusiu tawuły. Zmarzł? A w tym roku takich mrozów strasznych nie było.
Ogród Mirelli 10:27, 23 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Zakochałam się normalnie
Duże i ładne masz tawuły. Tniesz je jakoś?
Ogród w Puszczykowie 09:30, 23 kwi 2016

Do góry
Aśka tawuły mają bardzo ciekawy kolor liści
Kiedy one zakwitną i na jaki kolor?
Ogród w Puszczykowie 01:20, 23 kwi 2016

Do góry
tawuły Goldflame, kupione na jesiennej wyprzedaży

grusza Chanticleer

pierwsze kwiatki na Amonagawie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:33, 22 kwi 2016

Do góry
Raduje kolorowa wiosna, na uporządkowany warzywnik łypię zazdrosnym okiem
ta tawuła to jest tawuła wczesna inaczej norweska - tak mi się zdaje bo te Van to kwitną w maju
w każdym razie piękne / tak się wymądrzam bo mam żywopłot z tej tawuły i kwitnie i pachnie/

pozdrawiam
Ogród Ani :) 20:46, 22 kwi 2016

Do góry
Iwonko w sumie fajne nawet są trochę mnie martwi to jak one będą wyglądały latem i jesienią jak stracą swój wiosenny urok. Może wyolbrzymiam :/
Ja chciałam je wywalić :/ nie wiem czego się one ostały jeszcze, nie mam cierpliwości do roślin, do doopy ze mnie ogrodniczka :/
Jakoś rośliny szlachetne mocno mnie kręcą A czy tawuły są szlachetne?

Tu fajne a co będzie ja minie wiosna?

Tu super, fajnie prezentują się w większej ilości

Mirelko no w końcu głos poparcia he he

Kasiu zapraszam

Ogród Ani :) 18:53, 22 kwi 2016

Do góry
Kasiu no ale u Malkul zarósł ładnie i robi wrażenie, nie wiem muszę przemielić

Moje dwie tawuły japońskie
Teraz efektowne bardzo, za chwilę powinny mieć taki seledynowy kolor albo już miały, nie wiem może przegapiłam...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies