Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z południa Polski - ogród Marzeny

Z południa Polski - ogród Marzeny

Kawa 08:57, 16 cze 2016

u mnie tawuły też są na liście must have ale nie wiem jeszcze gdzie uda mi sie je wcisnąć
Marzenaka 09:16, 16 cze 2016

Paulina, masz rację tawuły najpiękniejsze na wiosnę, cudowny kolor mają. Ja swoje zaraz po zimie cięłam i kwitną.

Kawa, może coś jednak się dla nich znajdzie. Ja mam jeszcze dobrą połowę ogrodu do zagospodarowania. Napwno dokupię.
MirellaB 10:36, 16 cze 2016

Melduję się na Twoim wątku - będę zaglądała

Piękne piwonie, w przyszłym roku już będą miały więcej kwiatów

A może na nowej rabacie róże posadzić? Wybór ogromny, tylko byś musiała wybrać takie, które długo kwitną - sporo ich jest
Marzenaka 10:50, 16 cze 2016

Mirella, właśnie planuję i planuję. Róż jeszcze nie mam wcale. Ale wymyśliłam sobie taki plan, że na jednej rabacie będzie bukszpanowa obwódka, w środku lawenda/szałwia i róże właśnie. Tylko jakieś drzewko na pniu by mi się tam na środek przydało. Może wieczorem plan ze zdjęciem wstawię.
LyraBea 11:03, 16 cze 2016

Marzenaka napisał(a)
Aga Psiamama, zamówiłam te hortensje przez Internet bobnie mogłam na miejscu ich kupić. Przyszły małe i bardzo cieniutkie ale listki były obiecujące. Wsadziłam, po jakimś czasie liście zaczęły się przebarwiać na bordowo. Ale rosną. Nawet pisałam do sprzedawcy z neta czy aby nie pomylili sadzonek z hortensją piłkowaną... Będę czekać na kwiaty. Wtedy się wyjaśni. A możesz wstawić zdjęcie tej twojej?
Tak to jest, gdy się kupuje przez internet, trzeba być zdanym na innych, bo nie można sobie wybrać roślinki osobiście. Jednak często względy i finansowe i dostępność towaru kusi do takich zakupów. Mi na przykład wiosną przysłali takie gooofno, że szok. Kłącza traw to były zgniłe korzonki bez życia, hortensja, która miala być ekstra duża i kwitnąć w tym roku z jednym listkiem wybijającym się z ziemi oraz funkię Liberty, ktora okazała się zupełnie inną funkią. Na moje reklamacje pani tłumaczyla, że trawki jeszcze ożyją a funkia "no to co że inną, przecież też ladna". Temat hortensji przemilczała. (miała wysłane zdjęcia, więc widziala co mi przysłali). Na szczęście skończyło się pozytywnie. Kilka dni temu moja reklamacja została rozpatrzona, przysłali wszystko jeszcze raz, żywe, dosyć bujne i nawet kilka sztuk trawek extra. Trzeba więc dochodzić się swojego i co ważne, od razu po otwarciu przesyłki robić roślinkom zdjęcie! Potem jak znalazł do reklamacji, jak przyjdzie co do czego. Tak więc pilnuj swojego, trzymaj historie korespondencji i jak coś krzycz im, ze nie to dostałaś. I nieważne, "że co z tego, że inną, jak też ładna".
dominika_ 11:52, 16 cze 2016

Jak sprzedawcy zależy na opinii i kliencie to nawet jeśli zajdzie pomyłka, będzie starał się sprawę rozwiązać, w przeciwnym wypadku, klient nie wróci i dalej przekaże. Ja rozumiem, że każdy chce zarobić, ale nie czyimś kosztem.

Co do róż, ostatnio w Pęchcinie widziałam obwódkę z żółto zielonego bukszpanu a w środku żółte róże, cudo
Toszka 15:56, 16 cze 2016

Tawuły są bardzo efektowne, plastyczne i niedoceniane, a przecież cytryną i pomarańczem doskonale mogą na słonecznych miejscach zastąpić żurawki. Sadzone większą iloscią są ozdobą same w sobie I co ważne - w naszym klimacie sa niezawodne!
Marzenaka 23:00, 16 cze 2016

Beata, Dominika też uważam, że trzeba walczyć o swoje. Rzadko kupuję rośliny przez Internet a jeśli już to właśnie dlatego, że nie mogę na miejscu dostać tego, co chcę.

Toszka witam w moich skromnych progach tawuły na pewno dokupię ale to już chyba na przyszłą wiosnę, bo rabata nie gotowa a inne - zaczęte trzeba dokończyć.
Makusia 08:35, 17 cze 2016

Marzenko wpadam z rewizytą, choć mogę sobie dać głowę uciąć, że już tu byłam ale zapewne incognito
Kulki bukszpanowe super wyglądają, i pomyśleć, że jak byłam mała u mnie w domu bukszpan (u mnie mówiło się "bursztyn") traktowany był praktycznie jak zielsko. To pewnie dlatego, że nikomu nawet do głowy nie przyszło, żeby go formować- rósł ogromny i jak mu się podobało. Teraz przeżywa prawdziwy renesans i dobrze, bo w pełni zasługuje żeby go docenić
07_Rene 09:07, 17 cze 2016

A ja chciałam swoje tawuły eksmitować... a tu Toszka znowu dobrze prawi... muszę to przemyśleć
Trzymam kciuki za nową rabatę