Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:35, 26 wrz 2017
Do góry
Tak na szybko, nie wiem jakie drzewa są w ogrodzie , jaka kolorystyka, więc tak nabazgrałam nawiązując do frontu z kolorem, na pewno brak mi traw
Nowocześnie z różAnką :D 22:34, 26 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Wow! Nie wiedziałam, że jednak zdecydowałaś się na realizację tych kwadratów. Będzie super a ja będę z zazdrością wzdychać To takie moje marzenie ale chyba nigdy go nie spełnię
Jakie masz rozplenice przed hortkami?
Ja totalna minimalistka jestem i obydwie strony zrobiłabym takie same tzn. drzewa i hortensje a z najniższym piętrem był kombinowała ale w taki sposób aby takie same rośliny dać na obydwu rabatach ale nie w tych samych miejscach.A z tej rabaty na wprost zrobiłabym petardę
Ale Aniu Ty nie miałaś już konkretnego planu od Lukiego??

mialam plan Lukiego oparty na tych kostkach szpalerach i Luki mi reszte doplanowal ze tak powiem bylinowo. tak więc to planowanie teraz nie przeszkadza w tamtym bo tam glownie byly pomysły na miejsca miedzy kostkowo-szpalerowo-drzewkowymi rabatami troszkę za bardzo bylinowo tam wyszło i teraz po roku od tamtej pory wiem juz ze więcej traw będzie ale wciąż powołuję sie na jego projekt bo jest poprostu dla mnie punktem wyjścia i podoba mi się poprostu.

przed limkami są rozplenice Hameln, przesadzone w upale po powrocie z urlopu w lipcu dlatego takie marne trochę... mam nadzieję że mi przezimują i ładnie wypuszczą w przyszłym roku.

mialam nie wrzucać tego planu bo mozliwe ze jutro gdy będe mierzyć pomysł Makadamii to moze wyjść trochę inaczej z tymi kostkami ale ogólny zamysł widać

Poli widzisz ze to tak symetrycznie jest więc jak zrobić "tak samo ale w różnych miejscach"?
te seledynowe miejsca to sa takie juz rabatki misz-maszowe coś w takich klimatach myślałam tylko z róznymi kompozycjami roslin. i na tych rabatkach tez mają być kostki cisowe tylko juz mniejsze

i mam mega prośbę pomóż mi z tą "petardą"

jak widzisz pomimo tego ze u mnie rozwleka się to w czasie to ja konkretną koncepcję ogrodu w głowie juz mam, widzę jak ma wygladac i trzymam sie założeń. tylko gdy przychodzi juz do konkretnych realizacji to wchodząc w szczegóły wałkuję temat kolejny raz ale uwierz mi wizja się nie zmienia
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:31, 26 wrz 2017

Do góry

Ogród, mydło i powidło. 22:31, 26 wrz 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Pieknosci I te i tamte i takie tam

Dzięki Kasiu

anabuko1 napisał(a)
Acha,,, rutewka.Ciekawa jak będzie moja.
Ja nie miałam szczęścia do patyczków hortensjowych.Nic mi nie wyszło.
Za tej racacie to masz taką jaśna trawę czy jukę ?Ładna
Hortensję teraz się cudnie wybawiają

O patyczkach hortensji napiszę na końcu
To Juka Color Guard,

anka_ napisał(a)
Masz rękę do patyczków. Mi nie udało się ani jednego krzaczka uzyskać...

Kasiu co to za "koperek" szykuje się o tej porze do kwitnienia?

O patyczkach dalej napiszę
To Aminek, dostałam nasionka od Jony - nie wiem kiedy normalnie kwitnie, u mnie był z opóźnieniem sadzony i teraz zaczyna .

kasja83 napisał(a)
Ale cudowny widok...dzieciaczek i psiak. Szykuje się długa przyjaźń!

Mam taką nadzieję

jolka napisał(a)

Cześć Kasia, nie pamiętam czy kiedyś u Ciebie pisałam, ale od dawna znam Twój ogród. Ale teraz musiałam napisać... z tego co widzę, mamy chyba identyczne domy Tylko nasz postawiony na pochylonym terenie, i wyrównany z południowej strony piwnicą.

Pozdrawiam poranną porą

Witaj zaraz lecę do Ciebie pooglądać. Nasz projekt domu nazywa się Natalia ale dużo jest podobnych projektów

Marga napisał(a)
Bardzo ładne te "i takie tam"
Kasiu, tawliny Sem już się pozbyłaś czy masz jeszcze?
Super, że udało Ci się rozmnożyć hortensje Parę grosza zostanie w kieszeni, a i satysfakcja duża. Moich kilka patyczków też ma listki (ze 100 chyba wsadzonych)

Dzięki .
Tawlinę wciąż mam - nie udało mi się przerobić tej rabaty - za mało czasu.
Z patyczkami odpiszę na końcu - zbiorowo .

patrycja napisał(a)

Kasiu
To jest jukka?
Kwitła już ?

Tak, sadzona w zeszłym roku nie kwitła jescze - idzie na ilość - ma dużo nowych przyrostów ale kwiatów nie ma - może za rok będą .

Dziewczyny to ja jeszcze o tych patyczkach. Od 3 lub 4 lat próbowałam z patyczkami w doniczkach, był ukorzeniacz i latałam i podlewałam i nic mi nie wyszło . W zeszłym roku nie padły mi 3 patyczki wsadzone wprost do ziemi ale chyba za dużo słońca miały i ledwo dawały radę. W tym roku nie miałam czasu a i zniechęcona trochę już byłam - nie mam jeszcze cienia w ogrodzie, więc za płotem na nieużytku u sąsiada (w cienu) przekopałam z 50cm ziemi i powtykałam bez ukorzeniacza kilkanaście patyków - wyściółkowałam grubo skoszoną trawą i w największe upały kilka razy podlewałam - no i zaskoczenie ogromne - nie dosyć że nie padły to jeszcze kwitną . Zdaje się że bardzo ważne jest żeby ziemia ani na chwilkę nie przeschła więc cień jest niezbędny - w doniczkach nie dawały rady.
W kamiennym kręgu od początku 22:28, 26 wrz 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
Chciałabym jeszcze dopytać o tę pęcherznicę, piszesz że przycinasz po kwitnięciu to mniej więcej kiedy? I o ile ją przycinasz?
W ogrodzie mojej sąsiadki rośnie wielka pęcherznica nigdy nie przycinana, czy może ją przyciąć na wiosnę? Czy ona odbije z korzenia?

Odnośnie tulipanów kochasz je jak ja mieczyki
Ale 20 odmian przy Twoich 175 to pestka.
Szacun wielki

Patrycjo, pęcherznica to bardzo żywotny krzew. Ja swoją tnę na przełomie lipca i sierpnia.
Skracam tak, jak mi odpowiada, bo nie chcę za dużego krzewu.
Jak przycina się wiosną to słabiej kwitnie.
Tak wyglądała w lipcu

Tak teraz
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:27, 26 wrz 2017

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:21, 26 wrz 2017

Do góry
Em dzisiaj powiedział, że się nie spodziewał, że tak szybko ta rabatę zrobimy no i chyba całkiem fajnie wyszło, jeśli rośliny przezimują

jeszcze tylko wiosną oczko skończyć

Nowocześnie z różAnką :D 22:17, 26 wrz 2017
Do góry
anna_t napisał(a)

Pięknie rozchodniki komponują się z trawami, i ta mała pszczółeczka też piękna, jakbym widziała moją
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:17, 26 wrz 2017

Do góry
posadzone uff

Wiesiołek jesienią robi chyba lepszą robotę niż jak kwitnie wiosną
Nowocześnie z różAnką :D 22:15, 26 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

na wprost są bergenie

Jakie duże masz to poletko z bergeniami?
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:14, 26 wrz 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Nie pada dzisiaj i nawet ciepło jest mogłabym kopać ale... będę miała gości na weekend dobrze, że w sobotę jadą do Warszawy na kilka godzin to pojadę po resztę cisów i posadzę

Rozchodniki przeszły fazę, w której mi się nie podobają, teraz są już całkiem ok

W takiej fazie też mi się podobają A już ostatnia fotka świetna!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:12, 26 wrz 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Polinko, dziecko kochane.
Dlaczego Ty jesteś taka niedobra dla starszych pań? Dlaczego przyprawiasz ich serca o stan palpitacji? Czy to tak się godzi?
Napisz proszę, jak można mieć tak idealne trawy? Czym Ty je czeszesz, jakie odżywki stosujesz poza tymi tam nalewkami i smródkami czy jak je tam zwał? Czy u Ciebie wiatry nie wieją i deszcze nie padają? One nie mają nawet zgiętych czy załamanych ździebeł! I te słupy wynurzające się z tych roztrzepańców .... no brak słów.
Wiesz Poli, masz wręcz nieprzyzwoicie porządny ogród. I jak nie lubię monotematycznych ogrodów, tak Twój mnie urzekł .
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:11, 26 wrz 2017

Do góry
Przymiarki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:09, 26 wrz 2017
Do góry
grygooor napisał(a)

To moja rabatka lawendowo różana. Sama widzę że brakuje tu wysokości ale nie mam kompletnie pomysłu. Czy jedno większe pośrodku coś czy kilka mniejszych cośów? Wystawa jest całkowicie południowa.

Ja bym dała 3 szt drzew nieco większych, plus może jakieś trawki w ich nogach np rozplenice, ale może ktoś będzie miał lepszy pomysł.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:09, 26 wrz 2017

Do góry
Chce przeznaczyc dosc duza czesc odgodu na warzywniak, na planie jest 10 m na 20.
Zaczynajac od gory:
- pas szmaragdow - juz posadzony
- drenaz - tez juz jest
- kompostownik 3 x 1 m
- domek ogrodnika lub szklarenka 4 x 5 m
- 10 skrzynek na warzywa wymiary 1 na 3 lub 1.2 na 2.8
- pomaranczowe kropki to 2 kasztany jadalne (Uwielbiam !) sa juz posadzone ale nie w docelowym miejscu, mam nadzieje ze przezyja zime.
- niebieskie kropki to drzewka owocowe, moga tez byc posadzone poza warzywniakiem, bede miala do zagospodarowania polnocna czesc dzialki ale nie wiem czy nie bedzie im tam za ciemno
- pomaranczowy pas na polnocnej stronie dzialki to moj wymarzony mur z czerwonej cegly (ok 15 m na 2 wys) a na nim pnacza ozdobne i urzytkowe

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:08, 26 wrz 2017

Do góry
Pracowalam dzis troche nad planem czesci urzytkowej

Moj skrawek ziemi 22:07, 26 wrz 2017

Do góry
Nowocześnie z różAnką :D 22:06, 26 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

kostki będą z cisów. myslałam o tym zeby przed każdym szpalerem były inne nasadzenia
po lewo są rozplenice przed limkami

na wprost są bergenie

po prawej stronie są rozchodniki ze stipami i zawilcami ale nie do pokazania jeszcze w sumie to taka luźna klompozycja, moze do zmiany..? niewiem, zobaczę jak to w przyszłym sezonie będzie wygladać bo w tym sadzone.

co sądzisz?

bo tak myslę ze mogłabym nasadzenia przed szpalerami zrobić takie same a te wszystkie chciejstwa w kwadratach pobocznych posadzić

Wow! Nie wiedziałam, że jednak zdecydowałaś się na realizację tych kwadratów. Będzie super a ja będę z zazdrością wzdychać To takie moje marzenie ale chyba nigdy go nie spełnię
Jakie masz rozplenice przed hortkami?
Ja totalna minimalistka jestem i obydwie strony zrobiłabym takie same tzn. drzewa i hortensje a z najniższym piętrem był kombinowała ale w taki sposób aby takie same rośliny dać na obydwu rabatach ale nie w tych samych miejscach.A z tej rabaty na wprost zrobiłabym petardę
Ale Aniu Ty nie miałaś już konkretnego planu od Lukiego??
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:05, 26 wrz 2017

Do góry
Posadziliśmy dzisiaj łupy z targów, podzieliłam hakonkę na trzy i prosownicę też

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies