Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

sylwia_slomc... 10:54, 27 gru 2017

Cebulowe na wierzchu , a u mnie nad ziemią cebulki, kret wykopał sporo
Ale cieszę się, ze dnia już przybywa i może za tydzień też będę bielić pnie....zaraz jak sprzątnę na rabatach
Gruszka_na_w... 10:59, 27 gru 2017

Naprzemiennych przymrozków i ociepleń nie przetrzymała gliniana misa służąca jako poidełko. Wrrr... jestem trochę zła na siebie. Trzeba będzie szukać zastępstwa.
Na wrzosowisku wciąż kolorowo.

Cieszy mnie zanikanie gołych placków. Rabaty nawet zimą wydają się wypełnione.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Radziu2013 11:05, 27 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Za nami przesilenie zimowe i coraz bliżej do wiosny.
Popatrzę na prognozę pogody. Jeśli trafi się dzień bez opadów, to pobielę drzewka w sadzie.

I dzień coraz to dłuższy Powoli będzie ubywać nam tej ciemności
Haniu znaczy się że brak ogrodowej nudy w styczniu u Ciebie...

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 11:06, 27 gru 2017

A spróbuj misę silikonem uszczelnić, może się uda jeszcze uratować.
Gruszka_na_w... 11:07, 27 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cebulowe na wierzchu , a u mnie nad ziemią cebulki, kret wykopał sporo
Ale cieszę się, ze dnia już przybywa i może za tydzień też będę bielić pnie....zaraz jak sprzątnę na rabatach

Cebulkom nic nie będzie. Trzeba je tylko wcisnąć. Niektórzy dopiero w grudniu sadzą cebulowe.

Część bylin już uprzątnęłam, ale większość wciąż jeszcze jest.

Z warzywnika podjadam pory i brukselkę oraz natkę.

Jagodnik zimową porą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:10, 27 gru 2017

Radziu2013 napisał(a)

I dzień coraz to dłuższy Powoli będzie ubywać nam tej ciemności
Haniu znaczy się że brak ogrodowej nudy w styczniu u Ciebie...

Pozdrawiam

Radku, w styczniu zaczynam cięcie miskantów i drzewek w sadzie. Podpatrzyłam, że robia tak w ogrodach pokazowych. Po święcie Trzech króli zaczyna mnie nosić ogrodowo.

sylwia_slomczewska napisał(a)
A spróbuj misę silikonem uszczelnić, może się uda jeszcze uratować.

Myślałam o tym. Silikon mam na stanie. Spróbuję.
Pszczelarnia 11:45, 27 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

(...)

Jagodnik zimową porą.

Mnie zaczyna nosić pod koniec lutego. Choć koniec stycznia jest pewnym przesileniem w oczekiwaniu na prace ogrodowe.

Mam plan ciąć w tym roku ogrodowym (a w przyszłym kalendarzowym) bukszpany jak najszybciej się da, czyli nawet na początku marca (jak nie będzie siarczystych mrozów i opadów).

Jagodnik pierwszy raz widzę w takiej odsłonie. Piękny z tą obwódką!
Wendy79 12:12, 27 gru 2017

Ogród i pod koniec grudnia pięknie się prezentuje, ale wiesz, mnie wciąż najbardziej zachwyca Twój żywopłot. Urlop mam "międzyświąteczny" i plan sobie wymyśliłam, że posprzątam byliny na różanej, a teraz sobie myślę, że i na wejściowej też zetnę. Ładnie teraz widać mlecze wrośnięte w bryłę roślin, więc wyciągnę szpikulcem, bo w gąszczu potem trudno. Ot i już jakieś ogrodnicze działania będą
Gruszka_na_w... 12:16, 27 gru 2017

Ewo, u Ciebie inny klimat. W styczniu masz jeszcze regularną zimę. Sprawdzałam wpisy sprzed roku. 5 lutego ścięłam rozplenice, miskanty i przycinałam krzewy. Po 20 stycznia już było czuć wiosnę.

W jagodniku zrobiłam jeszcze obwódkę z liliowców. Na zakręcie.

A w sezonie jagodnik wygląda tak

Gruszka_na_w... 12:23, 27 gru 2017

Wendy79 napisał(a)
Ogród i pod koniec grudnia pięknie się prezentuje, ale wiesz, mnie wciąż najbardziej zachwyca Twój żywopłot. Urlop mam "międzyświąteczny" i plan sobie wymyśliłam, że posprzątam byliny na różanej, a teraz sobie myślę, że i na wejściowej też zetnę. Ładnie teraz widać mlecze wrośnięte w bryłę roślin, więc wyciągnę szpikulcem, bo w gąszczu potem trudno. Ot i już jakieś ogrodnicze działania będą

Ten żywopłot od strony sadu rzeczywiście już wygląda. Ładnie przesłania- nawet zimą.
A z chwastami masz rację. Jeśli ziemia nie jest zamarznięta, to teraz jest dobra pora na ich wyciąganie. U mnie sporo się wysiało ostropestu. Miłej pracy!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies