Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 07:29, 25 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Radziu, aha...To Mikołajek płaskolistny ..Bardzo go lobią owady.Jak widać.
Tam nawet chyba była gdzieś mała sadzonka z takimi listkami szerszymi ??
A nasionek tak wysiej już teraz.On wczesną wiosna już wychodzi.
Jak posiejesz na wiosnę,To może ci nie zakwitnie w przyszłym roku.
Tylko sobie zaznacz , gdzie to posiejesz . bo później różnie może być
Wrzosy na tarasie

ale klimatycznie!!!Taką jesień-przytulnie jest
Moja działka na Dębowym Lesie 07:28, 25 wrz 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Śliczną zrobiłaś kompozycję. I w ogóle jak zwykle cudownie u ciebie.
Aniu znowu będę cię męczyć i prosić o radę. Wcześniej pytałam cię o Bobo ale niestety nigdzie takiej nie dostałam a jak były to takie miernoty że zdecydowałam się na Little Lime. Czy masz może taką w swoich zasobach?

Basiu, dziękuję za miłe słowa.
Czasami z mizeroty będzie ładna roślinka.Tylko z rok dłużej trzeba poczekać.
Little Lime niestety nie mam.
A jak tam doszło juz to do ciebie ?

Moja działka na Dębowym Lesie 07:15, 25 wrz 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Ach te Twoje zdjęcia .Bomba zawodowiec. Fiona z mychą jak zgrany duet! ! !Widzę że znasz nazwy fortek .Muszę też poszukać nazw swoich kupionych za parę groszy wiosną bez nazw;d

Dziękuję
O tak Fiona i jej zabawki, to fajne dueciki.Tylko trzeba uważać, aby tych zabawek do domu nie wniosła.
Te hortensje , które mam to nazwy znam.Chyba,że trafiła się pomyłka.Bo takowe tez mam.
Próbuj, porównuj, a jak coś to pytaj.
Może się uda zidentyfikować je

Sezon 2017 u Hanusi 06:50, 25 wrz 2017

Do góry
Miłego tygodnia!

Ogródek Iwony II 06:35, 25 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, u mnie taki jest. Ale widziałam, że trawy, które u mnie mają 150 cm wysokości, w innym ogrodzie rosną do 2 metrów.
Miskant Memory, czytałam, że nie jest wysoki, u mnie za to w pierwszym roku przerósł mnie o głowę.

W każdym ogrodzie roślinki inaczej rosną

Iwonka, Memory to baaardzo wysoki miskant, osiąga 2,5 metra. Gdzie przeczytałaś, że on nie rośnie wysoki? Jest piękny, ostatnio juz go miałam w łapkach, ale na szczęście rozsądek zwyciężył, bo na razie miejsca dla niego nie mam. Ale na pewno sobie kupię, kiedyś.
Podoba mi się nowa donica, że też mój eM nie ma zacięcia murarskiego, cegła tworzy fajny klimat w ogrodzie. Z lewej strony ławeczki masz jeszcze miejsce, coś tam planujesz? Może jakaś donica z roślinkami.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 03:18, 25 wrz 2017

Do góry
Hi hi...jestem pierwsza!
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO CAROLA !!!
I pięknego ogrodu, i życia bezstresowego, i ZDRÓWKA oczywiście !!!

Zdrowiej kobieto.
Do kubka z gorącą czekoladą wlać 50 gram wódki(może być spirytus...jeśli dasz radę...ha ha)i już jesteś zdrowiutka
Szmaragdowy Zakątek 02:55, 25 wrz 2017

Do góry
a teraz robalowo….
coś mi podżera róże

jakiś zielony jegomość…

…z kuplami

a wstrętny, ogromny pająk właśnie upolował sobie obiad – osa w panierce z kokona
Szmaragdowy Zakątek 02:54, 25 wrz 2017

Do góry
hortensje w jesiennych barwach pozują do zdjęć

a rozplenice nadal szaleją

ostatnie pomidorkowe zbiory

i trochę orzeszków
Szmaragdowy Zakątek 02:49, 25 wrz 2017

Do góry
Ostatnio cała jestem taka w trybie last minute. Tysiące rzeczy do załatwienia, tysiące spraw nie cierpiących zwłoki…nigdzie zdążyć nie mogę.
Wpadłam na chwilkę do koleżanki…siedziałam u niej pół nocy, bo okropnego „doła” miała i nie mogłam jej zostawić w taki stanie.
Do znajomego weszłam tylko podać klucze…nie chciał mnie wypuścić, browarkiem poczęstował, pogadaliśmy - zamarudziłam 2 godziny.
Pojechałam na chwilkę do „szmaragdowego”…okazało się, że w piwnicy znowu mam basen – pompa wypompowywała wodę prawie 3 godziny.
Rany!!! Wszyscy tak mają czy tylko ja???

Ale jak już tak siedziałam w tym „szmaragdowym”, a słonko właśnie wyszło zza deszczowych chmur to kilka jesiennych fotek cyknęłam…

ostatnie już chyba róże

niektóre hosty nadal kwitną

pierwszy raz zakwitła hosta babkolistna…cudnie pachnie !!!

kwitną też jeszcze poziomki i zawciąg nadmorski
Ogród, mydło i powidło. 00:05, 25 wrz 2017

Do góry
Kasiu, taka bestia. Yyyyyy piesek znaczy.

Apropos, rutewki mnie zachwycają!
Kwiaty we włosach 23:44, 24 wrz 2017

Do góry
Na koniec niespodzianka

Nieustraszona Czwórka

i dalej Szóstka

Ptasi gaj 23:43, 24 wrz 2017

Do góry
Dla Zawitki.
Te derenie podcinam wiosną, czerwcu i sierpniu. Odstęp między tujami a dereniemi jest ok. 1,5 metra. Moje tuje tutaj są wąskie taki gatunek i posadzone co 60 cm. Kupiłam je jak miały ok. 30 cm w 2013 r. Posadziłam je między tuje które są na podwyższeniu gdyż tamte były w bardzo złym stanie po posadzeniu. Już następnego roku po posadzeniu dostały nawóz i bardzo pięknie rosły. Po 2 latach te małe 30 cm musiałam usunąć i posadziliśmy je tutaj gdzie deranie i bardzo ładnie rosną też nie równo ale to nie ma znaczenia w przyszłym roku je wyrównam. Te wysokie też były nierówne i zobacz jak podcięte już dorastają.

Fota gdzie były posadzone te 30 cm między tymi dużymi.

Następne trzy foty to z końca czerwca br, zaczęłam ciąć ale poleciałam po aparat aby zrobić jeszcze fotę.

Następne foty przed podcięciem w sierpniu

Ogród wśród pól i wiatrów 23:22, 24 wrz 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Hej Ewelina, cieszę się, że do mnie trafiłaś Bardzo dziękuję za przemiłe słowa, choć wiadomo, że do zrobienia wciąż jeszcze wiele zostało. Z różnych względów mój ogród raczej nie będzie "ogrodowiskową bombonierką" dociętą i dopieszczoną w każdym calu. Ale, nie czuję jakiejś presji w tym względzie. Robię ile jestem w stanie i tyle. W tym sezonie mało co kupiłam, bardziej się skupiłam na "ogarnięciu" tego co jest.

Jeśli chodzi o róż w przeróżnych odcieniach, to mam go obecnie pod dostatkiem. Dla Ciebie.. no właśnie, zastanawiam się co wolisz... róże czy rozchodniki.. Masz róże dzisiejsze

Lubię je, jak patrzę na tę rabatę to mam wrażenie, że lato dopiero się zaczyna a nie kończy Lawendy tutaj w ogóle nie cięłam w tym roku. Stwierdziłam, że nie będę jej ciachać, bo potem źle zimę znosi i długo się odbudowuje. Czy moja teoria okaże się słuszna, zobaczymy za rok

Jolu mów co chcesz ale dla mnie Twój ogród jest dopieszczony. Zdaję sobie sprawę, że jest jeszcze wiele do zrobienia. Wydaje mi się, że praca w ogrodzie należy do tych nieustannych...z resztą to sama przyjemność, okupiona ciężką pracą, to fakt ale jaka radość i satysfakcja. A Twoje róże i ta cała kompozycja jest przepiękna. Nie mogę się napatrzeć. Cudo! Dziękuję.
Przede mną długa droga, trochę się jej obawiam, jestem jednak dobrej myśli, że i mnie się uda
Ogród z koniczynką 23:17, 24 wrz 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)

]

dziękuję za odwiedziny, przychodzę z rewizytą. Urzekła mnie Twoja ławka pozdrawiam
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:47, 24 wrz 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Beza jeszcze przez 10 minut będzie siedziała w piekarniku a całość będzie skladana jutro
Ostatni wyszedł tak

Ale pyszności!
Rozpoznawanie roślin domowych 22:37, 24 wrz 2017

Do góry

Witajcie, przeczytałam wątek, ale takiej jak moja roślinki nie znalazłam. Może ktoś poznaje? Nie na liści tylko gałązki, łatwo się ukorzenia.
Co się stało kwiatom ... 22:35, 24 wrz 2017

Do góry
Ewa, piękna, eteryczna, zwiewna, delikatna, subtelna, powabna, wysublimowana, ulotna...........
ona ma siłę..

Sezon 2017 u Hanusi 22:27, 24 wrz 2017

Do góry
Gosiaczku, Izeczko, lejecie miód na nasze serca, na moje i Zbyszka. Bo co ja bez niego bym napisała? A tak trochę z przekory, trochę dla żartu coś się skleci i w sieć leci! A w sieci czekają na te kuplety takie dobre duszyczki jak Wasze!
Dziękujemy!

Buziaczkujemy!

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:19, 24 wrz 2017

Do góry
Zimozielony biało - różowy 22:19, 24 wrz 2017

Do góry
Raz się cieszę a raz nie jakby był to było by fajnie, ale tutaj pojawia się problem co mu dać do towarzystwa. Nie chciałabym dawać mu kamienia zdecydowanie bardziej lubię korę. I może bukszpany i trawki, może berberysy bagatell, może choiny jeddeloh, może azalie japońskie myślałam też o samych trawkach ale turzyca the beatles chyba odpada bo mam mieć korę pasowało by coś bardziej jedno koło drugiego, może żurawki, runianka odpada bo strona południowa przy ścianie domu więc nie mam jakoś pomysłu
Będzie tam gdzie wbity jest rydel bo tam jest tam 1,5 metra więc posadzę go na środku. Tam gdzie szpilki to myślałam że może coś posadzić chociaż z drugiej strony chcę aby był Panem na tej rabacie i żeby nic nie przyciągało uwagi tylko on wkońcu ma byś w kształcie literki "s"
Rabatka jest trójkątna 1.5m na 10m strona południowa wygląda mniej więcej tak

na przeciwko bonzaia będzie magnolia i rh z trawkami
Ktoś może ma jakiś pomysł co ładnie będzie wyglądać????
Jutro wszystko się okaże czy znajdę tego jedynego czy tylko wysypię rabatkę korą i poczeka do wiosny

Znalazłam takie coś ale tu bonzai jest posadzone wyżej, a wszystko wysypane kamieniem (chyba nie umiem linków wklejać )

http://www.swiatrezydencji.pl/ogrody/architektura-ogrodowa/ogrod-inspirowany-estetyka-zen/image

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies