Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Mój ogród pod górkę... 11:09, 15 sie 2016

Do góry
Dopiero co problemy miała, a tu hop siup zakupy i po kłopocie Szybko Ci to idzie, a i zakupy bardzo interesujące.
Jeżówkom powycinaj te najbrzydsze kwiaty, powinny jeszcze zebrać siły by nowych troszkę powypuszczać, będą dłużej cieszyć
Ogród z łezką II 11:05, 15 sie 2016

Do góry
No i super wyszło mnie tam bardzo się podoba, a przywrotnik fajnie się tam wpasował. Z tą hochlą to Beatka miała też dobry pomysł na spotkaniu
Hortki ci nieźle szaleją, ale rubrum w donicy to już w ogóle, gdybym nie wiedział jakie te donice są duże to bym pomyślał, że takie tam niewielkie trawki

Na rodkowej myślę, że z 5 kropeczek koloru i będzie super.
Moje wymarzone rabaty....biel w roli głównej.... 08:53, 14 sie 2016

Do góry
Auri napisał(a)
Zatem do meritum
Bardzo dziękuję Luki za cień nadziei Ja też myślę,że się da
Rabata

jest o długości 6 m i 80 cm szerokości
Chciałabym zostawić białą różę w pergoli,miskanta i szczepioną trzmielinę bo są ok Zwłaszcza,że lustrzane odbicie tego kawałka jest na rabacie za ławką (temat na później)

Rośliny,które zostawiam to ok 1,5 mb

Czyli zostaje 4,5 mb x 80 cm na hortensje,trawy i żurawki

Da się???

Zaznacz co chcesz zostawić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:33, 13 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu gdybym się nie ograniczał to przywiózłbym jeszcze 5 hortensji, klona, ambrowca, wilce, floksy, miskanty, rozchodniki, zawilce, hakone i jeszcze zapewne coś o czym już zapewne zapomniałem, ale do tego potrzeba by drugi pełen portfel, bo na upartego jakoś w samochód bym to upchnął, a nawet na pewno bym upchnął
Chociaż nie wiem czy później w ogród dałbym rade
Łukasz a jakie zawilce chcesz kupić ,może mogłabym ci pomóż.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:50, 13 sie 2016

Do góry
Ewo pszczółko dziękuję myślę, że ciekawy efekt w większej skali można by uzyskać.
U mnie ta jeżówka jeszcze nie zimowała bo dopiero kupiłem, ale w szkółce 20km dalej zimowała i w gruncie i doniczkach, odmianowe jeżówki nie mogę być głęboko posadzone w zastoisku wody to nie ma raczej problemu z ich zimowaniem, ważne też wiosenne oczyszczenie z resztek zeszłorocznych na których pleśń szybko się tworzy.

Gosiu ja i tak wolę Twoje stonowanie kolorystyczne, które ogromnie mi odpowiada

Ewo nadal w ogrodzie mam nadmiar kolorów, ale już sam lepiej się w tym czuję bo w miarę udało się to pogrupować, tam gdzie tego nie ma będą kiedyś zmianę, ale to już wiem nie od dzisiaj
Ecentric ma na prawdę łądny kwiat, nie jest olbrzymi, ale idać, że ma zadatki na bycie gęstą jeżówką

Marzenko oby się udało to będziemy się szlajać
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 07:33, 13 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu przepięknie prezentują się rabaty, jeżówki i rozchodniki po hortensjami to świetne zestawienie

Łukasz - też tak uważam, bo jak pisałam wyżej nie dają miejsca chwastom. Nie wiem tylko jak będzie później, bo moje rozchodniki w swym rozwoju nie maja umiaru.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:29, 12 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Cudnie Ty to masz kolorowe sny!
Moje wymarzone rabaty....biel w roli głównej.... 19:44, 12 sie 2016

Do góry
Zatem do meritum
Bardzo dziękuję Luki za cień nadziei Ja też myślę,że się da
Rabata

jest o długości 6 m i 80 cm szerokości
Chciałabym zostawić białą różę w pergoli,miskanta i szczepioną trzmielinę bo są ok Zwłaszcza,że lustrzane odbicie tego kawałka jest na rabacie za ławką (temat na później)

Rośliny,które zostawiam to ok 1,5 mb

Czyli zostaje 4,5 mb x 80 cm na hortensje,trawy i żurawki

Da się???
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:54, 12 sie 2016

Do góry
Magda czeka u mnie spokojnie, podlewana i na pewno nie ucieknie, do ziemi też nie posadzę w przypływie chwili bo nie mam gdzie

Kasiu szlajać się po szkółkach to ja zawsze chętny wpadnę zobaczyć co tam masz za zgrzyty, chociaż na skarpach trudno złapać rzeczywistość rozmieszczenia roślin, będziemy kombinować

Poli w sumie cieszy mnie to, że z tego całego mojego pisania widać, że ja realista, czasem aż za bardzo bo już od dziecka taki byłem... zero szaleństwa

Siakowa jeszcze gdyby mogły tam rosnąć ale będę to zestawienie robił w większej masie bo bardzo mi się podoba

Kindzia widzisz, a jednak Ja jestem z jej posiadania zadowolony mimo tego podsuszenia, które troszkę odebrało jej urody

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:39, 12 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Elu tu masz dwa zdjęcia Ecentric, ale to pierwsze zdecydowanie najlepiej oddaje tonacje kolorystyczną kwiatu, na drugim bardziej w jaśniejszy dzień, a wtedy mój aparat z czerwieniami ma problem, ale dla mnie ta jeżówka to taki czysty czerwony kolor od początku do końca kwitnienia.

Muszę mieć Eccentiric!!!!!!!!
Moje wymarzone rabaty....biel w roli głównej.... 08:50, 12 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No powiem, że jak na taką działkę to rabaty masz mikrusie, nawet miejsca na żywopłoty brak, trudno widać, że obrzeża raczej murowane.

Rabaty rzeczywiście nie są zbyt wielkie bo z przodu domu (między tarasem a płotem) miejsca jest niedużo a chciałam mieć też trawę...od strony ulicy jest rabata(?)...a właściwie rząd szmaragdów przy płocie.Potem dodam zdjęcia bo myślę,że tam też można by dołożyć jakiś roślin.
Póki co chciałabym się zająć tą, której zdjęcia przedstawiłam
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:57, 12 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Zmobilizowałaś mnie by iść w końcu posadzić doniczkowo bo jakoś się dzisiaj zebrać nie mogę

hahahahahahahahahaha
cieszę się

Ja po tej akcji miałam przestój i dopiero wczoraj wyszłam do ogrodu.
Podcięłam cały żywopłot grabowy i z choiny kanadyjskiej - choiny nie zdążyłam ciachnąć na wiosnę i rozkrzaczyła się bardzo
po południu przesadzałam siewki naparstnicy, przesadzałam kolejną porcję pierwiosnków ząbkowanych, a na ich miejsce dałam lawendę z doniczek i podzieliłam liatrę

dziś tnę tuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:44, 12 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Jeżówki tylko jako statystki, miały iśc do przedogródka, ale zostawię je sobie do innego zestawienia.

FANTASTYCZNIE wyglądają w tym miejscu, jak żaróweczki świecące nad ciemną chmurą !!!!
Czasem słońce czasem deszcz 05:30, 12 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Uff jak dobrze, że ja wrzosów nie mam ogród ładnie się prezentuje mimo tych oznak pory roku za którą jakoś specjalnie chyba nie tęsknimy

Aż się boję pomyśleć jak będzie wyglądał we wrześniu
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:01, 11 sie 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Jak pięknie! Cudnie!

Polubiłem sierpień bez upałów i suszy, teraz tylko do pełni szczęścia brakuje kwitnących miskantów.

mateuszmichn napisał(a)
Piękniusio
Fakt nie trzeba tyle podlewać ale pogoda u mnie straszna, ciągle zimno. Nawet nie można posiedzieć.
I dawaj więcej fotek bo się nie nasycilem jeszcze tymi pięknościami

Chłodno, owszem, ale wolę to niż zeszłoroczne 37 stopni... Jedyny minus to szybciej przebarwiające się hortensje. Limelight w ogóle białe się nie zrobiły

bozga napisał(a)
Piękne widoki Ale najbardziej zazdroszczę przestrzeni

Przestrzeni którą coraz trudniej ogarnąć

Juzia napisał(a)

O żesz!!!

Luki napisał(a)
Nie no rabata nad stawem jest boska

Jeszcze trochę więcej bylin upcham i będę zadowolony

Donia72 napisał(a)
No i pięknie jest u Ciebie Wiem coś na temat ogarniania zaległości na forum, sama mam takie zmagania po 5 tyg. nieobecności. Pozdrawiam

Dlatego musicie mi wybaczyć że nie wszędzie zostawiam ślad po wizycie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:52, 11 sie 2016

Do góry
Jolu niestety nie znam odmiany bo kupiłem ją raz dość przypadkowo, malutkie sadzonki i już się ładnie rozrosła chociaż trudno utrzymać ją w miejscu bo bardzo się rozłazi
Ogród w skali mikro cz.II 22:45, 11 sie 2016

Do góry
Wiesz wiele 'wiejskich' w stylu ogródów ma proste zbiorniki wodne i wygląda to bosko, zawsze można by te wewnętrzny kąt prosty zaokrąglić, ale wtedy ogranicza nam się liczba materiałów na wykończenie brzegu, lub się nie ogranicza, ale koszta rosną
Mój ogród pod górkę... 22:39, 11 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
O sporo chcesz zmieniać, ale ja to rozumiem baaardzo dobrze na pewno się coś wymyśli, chociaż nie wszystkie miejsca tak do końca kojarzę jeżeli chodzi o dokładny rozkład roślin bo tych drzew masz sporo

Jutro porobię fotki tych miejsc z opisem, co mi nie pasuje, to będzie temat do rozprawiania
Zapomniałam, że przedpłocie też czeka na zrobienie!
Ogrodowe przygody 22:32, 11 sie 2016

Do góry
Szkoda tylu zdjęć, ja z obawy o takie zjawisko mam 3 kopie zdjęć, na dysku przenośnym, wirtualnym i na kompie.
Mój ogród pod górkę... 22:30, 11 sie 2016

Do góry
O sporo chcesz zmieniać, ale ja to rozumiem baaardzo dobrze na pewno się coś wymyśli, chociaż nie wszystkie miejsca tak do końca kojarzę jeżeli chodzi o dokładny rozkład roślin bo tych drzew masz sporo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies