Najwidoczniej podniecenie z powodu zakladania watku kompletnie mnie zacmily
Jak na kogos, kto czyta forum od lat zdecydowanie nie spisalam sie z podaniem potrzebnych danych
wiec...
Z czasem u mnie nienajgorzej, pracuje na 3/4 etatu, wiec poza weekendem moge tez cos ogarnac w srodku tygodnia. Ale mam tez swiadomosc, ze ogrod to moja broszka i raczej nie bede liczyc na reszte domownikow.
Mam w domu nastolatki sztuk 2 i suczke. Zasady ustalone od poczatku, to np, ze pies nie wychodzi na ogrod w celach toaletowych.
Poludnie jest od strony kompostownika. Na planie; to kwadrat z litera "K" w lewym gornym rogu.
Nie wiem, jak w lecie, ale przy nizszym sloncu zima slonce zaslaniaja domy powyzej skarpy.
Teoretycznie przy wysokim, letnim sloncu, cien bedzie tylko pod i powyzej klonu, tym kolo kompostownika. Tam chialam hosty
Kilka roslin juz mam- zdobycze z jesiennych wyprzedazy, ktore zimowaly w kompostowniku i przy tarasie niski klon atropurpureum po poprzedniej wlascicielce
Moje zakupy, to:
docelowo 1,5-1,7m wysoki klon Jordan
magnolia Susan
2 trzmielinowe kulki szczepine na pniu (ok 1,5m)
troche zurawek
podobaja mi sie
hosty, zurawki, deren Ivory Halo, wierzba hakuro, hortensje limelight, trawy szczegolnie red baron i konwalik (wiem, ze to nie trawa ), werbena, berberysy czerwone lub kolumnowe wybarwiajace sie na czerwono. Kocham jezowki i krwawnik. Akceptuje lawende, lubie niektore plozace. RH i azalie tez sa super
Nie jestem fanka wiekszosci kwiatow np roz, dalii. Wydaje mi sie, ze nie sprostam ich wymaganiom.
Tapiary zdecydownie nie dla mnie. Moze skusze sie na jakas pojedyncza kulke, ale raczej nie bukszpanowa.
preferuje linie proste
Skarpa, ze wzgledu na duzy spadek musi byc prawie samoobslugowa. Na jej szczycie myslalam o wysokich trawach, moze na przemian z zebranymi w trojki kolumnowymi cisami, zeby zyskac troche prywatnosci i nie byc na widoku sasiadow. Na jej pozostalej powierzchni pewnie zimozielone- plozace i szczepine na pniu iglaki, polaczone z wrzosami. Taki mam pomysl, ale czy dobry, to nie wiem.
Czego oczekuje? - ogrod ma cieszyc oko; miec trawe, zeby pobrykac z psem; moze gdziej jakas pergole dla clematisow.
Cześć Iza!! Magnolia piękna, ja w zeszłym roku kupowałam chude patyki, ale co zrobić, tylko takie były dostępne. Pytałam się, jaki mają wzrost - powiedzieli, że do 200 cm i miały DO 200
Liczę, że jak u Ciebie, szybko nabiorą masy. Wszak podobne warunki mamy, nie?
Spoko Sebek - biorąc pod uwagę, że i my mamy wirusa to jednak jesteśmy w tej samej galaktyce!
Choć porównanie sprzed 3 lat mam - magnolia u sąsiadów była w pełni rozkwitła jak wyszłam ze szpitala ze starszą córką 27go marca, w tym roku brakuje jej ze 2-3 dni do tego samego stanu . No ale ze szpitala wyszłam wcześniej bo już 21 marca.
Zajrzałam do Zymona, już nie ma w sprzedaży ciemierników, na jesień będą, kupię i posadzę pomiędzy rododendrony.
Magnolia mi omarzła, może chociaż niektóre kwiaty zakwitną.
Ewuś, dziękuję.
No też jestem ciekawa tej magnolii czy w ogóle zakwitnie i jak szybko będzie rosła. Oby to była eli. Potrzebuję właśnie takiej wyższej rośliny. Potrzebuję cienia i przesłony.
Siewki stipy też będę przesadzać, ale nadwyżki pewnie wylecą. Ona i tak szybko się sieje.
Magnolia piękna, myślę i myślę i nie mam miejsca... buuu...
Brzuszek też mi się podoba, tylko też zrobiłabym ciut łagodniejszy
A mały kwiatuszek cudny, kiedy rosną, sama nie wiem, a uwierzysz, że moje mają 16 i 6 lat Szok normalnie...
Haniu, to smutne, że odszedł, pamiętam jak na świeżo pisałaś, raptem 2 lata po, i piękne, bo rozmawiasz. Jesteś naprawdę wyjątkowa, pod każdym względem, dla mnie wzór.
Moja mama jako tako pracy i ogrodu nie lubiła, walka w czasie wojny, aby coś zjeść, trwały ślad zostawiła. Ale, jak u mnie była..zachwycała się, mówiła, że pięknie, że nie musimy nigdzie jechać, że tu mamy wszystko i za to dziękuję losowi, że też to mogła poczuć. I że kwiatki kwitły już.
Szufladki lubię przeglądać, natura fotografa, po ojcu fotografie.
Z tym spaniem, no poszło, jak poszło, wiadomo, wszyscy słuchamy wiadomości, martwimy się, biznes na amen zamknięty, nie ma dochodów, może naprawdę coś państwo pomoże, ale co dalej. Moja wnusia już mówi, że świat inny, my dużo przeszliśmy, ciut zahartowani i pragmatyczni, oni nie.
Musze i tak losowi dziękować, za bliskich, wsparcie i że zdrowi
Buziaki
dla Ciebie magnolia gwiaździsta, odmiana Leonard Messel
Sprawdziłam, rok temu identycznie o tej porze ruszyła
...mur je ratuje, nie okrywałam, w nocy oddaje ciepło
Sliczne donice, a ciemierniki masz przepiękne
Ciekawa jestem, jak zakwitnie Twoja magnolia.
Siewek stipy też u mnie jest trochę. Muszę je poprzesadzać, jak się zrobi cieplej.
No tfu tfu przez lewe ramię... teraz tylko jej dobrą miejscówkę znaleźć jak już do mnie trafi.
Jolu, wiesz.. ta moja chociażby pokrój ma totalnie nie jak Lennei Alba jak obserwuje. Ma też bardzo duże liście, a Lennei raczej mniejsze kojarzę. Inna sprawa, że nawet gdyby to była Lennei, to nie wiem kiedy się na kwiaty doczekam, bo pąków nie zawiązała...
Takie np opcje biorę pod uwagę - wymaga poszerzenia rabaty - czyli by była tak ciut za środkową kulką (z dalszej perspektywy mniej więcej w miejscu szczoty )
Ależ proszę.
I co już hortkę podkarmiłaś wiosennie ??
No tak wiosna ładnieje.Chociaż od wczoraj przymrozkowo i zimno trochę.Ale to tylko kilka takich dni będzie a potem wraca ciepełko.
Dekoracji przybywa ,,czymś trzeba ręce zająć.
U mnie też święta sie zapowiadają oddzielnie z synami.Szkoda.
Ale najważniejsze aby wszystko było dobrze i w zdrowiu.
Dziękuję i Pozdrawiam
Magnolia przesadzona to już takich widoczków z tarasu nie będę miała ani wiosną ani latem, bo dredzik też jest w innym miejscu.
Wiosna 2019
A teraz Tuję whipcord przesadzona w miejsce po magnolii .
Oby tylko się przyjęły .
Lato
A teraz w miejscu dredzika róża na pniu Bonica posadzona .