Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:23, 27 mar 2020

Do góry
Na froncie od drogi trzy graby fastigiata, na środku magnolia, dookoła turzyce.
Będzie jeszcze mix derenia i więcej ciemierników

A przy tym w połowie padłam. Będzie żywopłot z linek plus może morning light
Połowa zrobiona, przed:

I po:
Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 23:44, 26 mar 2020

Do góry
O moj Boze! Pierwsi goscie!

Anda napisał(a)
Witaj Olu
Masz dużo czasu na ogród? Dzieci, które potrzebują trawnika? Jak operuje słońce w tym miejscu, gdzie jest cień?
Pisałaś, że wiesz, jakie rośliny lubisz. Jakie i jaki styl? Czego oczekujesz od ogrodu? Masz w sumie niewielki ten kawałek przestrzeni, dlatego warto się najpierw zastanowić, co tam byś chciała najbardziej mieć

Najwidoczniej podniecenie z powodu zakladania watku kompletnie mnie zacmily
Jak na kogos, kto czyta forum od lat zdecydowanie nie spisalam sie z podaniem potrzebnych danych
wiec...

Z czasem u mnie nienajgorzej, pracuje na 3/4 etatu, wiec poza weekendem moge tez cos ogarnac w srodku tygodnia. Ale mam tez swiadomosc, ze ogrod to moja broszka i raczej nie bede liczyc na reszte domownikow.

Mam w domu nastolatki sztuk 2 i suczke. Zasady ustalone od poczatku, to np, ze pies nie wychodzi na ogrod w celach toaletowych.

Poludnie jest od strony kompostownika. Na planie; to kwadrat z litera "K" w lewym gornym rogu.
Nie wiem, jak w lecie, ale przy nizszym sloncu zima slonce zaslaniaja domy powyzej skarpy.
Teoretycznie przy wysokim, letnim sloncu, cien bedzie tylko pod i powyzej klonu, tym kolo kompostownika. Tam chialam hosty

Kilka roslin juz mam- zdobycze z jesiennych wyprzedazy, ktore zimowaly w kompostowniku i przy tarasie niski klon atropurpureum po poprzedniej wlascicielce
Moje zakupy, to:
docelowo 1,5-1,7m wysoki klon Jordan
magnolia Susan
2 trzmielinowe kulki szczepine na pniu (ok 1,5m)
troche zurawek

podobaja mi sie
hosty, zurawki, deren Ivory Halo, wierzba hakuro, hortensje limelight, trawy szczegolnie red baron i konwalik (wiem, ze to nie trawa ), werbena, berberysy czerwone lub kolumnowe wybarwiajace sie na czerwono. Kocham jezowki i krwawnik. Akceptuje lawende, lubie niektore plozace. RH i azalie tez sa super
Nie jestem fanka wiekszosci kwiatow np roz, dalii. Wydaje mi sie, ze nie sprostam ich wymaganiom.
Tapiary zdecydownie nie dla mnie. Moze skusze sie na jakas pojedyncza kulke, ale raczej nie bukszpanowa.

preferuje linie proste

Skarpa, ze wzgledu na duzy spadek musi byc prawie samoobslugowa. Na jej szczycie myslalam o wysokich trawach, moze na przemian z zebranymi w trojki kolumnowymi cisami, zeby zyskac troche prywatnosci i nie byc na widoku sasiadow. Na jej pozostalej powierzchni pewnie zimozielone- plozace i szczepine na pniu iglaki, polaczone z wrzosami. Taki mam pomysl, ale czy dobry, to nie wiem.

Czego oczekuje? - ogrod ma cieszyc oko; miec trawe, zeby pobrykac z psem; moze gdziej jakas pergole dla clematisow.

takie mam niewielkie oczekiwania
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 20:54, 26 mar 2020

Do góry
nyna76 napisał(a)
Cześć Basiu, witam Cię serdecznie, czytałam o Twoich zmaganiach po przejęciu ogrodu od teściowej... niezła orka za Tobą.

Hakuro ma płytkie korzenie, chyba ją przesadzę bo mnie wkurza. Już dostała raz z kopniaka stąd wiem że nie siedzi głęboko. Na to miejsce chyba pójdzie magnolia i razem z rododendronem zacznę wsadzać jakieś kwasoluby. Kiedyś to będzie rabata zasłaniająca nas na tarasie. Muszę wytyczyć sobie ramy dommu i zobaczyć ile tam będzie miejsca.
Kocham tą działeczkę, mam tyle pomysłów że już nie ogarniam ...

Po tej wiadomości dziś przechyliłam hakuro, za bardzo się nie mocując i przechyliłam jej te krzywiznę
Dzięki! Cale życie się człowiek uczy
Ogród pod lasem 13:36, 26 mar 2020

Do góry
Cześć Iza!! Magnolia piękna, ja w zeszłym roku kupowałam chude patyki, ale co zrobić, tylko takie były dostępne. Pytałam się, jaki mają wzrost - powiedzieli, że do 200 cm i miały DO 200
Liczę, że jak u Ciebie, szybko nabiorą masy. Wszak podobne warunki mamy, nie?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:46, 25 mar 2020

Do góry
Sebek napisał(a)
Jejku tu już maj inna Galaktyka normalnie

Ewelina dużo zdrowia Wam życzę

Spoko Sebek - biorąc pod uwagę, że i my mamy wirusa to jednak jesteśmy w tej samej galaktyce!
Choć porównanie sprzed 3 lat mam - magnolia u sąsiadów była w pełni rozkwitła jak wyszłam ze szpitala ze starszą córką 27go marca, w tym roku brakuje jej ze 2-3 dni do tego samego stanu . No ale ze szpitala wyszłam wcześniej bo już 21 marca.
Ogród bez reguł 13:53, 25 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
O mamo, ale magnolie... piękne! Na pewno kupię sobie więcej . Moja magnolia nówka sztuka ciągle w futerku, codziennie do niej zaglądam.
Kasiek, niech ona będzie w tym futerku jeszcze dobry tydzień. A jakby się pospieszyła, to okryj prześcieradłem albo kocykiem
Ogród bez reguł 13:39, 25 mar 2020

Do góry
O mamo, ale magnolie... piękne! Na pewno kupię sobie więcej . Moja magnolia nówka sztuka ciągle w futerku, codziennie do niej zaglądam.
Ogród bez reguł 10:48, 25 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
masz rację
pewnie trzeba zmienić podejście ….

ps. co to za cudowna magnolia -jakaś gwiazdzista ? ...jak duża rośnie ?
przepiękna.....tyle białych kwiatów ,cudoooo
Tak, to stelatka , urosła w duuuży krzaczor, ale też ma jakieś 20 lat, jak nie więcej Jak kwitnie - jest zachwycająca
Ogród bez reguł 09:57, 25 mar 2020

Do góry
masz rację
pewnie trzeba zmienić podejście ….

ps. co to za cudowna magnolia -jakaś gwiazdzista ? ...jak duża rośnie ?
przepiękna.....tyle białych kwiatów ,cudoooo
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 08:15, 25 mar 2020

Do góry
Zajrzałam do Zymona, już nie ma w sprzedaży ciemierników, na jesień będą, kupię i posadzę pomiędzy rododendrony.
Magnolia mi omarzła, może chociaż niektóre kwiaty zakwitną.
Hortensjowo 21:36, 24 mar 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Sliczne donice, a ciemierniki masz przepiękne
Ciekawa jestem, jak zakwitnie Twoja magnolia.
Siewek stipy też u mnie jest trochę. Muszę je poprzesadzać, jak się zrobi cieplej.

Ewuś, dziękuję.
No też jestem ciekawa tej magnolii czy w ogóle zakwitnie i jak szybko będzie rosła. Oby to była eli. Potrzebuję właśnie takiej wyższej rośliny. Potrzebuję cienia i przesłony.

Siewki stipy też będę przesadzać, ale nadwyżki pewnie wylecą. Ona i tak szybko się sieje.
Ogród pod lasem 17:12, 24 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Magnolia piękna, myślę i myślę i nie mam miejsca... buuu...
Brzuszek też mi się podoba, tylko też zrobiłabym ciut łagodniejszy
A mały kwiatuszek cudny, kiedy rosną, sama nie wiem, a uwierzysz, że moje mają 16 i 6 lat Szok normalnie...

Szukaj, szukaj U mnie też lipa, widzisz jak kombinuję. Tę wyspę na środku już chyba 3 razy powiększałam
Ogród pod lasem 17:04, 24 mar 2020

Do góry
Magnolia piękna, myślę i myślę i nie mam miejsca... buuu...
Brzuszek też mi się podoba, tylko też zrobiłabym ciut łagodniejszy
A mały kwiatuszek cudny, kiedy rosną, sama nie wiem, a uwierzysz, że moje mają 16 i 6 lat Szok normalnie...
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:53, 24 mar 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Irenko, u mnie minęło 10 lat jak mąż odszedł, a ja stale z nim w ogrodzie rozmawiam.
A co na ranniki i krokusy spojrzę, to moją mamę widzę, jak mi daje w czerwcu,30 lat temu, 2 garście ziemi i mówi: posiej dziecko w jakimś ładnym miejscu w ogrodzie, będziesz miała piękna wiosnę. No i mam dzięki niej, i z innymi się dzielę w podobny sposób.
Pamięć nie ginie, najwyżej zagubi się w szufladkach. Więc trzeba te szufladki od czasu do czasu otwierać i przeglądać.

Nie śpisz już od wczesnego rana, ja z kolei zasnąć nie mogę. Ale to minie, jak w ogrodzie trochę się zmęczę. Na razie męczy mnie bezczynność.

Miłego dnia, Irenko.

Haniu, to smutne, że odszedł, pamiętam jak na świeżo pisałaś, raptem 2 lata po, i piękne, bo rozmawiasz. Jesteś naprawdę wyjątkowa, pod każdym względem, dla mnie wzór.
Moja mama jako tako pracy i ogrodu nie lubiła, walka w czasie wojny, aby coś zjeść, trwały ślad zostawiła. Ale, jak u mnie była..zachwycała się, mówiła, że pięknie, że nie musimy nigdzie jechać, że tu mamy wszystko i za to dziękuję losowi, że też to mogła poczuć. I że kwiatki kwitły już.
Szufladki lubię przeglądać, natura fotografa, po ojcu fotografie.
Z tym spaniem, no poszło, jak poszło, wiadomo, wszyscy słuchamy wiadomości, martwimy się, biznes na amen zamknięty, nie ma dochodów, może naprawdę coś państwo pomoże, ale co dalej. Moja wnusia już mówi, że świat inny, my dużo przeszliśmy, ciut zahartowani i pragmatyczni, oni nie.
Musze i tak losowi dziękować, za bliskich, wsparcie i że zdrowi
Buziaki

dla Ciebie magnolia gwiaździsta, odmiana Leonard Messel
Sprawdziłam, rok temu identycznie o tej porze ruszyła
...mur je ratuje, nie okrywałam, w nocy oddaje ciepło

pierwsza z 3, najszybsza

Hortensjowo 11:17, 24 mar 2020

Do góry
Sliczne donice, a ciemierniki masz przepiękne
Ciekawa jestem, jak zakwitnie Twoja magnolia.
Siewek stipy też u mnie jest trochę. Muszę je poprzesadzać, jak się zrobi cieplej.

Ogród pod lasem 11:13, 24 mar 2020

Do góry
Piękna ta magnolia
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:53, 23 mar 2020

Do góry
Druga opcja jaką rozważam - zamiast środkowej tui

Z tych dwóch miejscówek bardziej mi by chyba odpowiadała pierwsza...

Mam w sumie jeszcze jedną wizję, żeby magnolia rosła w miejscu hakuro (zdjęcie sprzed roku), ale trochę mi szkoda tej wierzby, a eM ją bardzo lubi...

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:40, 23 mar 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Jaka dorodna Kasiu, trzymam ksiuki zeby była ta wumarzona.

galgAsia napisał(a)
Magnolka piękna, oby była tą właściwą W końcu tak długo na nią czekałaś

Johanka77 napisał(a)
Fajna magnolka! Będzie pięknie!

mrokasia napisał(a)
Ło, Kacha, ale magnolia!!! Piękny krzaczor! Oby była tą właściwą .

UrsaMaior napisał(a)
Trzymam kciuki, Kaśka!

jolanka napisał(a)
Kasia, a co z ta poprzednią? Naprawdę pomylona?

No tfu tfu przez lewe ramię... teraz tylko jej dobrą miejscówkę znaleźć jak już do mnie trafi.
Jolu, wiesz.. ta moja chociażby pokrój ma totalnie nie jak Lennei Alba jak obserwuje. Ma też bardzo duże liście, a Lennei raczej mniejsze kojarzę. Inna sprawa, że nawet gdyby to była Lennei, to nie wiem kiedy się na kwiaty doczekam, bo pąków nie zawiązała...

Takie np opcje biorę pod uwagę - wymaga poszerzenia rabaty - czyli by była tak ciut za środkową kulką (z dalszej perspektywy mniej więcej w miejscu szczoty )

Dębowe zakątki 16:31, 23 mar 2020

Do góry
wronada napisał(a)
Dziękuję Aniu za podpowiedź. Jutro nakarmię moją hortensję. Pięknie się robi u Ciebie. Dekoracji przybywa. Mnie trochę ochota odeszła, święta raczej spędzimy sami więc nawet nie ma komu robić dekoracji.
Pozdrawiam

Ależ proszę.
I co już hortkę podkarmiłaś wiosennie ??
No tak wiosna ładnieje.Chociaż od wczoraj przymrozkowo i zimno trochę.Ale to tylko kilka takich dni będzie a potem wraca ciepełko.
Dekoracji przybywa ,,czymś trzeba ręce zająć.
U mnie też święta sie zapowiadają oddzielnie z synami.Szkoda.
Ale najważniejsze aby wszystko było dobrze i w zdrowiu.
Dziękuję i Pozdrawiam

Magnolia przesadzona to już takich widoczków z tarasu nie będę miała ani wiosną ani latem, bo dredzik też jest w innym miejscu.

Wiosna 2019

A teraz Tuję whipcord przesadzona w miejsce po magnolii .
Oby tylko się przyjęły .

Lato

A teraz w miejscu dredzika róża na pniu Bonica posadzona .

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:15, 23 mar 2020

Do góry
Super Karola, pomysł z gabionami jak dla mnie trafiony w punkt!
Kocieczki miała super podpowiedź!

Wiem, że nasza Marta - Magnolia sama robiła gabiony (z mężem )
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies