Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:52, 22 wrz 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Romciu juz z nowej, maszyna opanowana tylko program do haftu jeszcze nie.

Kasiu lacze ale nie do wszystkich modeli sie da. Szyje wlasnie takie mniejsze rzeczy albo laczone.

ładniutkie
szkoda ze ja nie umiem
Zielona (r)ewolucja 10:51, 22 wrz 2017

Do góry
I jeszcze trochę namieszałam na rabatach-przed trampolina szpaler łukowaty jakichś traw,wokół rabaty róźanej i łukiem przed warzywnikiem niski zimozielonych żywoplot (bukszpanach? Cisy?) Wokół warzywnika rabaty z kwiatami "wiejskimi" , pomiędzy krzaczki porzeczek i malin.u Anbu doczytałam,ze Toszka radziła wykorzystywać fragmenty okręgów jako łuki,nie do końca mi to wyszło, ale staram się...na niebiesko zaznaczyłam okna,żeby widać było jak "widoki" się rozkładają.
Ogród za grosze 10:46, 22 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

aster arktyczny niebawem zacznie czarować swym jesiennym wdziękiem

nie znam, napisz cos o roslince
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:45, 22 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

cudnie aż dech zapiera
a tu masz przepis na irysy, jak je schować
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=79#post_6
Ogród za grosze 10:41, 22 wrz 2017

Do góry
Sylwia tak chowam swoje irysy jak przestają kwitnąć

pomiędzy kłączami sieję w maju driakiew gwiaździstą, obok rosną rozchodniki. Liści irysów prawie nie widać. W przyszłym roku pomiędzy irysami posieję cynie ilumination (w tym roku nie spotkałam nasion w sklepie a swoje nasiona oddałam).
Ogrodowe począti 10:29, 22 wrz 2017

Do góry
Witajcie.

Podglądam Was już jakiś czas i w końcu postanowiłam też zasięgnąć waszych rad.

W styczniu przeprowadziliśmy się do domku z ogródkiem. Ogródek już częściowo założony przez poprzedników. Nam udało się założyć przed ogródek. Chciałam żeby przed domem było zimozielono, stąd też iglaki, ale pojawiła się też wierzba Hakuro szczepiona i trochę traw.
Ogólnie chciałabym żeby ogród był biało - niebieski. Hortensje, ostróżki, trawy, lawenda lub szałwia...i strasznie podobają mi sie czosnki, tylko nie wiem gdzie je wpasować

A teraz problemy i pomysły:
1. To co zastaliśmy to dziwna rabata z sosnami, brzozą i bzami lilakami (zdjęcie nr 1). Po prawej stronie od tej rabaty planuję postawić domek dla dziecka ze zjeżdżalnią.
Pomyślałam sobie, że może dobrze by było założyć w tym miejscu taki mały "leśny kącik", ale nie bardzo wiem co tam posadzić.
Po lewej stronie zaś, chciałam postawić maleńką altanę lub zadaszoną pergolę z ławką i obsadzić ją pnączem. Czy to dobry pomysł? Co nasadzić obok aby ładnie grało z sosnami i tym co jest skaranie po lewe.
Nadmienią, że skrajnie po lewej stronie posadziłam kalinę koralową, dereń biały, hortensje.

2. Drewutnia. Taka jest jak na zdjęciu nr 2. Żeby ja trochę ukryć posadziłam przed nią cypryśnik, rododendron biały, bukszpan (który zaczął mi brązowieć). Czegoś mi tam brakuje. Może zrobić jąkać kratkę, pergolę opartą o dach drewutni i posadzić clematisa, albo przywarkę japońską?

3. Za domem jest skarpa. Na skarpie posadzonych trochę bylin, kosaćce, floksy, ostróżki, odetka. Prawa część skarpy od narożnika opada w stronę tarasu. Najbliżej tarasu posadzone są krzaczki malin. Chcę je zachować. Myślałam żeby przed nimi posadzić tryskawki i poziomki. Jak to zrobić , aby w miarę ładnie wyglądało od strony tarasu? Czym obsadzić skarpę, aby nie trzeba było specjalnie wdrapywać się na nią w celach pielęgnacyjnych. Płożące jałowce, irga?
Pomyślałam, że może zrobić murek oporowy na dole, dosypać ziemi, aby wyrównać teren i posadzić tam lawendy i trawy a najwyżej kosodrzewinę, może tawuły? Murek byłby najwyższy w narożniku, gdzie zrobiłabym niewielki okrągły placyk na fontannę lub jakąś rzeźbę. (obecnie rośnie tam maleńki jaśminowiec). Murek byłby coraz niższy w stronę tarasu i tam , tj. poniżej malin, posadziłabym truskawki i poziomki.

Ogród jest słoneczny. Ziemia w ogrodzie jest raczej gliniasta, na skarpie też.
Ogród za grosze 10:23, 22 wrz 2017

Do góry
Ewo co to za jeżówka?

Tym astrem arktycznym bardzo mnie zaciekawiłaś, aż poszłam pogooglować. Super są takie roślinki które kwitnę teraz.
Działeczka Asi :) 10:21, 22 wrz 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Kochani, ja znów po prośbie

Szukam wysokich róż, które chcę wsadzić za hortensjami z tyłu, ale tak pomiędzy
Potrzebuję dwóch sztuk, bo jak teraz wyrwałam cynie to znalazłam właśnie na nie miejsce
Nie muszą pachnieć, bardziej mi zależy na obfitym kwitnieniu i zdrowotności. Krzak może być wysoki, ale bardziej zwarty, nie rozlazły. No i ma pasować kolorystycznie do czerwonych róż Lidka
Macie u siebie jakieś odmiany, które byście polecili?
Proszę...

Hej Asiu, zjawiam sie ale nie wiem, czy pomoge Te hortki to Limki? Tak patrzac na moja Limke i ogolnie na tego rodzaju hortki, to nie sadzilabym tam z tylu i pomiedzy zadnych roz. Po pierwsze Limki beda duze. Moja ma teraz ok. 1,70 i powyzej metra szerokosci, a to jeszcze nie koniec. Po drugie one beda sie nawzajem przycmiewac na rabacie. Juz z przodu masz roze, z tylu hortki i jeszcze jedne roze to wg mnie za duzo.
Moglabys dosadzic tam pomiedzy klosowca Blue Fortune. Od razu po dwie sadzonki, zeby go bylo widac pomiedzy hortkami. Pieknie sie fioleci, przez co bedzie pasowal do perowskiej z przodu. Jesli klosowiec Ci nie podchodzi to mozesz tam posadzic jakies wysokie Panicum virgatum np. odmiany'Northwind'. Pieknie wyglada i jest wysoki. Odmiana 'Strictum' tez jest piekna. Jesienia przebarwia sie na zolto.
Przemysl moje propozycje
O ogrodzie myślę w koło... 10:00, 22 wrz 2017

Do góry
Wniosek z tej opowieści jeden - żywopłot i płot musi być...

Michu87 napisał(a)
(...) W wolnej chwili nabazgrałam cos takiego
(...)

Wrócę do planu.
Niepokoi mnie usytuowanie kojca.

Po pierwsze nasuwa się przekorne pytanie - po co w takim razie pies? Jesli ma być skazany na banicję, upchnięty w odludne miejsce w ogrodzie i z dala od domowników i wjazdu na posesję. Dyplomatycznie psa w kojcu - jako takiego - pomijam.
I wlaśnie kwestia "kojec w ogrodzie". Jeśli pies ma tam siedzieć na stałe, to pytam się tylko krótko "po co wam pies?". W tej roli to ani domownik, ani przyjaciel, ani stróż
A jeśli ma być wypuszczany, tudzież będziecie chodzić z nim na spacery, to pies będzie przechodził za każdym razem cały ogród. Co ogród na to? A co zimą? Taka pragmatyczna uwaga

Jesli pies ma w kojcu pełnić funkcję stróża (a pełnić nie będzie bo z samotności i frustracji będzie wył i szczekał do księżyca) to jak ma tę funkcję pełnić w drugim końcu, odcięty od widoku.
Jesli ma tak być to kojec powinien stanąć gdzieś bliżej frontu, przy wjeździe na posesję.
Nie wiem jaka to rasa. Bez tej informacji nie mogę podpowiedzieć nic więcej, bo funkcjonowanie psa stróżującego a obronnego jest zgoła odmienna... i w dużej mierze zalezy od cech charakteru.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 09:55, 22 wrz 2017

Do góry
dominika_ napisał(a)

aż się prosi aby usiąść i kawkę wypić
Pięknie Dominiko
Ogród za grosze 09:51, 22 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
W ogrodzie jesień i wszechobecne krople dżdżu

Śliczne kolory
Skarbonkowy ogródek 09:47, 22 wrz 2017

Do góry
Jeszcze w temacie ogrodowym.

Jak szeroką muszę mieć rabatę żeby zmieścić cisy, gracki i derenie?

Zaczęłam wczoraj poszerzać ta cisowo- dereniowa ale nie wiem jakie odstępy zachować pomiędzy poszczególnymi roślinami.

Chciałabym zachować taki układ:

A- cisowy zywoplot
B - derenie
C - trawy gracki ale nie upieram się przy tym.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:45, 22 wrz 2017

Do góry
Mam jeszcze takie kotki do zdiagnozowania? Czy ktoś wie co to za rozplenica?Taka:
i taka:

a i jeszcze coś się stało moim trzmielinom na pniu - wszystkie 3 mają taki białawy nalot na listach, pozostałym nic sie nie dzieje....
Życie w wiejskim ogrodzie 09:43, 22 wrz 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przemku u Ciebie to zawsze wszystko zachwyca,zazdroszczę takiego ogrodu chyba zaproszę Cię na rok do siebie
Ogród w remoncie 09:41, 22 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Z całej listy roślin poleconych przez Toszkę najbardziej przypadły mi go gustu te derenie.
Asia i tak daje derenie pod brzozy, więc sensownie by było pociągnąć je przed cisy.

Taaa.. no nie wiem. Pod brzozami mam trzy derenie i w założeniu mają tam tworzyć wielką jasną plamę. Może na nich bym poprzestała w tym miejscu.
Na razie widzę tam te kaliny albo 1kalinę,hortki.
Wstępnie bardzo coś takiego

Mocno to symetryczne ale tak bym chciała. W założeniu kalina równa wysokością z hortkami. Jeśli nie to bardziej bym ją do przodu wysunęła. Ale liczę,że jednak będzie wyższa. Co z przodu nie wiem. Sporo tam miejsca jeszcze. Raczej już nie krzewy. Trawy,byliny,zimozielone?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:22, 22 wrz 2017

Do góry

koniec tarasu
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:14, 22 wrz 2017

Do góry
Wczoraj u nas nie padało, ale było strasznie zimno, a że jeszcze jestem kichająco - "pociągająca", to poszłam tylko zrobić zdjęcia:
Taras - może z lepszej perspektywy?
Jak feniks z popiołów 09:01, 22 wrz 2017

Do góry
Czuję się jak biblijny Noe. Deszcze padają nieprzerwanie od wielu dni.

Miałam wsadzić do ziemi, ale jak tak dalej pójdzie (to znaczy "nie pójdzie" wejść do ogrodu) to przerobię na zupę cebulową.
Trudna rabata gabionowa 08:58, 22 wrz 2017

Do góry
Może coś takiego? lub choiny tylko w pierwszym rzędzie?

Ogród to moja bajka 08:57, 22 wrz 2017

Do góry
Cóż przyszła czy tego chcemy czy nie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies