Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:56, 11 sie 2016

Do góry
Martuś no masz to niezła ze mnie maruda wychodzi oby jak najszybciej nadeszły czasy, że do marudzenia nie będzie powodów, ale coraz bardziej staram się pilnować

Justynka bo jakimś marudzącym tekstem zarzucę

Jolu miło Cię widzieć już piszę po kolei.
Pierwszy jest przywrotnik, póżniej Red Baron, przed nim niski ciemny to bodziszek Midnight Reiter(kwitnie na fioletowo), dalej za jeżówkami ciemna roślina to świecznica Black Negligle, przed nimi niskie trawki to turzyca Evergold, która zarośnięta jest miniaturową pysznogłówką fioletową.
Bardzo lubię tą kombinacje, ale przydałby się to przynajmniej w podwójnej liczbie roślin zrobić by efekt był lepszy

Elu
ja cały czas jestem, ale od wczoraj pomalowałem łazienkę, sufit w holu, zrzuciłem do piwnicy 3 tony węgla, skosiłem trawniki, posadziłem parę roślin i chyba jeszcze coś
Ecentric mam młodą, sadziłem przed wyjazdem i podczas niego ciotka troszkę mi je podsuszyła, ale jakąś fotkę na pewno mam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:47, 11 sie 2016

Do góry
Kasiu zdjęcia akurat ze słonecznej niedzieli, chociaż dzisiaj też słoneczko było jednak dość zimno, a noc to już w ogóle zimna będzie... lato nas nie rozpieszcza w tym roku.

Ewo ja mam pierwszy rok, ale obserwowałem to zestawienie od zeszłego roku w szkółce gdzie rosną na rabacie w dużej masie wymieszane chyba po 10 sztuk z jeżówek i świecznic, wygląda to zjawiskowo i do tego na słońcu daję radę bez nawadniania.
To jeżówka Supreme Cantaloupe. Będę to zestawienie robił w większej masie, 7 świecznic już zachomikowałem, teraz pozostaje zdobyć miejsce i poprzesadzać w jedno miejsce

Paola ta jeżówka to Secret Affair, bardzo polecam, dorasta maks do 60-70cm.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:41, 11 sie 2016

Do góry
Donia u mnie nadal się waham z cięciem bo troszkę u mnie przyhamował ten mączniak.

Iwonko szkoda gadać... życie niestety a i tak zbyt dużo tu marudzę, muszę się z tym powstrzymywać, ale czasem w człowieku aż się gotuje.
Widzisz dzisiaj wyszedłem na spokojnie do ogrodu i skończyło się tym, że trzeba było skosić trawniki w dwóch ogrodach... tyle z tego relaksu było Ja niestety mam totalnie wszystko z ogrodem na swojej głowie, więc zawsze coś.

Elu trawniki skosiłem to jutro będę spacerować, chociaż kilka rzeczy muszę posadzić bo kiszą się w doniczkach Zaraz luknę co tam.

Kasiu to siem cieszę bardzo

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:42, 11 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Bardzo mi się podoba ta kombinacja. Napisz proszę co to za roślina o ciemnych liściach przed Red Baronem. I obok imperaty : ciemne liście w jeżówkach, a z przodu jakiś bodziszek i trawy?

Bajkowo masz, lubię do ciebie zaglądać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:33, 11 sie 2016
Do góry
Zielona napisał(a)
Luki... jesteś jak mój ulubiony Smerf Niby marudzi, ale i tak wszyscy uśmiechają się na Jego widok
Lubię Twoje smutasy i lubię Twój ogród. Długo oglądałam... i wszystko mi się podoba. Wszystko!!!

celne porównanie ....nosz zapomniałam o tej bajce ...ale idealnie pasuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:18, 11 sie 2016

Do góry
Luki... jesteś jak mój ulubiony Smerf Niby marudzi, ale i tak wszyscy uśmiechają się na Jego widok
Lubię Twoje smutasy i lubię Twój ogród. Długo oglądałam... i wszystko mi się podoba. Wszystko!!!
Ogród z łezką II 11:48, 11 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Hakone będzie miałe z czasem tak ze 40-50 bo u Ciebie będzie się wylewać w jedną stronę, zobaczysz jak będzie Ci rosło, ale nie powiem ładnie przepłaciłaś za nie jednak było trzeba dzwonić
Ja to podpory robię z pędów gigantusa i wiąże taką zielonkawą rafią mało widoczne, a prawie darmowe, chociaż w przyszłym roku muszę sobie kupić troszkę prętu i powyginać samemu.
Troszkę zachodu z nową rabatą będzie, ale myślę że warto tym bardziej że teraz nic was nie goni bo w końcu ogród już masz zrobiony, ale będzie sadzenia

No i zapomniałem napisać o Piccolino, w pierwszym roku to są takie bidule marne, ale w drugim już ładnymi kępkami się robią i u mnie nadal kwitną, listki pokazują u mnie najpóźniej z wszystkich jeżówek, ale kwitną już w standardowym terminie.

Ja obecnie testuję dwie jeżówki, Ecentric o którą pytałaś i Guava Ice. Na pewno nie kładzie się u mnie Buterfly Kieses, Glowing Dream, Orange Passion(ta średnio mi się podoba), Milkshake i chyba najsztywniejsza jest Julia, ale on do 50cm.

Czyli nie ma co dosadzać.
Jeszcze mnie denerwuj...!!!
Nie ma szans żeby takie podpory podtrzymały moje hortki. Ciężkie są jak diabli. Jeszcze jeden sezon i z podporami się obkupię.
Będzie dużo zachodu z tą nową rabatą i sporo ludzi będę musiała na listę płac wciągnąć Potem tam chcę kostkę, taką samą jak ta dróżka niby-kamienista, która teraz prowadzi do tej służebnej drogi. Nad tą kostką chcę zadaszenia, tam będę miała stół, a na tarasie wypoczynkowo się zrobi...trochę to potrwa Na pewno na tą nowopowstałą rabatę pójdą dwie hortki rosnące za limkami...limki się rozepchały, tamtych mało co widać. A resztę będę kombinować...uśmiechnę się do Ciebie...
Lubię jeżówki z kulistymi łebkami, poczekam aż coś więcej będziesz mógł powiedzieć o Eccentric. Kupię ją na pewno, ale czy dodatkowo na rodusiową, to się okaże. I na rodusiową coś jednak w różu...tylko jedną mam rabatę z czerwoniastymi, salonową. Zresztą za sprawą Ewci jeżówkowej z Jury

Dzięki Łukasz za obszerne wpisy i pomoc
Droga do spełnienia 11:09, 11 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No nie mogę za to humor poprawiony bardzo

ufff to się cieszę
oj z toba to tez bym ciągle mogła kawę pić
tez jests sliczny
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:58, 11 sie 2016

Do góry
Reniu u mnie w tym roku też stipa beznadziejne, nawet jeszcze nie kwitnie, a w zeszłym roku tak zachwycała. Nie wiem od czego to zależy bo posadziłem w tym samym miejscu.
Kardowka 09:57, 11 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Pięknie się ogród prezentuje, a rozplenice to masz szałowe

dziękuje faktycznie w tym roku oszalały.
Czasem słońce czasem deszcz 09:55, 11 sie 2016

Do góry
Uff jak dobrze, że ja wrzosów nie mam ogród ładnie się prezentuje mimo tych oznak pory roku za którą jakoś specjalnie chyba nie tęsknimy
Kardowka 09:53, 11 sie 2016

Do góry
Pięknie się ogród prezentuje, a rozplenice to masz szałowe
Droga do spełnienia 09:29, 11 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Łukasz cieszę się
Droga do spełnienia 09:26, 11 sie 2016

Do góry
Ogród w skali mikro cz.II 22:26, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No tą pierwszą wersją pojechałaś i powiem, że znakomicie by to wyglądało, nie będzie to jakimś utrudnieniem w użytkowaniu ogrodu, bo jeżeli nie to warto taki pomysł rozpatrzyć
Bo jeżeli nie to coś w deseń drugiej wersji jak najbardziej mogłoby być

Kulleee Łukasz a tak ogólnie to nie myślisz , czy to będzie korespondowało z reszta ogrodu ??? bo wiesz..ogród z założenia taki lekko wiejskawy ( Bożeszzzz, cóż za odmian i forem ) i czy taki geometryczny zbiornik będzie ok ??? wiesz co mam na myśli...

Dodam ,że sama się skłaniam ku opcji 1 lub 2... ale nie jestem pewna......aaaaa

Widziałeś te ewentualności ???

Pszczelarnia 21:42, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ewo ja tak pocichutku, ale cały czas ogromnie zachwycam się Twoimi bylinowymi rabatami, są przepiękne nawet nie wiem co wyróźnić bo wszystko zachwyca
Nie sprzedawaj tak pięknego ogrodu

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:14, 10 sie 2016

Do góry
Bogusiu kiespski ten sezon jedne rośliny kwitną za szybko inne za późno inne tak choćby wcale, co zrobić wpływu wielkiego na to nie mamy

Elu u mnie dopiero po 18 przestało padać i jutro ma być troszkę cieplej, oby się sprawdziło bo taka pogoda jak dzisiaj to porażka.

Edyto jak wrzesień będzie ładny to o hortensje się nie martwię, ale w innym przypadku to nawet człowiek się nie nacieszy.
Świecznice mam co pół metra bo u mnie dość wąsko rosną, ale dotykają się razem, jak chcesz bardziej osobno wyeksponować kępy to tak co 60-70cm powinno być ok
Ogród w skali mikro cz.II 21:12, 10 sie 2016

Do góry
No tą pierwszą wersją pojechałaś i powiem, że znakomicie by to wyglądało, nie będzie to jakimś utrudnieniem w użytkowaniu ogrodu, bo jeżeli nie to warto taki pomysł rozpatrzyć
Bo jeżeli nie to coś w deseń drugiej wersji jak najbardziej mogłoby być
Moja codzienność - ogród Oli 20:47, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to z zapłonem starego malucha przychodzę i w sumie to nei wiem co powiedzieć bo słownik w głowie mi się zamknął, chyba czas zainwestować w słownik wyrazó bliskoznacznych pięknie po prostu.
Z pytankiem przychodzę co ile masz posadzoną tą molinie od tego Karla, tylko nie Lagerfelda, a tego Forestera bo muszę miejsce w podjeździe zaplanować na przyszłość.
U mnie jej nie będzie bo w grupie ma efekt, ale za płotem przed domem powinna się sprawdzić idealnie... przekonałem się u malkul, że zadbane są bardzo ładne bo widziałem w zieleni miejskiej podsuszone i już zrezygnowany byłem

u siostry planujesz ? pasuje bardzo
u mnie w dwóch rzędach naprzemiennie co 55cm ale spokojnie możesz posadzić rzadziej
Typografia ogrodu 19:58, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Wiesz ja widziałem jak przerasta przez betonowy chodnik
chyba bym sie nie zdziwila
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies