Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Donia72 14:17, 10 sie 2016

Kindziu, to prezent wspaniały dostałaś A jeżówki też przez internet zamawiasz?
Luki 14:32, 10 sie 2016

Hakone będzie miałe z czasem tak ze 40-50 bo u Ciebie będzie się wylewać w jedną stronę, zobaczysz jak będzie Ci rosło, ale nie powiem ładnie przepłaciłaś za nie jednak było trzeba dzwonić
Ja to podpory robię z pędów gigantusa i wiąże taką zielonkawą rafią mało widoczne, a prawie darmowe, chociaż w przyszłym roku muszę sobie kupić troszkę prętu i powyginać samemu.
Troszkę zachodu z nową rabatą będzie, ale myślę że warto tym bardziej że teraz nic was nie goni bo w końcu ogród już masz zrobiony, ale będzie sadzenia

No i zapomniałem napisać o Piccolino, w pierwszym roku to są takie bidule marne, ale w drugim już ładnymi kępkami się robią i u mnie nadal kwitną, listki pokazują u mnie najpóźniej z wszystkich jeżówek, ale kwitną już w standardowym terminie.

Ja obecnie testuję dwie jeżówki, Ecentric o którą pytałaś i Guava Ice. Na pewno nie kładzie się u mnie Buterfly Kieses, Glowing Dream, Orange Passion(ta średnio mi się podoba), Milkshake i chyba najsztywniejsza jest Julia, ale on do 50cm.
wrobelki 14:45, 10 sie 2016

Witam Kindzia przyfrunęłam do Ciebie pooglądać róże i jestem zachwycona wspaniałe okazy u Ciebie
gobasia 14:48, 10 sie 2016

Kindzia napisał(a)
Potem, w sobotę, zaczęło się sadzenie, ale koniec dopiero w niedzielne przedpołudnie. i wtedy już pogoda dopisała
Najpierw ocena sobotniej pracy i przymiarka wrzosów

i po skończonej pracy wygląda tak

mam pytanie
czy dawałaś coś pod wrzosy ,i czy robiłaś coś z bryłą korzeniową ?

bo ja już dwa razy ,próbowalam z wrzosami i klapa
malkul 16:04, 10 sie 2016

Kindzia napisał(a)

Już nie, dziękuję Malkulko za chęci. Dostanę od Bogusi

jakby co to tylko kiwnij że ci potrzeba
boguslawa_ma... 17:27, 10 sie 2016

Ale plany na przyszłość,a ja myślałam że u ciebie to już nic nie trzeba robić
ewsyg 19:00, 10 sie 2016

Kindzia napisał(a)
dwie jeżówki świeżynki i obok już roczne To te same

Kasiu, co to za odmiana jeżówki ?

Jeżeli chodzi o Piccolino to faktycznie sadzonki były liche. Ja po przywiezieniu pouszczykiwałam wszystkie pąki kwiatowe i tak robiłam przez pewien czas, żeby się ukorzeniła. Do dołka dałam jej obornika i zobacz jak teraz u mnie wygląda Piccolino. Proponuję żebyś swojej też usunęła kwiaty i pąki i tak przez jakiś czas a się wzmocni.
Kindzia 11:39, 11 sie 2016

Donia72 napisał(a)
Kindziu, to prezent wspaniały dostałaś A jeżówki też przez internet zamawiasz?

Tak, wspaniały. Pamiątka na całe życie

Częściowo tak.
Donia72 11:43, 11 sie 2016

I jesteś zadowolona z tych zamawianych jeżówek? Bo ja się tak zastanawiam, czy zamówić czy kupić w szkółce...
Kindzia 11:48, 11 sie 2016

Luki napisał(a)
Hakone będzie miałe z czasem tak ze 40-50 bo u Ciebie będzie się wylewać w jedną stronę, zobaczysz jak będzie Ci rosło, ale nie powiem ładnie przepłaciłaś za nie jednak było trzeba dzwonić
Ja to podpory robię z pędów gigantusa i wiąże taką zielonkawą rafią mało widoczne, a prawie darmowe, chociaż w przyszłym roku muszę sobie kupić troszkę prętu i powyginać samemu.
Troszkę zachodu z nową rabatą będzie, ale myślę że warto tym bardziej że teraz nic was nie goni bo w końcu ogród już masz zrobiony, ale będzie sadzenia

No i zapomniałem napisać o Piccolino, w pierwszym roku to są takie bidule marne, ale w drugim już ładnymi kępkami się robią i u mnie nadal kwitną, listki pokazują u mnie najpóźniej z wszystkich jeżówek, ale kwitną już w standardowym terminie.

Ja obecnie testuję dwie jeżówki, Ecentric o którą pytałaś i Guava Ice. Na pewno nie kładzie się u mnie Buterfly Kieses, Glowing Dream, Orange Passion(ta średnio mi się podoba), Milkshake i chyba najsztywniejsza jest Julia, ale on do 50cm.

Czyli nie ma co dosadzać.
Jeszcze mnie denerwuj...!!!
Nie ma szans żeby takie podpory podtrzymały moje hortki. Ciężkie są jak diabli. Jeszcze jeden sezon i z podporami się obkupię.
Będzie dużo zachodu z tą nową rabatą i sporo ludzi będę musiała na listę płac wciągnąć Potem tam chcę kostkę, taką samą jak ta dróżka niby-kamienista, która teraz prowadzi do tej służebnej drogi. Nad tą kostką chcę zadaszenia, tam będę miała stół, a na tarasie wypoczynkowo się zrobi...trochę to potrwa Na pewno na tą nowopowstałą rabatę pójdą dwie hortki rosnące za limkami...limki się rozepchały, tamtych mało co widać. A resztę będę kombinować...uśmiechnę się do Ciebie...
Lubię jeżówki z kulistymi łebkami, poczekam aż coś więcej będziesz mógł powiedzieć o Eccentric. Kupię ją na pewno, ale czy dodatkowo na rodusiową, to się okaże. I na rodusiową coś jednak w różu...tylko jedną mam rabatę z czerwoniastymi, salonową. Zresztą za sprawą Ewci jeżówkowej z Jury

Dzięki Łukasz za obszerne wpisy i pomoc