Stipa rośnie kiepsko, werbena szaleje, rozplenice które w zeszłym roku sadziłam chyba w połowie sierpnia i byłam pewna że umarły - maja sie dobrze. Coś bym posadziła za kulki bukszpanowe, widziałam zdjecia Magnolii jak pokazywała irysy trawolistne, gdyby tak cały łan wzdłuż kostki z nich posadzić ? Po drugiej stronie tarasu planuje posadzić wysokie trawy- ale jakie? - strona północna także ilošć slonca ograniczona.
Trochę kul bukszpanowych, trawy niskie (jak sesleria jesienna) i zawilce japońskie albo bodziszki.
Albo kulki berberysa 'Bagatelle', róże miniatrurowe 'Biennenweide rot', po brzegach irga 'Major' (albo runianka) i jakieś niskie trawy albo zwiewne trawy (stipa), pas liliowcó Stella d'Oro.
Nie dawałabym nic wysokiego, bo będzie sterczeć nad powierzchnią utwardzoną.
Aniu to jesteśmy obie "leworęczne" do rozmnażania hortensji....mi na razie tylko stipa się udaje: zeszłoroczna wysiana pięknie urosła i dodatkowo sama się rozsiała . Miałam kupę siewek. Yupiiii
Jak tak dalej pojdzie otworzę listę kolejkową dla chętnych
pod wpływem ogrodowiska trochę pozmieniałam w swoim ogrodzie ponieważ w tym sezonie nie przewiduję na tą chwilę większych zmian więc krótkie streszczenie
przedogódek
przed:
w trakcie zmian
po:
przewiduję tu jeszcze delikatne zmiany : w nózki wiśni coś ,stipa na przemian ....i kiedyś tam wielki kamień oblewający się wodą
cdn
Anula jakiś czas temu pytałam w wątku czy by tam bylinówki na całego nie zrobić i wtedy mi Ewa Anda podsunęła myśl o kontynuacji rozchodnikowo-rozplenicowej z rabatki obok i poszłam po rozum do głowy i tak zrobiłam. bylinówki to nie moja bajka jednak... liatry i irysy dosadziłam do różanki ktora jest obok, przetacznik poszedł na nowa rabate ktorą pokaże jak wstanie po deszczach a stipa.. hmm.. narazie w taczce, niewiem co z nią
rudbekia też mi nie leży kolorystycznie ale napewno nie wywale tylko oddam w dobre ręcę
ide w minimal! choć kocham kolorowe bylinowki to ich feria barw mnie poprostu potrafi zmęczyć..
pozdrawiam Anulka
Agnieszko jesteś bardzo miła. W tym roku jak nigdy przezimowała mi stipa w gruncie na jednym poletku w ogrodzie warzywnym ale tylko dlatego że przez największe mrozy przysypana była ogromną zaspą śnieżną. Ostnica mocna Pony Tails osiągnęła rekordowe rozmiary jak na moje warunki z czego jestem bardzo zadowolony. Między nią rośnie ciemno niebieska szałwia omszona która po ścięciu powoli odrasta. Musimy poczekać na nowe kwiaty bo z pierwszego kwitnienia niestety nie mam żadnych zdjęć.
Zwierzaki mocno harcują od wczoraj po forum, musisz się przyzwyczaić bo jeszcze tu będą gościć.
Toszka bardzo dziękuję ☺
Dopiero zaczynam przygodę z ogrodem to za bardzo jeszcze nie znam roślin ale na pewno coś wybiorę ☺
Jeszcze jedno pytanie w jakiej odległości sadzić miskanty i hortensje?
Trzcinniki są na rdzę podatne, Zebrinus i jego kultywary niestety też. Inne "trawy" trzeba po prostu obserwować. Nie można zapominać o stałej kontroli berberysów. Tyle możemy robić - spełniać obowiązki ogrodnika
Osobiście na rozplenicy nie zauważyłam nigdy rdzy. Ale jak to mówią "nigdy nie mów nigdy"
Na rdzę na pewno wyjątkowo podatny jest berberys 'Maria" (co do tego nie mam już wątpliwości)
Moniaaa - sadź rosliny jakie ci się podobają - ważne by nie pojedynczo, a sekwencjami po 3-5 sztuk. Tak najładniej prezentują się długie rabaty.
Jakie rośliny? Popatrz po forumowych ogrodach i zerknij które zestawienia ci się podobają. Możesz posadzić rozplenice, jeżówki, derenie Ivory Hallo....
Nie mam bladego pojęcia jakie rośliny, byliny, kwiaty lubisz.
Gintura dobrze kombinujesz, ale zamiast niepasujących siedliskowo ciemierników (jako jedyne w tym zestawie wymagają zasadowej gleby) dosadź jedną hortkę więcej.
Stipa jest wybitnie światłolubna i nie będzie kwitła (albo bardzo słabo)
Gabriela
3 metry na taki plan to minimum
Agapant
a może przy ML i piwoniach dosadzić jesienne zawilce?
Witajcie
jestem w trakcje tworzenia nowej rabaty, Zamierzeniem jest rozjaśnienie tego kąta. Rabata jest widoczna z tarasu. Tematem przewodnim ma być biel. Jest to miejsce raczej zacienione. Wymiary 3,10x3,80x4,10cm. Na tyłach wsadzony jest już dereń ivory na wsadzenie czekają hortensje bobo, miskanty ML, carex ID chciałabym dosadzić jeszcze 3 jeżówki Mozzarella, kilka czyli 5-7 szt Stipy i 5 szt ciemierników białych, tylko nie wiem jak je rozmieścić. Czy ciemierniki dać przed dereniem ( tych czarnych doniczek nie będzie) a przed nimi jeżówki + Stipa czy za ID w trójkącie ciemierniki a przy hortensjach i przed dereniem jeżówki poprzeplatane Stipą? Doradźcie proszę. Poniżej rabata, a i jeszcze po prawej stronie przy pergoli chciałbym posadzić clemastisa MCS, żeby pijął się razem z róża a ta jest lekko różowa, kostka będzie usunięta. Oczywiście dosadzę jeszcze cebulowe czyli przed i pomiędzy ID białe krokusy a na rabacie biało-zielone tulipany i białe czosnki. Czy dobrze kombinuje? Poradźcie.
Właśnie zapomniałam dodać, że czekam na sugestie co do dalszych losów skarpy
Myślałam dosadzić właśnie stipy, seslerie jesienne i szałwia z lawendą mają się na niej fajnie, więc chciałam zrobić takie większe plamy nie paseczki. Czyściec mnie nie przekonał i straszy brzydkimi liśćmi, przetacznik fajny ale na skarpie jest za wysoki, więc chyba go przeniosę, jak już będę miała gdzie go dać. Tak samo stipa przed lawendą mi ją przykryła, więc trzebaby dać lawendę przed stipę. Wsadziłam na próbę perovskią, ale jakoś nie poraża tempem wzrostu, chyba nie jest jej jakoś specjalnie dobrze.
I pytanie nr 2. Jakie wysokie powinno być zadaszenie tarasu?
Pod drzewami ale nie pod moimi brzozami. Gdyby miała slonce byłaby raczej żółtawa. Wyblakła. Ta albo chora albo wygnita albo podgryziona.
A skarpa coraz lepiej wyglada. Ale ja bym sala tam jeszcze solidnych wytrzymałych traw dla lekkosci. Bo stipa to za mało. Może seslerie jesienna?
Kusisz z tą robotą w przedogródku przez środek ,jak coś wsadzę to szara małpa mi zadepcze i zniszczy wszystko to tor przebiegowy w stróżowaniu domu ......dlatego myślałam o wielkim kamieniu .....
Rabatę mogę poszerzyć popróbuję jutro ustawiać te kulki , byleby nie lało znowu
Radziu, na poprzedniej stronie jest tekst o moich białych okrywowych.
Aganiu, stipa jest najzwyklejsza z nasion kupowanych w markecie i wysianych w lutym zeszłego roku. Wysadzona w maju ub.r. do gruntu. W tym roku cięta w kwietniu. U wszystkich ta ubiegłoroczna w tym roku szaleje. Nawozów nie opłaca się zamawiać w internecie ze względu na koszt przesyłki. Azofoska (czerwony napis) jest w każdym sklepie ogrodniczym, polifoska (zielony napis) też. Kupuję w opakowaniach 5 kg. Starcza na cały ogród i zapłocie.
A truskawkom po zbiorach ścina się liście, żeby ograniczyć choroby grzybowe.
Mira, miałam nadzieję, że uda nam się spiknąć. Może następnym razem. Wizyty u królowej wysiewów zazdroszczę. Ostatnio podziwiałam jej bylinowe łany.
Czy u mnie jest mikroklimat? Chyba nie, kurorty są 40 km na południe. Udanej podróży.
Lucy, sprawdź jeszcze White Fairy.
Mnie wychodzi, że róże NN najdłużej i najładniej kwitną.
Tawuły japońskie ogarnęły się po ostrym cięciu i znów zgrabnie wyglądają.