coraz bardziej skłaniam sie do takiego rozwiązania by pójść po całości bo kompletnym pomyleniem będzie dzielenie i wytyczanie ścieżki. Jedynie parasol wyodrębnić jakos bym chciała
Ja bym zrobiła po całości rabatę chyba i wysypałabym kamyczkami ,a roslinki to nie wiem .......lawenda ,buksy i jakaś trawa- ,stipa?........albo gracki lub ml pod murem ,rozchodniki i lawenda ...kurczę nie umiem doradzać
haha a ja ja wywaliłam znaczy przeniosłam. U mnie była raczej w słońcu. W zimie usycha do połowy koloru nienpamietam... ale raczej słomkowy. A wiosnę sie ja tnie. Ogolnie taka do macania jak stipa
Aż musiałam obejrzeć tę Brussels Lace. Ładna jest no i lubię pachnidełka. Muszę przemyśleć na spokojnie gdzie mogłabym ją upchnąć.
Muszę wypróbować Twój sposób na różę
Stipa i u mnie w szalonej ilości się wysiała, urosła i teraz ma masę kłosów z nasionami Teraz widzę kolejne małe siewki
Z rosnących u mnie najsilniej i ładnie pachnie Brussels Lace. Odkryłam w tym roku jak pięknie pachną jeżówki - najmocniej Big Kahuna ale te też raspberry truffle i hot papaya
róża Edelrose Speelwark - nie jest to perfekcyjne podparcie ale idę widać
Dziękuję Marzenko za miłe słowa co do kolorów to jest dokładnie jak u mnie próbuję beton przemycić jeszcze troszku ... bardzo nie razi I byłam u Ciebie dziś ... śliczny masz ogród! I chyba jeszcze u Ciebie nie byłam, ale obeicuję w wolnej chwili nadrobić
macham ciepło
Dziękuję Basiu
Gdybym to ja jeszcze wiedziała co to za żurawka. Sąsiad wykopał i chciał wyrzucić to przygarnęłam. Próbowałam zidentyfikować ale zbyt dużo podobnych jest i nie chcę strzelać. Ale to naprawdę super żurawka, rośnie na największej patelni, nie podżerają jej opuchlaki, super się rozrasta i nie wypiętsza jak niektóre odmiany.
Jeśli chcesz Basieńko to wyślę Ci tej żurawki bo mam nadmiar.
Stipa na zdjęciu to jedyna która przezimowała. Na rabatach małe samosiejki powychodziły i oby przeżyły zimę bo wysiewać mi się jakoś nie chce.
No widzisz, mam tylko kilka odmian a i tak się na trawach wcale nie znam. Jak mam coś wybrać, to ten wybór rodzi się w bólach A stipa się u mnie wysiała wszędzie. Nie hodowałam z nasionek, tego nie umiem. Niektórzy marudzą na siewki werbeny, to ja mam tak ze stipą Dużo przeniosłam we wskazane miejsca, a ciągle odkrywam nowe siewki.
Umarłabym gdyby takie cosik staneło mi na drodze- przstrasznie przeraźliwie przerażają mnie wszelkie płazy- brrrr.....
Świetnie wyglądają trawy! Mega stipa! Musze ją sobie wysiać na wiosnę- koniecznie (jak nie zapomnę )
Ale pięknie! Joasiu te połączenia roślin i kolorystyki super! Jaka to żurawka?? Świetna taka gęstwina
A stipa jaka... moja siana w tym roku taka sobie, mała jest.
Za to wysianych w gruncie mam sporo i niektóre z zeszłego roku przeżyły.
Beata - piękne u ciebie! Meble rewelacja! Rozplenice boskie! Stipa fajnie się naprawdę prezentuje. Też mi się szarości u wszystkich podobały a że dach i okna brązowe to trzeba było do tego dopasować resztę. Mam więc brązy, kremy, beże. I jest fajnie.
Chcę Umbraculifiery podsadzić kwadratowymi lub prostokątnymi lub okrągłymi skarpetkami z cisa. Do tego nasadzenia chcę dodać Artemis i Pomponellę lub Larissę (jak sugerowała sylwik69 - buziaczki!!! )). Na pewno znajdzie się tam również nasza ukochana Stipa.
Doradźcie Kochane - przydałoby się cosik jeszcze? Może któryś miskant? Gracillimus?
Taka uwodzicielsko-romantyczna rabatka mi się marzy...
Dziękuję Iwonko fakt, że to nasza własna praca chyba cieszy nas jeszcze bardziej a wiesz widziałam mnóstwo fajnych drewnianych mebelków (nawet kiedyś w jednym z odcinków Mai w Ogrodzie - to też jest bardzo fajny pomysł! Także może namówisz e-Ma Co do wymiarów posiłkowałam się wymiarami na necie z mebli oryginalnych i dopytywałam Gosi-Malkul więc jej podpowiedzi też bardzo były pomocne.
Stipa pięknie się rozszalała a nie byłam jej za bardzo pewna - chodziło o wypełnienie donicy w tani sposób i powtórzę to nasadzenie na pewno za rok bo przypadło mi do gustu
Beatko, mebelki wyszły świetnie. Zazdroszczę wam możliwości, mój M tylko na drewnie się zna. Więc podziwiać takie mogę tylko u was. Cudownie wyszły. Sama rozrysowywałaś schemat i wymiary? Bardzo mi się podobają
Stipa w donicy pięknie wygląda. Pozostałe nasadzenia też.
Widzisz a ja zawsze uważam, że mogłam bardziej się postaraćz tym cięciem
No patrz to tylko zeszłoroczna stipa tak szybko kwitnie? a ja już sobie plany robię na przyszły rok z nią ... myślałam żeby ją jeszcze bardziej pod hortensje "pociągnąć" a tu masz nie wiadomo czy i kiedy zakwitnie? ...
Właściwie to znajomi nas namówili na te kajaki ... ale nie żałujemy ... było mega wesoło
Miłej zabawy Małgosiu taka odskocznia dobrze Co zrobi.