Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:56, 08 sie 2017

nawigatorka napisał(a)
Wycieka bo drewno jest mokre.
Palenisko na wygląd pierwsze ale 75x75 cm? To trochę więcej niż płyta grzewcza w kuchni. Wg mnie małe. Nawet bardzo. Tym bardziej ze jest trójkątne

To co teraz czekać aż wyschnie?

Czyli raczej takie 90cm?
Margarete 00:45, 09 sie 2017

Ale nasz oko do cięcia tych kul - szacun. Piękna kompozycja kul że ścianką i rabatá że śś. Brawo !
Z resztą w którą by stronę u ciebie nie spojrzeć to zachwyt i szczęka opada...
Moje stipy jeszcze nie kwitną bo wszystkie tegoroczne. Z ub roku przezimowały mi tylko jedna jedyna kępka i ona kwitnie a tegoroczne jeszcze nie.

Widzę że też kajakujesz - ja uwielbiam spędzać latem czas na kajaku lub na żaglówce. Muszę choć raz do roku ... żeglowanie w tym roku mnie ominęło to teraz planuję kajaki w przyszłym tygodniu
Iwk4 06:21, 09 sie 2017

Deski trzeba wytrzeć benzyną ekstrakcyjną, by rozpuścić zywicę. Nie wiem, jak zachowa się lakierobejca.
U mnie kilkuletnią ławkę i stół malowane wcześniej farbą akrylową przemalowalismy farbą z lakierem. I dopiero teraz, jak deski nie miały warstwy przepuszczalnej zaczęła wychodzić zywica
Będziemy szlifować deski i malować od nowa akrylwm...
leon60 07:52, 09 sie 2017

ren133 napisał(a)

To co teraz czekać aż wyschnie?

jaki gatunek drewna ?

u mnie z suchej sosny... leci tego od cholery już drugi sezon, kiedyś przestanie trzeba zdrapać jak zaschnie i odmalować drewno
nawigatorka 08:49, 09 sie 2017

leon60 napisał(a)

jaki gatunek drewna ?

u mnie z suchej sosny... leci tego od cholery już drugi sezon, kiedyś przestanie trzeba zdrapać jak zaschnie i odmalować drewno
dokladnie. U mnie żywicy mie ma sle drewno lekko czernieje zawsze po malowaniu
jankosia 21:18, 09 sie 2017

Renia, bosko masz babo jedna, a że się na święcie kwiatów nie pojawiłaś to wiesz co? Żałuj

Ponadrabiałam więc się wypowiem
To drugie palenisko sama miałam kupować jak taras skończyliśmy ale stwierdziłam że do mnie to raczej misa będzie pasować. Moim zdaniem rozmiar akurat. Zobacz jaki masz rozmiar wkladu kominka albo zwykłego grilla. I daje radę no nie? Większe na tak małej przestrzeni będzie tylko przeszkadzać. No i najważniejsze, może się mylę ale eaczej kiełbachy czy innych szaszłyków za często na tym robić nie będziesz prawda? Podejrzewam że raczej chodzi ci o żywy ogień do posiedzenia przy winku wieczorem. Zresztą, kiełbasa w naszym wieku niewskazana Więc rozmiarem bym się tak nie przejmowała.
A z drewna leci żywica bo nie leżakowane czy to się sezonowaniem nazywa odpowiednio długo. Calkiem suchego drewna się na zewnątrz nie daje bo pęka. No chyba że to jakiś gatunek dlugo żywiczący. Na przykład modrzew który tak wielu lubi nie nadaje się na siedziska bo potrafi i przez 7 lat żywicę wydzielać. Na pocieszenie dodam że jak to jakaś sosna czy świerk to ten pierwszy moment najgorszy a potem przestaje

No i za ładnie masz tak w ogóle
P.S. Czy ty robiłaś może tą pufę z opony i sznurka? Chciałam o coś podpytać.
ren133 21:38, 09 sie 2017

Margarete napisał(a)
Ale nasz oko do cięcia tych kul - szacun. Piękna kompozycja kul że ścianką i rabatá że śś. Brawo !
Z resztą w którą by stronę u ciebie nie spojrzeć to zachwyt i szczęka opada...
Moje stipy jeszcze nie kwitną bo wszystkie tegoroczne. Z ub roku przezimowały mi tylko jedna jedyna kępka i ona kwitnie a tegoroczne jeszcze nie.

Widzę że też kajakujesz - ja uwielbiam spędzać latem czas na kajaku lub na żaglówce. Muszę choć raz do roku ... żeglowanie w tym roku mnie ominęło to teraz planuję kajaki w przyszłym tygodniu

Widzisz a ja zawsze uważam, że mogłam bardziej się postaraćz tym cięciem

No patrz to tylko zeszłoroczna stipa tak szybko kwitnie? a ja już sobie plany robię na przyszły rok z nią ... myślałam żeby ją jeszcze bardziej pod hortensje "pociągnąć" a tu masz nie wiadomo czy i kiedy zakwitnie? ...

Właściwie to znajomi nas namówili na te kajaki ... ale nie żałujemy ... było mega wesoło

Miłej zabawy Małgosiu taka odskocznia dobrze Co zrobi.
ren133 21:39, 09 sie 2017

Iwk4 napisał(a)
Deski trzeba wytrzeć benzyną ekstrakcyjną, by rozpuścić zywicę. Nie wiem, jak zachowa się lakierobejca.
U mnie kilkuletnią ławkę i stół malowane wcześniej farbą akrylową przemalowalismy farbą z lakierem. I dopiero teraz, jak deski nie miały warstwy przepuszczalnej zaczęła wychodzić zywica
Będziemy szlifować deski i malować od nowa akrylwm...

Dzięki Iwonko za radę
Jutro spróbujemy z tą benzyną
ren133 21:40, 09 sie 2017

leon60 napisał(a)

jaki gatunek drewna ?

też sosna
ren133 21:41, 09 sie 2017

nawigatorka napisał(a)
dokladnie. U mnie żywicy mie ma sle drewno lekko czernieje zawsze po malowaniu

no trochę nie przemyśleliśmy sprawy ...