Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:14, 14 kwi 2016

Do góry
Oj tam zaraz na kolanach... no wstań, nie klęcz, Gosia
Mam kilka zdjęć, bo wybiegłam wczoraj po twojej prośbie na chwilę i pstryknęłam co nieco. Ale bez szału, bo ostre słońce było, a po drugie, u mnie sząłu nie ma

Bardzo szybko ruszyły tawuły i berberysy, ciach i mają listki. Hiacynty, które posadziłam między nimi niestety będą w tym roku mało widoczne, bo sadziłam w grudniu, więc dość późno wyszły i już listki tawuł je przygaszają. Dwuletnie hiacynty w innym miejscu juz dawno kwitną i są wyższe.

i patrzymy w lewo

carex montana już przekwita

wygląda na to, że największe kępy montany się zestarzały i chyba trzeba będzie dzielić, zobaczymy jak się będą zachowywać w tym roku.

Kulą w płot 12:28, 12 kwi 2016

Do góry
Czas podjąć wreszcie decyzje i wybrać się na zakupy. Naszło mnie ostatnio na proste linie rabat i zapałałam miłością do buka purple. Pendula czy fountain stoję w rozkroku. Poradźcie proszę, oceńcie jak to wygląda.
W tle cisy i 3 tuje Maria, które niestety już mam. Wolne miejsce jest przeznaczone na ciurkadełko, może wyżwiruje?
Od lewej:
-tawułki 3 szt
- hosty różne
- hortensja ogrodowa 1 szt
- za hortensją cis i mała paskowana trawa
- hakone 4 szt ( na razie oznaki życia przejawia jedna)
- buk
- pod bukiem jeszcze hosty
- hortensje bukietowe ( pinki winki i vanilka)
- miskanty zebrinusy 2 szt
- żurawki
- tawuły goldflame 3 szt
- berberys (czerwony kolumnowy) 3 szt
- pomiędzy tawułami i berberysami jakieś trawki
- cis 2 szt ( fastigiata)

Poradzicie coś?

Kiedyś będzie tu ogród 03:35, 11 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
W tym roku poza azaliową i szykowaniem sadu bardzo chciałabym zrobić rabatę przy wejściu. Mam problem, bo rośnie tam jabłoń ozdobna 'Ola'. Jakoś nie umiem nic do niej dopasować. Teren suchy- (o dziwo u mnie)-ale nie Sachara, strona północna domu. Rabata ma długość 11,2 i szer 1,0-2,3m Poszerzyć się nie da.
Chodzi o rabatę po prawo od wejścia (na przeciwko tarasów)- taki ogólny szkic:

Teren na szaro (wylewka betonowa) ze względu na różnice terenu otoczone są niewysokimi murkami(niebieskie linie na szkicu):

Tu myślałam o czymś przewieszającym się- może jakieś trawy? Mam np montanę do wsadzenia. Jedno co jest sprawdzone- nie rosną tu bukszpany, coś im nie pasuje.

Proszę, podpowiecie coś.

Aniu, a czemu nie dosadzić jeszcze dwóch jabłonek (w tym np. jedną z żółtymi owocami np. Malus Golden Hornet)? Na całej długości iść w ten sam klimat.

Na dole mozna zrobić spore skarpetki, kostki z trzmieliny, która zimą ma listki wpadające w róż. Na rabacie w tych warunkach (słonecznych jak zrozumiałam) mozna w sekwencjach posadzić np. perovskie Little Spirit (ok. 60cm) zimą mającą niebiesko-lawendowe patyczki, które wiosną obcinasz. Ona głęboko się korzeni, lubi zasadę, sucho i jest wytrzymałą rośliną. Mozna lawendę posadzić ale starannie, tak by na zimę mieć półkule w eleganckim szyku. W najwęższych miejscach przewieszającą się hakonechloa macra, która pierwszy sezon będzie wymagała uwagi, a potem jest niewymagająca i aktualnie startuje. Mozna tam posadzić niewysokie liliowce 'Stella de Oro', mające tę zaletę, że po za okresem kwitnienia będą udawać kępiastą trawę.
Szałwia tam powinna dobrze rosnąć.

Jeśli chcesz odrobiny zabawy kolorami to można tam posadzić carex Bronze Form (lub inny brązowy, fontannowy carex - on sporo miejsca zajmuje przez tę swoją czuprynę) w zestawieniu z fioletem (szałwia, perovskia, lawenda). Dodatkiem będzie żółć trzmieliny i zieleń traw lub liliowców. Minimum gatunków, max. wytrzymałości
Ja bym tam zrobiła sekwencje z kostek trzmieliny, carexów zmieszanych z perovskią i szałwią i jako akcent liliowce też posadzone po kwadracie lub prostokącie.

Na zimę zostaną jabłuszka, carexy, sterczące patyki perovski (zimą są bardzo piękne), trzmielina.

Można też rabatę zrobić w inny deseń przykładowo jako wyższy akcent posadzić np. dereń Ivory Halo i skomponować go z liliowcami, trawami.

Można tawuły japońskie, jednak zimą liści nie mają, aczkolwiek bardzo wcześnie startują. Mozna je ciąć.

Moim zdaniem ta rabata powinna być mocno przemyślana, minimalistyczna, wytrzymała, niepracochłonna i efekciarska w zestawieniu kolorów.

Oczywiście o takich pierdółkach jak wsadzenie na wiosnę sryliona cebulowych wspominać nie będę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:56, 10 kwi 2016

Do góry
Lubię tawuły wiosną i jesienią za ich piękny miedziany kolor

Na słonecznej rabacie tulipany pokazują kolorki

Jeżówki
Bajkowy ogród Weroniki 18:50, 09 kwi 2016

Do góry
weronika77 napisał(a)

Bukietówki? Masz na myśli hortensje? Za cebulicami widać przycięte japońskie tawuły...

a cha myslalam ze to hortensje bukietowe
Bajkowy ogród Weroniki 18:31, 09 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Weroniko bardzo sie ciesze ze jestes , u Ciebie jak zawsze bajkowo ! Widze ze bukietowki takie troszke wyższe zostawiasz ,ciekawa jestem jak jest lepiej ,ja mam troszke krocej -testuje. Sciskam!

Bukietówki? Masz na myśli hortensje? Za cebulicami widać przycięte japońskie tawuły...
Mój ogród pod górkę... 17:48, 09 kwi 2016

Do góry
Enya73 napisał(a)

Dokładnie tak jak piszesz. Bardzo dobry pomysł dla Kasi.
Ja mam podobne ukształtowanie terenu. Skarpa ze schodami. U mnie masywne schody złagodziły częściowo zachodzące na stopnie jałowce procumbens nana i rosnące wzdłuż tawuły 'Goldflame'.

Zaraz tu wstawię foty moich utrapień i róbcie konsultacje - hihihi!

Zapisuję:
-dosadzić jałowiec G.C
-dosadzić trawy przy stopniach
Mój ogród pod górkę... 17:38, 09 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jesli moge moze przy krawedzi schodow posadz jakies fonntannowe trawy np rozplenice by zakrywaly czesciowo ich linie

Dokładnie tak jak piszesz. Bardzo dobry pomysł dla Kasi.
Ja mam podobne ukształtowanie terenu. Skarpa ze schodami. U mnie masywne schody złagodziły częściowo zachodzące na stopnie jałowce procumbens nana i rosnące wzdłuż tawuły 'Goldflame'.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:33, 09 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Piękne niezapominajki, dorodna lawenda i śliczniutkie cukierkowe pierwiosnki - zakupy pierwsza klasa!
A ja za chwile po bratki idę. Miałam kupić pod cmentarzem, ale doszłam do wniosku, że koło mnie ładniejsze widziałam. Za miesiąc na moim balkonie słońce zawita południowa porą, trzeba jakąś donicę uszykować, Jakieś siewki w ogrodzie widziałam, ale mikre to, ledwie do lata jako tako wydobrzeje. Mus kupić i dać zarobić kwiaciarzom.

Tawuły tez kupiłaś, czy jako tło tylko robiły?

Tawuły tam rosną
lawenda duże kępki po 7zł ,ale wydaje mi się że cena dobra
niezapominajki u mnie wyginęly ,posadzę to kilka lat będzie z głowy
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:58, 09 kwi 2016

Do góry
Piękne niezapominajki, dorodna lawenda i śliczniutkie cukierkowe pierwiosnki - zakupy pierwsza klasa!
A ja za chwile po bratki idę. Miałam kupić pod cmentarzem, ale doszłam do wniosku, że koło mnie ładniejsze widziałam. Za miesiąc na moim balkonie słońce zawita południowa porą, trzeba jakąś donicę uszykować, Jakieś siewki w ogrodzie widziałam, ale mikre to, ledwie do lata jako tako wydobrzeje. Mus kupić i dać zarobić kwiaciarzom.

Tawuły tez kupiłaś, czy jako tło tylko robiły?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:15, 08 kwi 2016

Do góry
tu widać jaka u mnie stromizna

głóg za moment zakwitnie

Kasiu on idealny dla Ciebie bo ślicznie kwitnie, a bardzo wolno rośnie

tawuły już w listkach
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:02, 07 kwi 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
Ślicznie, wszystko wysprzątane i się ładnie zieleni
moje tawuły golutkie, nawet listeczka nie widać

U mnie jeszcze kilka dni temu podobnie było. Tawuły miały zaledwie pączki a teraz z dnia na dzień wypuściły pierwsze listki. Wczoraj prawie cały dzień padało. Bardzo się z tego ucieszyłam, bo moje róże będą odpowiednio nawodnione.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:14, 07 kwi 2016

Do góry
pod murem mam derenie, za diabli na focie ich nie widać, dopóki nie ruszą to niewidoczne
zresztą prawie nic nie widać, a i róże są i inne rośliny
buki jeszcze śpią

tawuły GOLD CARPET ruszyły
niezapominajki nasiały się wszędzie
zostawię je
cisy zaraz złote

to chyba wrzośce, chyba ciąć je???
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:56, 07 kwi 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ireno, ja też lubię mahonię. Choć już nie mam. Ona lubi kredowe podłoża, chyba. Zaczęła mi chorować ewidentnie. I pszczoły ją lubią.
W tej chwili rzadko widuję ją w szkółkach.

Masz rację, praktycznie jej nie ma, zatem jeśli chcesz, dam ci 3 sadzonki.
Tym bardziej, że dla pszczół pożyteczna
U mnie ma normalną ziemię, ciut tam gruzu, ciut piachu, rośnie bez jakichkolwiek problemów. Rok temu lub 2, dałam sadzonkę Ewie i u niej tez pięknie rośnie i szybko.
Tatarak jest super

w gazonach żagwiny i tawuły GOLD CARPET
super duet
Małymi kroczkami do celu... 10:05, 07 kwi 2016

Do góry
Klon palmowy, tawuły,trzmieliny

Anna i Ogród 19:40, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, gdzie masz to miejsce z pęcherznicą, co teraz jest puste? Masz fotki z lata i obecne? Może wstawisz? Do analizy ...

Foty mam ale to najmniej atrakcyjne miejsce w całym ogrodzie z powodu blaszaka. W tym roku mamy zamiar go odmalować na jasny kolor i brązowy dach żeby pasował do domu.

Chciałabym go trochę zakryć i myślałam o dosadzeniu pomiędzy pęcherznice Blue Arrow takie jak te 3 co tam rosną. Pod pęcherznicami rosną tawuły Gold Princess.

Wydaje mi się że muszę zimozielonych dosadzić, które byłyby widoczne właśnie teraz i po cięciu pęcherznic. Dalej pod blaszakiem rosną różaneczniki i azalia biała (1 szt. jak znajdę jeszcze taką samą odmianę to może powinnam dosadzić więcej )

Obecnie wygląda tak

Za chwilę będzie tak

A jesienią tak
Pogubiłam się po drodze... 12:24, 06 kwi 2016

Do góry
ładnie już wszystko ruszyło u Ciebie Widzę, że nad zdjęciami pracujesz
a te tawuły pomarańczowe to jak się zwą ?

Ja dzisiaj w pracy wczorajsze zaległości nadrabiam i w końcu wzięłam się za rozliczenia roczne szefostwa, brrr wczoraj w ogrodzie na podwójnym gazie robiłam, wszystko co miałam do posadzenia rośnie, pół roślin znowu przesadziłam, ja to mam pier...ca z tym przesadzaniem podzieliłam trzcinnika i nadal sadzonek mi zabrakowało, trzeba czekać do następnego roku aaa i jak mowa o robalach to w tych tujkach co kupiłam znalazłam chyba larwy opuchlaków, tak się wkurzyłam, że od razu nasmarowałam list miłosny
Pogubiłam się po drodze... 11:40, 06 kwi 2016

Do góry
tawuły
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:11, 06 kwi 2016

Do góry
Aga, pięknie Bardzo mi się u Ciebie podobają krokusy. I tawuły z berberysami.I widać już efekty, wszystko urosło. Super.
Ogród tworzony z pasją 22:52, 05 kwi 2016

Do góry
miskka napisał(a)
To tawuły u ciebie tak ładnie puszczają listki?

Tak, dokładnie. Juz widać je jako obwodki na rabatach. Świetne są.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies