Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

Anusia 22:32, 06 cze 2016

Piękne kompozycje w donicach Ci wyszły, naparstnice też stoją jak piękne panny. Najbardziej zachwyca mnie kotełek, lovciam te zwierzęta
elmagra 22:56, 06 cze 2016

Kocio cudny. Ten na prawym zdjęciu. Cudny. Ogród cudny cały. Ja dosialam trawę w sobotę po tym jak staraliśmy się wyprostować teren... chciałabym też już widzieć kielkujaca trawkę...

Serio. Kawał dobrej roboty.
LyraBea 10:05, 07 cze 2016

Ufffff, pobuszowałam po ogrodach u innych, pora zajrzeć na koniec do siebie.
Dorobiłam sobie kolejne wiadro kawy i delektuję się jej smakiem.
...) )
...( (
("""""")o
"""""""'
Wczoraj pod wieczór zabrałam się za kompletowanie mojej pierwszej rabaty na tym drugim "polu". Oczami wiem jak ma wyglądać, więc na spokojne podeszłam do tematu. Dzisiaj już nie jestem taka pewna siebie, ale kontynuuję pomna dekalogu Danusi
To mój prototyp rabaty "z rozmachem". Uczę się na niej planować rośliny w rozrzuceniu a nie tak, jak to zwykłam robić czyli wszystko na kupie.
I tak do dosyć mocno rozstrzelonych nasadzeń bukszpanowych doszły hortensje ogrodowe "Pink Diamonds", które mają robić za tło. Przed bukszpanami miałam zamiar posadzić tawuły "GoldenFlame"żeby podkreślić parter jasnym kolorem, ale wczoraj zwróciłam uwagę na tuje "Rheingold" Zamknęłam oczy i zobaczyłam je w tej kompozycji i kupiłam. Cała ja...Kupuję pod wpływem chwili, oczami i chyba się nie zmienię.
Na razie wygląda to słabiutko, ale mam nadzieję, że będzie ładnie jak się wszystko rozrośnie a bukszpany odchorują i z każdym cięciem zaczną bardziej przypominać kule i stożki. Między bukszpanami chcę wkomponować trawy. Najchętniej coś w odcieniu srebra typu Morning Light lub tym podobne.
Na wczoraj wygląda to tak. Zdjęcia robione wieczorem, więc widać jak widać Tył:

Przód:

Bok:

Moje złowione trofea:
BasiaLT 10:08, 07 cze 2016

Trofea super Nie jest łatwo tworzyć dużą rabatę na płaksim terenie. Będę dalej kibicować i z przyjemnością podglądać. Niech moc kawki będzie z tobą
LyraBea 10:13, 07 cze 2016

Trawka - dzień 9-ty

Wczoraj dotarła do mnie kosiarka spalinowa z prawdziwego zdarzenia. Wreszcie koszenie będzie przyjemnością z nie koszmarem jak ze snu, gdzie koszeniu nie ma końca
Plany na dziś:
- zadołować kilka roślinek, które czekają,
- posadzić tuje pod bukszpanami,
- ogarnąć kawałek terenu za garażem (chwasty do pasa)
- spróbować połazić w zaprzęgu (tu może być ciężko, bo pustynne piaski łatwo się przewalają, ale też kurzy się niemiłosiernie).
Tyle. A jak znam siebie, w między tak zwanym czasie na pewno inna głupiego robota mnie dopadnie
anbu 10:21, 07 cze 2016

Bea ta rabata którą prezentujesz, będzie jakąś wyspą oderwana od całości? Czy co?
AnnaCh 10:21, 07 cze 2016

Zdobycze super
Rabatka będzie śliczna
Jak ja Cię podziwiam za ten pęd do pracy, ja ostatnio chyba trochę oklapłam, ale nic to, werwa mi kiedyś wróci
Trawka śliczna, wspaniały widok, takie małe źdźbła
LyraBea 10:26, 07 cze 2016

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
pracowitość podziwiam,też tyrałam i dalej nieżle haruję,ale ty masz o wiele większy obszar do tzw.przeorania
nie poddawaj się,jesteśmy z Tobą
P.S.A jakiś man do pomocy ?duży obszar masz,ciężka fizyczna praca
dom piękny
Witaj Mirka Obszar spory, choć tu na Ogrodowisku mają większe do ogarnięcia. Właśnie mena do pomocy sztuk 0 na stanie, więc roboty mam za dwoje.
Rumianka napisał(a)
Cieszę się, że miałyście takie fajowe spotkanko, ale jednocześnie mi smutno, że nie byłam tam z Wami...Wreszcie zawiązała się grupa pomorska...Myślę, że będzie okazja w tym sezonie jakoś się skrzyknąć na ogrodowisko w realu...Doczytałam u Ciebie, że 16 lipca zaprasza Cię Iwonka...Trawnika bujnego gratuluję, gdyż to zasługa Twoich niezmordowanych pleców...Niech rośnie cały czas zielonym do góry...
Też żałuję że Cie nie poznałam w realu,ale myślę, że to do nadrobienia. A przyznaję,żeś kobieto bardzo tajemnicza, więc ciekawość podsycona
BasiaLT napisał(a)
Trawka świetnie rośnie. Działka faktycznie ogromna i jest przy niej co robić. Masz śliczne doniczki.

Joku napisał(a)
Bardzo podobają mi się twoje donice. Bardzo pasuje ich kolor do czerwieni pelargonii i srebrnych listków (zapomniałam nazwy, Sebek tego szukał). No i ta sympatyczna mordka w parterze.
Twój trawnik rośnie szybko. Oj, pamiętam jak mnie cieszyła moja pierwsza trawa. I pierwsze koszenie kosiarką.

Donice zdobyczne. Mam takie trzy różnej wielkości. Pochwalę się nieskromnie, że to jedna z nagród za realizację projektu domu od biura projektowego
Jolu, roślinka o srebrnych listkach to Dichondra Co roku na nią poluję pod ryneczkach. Nie zawsze mi się uda. W tym roku zaledwie 4 sztuki wyhaczyłam.
Margo napisał(a)
Kompozycje donicowe wyszły rewelacyjnie
Trawka miodzio, tylko deszcz by się przydał to by rosła jak szalona

Gdy byłaś u mnie, donice stały jeszcze puste. POmyślałam sobie, że nie ma co czekać, trzeba je wypełnić
Zana napisał(a)
Ależ masz cudne naparstnice! I koty absolutnie też! I tę różę na tle muru! Wiedziałam, że ona będzie pięknie wyglądała.
I dobrze, że wytargałaś lustrzankę

A tuje nie tylko bez lornetki, ale nawet bez okularów dojrzałam więc uprasza się nie kokietować, że pani niby taka skromna

Niemożliwe! Musisz mieć sokoli wzrok
Naparstnice uwielbiam. Przyszły same ze mną ze starego ogrodu (w hostach) A że to druga wiosna, więc przyszedł ich czas i pokazały się w pełnej krasie.
Fajnie się tak lawiruje z lustrzanką po ogrodzie. A to dzięki Tobie odkurzyłam sprzęt
LyraBea 10:31, 07 cze 2016

Flower1 napisał(a)

Beata pięknie masz! co za piekny dom! Jak skończysz ogród to bedzie jak w raju dosłownie tyle przestrzeni,u mnie sasiad na każdym kroku )
Mnie od strony warzywnika też w końcu zaczną sąsiedzi osaczać. Tam chyba z 4 działki sąsiadują z moją. Tak więc nie będzie, że fajnie
A do raju to mi chyba dalej niż Ewci
LyraBea 10:37, 07 cze 2016

elmagra napisał(a)
Kocio cudny. Ten na prawym zdjęciu. Cudny. Ogród cudny cały. Ja dosialam trawę w sobotę po tym jak staraliśmy się wyprostować teren... chciałabym też już widzieć kielkujaca trawkę...

Serio. Kawał dobrej roboty.

No właśnie jak to wygląda z tym dosiewaniem trawy. Mi to nie wychodzi. Trawnik zasiany we wrześniu, po zimie miał wyżarte przez pleśń plamy. Dosiałam i dalej wygląda nieciekawie.
Ta po prawej to nasza najmłodsza koteczka - Maszka. Zwykły burasek adoptowana z bidula kociego, ale taka mądra i kochana, że słów brak.