A mnie się to ustawienie bardziej podoba. Jeżeli największy będzie z brzegu, obok niej na lewo niższy a jeszcze na lewo kulka bukszpanowa, to się zrobi ustawienie od najmniejszej do największej kulki ("schody"). Dlatego ten wyższy cis ustawiłabym pomiędzy kulką bukszpanową i niższym cisem.
Wiem tylko, że jak się tnie to jeszcze szybciej rosną, mam takiego bardzo dużego ma ok.20 lat, ciacham a on szaleje jeszcze bardziej. Tylko w pazdzierniku to chyba pojade do dzieci, boje sie, ze deszcze , moje uczulenie na zadymienie, wole to zrobic i miec z glowy. A to moje malutkie cisy te po 10 co teraz kupowałam, jeszcze musze jeden parawan zrobic. No i choina kanadyjska, reszta juz posadzone, były wieksze. Kore mi wczoraj Marek przywiozł to padalo może jutro to zrobie.
A chodzi mi o tą ścieżkę która idzie dołem po prawo i zakręca jak ścieżka rowerowa No nie mów, że na trzykółce będziesz śmigać?
Z praktycznego i aranżacyjnego punktu widzenia, ta ścieżka do niczego nie służy, a jedynie zabiera ci cenne miejsce na nasadzenia.
Zaczynając od wytyczenia trawnika wpadłaś w pułapkę, bo z trawnika zrobiłaś gwiazdę, a nie ma miejsca na rabaty pod płotem otulające trawniczki i dające efekt otulenia i zamknięcia przestrzeni.
Owo zdjątko jest z mojego ogrodu. Trawniki potraktowałam jako element otwarcia przestrzeni, ale one są tylko zielonymi dywanikami, dodatkiem. Nic więcej
Na 6m szerokości zmieściłam bezboleśnie dwa żywopłoty cisowo-szmaragdowe, rabaty w kształcie łezek, chodnik pokręcony jak życie i do tego 2 i pół psa
Elu o kaniach napisałam u Ciebie, śmigaj po sąsiadach i je zbieraj .
Pigwę robię do herbaty. Rok temu miałam kilka zaledwie, więc pokroiłam drobno i zasypałam cukrem a jak puściła sok wstawiłam do lodówki. Długo w niej nie postała . Co teraz zrobię nie wiem, szukam fajnych przepisów w necie. Może konfiturę wg. przepisu bez mieszania.
Cieszę się, że jeżówki się zadomowiły i kwitną tzn. znalazły przyjazny ogród i są szczęśliwe .
A może namówię Cię też na liliowce? Zobacz jak u mnie długo cieszą oczy.
A teraz coś dla Ciebie, może jednak się przekonasz i zaczniesz eksperymentować?
to tegoroczne dzidziusie:
a to dzidziuś czerwcowy Eden Rose już rośnie w ziemi i pozostanie na zimę osłonięty butelką