Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Wiolka5_7 11:40, 16 lis 2017

Moje gałązki derenia włozone do ozdoby w grudniu do donic puściły korzonki przez zimę.Bylam w szoku gdy w marcu sadziłam do donic bratki
Margerytka40 11:55, 16 lis 2017

Ewunia a powiedz mi bo ja sadziłam teraz żywopłot z D. Sibrica ,miałam sadzonki takie z gołym korzeniem ,przysłali mi takie już przycięte na ok. 40-50cm. Mam je wiosną przyciąć jeszcze niżej czy już nie przycinać.
sylwia_slomc... 12:12, 16 lis 2017

Muszę zacytować bo to niesamowite, po prostu muszę Czary mary i jestIle lat te czary zajęły zdradzisz?

Pszczelarnia napisał(a)
Mąż podczas pierwszego naszego spotkania z domem i ogrodem prawie się wycofywał, bo strumień za blisko, bo ktoś mieszka. Ja z miejscowym tubylcem (na zdjęciu) oglądałam dom z zewnątrz. Pamiętam kwitnące śnieżyce albo przebiśniegi, 2 rododendrony, wielkiego bukszpana i jakieś pnącze. Na drzewach kapliczki. Stodoła wciągnięta do strumienia prawie. Na oknach zawieszki ze szkła artystycznego i firanki z pajęczyn. Napis na tekturze "dom podłonczony do prądu" ale - miałam wrażenie, że nie było w ogóle przyłącza elektrycznego! Wiatr obijał się o potłuczone szyby okienne. Drewniane rynny odprowadzały wodę z eternitowego dachu.

Pszczelarnia 12:27, 16 lis 2017

Wiolka5_7 napisał(a)
Moje gałązki derenia włozone do ozdoby w grudniu do donic puściły korzonki przez zimę.Bylam w szoku gdy w marcu sadziłam do donic bratki

Fajnie, prawda?
gobasia 12:48, 16 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Muszę zacytować bo to niesamowite, po prostu muszę Czary mary i jestIle lat te czary zajęły zdradzisz?

Sylwia masz racje ..to jest niesamowite miejsce...

Zobaczyłam Pszelarnię w Maja w ogrodzie...i wpadłam jak śliwka w kompot..pożniej odnalazlam na Ogrodowisku i tak podgladam do dziś i oglądam w Mai i wciąż jestem zauroczona

Pszczelarnia 16:07, 16 lis 2017

Podaję wszystkim opracowaną przeze mnie ściągawkę dereniową:

SADZIĆ W GRUPACH / NAD WODĄ (ładnie się odbijają). TAM GDZIE JEST ŁADNY DOSTĘP ŚWIATŁA ZIMOWEGO (wystawa zachodnia, południowa)

TOWARZYSTWO:
trawy:
molinia caerulea subsp. arundinacea ("Transparent", "Windspiel" lub "Zuneigung")
calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster', ‘Avalanche’ i inne paskowane
carex montana,
carex m. ‘Ice Dance’, turzyca „ptase łapki”
miscanthus ‘Cosmopolitan’
konwalnik
Red Baron
haconechloa

zimozielone:
bergenie, runianka

kwiaty:
ciemierniki, przebiśniegi, śnieżnik

inne formy:
złote cisy, zielone cisy – kolumny, poduchy
ostokrzewy (jako plecy albo stożki lub kolumny), ostrokrzew ‘Alaska’
choina ‘Jedelloh’, świerki gniazdowe (brzegowo, po bokach, jako ramy)
kosodrzewina ‘Wintergold’

drzewa:
białe brzozy i wiśnie tybetańskie o wiśniowej korze (prunus serrula), klony o ciekawych pniach (prążkowane, cynamonowe, strzępiaste).

W dużych ogrodach niedaleko oczar, leszczyna, jeżyna - rubus cocburnianus (może przemarzać).
yolka 16:39, 16 lis 2017

Ewo z eM, jesteście najodważniejsi na Ogrodowisku
Monia81 17:44, 16 lis 2017

Ewuś ściągawkę dereniową zapisałam sobie w notatkach i chętnie z niej skorzystam widoczki jesienne takie bajkowe, jak zawsze, urokliwie u Ciebie przy każdej porze roku pozdrawiam
eVka 17:57, 16 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Podaję wszystkim opracowaną przeze mnie ściągawkę dereniową:

SADZIĆ W GRUPACH / NAD WODĄ (ładnie się odbijają). TAM GDZIE JEST ŁADNY DOSTĘP ŚWIATŁA ZIMOWEGO (wystawa zachodnia, południowa)

TOWARZYSTWO:
trawy:
molinia caerulea subsp. arundinacea ("Transparent", "Windspiel" lub "Zuneigung")
calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster', ‘Avalanche’ i inne paskowane
carex montana,
carex m. ‘Ice Dance’, turzyca „ptase łapki”
miscanthus ‘Cosmopolitan’
konwalnik
Red Baron
haconechloa

zimozielone:
bergenie, runianka

kwiaty:
ciemierniki, przebiśniegi, śnieżnik

inne formy:
złote cisy, zielone cisy – kolumny, poduchy
ostokrzewy (jako plecy albo stożki lub kolumny), ostrokrzew ‘Alaska’
choina ‘Jedelloh’, świerki gniazdowe (brzegowo, po bokach, jako ramy)
kosodrzewina ‘Wintergold’

drzewa:
białe brzozy i wiśnie tybetańskie o wiśniowej korze (prunus serrula), klony o ciekawych pniach (prążkowane, cynamonowe, strzępiaste).

W dużych ogrodach niedaleko oczar, leszczyna, jeżyna - rubus cocburnianus (może przemarzać).

O przyda mi się taka ściągawka, mam dwie rabaty dereniowe i brakuje pomysłów co przed nimi. Brzozy, hakone all gold i hortensje polar bear mam, dalej red barony. Ale jezzcze czegoś brakuje. A kosodrzewina pumilo będzie pasować?
eVka 18:00, 16 lis 2017

Fascynująca metamorfoza domu i otoczenia. Muszę koniecznie odnaleźć ten odcinek mai