Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 05:27, 18 paź 2017

Do góry
Kwitnące młodziaki

Choroby róż 00:23, 18 paź 2017

Do góry
Grzegorz_C napisał(a)

Witam, liście moich róż na balkonie obecnie wyglądają tak.

Na krzewach jest dużo więcej liści zdeformowanych z brązowymi plamami/dziurami i podwiniętymi brzegami. Pojedynczo występują zżółkłe liście.

Czy jest ktoś w stanie pomóc mi z identyfikacją choroby oraz czy teraz na jesień jest jeszcze szansa na wyleczenie? Róże za 2-3 tygodnie będą przesadzane do większych donic.

To grzyb i wygląda na to że przędziorek też tam jest. Zobacz pod spodem liści bardzo drobne robaczki. Opryskaj substralem 2 w 1 do róż (to środek który też tępi robactwo). Lub Bravo, Tithane też może być.

Nie wiem jak te róże wyglądają bo nie podałeś co to za róża jaka ma donicę, ale możesz też do donicy włożyć pałeczki przeciw owadom. Wpisz w necie "pałeczki doniczkowe przeciw owadom" i wybierz które nie zaszkodzi.

Mała działka - wielkie nadzieje 00:21, 18 paź 2017

Do góry
Zgodnie z zaleceniami wyczytanymi na forum siedzę właśnie nad planem działki. Siłą powstrzymuję się, żeby nic nie kupować, chociaż wydaje mi się, że tracę czas i sezon mi uciekł. Tymczasem proszę o rozpoznanie roślinek, które zastałam na działce. Nie wykluczam, że to mogą być chwasty, taka ze mnie "ogrodniczka"
Wstawiam więc zdjęcia:
1 i 2 - roślinka chyba choruje, jest płożąca, kilka wyrwałam, ale odrasta

3 - jakiś niski krzaczek, bardzo wolno rośnie:

4, 5 i 6 - czy to mogą być małe juki? chyba były w tych okolicach duże...

7,8 i 9 - roślinki po zlikwidowanym niby skalniaku. Odrastają, albo niedokładnie usunęłam, ta bordowa to chyba z rozłogami

Będę wdzięczna za pomoc, bo ja tych pożytecznych od chwastów nie odróżniam
Anka
Moja glebo terapia 00:11, 18 paź 2017

Do góry
Na tarasie wspomnienie lata trochę zmarnowane po ksawerym i lekko przysuszone ostatnimi ciepłymi dniami.

Ponieważ teraz rzadko korzystam z tarasu więc jesiennych ozdób typu dynie i wrzosy u mnie brak.

Moja glebo terapia 00:01, 18 paź 2017

Do góry
Najzwyklejszy klon też zaczyna nabierać kolorów

a tak przy okazji może ktoś mi doradzi jak go ciąć, żeby miał taką fajną kulistą koronę

Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:57, 17 paź 2017

Do góry
Ja dopiero zaczynam porządkowanie działki, którą kupiłam jesienią ubiegłego roku. Ponieważ dużo czytam forum mam pytanie przede wszystkim do Mazana, którego wszyscy polecają jako specjalistę od drzewek (uwagi od innych również mile widziane). Mam na działce dwie śliwy węgierki, które nie były przycinane nigdy, a na pewno parę lat nikt się nimi nie zajmował. Owoce spadają zanim dojrzeją i są pomarszczone i małe. Liście też szybko żółkną. Na dodatek na pniach też mają jakieś uszkodzenia. Wrzucę zdjęcia z prośbą o ocenę: wyciąć, czy próbować je ratować, a jeśli tak, to jak i czym?
Mam jeszcze inne dwa stare drzewa, ale o nich następnym razem, żeby nie nadużyć życzliwości.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Anka

Pień jednej śliwy:

A to druga śliwa

Moja glebo terapia 23:55, 17 paź 2017

Do góry
Tojad rozkwitł

ostatnia resztka floksa

Moja glebo terapia 23:52, 17 paź 2017

Do góry
Cdn jesieni

Sumak/octowiec piękny jest

Ptasi gaj 23:48, 17 paź 2017

Do góry
Moje trąbity w dobrej kondycji kwitną w najlepsze wzrost ok. 2x2 m
Foty robione dzisiaj o godz. 18.00.

Balkonowe limki w słońcu

Ptasi gaj 23:39, 17 paź 2017

Do góry
Nawiązując do tego nieba. np. Buk który ma brązowe liście zrobiły się różowe-bordowe. Była godz. 18.oo więc ostrość nie za bardzo.

Jeszcze sumak sąsiadów

A teraz bezmyślność ogrodnicza. Zrobiono w tym roku park nie daleko mnie i posadzono tuje szmaragdy ok. 500 a może więcej bo to duży plac obsadzony szmaragdami. Idąc dzisiaj w koło nie znalazłam ani jednego szmaragda zielonego. Posadzili niżej od reszty placu i zbierała się tam woda i oto taki skutek. To nie psy. Tak są marnowane nasze podatki.

Ogródek Iwony II 23:17, 17 paź 2017

Do góry
To są fotki z lata...
Latem fajnie wygląda ta rabata - tak jak lubię. Kiedy pysznogłówka przekwita, kwitną floksy... Po prawej stronie posadziłam róże pnące, niektóre latem, więc jeszcze rok trzeba poczekać na zieloną ścianę, na razie wydaje się pusto...

Ogólny sierpniowy widok na tę rabatę. Rabata z bukiem jest zimozielona. Trzmielina i bukszpan...

Ogród nad wodą 23:15, 17 paź 2017

Do góry
i jeszcze jeden widok sytuacyjny z dala na planowaną rabatę za domem
[img size=499x448]
Ogród nad wodą 23:09, 17 paź 2017

Do góry
Prawa strona od wspomnianego drzewka wiśni - tu ciąg dalszy rabaty to drzewko czereśni potem będzie zrobiona dalsza część: rabata z rododendronami, azaliami i kosodrzewiną, dalej rośnie głóg ostrorogowy i dalej w tle 3 sosny czarne wzdłuż brzegu wody i 5 x krzewuszka cudowna) ogrody japońskie najbardziej mnie inspirują ale też lubię symetrię i porządek w ogrodzie
[img size=360x480]
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:53, 17 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)

czyli można i na 50 cm

Przy altanie chciałam jakąś ładną i większą kupić i te kulki powtórzyć, mam jeszcze 7 dużych i kilka mniejszych na przodzie.
Myślałam też o samej śś w trawach, bardzo mnie to kusi

Rabatę mogę jeszcze przedłużyć, dwa graby spokojnie wejdą tylko ona będzie wtedy długa, prawie do blaszaka, nie licząc tej z bukszpanami na dole projektu

Myślałam żeby tu przy tarasie zamiast ŚŚ + kulki powtórzyć jeszcze dwa graby czyli przedłużyć tą rabatę, którą teraz planujesz

Mozna jak trzeba ale Ty możesz poszaleć
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:48, 17 paź 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Wow! Ale miałaś farta! Wspaniały rejs!
Haniu były też staropolskie potrawy, strzelanie z łuku i lepienie garnków na kole, mnie najbardziej odpowiadał rejs po jeziorze

Podwórkowa rehabilitacja 22:40, 17 paź 2017

Do góry
I taki kwiatek na dobranoc.
Pod moją opieką do połowy listopada jeszcze.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:26, 17 paź 2017

Do góry

Wikingowie i ich łódź .........................................

Od nowa ... na przekór wszystkim 22:25, 17 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja bym tą ŚŚ dała do tej przy altanie i tam może kulki? albo same ŚŚ w jakiejś trawie
A może pociągnąć tą rabatę z grabami? jeszcze dwa graby by się tam zmieścily ...
Wstyd się przyznać róże maja tam jakieś 50cm

czyli można i na 50 cm

Przy altanie chciałam jakąś ładną i większą kupić i te kulki powtórzyć, mam jeszcze 7 dużych i kilka mniejszych na przodzie.
Myślałam też o samej śś w trawach, bardzo mnie to kusi

Rabatę mogę jeszcze przedłużyć, dwa graby spokojnie wejdą tylko ona będzie wtedy długa, prawie do blaszaka, nie licząc tej z bukszpanami na dole projektu

Ogród pod lasem 22:24, 17 paź 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
No, oto dereń Fajny prezent na rocznicę ślubu Strasznie ciężki, więc się trochę umordowaliśmy próbując go posadzić bez dewastacji sąsiedztwa

W drodze

I na miejscu

100 lat!
Typografia ogrodu 22:23, 17 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

CO to.za.wysoka trawa? Szukam pod taras
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies