Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

AniMa 13:29, 08 gru 2017

Jedno i drugie bardzo gustowne.
Zawsze można pomyśleć o kredensach w amerykańskim stajlu
w tle:
https://pl.pinterest.com/pin/301952350009655811/
makadamia 13:41, 08 gru 2017

O, mniej więcej o taki układ mi chodzi

Przyznam się, że wbrew panującej modzie na skandynawski minimalizm mnie pociąga maksymalistyczny styl amerykański, który odbieram jako wygodniejszy i bardziej przytulny. Jednocześnie jednak nie mam cierpliwości do sprzątania tych wszystkich zakamarków i durnostojek, w których oni się lubują

Także jakby udało mi się przy okazji remontu wymienić podniszczone fronty z frezami na gładkie (takie lub takie) to byłabym baardzo zadowolona
makadamia 13:47, 08 gru 2017

A co mi tam.
Pokażę.
Pięć lat temu kuchnia wyglądała tak:

Krzesła i stół z poprzedniego domu, miały być do wymiany - nadal stoją
Jedne drzwi przemalowałam na biało, a drugie zamieniłam na podwójne i za nimi zrobiłam wnękę na mini spiżarnię.
makadamia 13:49, 08 gru 2017

A plan jest taki:

(zamiast zwykłego painta mam teraz jakiegoś 3D - nie znoszę go!)

Stół postawiony równolegle do okna. Z dwóch stron siedziska: jedno przylepione do ściany, a drugie do wyspy. Wyspę można obejść z dwóch stron.
mrokasia 15:33, 08 gru 2017

Mmmm, ale fajny plan .
Zmieści Ci się to???
Pszczelarnia 16:43, 08 gru 2017

Ja w sprawie wiszącej tkaniny, zasłonek w kuchni, jakie one dokładne są?

EDIT: to jedno miejsce siedzące za kranem przy zlewie kuchennym byłoby bardzo dyskomfortowe. Mieć za plecami wodę i kran to tak jak mieć lustro na wprost sofy w salonie.
makadamia 18:34, 08 gru 2017

W sprawie tkanin - i zasłony i rolety są z lnu. Był kiedyś na warszawskiej starówce taki sklepik z polskimi lnami, bardzo tanimi - już go niestety nie ma.

Z tymi siedzeniami to chyba coś żle wyjaśniłam
Zlew zostaje tam gdzie jest, na ścianie na prawo od drzwi.
Stół i siedzenia będą przy oknie, na ścianie na lewo od drzwi. A wyspa pośrodku - naprzeciwko (mniej więcej) drzwi
makadamia 18:34, 08 gru 2017

mrokasia napisał(a)
Mmmm, ale fajny plan .
Zmieści Ci się to???

No właśnie zastanawiam się
mrokasia 19:12, 08 gru 2017

A jak szeroka jest kuchnia od okna do ściany z zabudową kuchenną?
Pi razy oko na to co chcesz potrzebujesz ze 2m na siedzenia + stół (stół szerokości 80-85cm). Do tego wyspa min. 60-80cm szerokości. Przejście pomiędzy wyspa a zabudową kuchenną min. 100cm i zabudowa 60cm. Razem min. 4.20cm i to bez szaleństwa.
anna_t 19:56, 08 gru 2017

makadamia napisał(a)
A plan jest taki:

(zamiast zwykłego painta mam teraz jakiegoś 3D - nie znoszę go!)

Stół postawiony równolegle do okna. Z dwóch stron siedziska: jedno przylepione do ściany, a drugie do wyspy. Wyspę można obejść z dwóch stron.

Asia zrobiłabym na odwrót: zlew i wszystkie szafki tam gdzie sciana z oknem zakręcajaca az do twojej wymyślonej zabudowanej szafy. fajniej będzie patrzeć z leżanki na okno niż mi je za plecami. wiem przenoszenie rur z wodą i kanalizacją przeraża ale odległość nie jest bardzo duża. mniej wiecej tyle miałam w tym mieszkaniu o którym Ci kiedyś pisałam w którym z kuchni pokój robiłam i przenosiłam kuchnie do salonu. Ewentualnie "krótsza droga" do zrobienia by była gdyby zrobić zlew w wyspie w tym moim pomyśle.
decyzja jest ciężka ale fizycznie tylko dla wykonawcy ja popłynęlam i polecam Ci to
poza tym blat-parapet jest poprostu genialnym rozwiązaniem i masz naturalne światło przy pracy.