Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:38, 09 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Druga wersja lepsza, ale moim zdaniem te chodniki jakoś za ciężko i przytłaczająco wyglądają, czy są potrzebne? Ni A pod wykuszem porobić rabaty>?e można po lewej chodzić po trawie?

No sama nie wiem czy konieczna ta ścieżka do tarasu, właściwie można po trawie chodzić. Chciałam zrobić dużą rabatę przy jadalni (cała długość domu po lewej aż do tarasu) i zakończyć ją właśnie ścieżką, ale sama nie wiem. Bez ścieżki będzie taniej
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:35, 09 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Myślałam że nawierzchnie już są, czy nie?

Żółte to rabaty wysypane żwirkiem granitowym i w tej przy tarasie można posadzić rośliny, a jednocześnie chodzić po tym, bo taras to są schody?

Danusiu, dziękuję za wizytę. Ta nawierzchnia już jest zrobiona tak jak na rysunku - brązowy kolor. Chcę tylko poszerzyć podjazd i dorobić chodnik do bramki (jeszcze nie ma, mogę chodnik zrobić w dowolnym miejscu). Mój problem jest taki, że myślałam o innym materiale, żeby jakoś umiejętnie połączyć w całość. Jednak wszyscy mi odradzają, więc sama nie wiem co robić. Pewnie nie uda mi się dokupić kostki w identycznym kolorze jak ta, która już leży.
Za pomysł nasadzeń dziękuję, podoba mi się.
Ogrody inspirowane naturą 12:23, 09 gru 2014

Do góry
Staw w bylinowym ogrodzie, inspirowanym naturą, brzegi stawu są łagodne, aby zwierzęta mogły się wydostać, wysypane piaskiem. Ogród porastają byliny jakby rodem z natury, jednak odmiany hodowlane jeśli chodzi o niektóre gatunki.

Cztery łapki - zwierzęta domowe 11:33, 09 gru 2014

Do góry
Postawić kamień przed rabatą albo kilka (większe kamienie), albo wbić grube kołki do "podlewania". Będą bardziej przyjemne niż rośliny. Posadzić kilka berberysów na froncie rabat.

Ewentualnie przeciągnąć "niewidoczny" drut, na dwóch poziomach, dla małych i większych psów. Drut na wysokości wzroku psa skutecznie broni przed wchodzeniem, a jest prawie niewidoczny, a jeśli kołki są estetyczne a drut ładnie i prosto rozciągnięty.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:28, 09 gru 2014

Do góry
Nie chroni to najlepiej, a jeśli drzew więcej - kłopot.
To jeszcze nie ogrod ale marzy mi sie..... 09:32, 09 gru 2014

Do góry
Załóż czujki zewnętrzne, które spowodują włączenia alarmu w chwili gdy złodziej płot przeskoczy. Zapłacisz grosze za ochronę, ale będziesz pewna, że nic nie zginie.

No i oczywiście rób ogród. Marzenia są najważniejsze. Ja nie mając domu, już robiłam ogród. Do tej pory nie mam skończonej kuchni, ale ogród na miarę moich marzeńTo mi daje więcej szczęścia niż kuchnia.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:22, 09 gru 2014

Do góry
Również zaokrąglić po prawej bo za kanciasto jest, skoro lewa strona wyoblona

Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:20, 09 gru 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Druga wersja lepsza, ale moim zdaniem te chodniki jakoś za ciężko i przytłaczająco wyglądają, czy są potrzebne? Ni A pod wykuszem porobić rabaty>?e można po lewej chodzić po trawie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:18, 09 gru 2014

Do góry
Myślałam że nawierzchnie już są, czy nie?

Żółte to rabaty wysypane żwirkiem granitowym i w tej przy tarasie można posadzić rośliny, a jednocześnie chodzić po tym, bo taras to są schody?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:55, 09 gru 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Danusia ---- powiedz mi co wyciepać a co zostawić bo jak przez tę zimę nie poprawię tzn nie zaplanuje jak należy to będę przesadzała i przesadzała te rośliny i ciągle bedzie zle To słoneczna rabata przez cały dzień i nie mała. 3m na 4,5 Jak byś zerknęła byłabym bardzo wdzięczna

Ja chcę zrobić ta tuje 3 razem na prawo zblić i ściankę tarasu zasłonić buksami od o tuj w lewo zostawić buksiki na nożkach te 3 zostawić pawia stożek Po lewej dać no i nie wim dalej nic trzmieliny i trawki za dużo Pozdrawiam

Tutaj brakuje większego drzewka, najchętniej purpurowego. Wyciepałabym te miotełki na pniu, nie zdobią. Paw nie pasuje, nie ma należytego szacunku Trzeba go wyeksponować gdzieś specjalnie a tutaj ginie

Trzmielina leci prosto, natomiast kostrzewa zakręca.. tak nie powinno być, ale ta rabata jest taka. Narysuj ją w rzucie z góry a nie zdjęcie.

Żółty kwiatek (chryzantema?) niepotrzebny.
Pomieszanie żywopłotu bukszpan/trzmielina - niepotrzebne.

Albo jedno albo drugie
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 08:47, 09 gru 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ustawić w zacisznym miejscu w grupie, jedno drzewo przy drugim, żeby bryły się stykały, obłożyć workami z ziemią lub korą, przysypać korą dokoła. Ziemia chroni najlepiej. Albo maty słomiane.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:40, 09 gru 2014

Do góry
U Marzeny dziś rekord minusów..dziwnie, ale w tygodniu będzie rekord plusów. Ja tak wcześnie nie zaświecam lampek, święta mi powszednieją jakoś.

A po świętach szybko zdejmuję i choinkę rozbieram po kolędzie, bo już mi się wtedy spieszy do wiosny i zaraz kupuję ciemierniki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:35, 09 gru 2014

Do góry
Dodam jeszcze wskazówkę odnośnie zaznaczania obserwowanych wątków, bo nie każdy zagląda w techniczne . Już nie trzeba wpisywać "dodaję do ulubionych", "zaznaczam" - bo jest u góry przycisk "Dodaj do obserwowanych" Poprosiłam Michała i zrobił

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5158-zaznaczanie-watkow-jako-obserwowanych
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:32, 09 gru 2014

Do góry
Nie pracuję niestety nad dekoracjami, a raczej nad umeblowaniem hahaha Również przybrały tempa prace nad ukończeniem książki Zostały najtrudniejsze tematy. W ogóle nie na czasie mam dekoracje, chociaż na pewno w tym tygodniu coś muszę skomponować, lakiery w sprayu zakupiłam do pomalowania wianka, dodatki też są, tylko czasu brak.

Wczoraj Witek biedził się nad złożeniem pewnego łóżka dla syna, instrukcja nie była po kolei, skąd my to znamy? Na końcu okazało się że pozostał jeden element ale żeby go zamontować, trzeba by było całe łóżko rozkręcić..hmm

Dzisiaj mały mrozik, ale nawet nie wyglądam na zewnątrz w sumie, bo cały czas działam na komputerze.

Z ogrodowych prac: spuściliśmy wodę ze ścian wodnych, żeby mróz nie rozsadził zbiorników.

Jula - dekoracje niemieckie oglądałam, wspaniałe
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 21:03, 08 gru 2014

Do góry
Bukszpan jest związany ze Świętami Wielkanocnymi.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 19:12, 08 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja w swoim ogrodzie szron miałam tylko raz, marzę o takich zdjęciach

Danusia Witaj w mojej bajce, ale mi miło
Szron utrzymywał się kilka dni i to było bardzo bajkowe, a teraz zimowo jest i to jakby na poważnie już. Po nocy zdjęcie, ale świeżutkie

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:10, 08 gru 2014

Do góry
Ja w swoim ogrodzie szron miałam tylko raz, marzę o takich zdjęciach
Lawendowy zawrót głowy 18:08, 08 gru 2014

Do góry
Na 171 stronie to nie wiem o jakie miejsce chodzi bo jest cytat.
Lawendowy zawrót głowy 18:05, 08 gru 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Ja bym tu dała kombinację zygzaków, wypełnią ładnie tę rabatę i nie musisz tyle inwestować w drogie okazy a małe wyglądają zbyt mizernie, za mizerną są, jak na front ogrodu

Donice powinny być większe, dużo większe albo po dwie duże. Zaraz postaram się podpowiedzieć.

Wybacz nieudolność rysunku, ale mam dziś sajgon w domu.

Pod kulami na pniu obwódka lub prawie kostka ze szparą w środku a w niej falujące, wystające trawki i czosnki. ŻÓłte to mogą być żółte kule z bukszpanu, cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana' albo dowolne żółte lub zielone kulki, a nawet czerwone.

Jak się posadzi to można jeszcze "dowalić" trawy, może ML?

I wieeeeelkie donice. Wielkie, te giną.
Kwiatowy ogródek Monteverde 16:36, 08 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz nowy kalendarz?

Nie mam Danusiu, bo w tym roku Taschen nie wydał takiego tylko tygodniowy w formie notatnika i nie takie zdjęcia, szukam może cosik znajdę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies