Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

yolka 08:07, 09 gru 2014

Mała_Mi dobrze radzi, żeby mieć szeroki podjazd, U mnie dwa auta(pracujemy w różnych godzinach) więc zrobiłam mijankę , na której stoi samochód, a z garazu mozna swobodnie wyjechać, garaż mamy na 1 samochód, myslimy przyszłościowo, na emeryturce nie będą potrzebne dwa . Reszta podjazdu normalnej szerokości. Nawierzchnia taka sobie, ale tylko taką mogłam kupić w mocno promocyjnej cenie, wstawiam zdjęcie, tochę słabo widać, jak obejrzysz, daj znać to usunę [img
Gardenarium 09:18, 09 gru 2014

Myślałam że nawierzchnie już są, czy nie?

Żółte to rabaty wysypane żwirkiem granitowym i w tej przy tarasie można posadzić rośliny, a jednocześnie chodzić po tym, bo taras to są schody?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:20, 09 gru 2014

Viola napisał(a)

Druga wersja lepsza, ale moim zdaniem te chodniki jakoś za ciężko i przytłaczająco wyglądają, czy są potrzebne? Ni A pod wykuszem porobić rabaty>?e można po lewej chodzić po trawie?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:22, 09 gru 2014

Również zaokrąglić po prawej bo za kanciasto jest, skoro lewa strona wyoblona

Instagram Ogrodowiska
Viola 12:30, 09 gru 2014

yolka napisał(a)
Mała_Mi dobrze radzi, żeby mieć szeroki podjazd, U mnie dwa auta(pracujemy w różnych godzinach) więc zrobiłam mijankę , na której stoi samochód, a z garazu mozna swobodnie wyjechać, garaż mamy na 1 samochód, myslimy przyszłościowo, na emeryturce nie będą potrzebne dwa . Reszta podjazdu normalnej szerokości. Nawierzchnia taka sobie, ale tylko taką mogłam kupić w mocno promocyjnej cenie, wstawiam zdjęcie, tochę słabo widać, jak obejrzysz, daj znać to usunę [img

Jolu, dziękuję za uwagi, zostaw zdjęcie proszę, pokażę M. niech myśli, może Twój pomysł na podjazd wykorzystamy. Szeroki podjazd to na pewno komfort. Pozdrawiam.

PS. Jolu lecę do Ciebie, patrzeć jaką masz linię rabat, bo kostka ułożona na "kwadratowo". U mnie też tak można by zrobić, ale rabaty trochę zaokrąglone przynajmniej w narożnikach chciałam.
Viola 12:35, 09 gru 2014

Gardenarium napisał(a)
Myślałam że nawierzchnie już są, czy nie?

Żółte to rabaty wysypane żwirkiem granitowym i w tej przy tarasie można posadzić rośliny, a jednocześnie chodzić po tym, bo taras to są schody?

Danusiu, dziękuję za wizytę. Ta nawierzchnia już jest zrobiona tak jak na rysunku - brązowy kolor. Chcę tylko poszerzyć podjazd i dorobić chodnik do bramki (jeszcze nie ma, mogę chodnik zrobić w dowolnym miejscu). Mój problem jest taki, że myślałam o innym materiale, żeby jakoś umiejętnie połączyć w całość. Jednak wszyscy mi odradzają, więc sama nie wiem co robić. Pewnie nie uda mi się dokupić kostki w identycznym kolorze jak ta, która już leży.
Za pomysł nasadzeń dziękuję, podoba mi się.
Viola 12:38, 09 gru 2014

Gardenarium napisał(a)

Druga wersja lepsza, ale moim zdaniem te chodniki jakoś za ciężko i przytłaczająco wyglądają, czy są potrzebne? Ni A pod wykuszem porobić rabaty>?e można po lewej chodzić po trawie?

No sama nie wiem czy konieczna ta ścieżka do tarasu, właściwie można po trawie chodzić. Chciałam zrobić dużą rabatę przy jadalni (cała długość domu po lewej aż do tarasu) i zakończyć ją właśnie ścieżką, ale sama nie wiem. Bez ścieżki będzie taniej
bdan 13:02, 09 gru 2014

Violka nadrobiłam na szybko, ale dwa razy.

Moje przemyślenia

1. Wg mnie to te dojście razem z tym podjazdem tak jakoś strasznie na bok jest wciśnięte, więc bardziej pasowałaby mi wersja 2 w dojściem do domu na prosto. Pomiędzy możesz sobie fajną rabatkę zrobić. Musisz stanąć na drodze i sobie to wyobrazić, ale ja mam takie odczucie,że to jakoś usieka i nie by to drażniło, a jak będzie na prosto, to się ta przestrzeń "uspokoi" i wyrówna.

2. Masz wokół domu jakąś opaskę?

3. Ja bym u siebie nie robiła tych chodników wokół domu po lewej stronie, wolałabym ładną trawkę. Ja chodzę po trawie, a jak jest mokro to pod domem po opasce (u mnie na razie kamyk wysypany). Jak chcesz sobie zrobić rabatki, to przecież możesz, a jak uznasz, że potrzebujesz tam chodnik, to zawsze możesz dorobić, taki chodnik nie potrzebuje jakieś mega specjalnej podbudowy, ale sądzę, że Ci nie będzie potrzebny. A po czasie nie wiem, czy w tym chodniku trawki nie będą Ci wyrastać i będziesz musiała wyrywać, czy co gorsze czymś pryskać. Kaska też zaoszczędzona

4. Kostkę jakąś na pewno dokupisz, rabatka oddzielająca zniweluje jakieś drobne róznice.

5. Wersja szalona, jak Cię drażni ta kostka i masz kaskę i wyrozumiałego męża i chcesz na życie sobie to zrobić, żeby Ci pasowało i jest opcja wykorzystania tej kostki, którą masz teraz położoną w innym miejscu (np. opaska przy ogrodzeniu,żeby łatwiej kosić, budynku gospodarczym) to policz jaka byłaby różnica przy zakupie kostki:
- na chodnik do domu i podjazd (całość nowa)
- na chodnik do domu, poszerzenie podjazdu i ścieżka, którą wymyśliłaś wokół domu
Podbudowa jest, kostkę sobie sami ułożycie
Viola 13:41, 09 gru 2014

bdan napisał(a)
Violka nadrobiłam na szybko, ale dwa razy.

Moje przemyślenia

1. Wg mnie to te dojście razem z tym podjazdem tak jakoś strasznie na bok jest wciśnięte, więc bardziej pasowałaby mi wersja 2 w dojściem do domu na prosto. Pomiędzy możesz sobie fajną rabatkę zrobić. Musisz stanąć na drodze i sobie to wyobrazić, ale ja mam takie odczucie,że to jakoś usieka i nie by to drażniło, a jak będzie na prosto, to się ta przestrzeń "uspokoi" i wyrówna.

2. Masz wokół domu jakąś opaskę?

3. Ja bym u siebie nie robiła tych chodników wokół domu po lewej stronie, wolałabym ładną trawkę. Ja chodzę po trawie, a jak jest mokro to pod domem po opasce (u mnie na razie kamyk wysypany). Jak chcesz sobie zrobić rabatki, to przecież możesz, a jak uznasz, że potrzebujesz tam chodnik, to zawsze możesz dorobić, taki chodnik nie potrzebuje jakieś mega specjalnej podbudowy, ale sądzę, że Ci nie będzie potrzebny. A po czasie nie wiem, czy w tym chodniku trawki nie będą Ci wyrastać i będziesz musiała wyrywać, czy co gorsze czymś pryskać. Kaska też zaoszczędzona

4. Kostkę jakąś na pewno dokupisz, rabatka oddzielająca zniweluje jakieś drobne róznice.

5. Wersja szalona, jak Cię drażni ta kostka i masz kaskę i wyrozumiałego męża i chcesz na życie sobie to zrobić, żeby Ci pasowało i jest opcja wykorzystania tej kostki, którą masz teraz położoną w innym miejscu (np. opaska przy ogrodzeniu,żeby łatwiej kosić, budynku gospodarczym) to policz jaka byłaby różnica przy zakupie kostki:
- na chodnik do domu i podjazd (całość nowa)
- na chodnik do domu, poszerzenie podjazdu i ścieżka, którą wymyśliłaś wokół domu
Podbudowa jest, kostkę sobie sami ułożycie

No widzisz Danusiu, jak to dobrze kogoś o zdanie zapytać. Wszyscy mi odradzają te wersję z chodnikiem przyklejonym do podjazdu więc chyba zrezygnuję z pierwszej wersji (a taka byłam z niej dumna) Jeszcze raz muszę wszystkie posty przeanalizować i czekam na Łukasza bo on ostatnio fajnie Iwonce doradzał. I też ta ścieżka wokół domu nikomu nie wydaje się potrzebna. Jestem coraz bliższa "wymazania" jej z głowy.
Jako opaskę wokół domu mam kamyczki. Twoje rozważania w punkcie 5. bardzo logiczne - przemyślę. Wielkie dzięki Pozdrawiam.
bdan 13:47, 09 gru 2014

Violuś ten pkt. 5 to tak dodatkowo napisany, bo kostka, którą masz jest fajna.
Ale czasami łatwiej coś całościowo zaaranżować, niż się potem ma nas coś drażnić, że jednak się kolorystycznie różni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies