Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród i co dalej 07:31, 30 sie 2017

Do góry
proszę o info co dzieje się z moimi bukszpanami, pojawiły się jakieś białe obwódki na liściach

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:29, 30 sie 2017

Do góry
O 13.15 poleciałam do warzywnika i naszykowałam transport dla mamy
wychodząc z założenia co się pożyczyło/zabrało trzeba oddać....wtedy moje u mnie będą zdrowo rosły

wyhodowane hortensje z patyków, jeżówki które notabene mam od mamy, rozchodniki - które ukorzeniłam z gałązek zeszłej jesieni - wszystkie sie przyjęły!!!!

zapakowałam, pojechałam odebrać chłopaków i na działkę u mamy

tam wsadzanie i wykopywanie roślin do mnie

dzielżany, floksy o zarabistym kolorze różu i najwazniejsze kwitnące później niż reszta - prawie wszystkie swoje na działce już wycięłam

i żurawki zielone kwitnąc na różowo - mam je przy bramie wjazdowej, ale moje to takie liliputy w porównaniu do tych co miała mama, a dodam że zabrałam jej 2 latat temu wszystkie a ona z jednej sztuki która została wyhodowała kilkanaście olbrzymów

już jakiś czas temu wpadłam na pomysl że na różowej zamiast ptasich łapek dam tam tą żurawkę

dodam że dzielżany wyższe ode mnie czyli mające z 170/180 nie weszły do bagażnika i moje biedne chłopaczki musiały jechać z nimi i z wyłażącymi pająkami z kwiatów

jechałam 120 tam gdzie można 70 - rozglądając się tylko czy 'nie ma nigdzie policji byle jak najszybciej dojechać' do domu - bo co chwilę miałam "mamoooooo pająąąąąąk!!!!!! starszy bił i mówił "ja nie chcę mordować pająków, ja chcę żeby żyły"...........młodszy "maoooooo pająk ja się strasznie boję, zatrzymaj samochód ja chcę wysiąść" hahahahaha i dojechałam godzina 17
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:29, 30 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)

Super to wyszło. Fajnie stonowane kolory
Żywopłot strzyżony z cisa 07:23, 30 sie 2017

Do góry
W jednej ze szkółek znalazłam takie oto cisy, wysokość około 80-100 cm ale nie wiem co to za odmiana. Jeszcze wczoraj wydawało mi się że cis to cis Cena około 40 zł/szt. Dużo ich tam więc istnieje możliwość wybrania ładniejszych egzemplarzy. Pani w szkółce mówiła coś o mieszańcach - możliwe że to jakiś mieszaniec właśnie?
Gdybym wczoraj wiedziała to co wiem dziś zrobiłabym lepsze zdjęcia i dopytałabym co to za cis. Warto interesować się takimi cisami? Dodam że dużo mam do obsadzenia i zanim zacznę przeliczać czy zakup nie przekracza naszych możliwości finansowych chciałabym wiedzieć czy to rzeczywiście taka "okazja"
Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:22, 30 sie 2017

Do góry
proszę o info co dzieje się z moimi bukszpanami pojawiły się na liściach jakieś białe obwódki - grzyb ?

Sezon 2017 u Hanusi 07:06, 30 sie 2017

Do góry
Kolejny dzień wyśmienitej pogody! Ostatnia szansa /może?/ nad nasze morze?
Ale ja jeszcze dziś do ogródka. Muszę posiedzieć w borówkach.

Miłego dnia!

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:03, 30 sie 2017

Do góry
i druga roślina o której myślę już chyba od dwóch lat
mam trójkąt przy garażyku, gdzie też stoi woda, próbowałam z paprociami, nie wyszło

zamówiłam
Equisetum hyemale var. camtschaticum - Skrzyp zimowy odm. kamczacka

3 sadzonki - zrobiłam 11

ryzykujemy i czekamy - mam nadzieję że im podpasuje
idealne miejsce na tą roślinę, bo w opisie pisze że trzeba ograniczać ją blachą bo baaaardzo się rozłazi - a tu..... no jak znalazł , nie ma gdzie wyjść tylko ładnie zarosnąć trójkąt

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:59, 30 sie 2017

Do góry
z 3 sadzonek zrobiłam 6

jestem zachwycona!!!!! kolor tak świetnie odbija od zielonych liści irysów, gdy się rozrosną, poraobią wielkie kępy będzie czadersko

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:58, 30 sie 2017

Do góry
Wczoraj powywoziłam chłopaków, wyszłam na ogród o 11 wzięłam się za łopatę i już miałam kopać dalej na fioletowej jak przyjechał kurier z pierwsza przesyłką

robota nie duża ale czasochłonna zajęło mi to 1,5 h

ta paczka nie duża
zależało mi na dwóch roślinach
pozostałe to dosłownie z 5 sztuk bylin które wzięłam z ciekawości, poszły do warzywnika do rozmnażania, jak zakwitną, pokażą swoje wysokości i wygląd liści będę myśleć gdzie pójdą

a tu zależało mi na irysach

Iris laevigata 'Variegata'

w opisie było

pożądany gatunek irysa, który nawet zimę może spędzać w wodzie

na rabacie z irysami i trzcinnikami pod lasem mam feralne miejsce, już 3 ogrodowych patrzyło o co chodzi, dokładnie tam wychodzi nalewak z którym jest wszystko w porządku - miejsce było rozkopywane 2 razy, rura wszystko ok, chłopaki zrobili wielki dół i zasypali go żwirem.woda cały czas stoi, a wczoraj jak wsadzałam irysy śmierdzi

skoro nie mogę mieć normalnej obwódki z cisa czy bukszpanu to znalazłam roślinę która może stać w wodzie.....

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 03:32, 30 sie 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Asiu to prawda jeszcze teraz flosky rosnące na niższym pułapie nadal pięknie kwitną, to za sprawą ostatnich deszczów

U mnie jak w górach im wyżej tym bardziej sucho, tylko w górnym pułapie trudne jest to ogrodniczkowanie....i...

Akcenty samosiewne są u mnie mega doceniane...tytoń ozdobny świecący o zachodzie słońca

Aga jestem zainteresowana tym tytoniem. Rośnie wysoki (1m)czy niski (40cm)? Poszukuję nasion ozdobnego seledynowego
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 01:37, 30 sie 2017

Do góry

Moje sosny od początku nie wyglądały idealnie dotyczy to kory, która prezentuje się coraz gorzej duże pęknięcia odsłaniające już drewno, żółte wycieki, dodatkowo na sasiadujacej wejmutce na pniu pojawiła się jakaś duża brązowa plama która, jak się ja dotyka jest miękka tj by pod spodem była jakaś maź, i nalot biały na pniu acdzis na końcówce dolnego pędu wejmutki zobaczyłam ze jest czymś oblepiona. Dwa ostatnie zdjęcia to wejmutka

Przerwa na kawę... 00:45, 30 sie 2017

Do góry
Robiłam dziś porządki na telefonie i znalazłam zdjęcia z 2014 roku. Troszkę się zmieniło. Szkoda, że z lata nie mam zdjęć,

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:40, 30 sie 2017

Do góry
Wrzosowisko u mojej siostry... W realu piękniejsze niż na fotkach

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:16, 30 sie 2017

Do góry
Mój pierwszy kwiat zawilca!! I Cinderella

1 i 2gi plan

Floks Rembrant

A tu chcę po drugiej stronie drugą tujkę na pniu

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 00:07, 30 sie 2017

Do góry
Pisze o swoim ogrodzie jak o miejscu ucieczki do ciszy i zadumy – tak też jej ogród odebrałam. Bardzo, bardzo kontemplacyjnie. Choć roślinność w ogrodzie jest niezwykle wietrzna i wyrazista.

Będę chciała wrócić tam o innej porze roku.
Lianne's Siergrassen - holenderska preria 00:03, 30 sie 2017

Do góry
Właścicielka opowiada o tym, że choć ogród jej wygląda swobodnie, jednak dokłada starań, by niektóre rośliny nie rozpanoszyły się na dobre lub nie zmieniły swojego miejsca (łupin jest nieco inwazyjny u niej – kiedyś w Holandii przed 200 laty, w procesie użyźniania ziemi wydartej morzu siano łubin, glebę zasiedliły bakterie, które lubią łubin i wspierają jego inwazję; odmiany ‘Noblemaiden’ , ‘Chandelier’ i ‘My Castle’ chętnie się wysiewają).

Dokonuje koniecznych selekcji lub dosadza w trosce o równowagę i nieustannie weryfikuje swój schemat nasadzeń. Jak już wspomniałam kolor kwiatu ma drugorzędne znaczenie, o wiele ważniejszy jest pokrój i wygląd rośliny w kolejnych porach roku. Rośliny preriowe to takie, które pozwalają na „zrównoważony rozwój ogrodu”, bez ingerencji chemicznej, rośliny kwitną długo, są pożywieniem dla owadów i dają im schronienie.

Lianne's Siergrassen - holenderska preria 00:01, 30 sie 2017

Do góry
Sezon ogrodowy zaczyna w lutym od ścięcia traw i bylin. Dopiero w maju pojawiają się pierwsze kwitnące łany kamasji i pełnika (np. w odmianie ‘Orange Princess’). Ale to rośliny cebulowe i trzmiele zwiastują wiosnę w prawie pozbawionym drzew i krzewów ogrodzie preriowym. Narcyzy i krokusy sadzone są na brzegach i w pojemnikach.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 00:00, 30 sie 2017

Do góry

Na dobranoc najbardziej słoneczny kwiat
Sezon 2017 u Hanusi 23:54, 29 sie 2017

Do góry
Kasiu,
proza, najzwyklejsza!
Grzebałam dziś w ziemi!
Ale przy tej pracy przemyśleń dużo:
Czy można jeszcze dać nawóz różom?
Czy moje magnolie zakwitną wiosną?
Wysiałam goździki brodate,
czy mi do zimy urosną?
Co zrobić z kompostem?
Czy ruszać go jesienią,
czy jednak na wiosnę?
Kiedy przycinać brzoskwinie?
Ponoć jak zbierze się owoc?
Już stałam z sekatorem,
i odeszłam spod drzewka.
Sprzęt odłożyłam i...
poczytać o tym postanowiłam.
Ktoś chce mieć ogród bez kłopotów,
a ja już od myślenia o nim
dostaje siódmych potów!
A co dopiero gdy widły mam w ręce!
Pot się nie mieści nawet w wanience!

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:53, 29 sie 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies