Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 23:41, 16 lis 2017

Gruszka_na_w... 21:08, 17 lis 2017

Oj, będzie się działo.
Podobnie jak Ani, róże z geometrią jakoś mi nie współgrają. Może w dużych założeniach parkowych takie prostokątne różane rabaty dobrze wyglądają, z jednolitymi nasadzeniami. Ale w niewielkich ogrodach przydomowych, przy dużej ilości odmian, bardziej pasują te linie faliste.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 12:06, 18 lis 2017

Ja długo patrzyłam na ogród Moniki na wichrowym wzgórzu. Geometryczny, symetryczny. Różany. Ale jednak do tego trzeba mieć powierzchnię, rozmach jakiś. Może by się to dało u mnie zrobić w miniaturze, ale nie z taką ilością róż, musiałabym się ograniczyć, a nie chcę
Zagajanka 19:57, 18 lis 2017

Wg mnie geometria i róże bardzo dobrze do siebie pasują, popatrzcie chociażby na ogród Anulajdy.
Z tym że takie rabaty koniecznie muszą mieć jakieś ramy - np obwódkę bukszpanową, cisową lub ostrokrzewową.
tulucy 20:38, 18 lis 2017

Moje mają obwódki bukszpanowe.

Ale to nawet nie o to chodzi. Po prostu chyba nie leżą mi takie kształty.

Mam zimę na przemyślenia, którą amebę wybrać bukszpany jakoś i tak zagospodaruję, częściowo jako obwódki, takie fragmenty, przy "wyprostowanych" albo większych różach. Część pójdzie do warzywnika.

Na razie oglądam sobie dużo zdjęć, szukam pomysłów, rozwiązań.
tulucy 17:46, 21 lis 2017

Niespodziankę miałam dziś taką

Kasiu dziękuję bardzo
Lista znowu się zrobiła...
tulucy 17:46, 21 lis 2017

M wczoraj pochował do piwnicy prawie wszystkie doniczki, zostały tylko te przed wejściem, ale w nich kwiatom się nie stało. Było u nas koło 0 st. A wczoraj rano sypał śnieg. Od 6tej do 8mej. O 9tej śladu nie było...
AgataP 18:26, 21 lis 2017

Ja pierdzielę - szkice machnęłaś z rozmachem, pierwotniaki, ameby i nie wiem co jeszcze... ciekawam co wybierzesz, znowu będziesz tyrać

Ale już za chwilę już za momencik.... będziesz miała wzorcowo, bilety przy wejściu do "ogrodu różanego z moich marzeń" sprzedawać będziesz... czekam na hasło, że już są dostępne
Gosiek33 06:11, 22 lis 2017

Nowy katalog Będzie się działo
tulucy 06:42, 22 lis 2017

Na listę wpadły róże Maxim i Alina. I jeszcze inne, ale z mniejszym naciskiem

W innej wirtulandii znalazłam ogród, który mi daje wyobrażenie tej mojej ameby. I jednak chyba pójdę w kierunku większej ilości ścieżek i nieco mniejszych - płytszych rabat.
Ale to powoli się wyklaruje.