Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 12:52, 05 paź 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)
genialnie!rabaty z taką ilością hortensji robią wrażenie nie ma co Rozchodniki i ja rozmnażam w hurtowych ilościach ,bo to bardzo wdzięczna roślina na kociołek mam smaka ,moze zmałpuje Malinkowe przetwory zimową porą sprawdzaja się przy dzieciach małych ,wiem cos o tym sama przerabiam Piękny ogród tworzysz ,będę wpadac pozdrawiam

Dzięki
U mnie akurat dużo wolnej przestrzeni do zagospodarowania i w tym miejscu szpaler kwiatów sie sprawdza, jeszcze wiosną tego roku miałam tam drogę.
Rabata taka długa na 30m czy więcej nie było by dobrze gdyby powstała z pojedynczych różnych roślin, bo i szeroko tam jest na ok 4m.
Rozchodnik bardzo lubię, mam jeszcze do podziału dwie kępy i chcę dać wzdłuż drogi cały rząd i muszę dać gęsto , tak jak zaczęłam tak muszę dokończyć-żeby było spójnie.
Mam jednego amanta na przetwory malinowe i chyba zimy nie doczekają

Zapraszam , wpadaj, będzie mi bardzo miło
Zajrzałam wstępnie do Ciebie i jeszcze tam powrócę
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:49, 05 paź 2017

Do góry

Muszelka napisał(a)
Wiesz, Miro... musisz być bardzo ciepłą osobą, bo z Twojego ogrodu bije ciepło. Naprawdę
Przepiękną masz też "Wizytówkę".

Pominęłam Twój wpis u mnie i to z takim wpisem

Tak tak jestem ciepłolubna . Za wizytówkę dziękuję.

ostatni dzień września - trzmielina oskrzydlona - zaledwie kilka dni i cała już kipi czerwienią

Mój ogród pod lasem 12:16, 05 paź 2017

Do góry
I dla Anuli mój Jordan...czemu on ciagle zielony Trzmielina już się przebarwia mimo ,że mało ma słońca a klon nic a nic

A tu przy siatce na prawo od miskantów a nad rozplenicami ( pomiędzy dwiemasosnami dwa krzewy berberysa...zawsze był bordowy a w tym sezonie po wiosennym przycięciu o połowę wypuścił zielone gałązki i nie chcą mu zczerwienieć
Same porażki

Słoneczny Ogród 12:08, 05 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dariu też malinowanie u Ciebie, przeróbstwo pełną parą pozdrawiam

Odpisywałam Ci napisałam się i dooopa internet mi od kilkunastu dni przerywa nic nie mogę zobaczyć

U mnie jak nie grzyby to kompoty, a to maliny itd.
Dziś znów byłam na grzybach, trochę zmokłam trochę zdrętwiały mi ręce ale wiaderko przyniosłam, ciągnie wilka do lasu jak jest blisko to sie stale leci

Lecę zobaczyc co u ciebie póki działa net
Mój ogród pod lasem 12:06, 05 paź 2017

Do góry
zawilce Honorine Jobert. Posadzone w maju i już kwitną

różowe NN

Vanilki

i inne...

Ogród z koniczynką 12:04, 05 paź 2017

Do góry

Pojawiła się sójka...wydziobywała coś na śniadanko...
Ogród z koniczynką 12:01, 05 paź 2017

Do góry
Emuś, zachęcony pochwałami odnowił starą kratkę i zamontował...

Pomógł mi również przy robieniu brzozowych serduszek do romantycznej ławeczki
Jeżówka - Echinacea 12:01, 05 paź 2017

Do góry
Mój ogród pod lasem 11:57, 05 paź 2017

Do góry
Toszka mi kazała więc pokazuję Sorry ze dopiero po 5 dniach,ale nie chciało mi się łazić po deszczu
Nowoposadzone cisy, prawie przy płocie, ale oszczędzałam miejsce. Niech las z za siatki ma cos ode mnie : )Wyglądaja że posadzone krzywo , ale fotka przekłamuje Słońca brak więc smutne zdjęcie
Na dole widać tawuły.Miały być kulki a stale wyciagaja się im długie baty.
Są do przeniesienia,

i trochę innych jesiennych takietamów

Zawilce Wird Wind

Tu ma być ogród :) 11:25, 05 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Edytka
Jak ja zastanawiam się zrobić u siebie wszystko na prosto (przy półokrągłej ściance pragnę przypomnieć) to jak u Ciebie sie nie da?

Będzie mega spójnie!!!

No to żeby usystematyzować:

- zaokrąglona jest ścieżka z kostki brukowej
- rabaty ograniczone tą kostką wokół domu (czyli front i bok aż do tarasu)
- rabaty w narożnikach (to można w łatwy sposób zmienić)

- prosta jest rabata z umbrami
- rabata z grabami
- ścianka będzie prostokątna
- miejsce na siedzisko też w kształcie prostokąta.

A pokusiłabyś się o narysowanie tych linii wg Twojej koncepcji?
Zdjęcie bez wymiarów, do opracowania

Tu ma być ogród :) 11:14, 05 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ale czy to się da i czy to się zgra? Rabaty proste, ścieżka zaokrąglona - mój umysł zbyt ograniczony żeby to ogarnąć

Dla przypomnienia to zdjęcie.

Edytka
Jak ja zastanawiam się zrobić u siebie wszystko na prosto (przy półokrągłej ściance pragnę przypomnieć) to jak u Ciebie sie nie da?

Będzie mega spójnie!!!
Z Pszenicznej ... 11:13, 05 paź 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

(...) liczę na rzeczowe opinie i pomoc więc nie będę maskować różnych rzeczy.
Każda z nas przechodzi przez to - najpierw musi być beee by potem było wow
(...)

I to jest fajne.

O ten efekt całości mi chodzi. Przy pociągniętej pergoli (dostrzegam urok białej pergoli i białych pni - fajne nawet w zimie), nasadzenia muszą być spójne:

Z Pszenicznej ... 11:09, 05 paź 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
W warzywniku dosadziłam porzeczki - 3 szt czerwonej odmiana Detvan.
Doszło koryto po piaskownicy - szkoda było wyrzucać, mąż wzmocnił a ja znalazłam miejsce dla niego.

Grusza którą mam na rogu ( tu jej nie widać ) idzie out, podobnie jak wisienka posadzona zupełnie bez głowy pod śliwą. Tam tworze zakątek hortensjowy
Wszędzie leży włóknina, czekam aż przegnije wszystko pod nią, wtedy zastosuję ściółkę. A pod śliwą zamierzam trawę utrzymać.

Niezłe masz te kawałki do zagospodarowania, jak u mnie
pozazdroszcze Ci tempa prac, chyba lżejsze ziemi i sił żeby tyle ogarnąć naraz. Wiem że pergola za artemis przeszła. Mógłby też być szpaler miskanta ML.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:09, 05 paź 2017

Do góry

Prawa str wygląda taki i jej nie ruszę

Szmaragdy podsypię nawozem zimowym ale one ładny mają kolor to zdjęcie przekłamało .Są one lekko obolała bo prawie wszystkie miały podwójne pniaczki to je uciachałm tak żeby były pojedyńcze ale tym się nie martwię bo na wiosnę ruszą z kopyta ,dobre korzenie i jeden piniak będą szybko ładniejsze
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:08, 05 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A gdzie jesteś.

Jestem jestem ale zabiegana Remont u Córki ha ha .

Dam zaraz 2 zdjęcia przodu tej rabaty i jak wygląda całość L i P strona.Chodzi o L stronę. Całość tej rabaty do miejsca równych tuj to wsch strona słońce latem jest od 12 do 18 tej.I to co do tych tuj jest wszystko do wiosny do wywalenia i zmiany.

Isza propozycja ----to wyrzucić z niej wszystko i przesadzić tujki równe na początku potem mniejsze i na prościutko zostawić je aż do końca płotu.

2-ga zrobić 1 szą a przed nimi albo tylko trawy albo tylko derenie .tymi dereniami chcę rozjaśnić trochę tu przed wejściem bo jesienią jakoś smutnawo.teraz szer jest od kostki jakieś 150 cm potem się zwęża.To jeszcze podumamy jak i co ?????

Tu zdjęcia
Wszystkiego po trochu 11:02, 05 paź 2017

Do góry
Kwitnące ,trzymane całe lato na dworze storczyki
Zbieram się żeby je wnieść wkrótce do domu

Wszystkiego po trochu 10:57, 05 paź 2017

Do góry
Bukavu

Belvedere

Pat Austin

Marselisborg

Eden Rose

Pastella

Wichester Cathedral

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:56, 05 paź 2017

Do góry
kwartet napisał(a)
no mam, ja bym widziała wylewające się po bokach rozplenice(tak bardziej z tyłu)jako tło dla reszty,berberysy mogą wylewać się z przodu

na klatę z godnością(emotek to ja nie umiem używać,domyślnym trzeba być)

Rozplenice powiadasz? Mogłoby być fajnie. Tylko czy one dadzą radę w półcieniu? Albo nawet w cieniu bo z lewej strony to słońca prawie nie ma, z prawej tylko trochę po południu a i tak przesiane przez liście karagany... Chyba słabo, co???
Ale traw mi tam ewidentnie brakuje dlatego pomyślałam o silverach - byłby ładny kontrast barwy i faktury z bergenią i ładne uzupełnienie do bodziszków. No i mogłyby się trochę wylewać.

Tu ma być ogród :) 10:54, 05 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

A może linie proste?

Ale czy to się da i czy to się zgra? Rabaty proste, ścieżka zaokrąglona - mój umysł zbyt ograniczony żeby to ogarnąć

Dla przypomnienia to zdjęcie.

Wszystkiego po trochu 10:44, 05 paź 2017

Do góry
Jesień

Niepokazywana do tej pory część lasku, na wiosnę wycięłam tam rosnące w ogromnym zagęszczeniu świerki, gałęzie z nich rozdrobniłam i usypałam podniesioną rabatę, posadziłam trzy małe Rh, będę je jeszcze dosadzać.

widok w jedną stronę

i w drugą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies