Dorotko to nie jest tak prosto zrobić. Trzeba się na elektryce znać trochę i mieć narzędzia ale już piszę. Rurki aluminiowe kupione w Castoramie, do tego przewód 4x0,75, latarki kupione na allegro za 6 zł szt, zasilacz 5V może być ze starych ładowarek do telefonu, lampiony kupione na allegro lub w IKEA 9,90zł, kostki do prądu, jakiś dwużyłowy kabel 2x0,75 do połączenia między lampkami.
Kabel wciągnęliśmy w rurkę i wygięliśmy zostawiając koniec kabla tak aby wszedł w lampion od góry. Latarki Krzyś przerobił na prąd. W dole latarenki wyciął część i przewiercił tak aby wyszedł kabelek.Podłączył latarkę i wkleił w dno.
Z dereni będziesz zadowolona. Pęcherznice to żelazne krzewy. Do tej pory swoje dość mocno cięłam każdej wiosny. W tym roku im odpuściłam, żeby zobaczyć jaka dadzą przesłonę. To chyba był błąd. Mocno się rozbujały. Najbezpieczniejszym sposobem odmłodzenia krzewów jest wycinanie co roku najstarszych gałęzi u podstawy. Pszczółka w przypadku swoich dereni stosowała radykalne niskie cięcie, ale były też głosy, że u kogoś (Agaty z Pszenicznej?) krzewy długo dochodziły do formy. Może pomieszać delikatnie te dwie opcje. Wyciąć 2-3 najstarsze gałęzie, a resztę skrócić o 1/2 długości. Tak zrobię u siebie.
Bez Palibin. Bezobsługowy poza lipcowym ścięciem kwiatostanów.
lilak węgierski i metasekwoja Hubby na tle oczara/u wirginijskiego
oczar pośredni i jabłoń Adirondack
perukowiec podolski i brzoza pospolita
Jagody kamczackie już prawie bezlistne. Borówki pięknie się przebarwiają. Obie rośliny mam wplecione w rabaty.
Doradzcie mi proszę czy thuje nie będą za blisko warzywnika-czy nie zagłuszą mi warzyw?moze przed nimi posadzić kwiaty tylko jakie by nie kolidowały z thujami jak podrosna,nie bardzo wiem jak to rozegrać,posadziłam bo chce się osłonić ze wszystkich stron
extra zdobycze,gość wielmożny niczego sobie,uwielbiam ten bluszcz o tej porze
mam na płocie lecz niedługo zasłonią mi go thuje,wiosną muszę koniecznie pościnać szczepki i puścić na narzędziówkę,bedzie wypasiony widok jesienią
Aniu to sie nie uda za stare juz jak pisałam do Reni. Dzieci ostatnio juz nie było bo cięte nie wytwarzały nasion.Myślę ze obydwie pomyślcie o innych roślinach bo przebarwianie sie Ginnali wcale nie jest coroczne .To dzisiejsze zdjecie , są po obydwu stronach świerka , jeden troszke sie przebarwia, nic specjalnego.Z drugim po tym zdjęciu sie rozstałam.
Świecznice wyglądają jakby tańczyły w powietrzu, mam i ja taką, ale przez 3 lata nie raczyła ani raz zakwitnąć. Wykopałam ją i rozsadziłam. Mam nadzieję, że się namyśli i w końcu zakwitnie.
Ja jakbym miała takie dorodne wrzosy byłabym z nich dumna, a Ty je chcesz wywalć.
Bogusiu...dziękuję ...nie chce u mnie rosnąć,chyba za dużo cienia...mam sadzonkę,która z roku na rok maleje.Już dorosłam i tego co mnie nie chce ...nie powtarzam.
Reniu juz za duże by przesadzic , one maja z 15 lat , poza tym sa brzydkie bo cielismy jak nam pasowało.Zobacz tu jest scięty jeden pień na dole i jeden wyzej , brzydko zarosło, juz go wyautowałam z ogrodu.
wszystko zależy od systemu korzeniowego, jeżeli masz chłodny parapet dobrą pamięć i cierpliwość to możesz w domu
ja zadołowałbym z doniczką w ogrodzie tak z 5cm powyżej krawędzi a jak będzie minusowo przykryj świerkowymi gałązkami
Witam serdecznie . Spacerując dzisiaj po ogrodzie zauważyłam , że jeden z bukszpanów jest chory. Wydaje mi się, że to grzyb , ale mama zbiła mnie z tropu i stwierdziła, ze to na pewno jakiś zjadacz cudzych roślin. Proszę Was o opinie i receptę na wyleczenie mojego buksika.