Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:39, 04 paź 2017

Do góry

Jak feniks z popiołów 19:35, 04 paź 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
a może by na herbowej rzucić czteropak:
szałwia, wilczomlecz, sesleria, jeżówka?
a do tego Arnoldzik na złotym dywanie (oczar - Arnold Promise i żywotniki Golden Tuffety)?

Pozwolę sobie wrzucić kawałek rabaty z oczarem, Tuffetami i trawkami. Może pomoże w wyobrażeniu sobie. Potem usunę.

Tam są jeszcze szafirki w dużej ilości.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:28, 04 paź 2017

Do góry
Czuję się troszkę zahortensjowana. Zwłaszcza na froncie.

Ogród Cioci cz. 3 19:28, 04 paź 2017

Do góry
Mogę teraz w nocy nawet ogród sobie oglądać
Ogród Cioci cz. 3 19:24, 04 paź 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mocno zaintrygowało mnie to oświetlenie. Czy możesz rozwinąć ten temat? W jaki sposób zamontowane jest światełko pod lampionem i którędy dochodzi prąd, czy on jest doprowadzony przez rurkę? Poproszę też o zdjęcie makro tego lampioniku. Strasznie dociekliwa jestem.

Dorotko to nie jest tak prosto zrobić. Trzeba się na elektryce znać trochę i mieć narzędzia ale już piszę. Rurki aluminiowe kupione w Castoramie, do tego przewód 4x0,75, latarki kupione na allegro za 6 zł szt, zasilacz 5V może być ze starych ładowarek do telefonu, lampiony kupione na allegro lub w IKEA 9,90zł, kostki do prądu, jakiś dwużyłowy kabel 2x0,75 do połączenia między lampkami.

Kabel wciągnęliśmy w rurkę i wygięliśmy zostawiając koniec kabla tak aby wszedł w lampion od góry. Latarki Krzyś przerobił na prąd. W dole latarenki wyciął część i przewiercił tak aby wyszedł kabelek.Podłączył latarkę i wkleił w dno.
Typografia ogrodu 19:22, 04 paź 2017

Do góry
Trzcinnikowe pole będzie miało czwarte patronackie imię Dziekuje
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:19, 04 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Dereni mam 2 odmiany (sibirica variegata i elegantissima)i właśnie zauważyłam, że pędy nabierają mocnej, czerwonej barwy. To będzie pierwsza zima, kiedy te krzewy będą widoczne bo w zeszłym roku były malutkie.
Pęcherznice też mam, jedną już od kilku lat i chciałabym ją odmłodzić - czy mogę ją po kwitnieniu radykalnie ściąć całą? Tak na 30cm?

Z dereni będziesz zadowolona. Pęcherznice to żelazne krzewy. Do tej pory swoje dość mocno cięłam każdej wiosny. W tym roku im odpuściłam, żeby zobaczyć jaka dadzą przesłonę. To chyba był błąd. Mocno się rozbujały. Najbezpieczniejszym sposobem odmłodzenia krzewów jest wycinanie co roku najstarszych gałęzi u podstawy. Pszczółka w przypadku swoich dereni stosowała radykalne niskie cięcie, ale były też głosy, że u kogoś (Agaty z Pszenicznej?) krzewy długo dochodziły do formy. Może pomieszać delikatnie te dwie opcje. Wyciąć 2-3 najstarsze gałęzie, a resztę skrócić o 1/2 długości. Tak zrobię u siebie.

Bez Palibin. Bezobsługowy poza lipcowym ścięciem kwiatostanów.

lilak węgierski i metasekwoja Hubby na tle oczara/u wirginijskiego

oczar pośredni i jabłoń Adirondack

perukowiec podolski i brzoza pospolita

Jagody kamczackie już prawie bezlistne. Borówki pięknie się przebarwiają. Obie rośliny mam wplecione w rabaty.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 19:19, 04 paź 2017

Do góry
Doradzcie mi proszę czy thuje nie będą za blisko warzywnika-czy nie zagłuszą mi warzyw?moze przed nimi posadzić kwiaty tylko jakie by nie kolidowały z thujami jak podrosna,nie bardzo wiem jak to rozegrać,posadziłam bo chce się osłonić ze wszystkich stron

Z ogródka na wsi 19:14, 04 paź 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
tron z trawką w tle

rudbekia zamieniła się miejscem z astrem w poprzednim poście...większość roślin na razie zajęła miejsce w poczekalni bo nie miałem czasu już na przekopywanie nowej rabaty

Winobluszcz w pełnej krasie...

extra zdobycze,gość wielmożny niczego sobie,uwielbiam ten bluszcz o tej porze
mam na płocie lecz niedługo zasłonią mi go thuje,wiosną muszę koniecznie pościnać szczepki i puścić na narzędziówkę,bedzie wypasiony widok jesienią
Rododendronowy ogród II. 19:12, 04 paź 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
a ja o drugiego i ich dzieci

Aniu to sie nie uda za stare juz jak pisałam do Reni. Dzieci ostatnio juz nie było bo cięte nie wytwarzały nasion.Myślę ze obydwie pomyślcie o innych roślinach bo przebarwianie sie Ginnali wcale nie jest coroczne .To dzisiejsze zdjecie , są po obydwu stronach świerka , jeden troszke sie przebarwia, nic specjalnego.Z drugim po tym zdjęciu sie rozstałam.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:10, 04 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)
Czas kończyć dzisiejszy spacer po zimnym, mokrym ogrodzie za to bez wiatru i w sumie bardzo było przyjemnie

te wrzosy do wywalenia już sporo poszło na kompost a te niby najlepsze kwitnie sam czubek - tak się wyradzają mają ok 8 lat i nie premarzły

Świecznice wyglądają jakby tańczyły w powietrzu, mam i ja taką, ale przez 3 lata nie raczyła ani raz zakwitnąć. Wykopałam ją i rozsadziłam. Mam nadzieję, że się namyśli i w końcu zakwitnie.
Ja jakbym miała takie dorodne wrzosy byłabym z nich dumna, a Ty je chcesz wywalć.
W cieniu - zacieniona 19:06, 04 paź 2017

Do góry
nebel napisał(a)

Bardzo dziękujemy za odwiedziny, za przepiękne zdjęcia, te ciepłe słowa pod moim adresem i w ogóle za życzliwość, której masz w sobie tak wiele.
Do następnego... mam nadzieję

Nam także było bardzo miło...i tak jak piszesz...do następnego spotkania.
W cieniu - zacieniona 19:04, 04 paź 2017

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Trawy piękne ,a red -barona byś nie chciała ?mogę podesłać ,chyba że masz?

Bogusiu...dziękuję ...nie chce u mnie rosnąć,chyba za dużo cienia...mam sadzonkę,która z roku na rok maleje.Już dorosłam i tego co mnie nie chce ...nie powtarzam.
Rododendronowy ogród II. 19:03, 04 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślałam że mniejsze są... może bym się uśmiechnęła o jednego

Reniu juz za duże by przesadzic , one maja z 15 lat , poza tym sa brzydkie bo cielismy jak nam pasowało.Zobacz tu jest scięty jeden pień na dole i jeden wyzej , brzydko zarosło, juz go wyautowałam z ogrodu.

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:02, 04 paź 2017

Do góry
i jak tu odmówić idzie zima bo Niuńka ma ogromny apetyt na słoninkę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:02, 04 paź 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Śliczna jesień kolorowa Haniu u Ciebie. Bardzo energetyczne widoczki

Margerytko, z myślą o Tobie zrobiłam zdjęcia dereniowi Sibirica. Chciałaś z niego zrobić żywopłot. Byłby mocno ażurowy w okresie bezlistnym.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:59, 04 paź 2017

Do góry
wszystko zależy od systemu korzeniowego, jeżeli masz chłodny parapet dobrą pamięć i cierpliwość to możesz w domu
ja zadołowałbym z doniczką w ogrodzie tak z 5cm powyżej krawędzi a jak będzie minusowo przykryj świerkowymi gałązkami

dzisiejsze

Jurajski Ogród 18:59, 04 paź 2017

Do góry

Jurajski Ogród 18:55, 04 paź 2017

Do góry
Jesienne obrazki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:35, 04 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Co rośnie między płytami?

Twój ogród w kolorach odgania pluchę i zimno.

To jakieś szlachetnie urodzone kamienie. Pacholę mi je podarowało.

To północno-zachodni narożnik. Jako zadarniacza użyłam tojeści rozesłanej. Sprawdza się.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies