Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 12:52, 11 lis 2017

Podzielę się z Wami swoim doświadczeniem w walce z draniem wątrobowcem .Pierwszy start w walce przegrałam .Szpadlem zbierałam ziemię i wywiozłam drania .wrócił jeszcze ładniejszy ha ha ;d od sąsiada się dowiedziałam .Kupiłam wapno budowlane tanie i lepsze niż te wszystkie inne /zaraz dostanę po głowie ale trudno/tam gdzie miałam drania zdziabałam dziabką tak na płasko nasypałam mocno wapna .Polałam wodą i zostawiłam żeby wyschło Potem jeszcze raz zdziabałm i tam gzie go jeszcze za pierwszym razem nie ruszyłam to dziabęłam żeby oderwać od podłoża przegrabiłam i dalej sypnęłam wapna dużo /wyglądało to jak by w środku lata spadł śnieg./dużo go się spaliło .będę to powtarzać do skutku To wapno pali i mech.Sąsiad go używa od lat płaci mniej i ma wszystko zdrowe .Powodzenia ja już jestem zadowolona że nie muszę wywozić masy ziemi a drań powoli ucieka;d
Annak 13:45, 11 lis 2017

Witaj Halinko,
wpadłam do Ciebie, bo zaczynam swoją przygodę z ogródkiem, szukam inspiracji i nauki
Pozdrawiam
anabuko1 16:24, 11 lis 2017

zawitka napisał(a)

Trawki jeszcze piękne

WAW!!
Jeszcze piękne ??
Wciąż piękne nieustająco
zawitka 18:23, 11 lis 2017

To tujka cięta dla Ani/Moja działka wielkie nadzieje/.Nie mogę znależć tego walca ale jutro zrobię zdjęcie to zobaczysz
zawitka 18:28, 11 lis 2017

anabuko1 napisał(a)

WAW!!
Jeszcze piękne ??
Wciąż piękne nieustająco

Aniu wiem ---- pamiętam nie kupuj traw dostaniesz kawałki kazdej które mam już szykuję pudełka do wysyłki ;d Ale na wiosenkę krzycz!!!!!
zawitka 18:34, 11 lis 2017

Annak napisał(a)
Witaj Halinko,
wpadłam do Ciebie, bo zaczynam swoją przygodę z ogródkiem, szukam inspiracji i nauki
Pozdrawiam

Witam Cię Aniu------ cieszę się że zajrzałaś jak popatrzyłaś to u mnie sekatornie przestaje pracować ,a tuje buksiki i cisy to moje ulubione rośliny----oj mają się one ze mną mają Zapraszam do oglądanie a na wiosnę w realu po roślinki Ja też dostawałam od kolezanek więc podzielę się chętnie a szczególnie że możesz sama je odebrać .Pozdrawiam jesiennie ;d;d
zawitka 08:51, 13 lis 2017

Aniu /Annak/ to ten walec ,chcę żeby nie był wyższy ale szerszy.Pozdrawiam

Siedzi oczywiście prosto to zdjęcie tak zrobiłam.
Annak 11:00, 13 lis 2017

ładnie wyglądają te tuje na pniu, lubię takie, ale jak zobaczysz pnie moich tuj to nie wiem, czy znajdziesz jakiś pomysł na nie... Szkoda, że nie zmierzyłam obwodu takiego jednego z kilku wyrastających jako jedno drzewo
Wieczorem postaram się u siebie wrzucić ich zdjęcia
zawitka 11:18, 13 lis 2017

Wrzuć koniecznie bo nawet powykręcane pnie ładnie wyglądają i taż z nich można zrobić fajną rzecz.U siebie pokażę Ci jeszcze jedną tuję której szkoda mi było wyrzuciś to kombinowałam z nią ale przekombinowałam .Jest brzydka przesadzałam ją w zeszłym roku na wiosnę,przechorowała.Miała ze 2 m to w tym roku ciapnęłam górę i przyglądam się jej.Na wiosnę chyba wytnę wszystko i puści nowe gałązki .to się tk bawię z sekatorem .A duże ładnie obcięte walce o szer 1,5-2 m Widziałam rosnące obok siebie -----bombowo wyglądały
zawitka 11:26, 13 lis 2017

Tak wygląda brzydko teraz po z cięciu czubka ale to nic coś się wymyśli .Rośnie obok słupa elektrycznego i go zasłania choć trochę .Jak się wkurzę to wyciacham wszystko i zostawię sam pień do zarośnięcia

A z praktyki to już wiem że tuje trzeba kupując wybierać o jednym pniu albo po czasie wyciąć drugi.Tak zrobiłam w tym roku ze szmaragdami.Są rzadsze nieco ale się zagęszczą jak nic .Patrzeć proszę tylko na tuję bo reszta jeszcze do ogarnięcia .Ponoć mają w przyszłym roku zabrać te słupy. Zrobię jeszcze zdjęcie 2 tuj zwykłych których nie kupię już nigdy ale tych było mi szkoda więc stoją