Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 16:29, 03 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mnie tylko zastanawia kolor: biała Artemis i biała pergola. Nie da się tam odwrócić uwagi czymś innym? I czy jak zakręcimy pergolę, to nie będzie jakby niedokończona?

Fajne skarpetki dla buków. I cała reszta warzywna też. A jesienna piękna z rozplenicami.

Ewo Artemis ma dużo ciemnej zieleni, jak patrzę na pergole obok to w zasadzie już jej nie widać tak zarosła zielenią róż. A jak dojdzie jeszcze zieleń powojnika to pergola "zniknie"

maj - dopiero postawiona i jeszcze łysa

wrzesień - LO dał czadu, nie wiem jak go ciąć wiosną.
Ale są tu specjalistki więc będę pytać Dosadziłam tam drugi powojnik

Tu ma być ogród :) 16:21, 03 paź 2017

Do góry
a co się będziesz ograniczać
Tu ma być ogród :) 15:57, 03 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja bym posadziła nierównomiernie

Ja tylko pokażę rabatę z seslerią jesienną na przedpłociu, ona ma szerokość 95 cm.

Nie bardzo widzę możliwość poszaleć z nierównomiernymi nasadzeniami przy takiej szerokości rabaty.

Zdjęcie z końca lipca, a teraz sesleria jest jeszcze większa

Ogród Cioci cz. 3 15:51, 03 paź 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

I już świecą
Znalazłam nocne fotki Bardzo fajnie wyglądają podświetlone trawy.Gosiu pomysł do skopiowania
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:42, 03 paź 2017

Do góry
barwy jesieni
Siux

krzewuszka

Tu ma być ogród :) 15:27, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tak naprawdę to już nie chcialam tworzyc kolejnych wielkich, pracochłonnych rabat - ta miała być tylko po to żeby uniknąć rdzawych zacieków na kostce.
A nie sądzisz, że jak zrobię tą rabatę szeroką na co najmniej 1 m to trawnik będzie się wydawał jeszcze bardziej długi?

Mam fotkę z naniesionymi wymiarami.

Moim zdaniem jeśli rabata będzie wąska, nie da Ci możliwości nierównomiernego sadzenia - kulki będą posadzone w rzędzie jak żołnierze - optycznie wydłuży i rabate i trawnik, szerszą rabatą i jakby przypadkowymi nasadzeniami (nie w linii) zgubisz tą wąskość, ale to tylko moje zdanie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:17, 03 paź 2017

Do góry
Tu ma być ogród :) 15:11, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Sesleria z rozchodnikami, albo jeżówką - jak to sadzić - naprzemiennie?

Ja bym posadziła nierównomiernie
Moja codzienność - ogród Oli 15:10, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Grabiszon na swoim miejscu pewnie ze trzy lata zejdzie zanim go uformuję ale co tam

Pięknuśny on, jak cały ogród
Tu ma być ogród :) 15:07, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

tak schematycznie zaznaczyłam co tam jest.

dałabym chyba rozplenice z seslerią jesienną i może kilka kulek buksowych
W cieniu - zacieniona 14:58, 03 paź 2017

Do góry
Renhy...na jednym krzaku aż tyle faz kwitnienia...

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:55, 03 paź 2017

Do góry
Bardzo proszę o pomoc.

Zasadziliśmy ok 85szt. tuj smaragd - wys. 80-90cm, z pojemników, dobrze ukorzenionych, ciemnozielonych.
Do dołków sypaliśmy ziemię do iglaków. Nie nawoziliśmy. Podłoże gliniaste. Nie zdążyliśmy niestety podłoża wyściółkować i założyć linii nawadniającej.

Tuje sadzone na pocz. lipca i sierpnia (dwa szpalery).
Niestety tujki sadzone w sierpniu usychają od dołu i środka. Te lipcowe delikatnie też, ale problem nie jest tak nasilony. Być może ze względu na mniejszą ekspozycję na słońce.

Podejrzewamy przesuszenie, gdyż wszystko zaczęło się gdy wróciliśmy z dłuższego urlopu (ktoś z rodziny podlewał rośliny) na pocz. września, a później pomimo podlewania postępowało. Ponadto na szczytach pędów pojawiły się czarne kulki, które jak gdzieś doczytałam są kwiatostanami, które pojawiają się przy przesuszeniu?

Zaraz po posadzeniu dzień w dzień (w dni bez opadów) podlewałam tujki wieczorem i było ok.

Załączam zdjęcia by pokazać jak to wygląda, praktycznie wszystkie wyglądają tak samo lub gorzej. Nie wiem czy obrywać te obsuszone pędy i czy nie trzeba spryskać jakimś środkiem przeciwgrzybiczym (lub innym)? Co radzicie?

Czy to jest efekt aklimatyzacji i przesuszenia w sierpniu i zostawić jak jest? Teraz tujki mają podłoże wilgotne - sprawdzam ręką codziennie.

Z Pszenicznej ... 14:54, 03 paź 2017

Do góry
Na koniec z warzywnika - malinki, to ich pierwszy rok, wciąz owocuję. Gdyby było więcej słonka byłyby smaczniejsze, ale co tam - była już tarta z malinami, muffinki, koktaile, ciasto kruche, sok i wciąz jemy na świeżo z krzaczka.

Z Pszenicznej ... 14:52, 03 paź 2017

Do góry
I zaczynają marcinki, jeden jest mój, reszta darowana od kochanych koleżanek, kilka jeszcze grymasi

Z Pszenicznej ... 14:51, 03 paź 2017

Do góry
Cynie wyrwane, w przyszłym roku już tu ich nie będzie. Maliny się zrobiły duże więc dostaną stelaż. W nogi coś im posadzę lub między płotkiem a płytami.

Natomiast buki mają skarpetki z poziomek

aronia powoli się przebarwia

Z Pszenicznej ... 14:48, 03 paź 2017

Do góry
W warzywniku dosadziłam porzeczki - 3 szt czerwonej odmiana Detvan.
Doszło koryto po piaskownicy - szkoda było wyrzucać, mąż wzmocnił a ja znalazłam miejsce dla niego.

Grusza którą mam na rogu ( tu jej nie widać ) idzie out, podobnie jak wisienka posadzona zupełnie bez głowy pod śliwą. Tam tworze zakątek hortensjowy
Wszędzie leży włóknina, czekam aż przegnije wszystko pod nią, wtedy zastosuję ściółkę. A pod śliwą zamierzam trawę utrzymać.

Z Pszenicznej ... 14:43, 03 paź 2017

Do góry
Róże - baroneska

bailando - pierwszy rok

leoś - mam ich 4 szt, uwielbiam za niekłopotliwość

i miejsce do przeróbki Artemisy szt 4 - czy dać im pergolę w plecy z powojnikiem?? muszę zasłonić się od syfniku za siatką

Tu ma być ogród :) 14:42, 03 paź 2017

Do góry
Sesleria z rozchodnikami, albo jeżówką - jak to sadzić - naprzemiennie?

Z Pszenicznej ... 14:40, 03 paź 2017

Do góry
zbliżenie molinii dla Ewy - nic się z nią nie dzieje

niektóre limki jeszcze zdążyły z kwiatem

Bergenia już zaczyna, tak jak część bylinowej, ścielą się już listki brzóz

Z Pszenicznej ... 14:37, 03 paź 2017

Do góry
No i znowu pada, jakby dawno nie padało normalnie... wilgotno wszędzie, łącznie z nosami moich dzieci... robię herbatę z przepisu podawanego tutaj na O.
Pyszna, dziś zrobiłam dla siebie - stoi w dzbanku na podgrzewaczu i się nią raczę

Tymczasem w ogrodzie

Trzmielina świeci, pierwsza powoli gubi już listki.

Miskant przy wejściu wchodzi już w żółty etap

Reszta rabaty jesiennej też zmienia swoje oblicze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies