Bardzo proszę o pomoc.
Zasadziliśmy ok 85szt. tuj smaragd - wys. 80-90cm, z pojemników, dobrze ukorzenionych, ciemnozielonych.
Do dołków sypaliśmy ziemię do iglaków. Nie nawoziliśmy. Podłoże gliniaste. Nie zdążyliśmy niestety podłoża wyściółkować i założyć linii nawadniającej.
Tuje sadzone na pocz. lipca i sierpnia (dwa szpalery).
Niestety tujki sadzone w sierpniu usychają od dołu i środka. Te lipcowe delikatnie też, ale problem nie jest tak nasilony. Być może ze względu na mniejszą ekspozycję na słońce.
Podejrzewamy przesuszenie, gdyż wszystko zaczęło się gdy wróciliśmy z dłuższego urlopu (ktoś z rodziny podlewał rośliny) na pocz. września, a później pomimo podlewania postępowało. Ponadto na szczytach pędów pojawiły się czarne kulki, które jak gdzieś doczytałam są kwiatostanami, które pojawiają się przy przesuszeniu?
Zaraz po posadzeniu dzień w dzień (w dni bez opadów) podlewałam tujki wieczorem i było ok.
Załączam zdjęcia by pokazać jak to wygląda, praktycznie wszystkie wyglądają tak samo lub gorzej. Nie wiem czy obrywać te obsuszone pędy i czy nie trzeba spryskać jakimś środkiem przeciwgrzybiczym (lub innym)? Co radzicie?
Czy to jest efekt aklimatyzacji i przesuszenia w sierpniu i zostawić jak jest? Teraz tujki mają podłoże wilgotne - sprawdzam ręką codziennie.