Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 17:55, 23 paź 2017

Zana napisał(a)
Miałam cudowny poranny spacer po Twoim ogrodzie. Pięknie jest u Ciebie, jesień zachwyca

A u nas już od niedzieli deszczowo, ponuro. Takie wirtualne spacery mają swoje plusy Dobrze uwieczniać takie jesienne, ulotne chwile. Taką słoneczna jesień to i ja nawet lubię
Anitka 18:06, 23 paź 2017

Krakus napisał(a)
Piękną nam jesień pokazujesz...Glediczia bardzo fajna...musze jeszcze odszukać z wiosny i ten limonkowy kolor zobaczyć

czy dobrze widze i to oliwka? wstawiasz na zime do garażu ? jakies problemy wlecie były przy takich upałach? dużo podlewania?

Tak to oliwki, mam dwie od 2011 roku. Bez problemu znoszą upały w donicach. Naprawdę to mocni zawodnicy. I do tej pory nic im nie dolegało. Żadnych oprysków. U mnie stoją na południowym tarasie i nie ma potrzeby częstego podlewania. Nawet nie martwię się o nie jak wyjeżdżam na tydzień. Tylko minusem jest to przetrzymywanie w zimie. Jak przetrzymuję je w nieogrzewanym garażu z oknem. Wystawiam w kwietniu/maju zależnie od pogody. Przycinam część gałązek i zabezpieczam tylko, gdy zapowiadają jakieś większe majowe przymrozki.

Żebyś nie musiał odszukiwać to dla ciebie glediczje na wiosnę 2012 rok.

Anitka 18:08, 23 paź 2017

To ostatnie zdjęcia przed deszczową pogodą, która zapanowała od niedzielnego poranka.

Anitka 18:11, 23 paź 2017

Anitka 18:14, 23 paź 2017

W niedzielę pomimo deszczowej pogody pojechaliśmy na spacer do lasu w okolicach Ojcowa. Plus - mało ludzi. Nie zabierałam aparatu, bo padało, więc zdjęcia tylko z telefonu
Dorota123 18:33, 24 paź 2017

Lubię takie spacery, piękna okolica, ciekawe widoki.
Magleska 20:25, 24 paź 2017

Anitka napisał(a)

...
Ten żywopłocik mam z buka. Czy zadowolna? Ogólnie tak, dość późno rusza, bo dopiero w maju i wówczas zrzuca dopiero liście z zeszłego roku. Ale w zimie nie jest łysy.
W tym roku mocno przerzedzony, bo jak wypuszczał młode liście to u nas były majowe przymrozki i część listków przemarzło. Po raz pierwszy tak się stało, ale ten maj był wyjątkowo uciążliwy.
Jest też podatny jak buki na mszycę zdobniczkę bukową, ale wystarczy zastosować jakiś systemiczny preparat i działa.

dziekuję za obszerną informację bukową zostało mi kilka cisów z brzozowej ,więc ....chyba zrobię cisowy parawanik na ognisko ....

piekne kadry i z ojcowa .i z ogrodu ..dopiero dojrzałam ,że gdzieś tak w miarę blisko ode mnie mieszkasz ja okolice BB
anbu 07:39, 25 paź 2017

Anitko nie martw się hortensjami Ja moje wsadziłam a za dwa dni były przymrozki (do -5). Młode krzaczki mocno oberwały. Rok wcześniej sadzone Limki nawet nie poczuły
Znaczenie ma więc też (albo przede wszystkim) to, czy roślina jest już ukorzeniona, zahartowana itd.
Zbyt napalona jestem na wiosenne działania, za szybko kupiłam rośliny Ale już sobie obiecałam, że najwcześniej zakupy ogrodowe zrobię po 20 kwietnia

Pozdrowionka
tulucy 08:12, 25 paź 2017

W ciekawe miejsca możesz się wybrać choć z ogrodu aż szkoda wychodzić
Iwonka 17:46, 25 paź 2017

Anitka napisał(a)

Zachwycają mnie twoje glediczje, za ten ich luźny pokrój. Sprawiają niesamowicie lekkie wrażenie. Ja moją jedynaczkę niepotrzebnie tak mocno przycinam, za grzeczna jest Podziwiam też tego klona. Aż pobiegłam sprawdzić czym różni się od mojego. Twój ma mniej wycięte "palce" w liściu. Mój jest bardziej pierzasty. Świetnie wyglądają te porozrzucane liście, ja nie zbieram dopóki nie zbrzydną od deszczu. Powiedz mi czy jesteś zadowolona z tego niebieskiego świerka w tle? Ustrzykujesz mu młode przyrosty? Pytam bo moja miniaturka niestety za bardzo wyrosła. Przycięłam dolne gałęzie i wyszła mi ogromna srebrna kula na pniu. Mam ochotę wyciąć z niej takiego niwaka, ale mam pietra Po raz pierwszy boję się coś przyciąć