Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:15, 22 paź 2017

Rysko
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 07:32, 23 paź 2017

Jednak nie da się usiąść ogrodzie i nic nie robić Zawsze coś do głowy wpadnie

zakochałam się w strzępiastokorym jesienią, to dzięki Twoim opisom i zdjęciom wyszukałam, posadziłam a teraz ciągle go widzę W arboretum w Rogowie nas zachwycił, a wczoraj u Grąbczewskich w Runowie a każdym kroku do nas się uśmiechał - piękna odmiana, długo trzymająca liście i przebarwiająca się bardzo niespodziewanie, niejednolicie co czyni go ciekawszym
Brzozowadzie... 09:40, 23 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W brzózkach miałam porozrzucane derenie. Niestety, te sadzone wewnątrz nie dały rady konkurować z brzozami o wodę. Musiałam je wysadzić. Zostały tylko te rosnące z przodu rabaty. One tworzą średnie piętro. Wcisnęłam tam dwie niskie krzewuszki, barbule, kocimiętkę, najzwyklejsze bezodmianowe rozchodniki, są samosiejki chabrów i wilczomlecza sosenka i turzyce FC. Próbowałam z zimozieloną imperatą, ale odmówiła współpracy w tym miejscu.

Haniu, dzięki za wyczerpującą relację Szukam inspiracji na drugą rabatę brzozową, a ta Twoja jest wyjątkowa...
Gruszka_na_w... 17:12, 23 paź 2017

Gosiek, mój w momencie zakupu był ledwie kilkudziesięciocentymetrowym patykiem z gołym korzeniem. W zeszłym sezonie stał w miejscu. W tym wystrzelił w górę. Mam nadzieję, że będzie z niego pożytek wizualny.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:19, 23 paź 2017

Brzozowa, leśnicy traktują brzozy jak chwast. Dla mnie one mają w sobie magię. Nie wyobrażałam sobie bez nich ogrodu. Nie przeszkadza mi jesienny bałagan, który robią.

JoannA 17:30, 23 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Brzozowa, leśnicy traktują brzozy jak chwast. Dla mnie one mają w sobie magię. Nie wyobrażałam sobie bez nich ogrodu. Nie przeszkadza mi jesienny bałagan, który robią.

W tym jesiennym bałaganie jest właśnie urok.
Ta rabata z brzozami tak piękna, że napatrzeć się nie mogę.
Podobny widok na brzozy mam u siebie tuż za drogą.
Wybłagałam właściciela działki żeby chociaż parę oszczędził podczas wiosennej wycinki
Gruszka_na_w... 17:32, 23 paź 2017

Pada, niebo zaciągnięte ciemnymi chmurami. Jutro ma dotrzeć świdośliwa.
A dzisiaj intensywnie wpatruję się kolory. Póki jeszcze są.

Oczar i jabłuszka na Oli.

Borówka amerykańska. Imperata na tle rozchodników i Mary Rose.

Garażowa. Zielone udające trawę to irysy syberyjskie.

Gruszka_na_w... 17:34, 23 paź 2017

JoannA napisał(a)

Podobny widok na brzozy mam u siebie tuż za drogą.
Wybłagałam właściciela działki żeby chociaż parę oszczędził podczas wiosennej wycinki

I posłuchał?
Gruszka_na_w... 17:38, 23 paź 2017

Miałam kilka chryzantem. Ostał się tylko pojedynczy badylek. W wanience wciąż kwitnie biały kwiatek.

Ta róża jakby zapomniała, że to koniec października. Astry wciąż cieszą kwieciem.

JoannA 17:41, 23 paź 2017

No posłuchał
Popatrzył, zamyślił się chwilę i stwierdził że jak zostawi parę to chałupa się zmieści. Sądziłam że mnie po prostu zbył, ale jak wróciłam następnego dnia z pracy stały 3 brzozy, a wokół wielkie rumowisko sosen i innych drzew, Taki stan został do dziś bo nie ma komu sprzątnąć tego wyrębiska, ale brzozy uratowałam.
Pierwsza fotka Haniu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2895-ogrod-joanny-i-andrzeja-od-podstaw?page=975
Dalej w tle to już brzozy na zabudowanej działce i wycinka im nie grozi.