Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:42, 23 paź 2017

Do góry
evel napisał(a)
A jak u Ciebie wyglądają graby? Czy możesz zrobić zdjęcie?
U mnie na niektórych gałęziach nie ma już liści. Czy wiesz może jaki może być tego powód?
dobrze wyglądają. W zeszłym roku kiedy szpeciele je zaatakowały więcej liści spadło. Ale. To może być wiatr im cienszy żywopłot to też. Szybciej straci. Moje obecnie tak
Wierzba Hakuro Nishiki 12:26, 23 paź 2017

Do góry

Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć, czy teraz można jeszcze przyciąć wierzbę?
Tworzymy z sąsiadką taki teren z kwiatami przy bloku. Stworzyłam klomb, w środku posadziłam wierzbę hakuro nishiki. Kupiłam ją w tym roku na początku września w formie krzewu o w sumie dziwnym kształcie.
Proszę o poradę, jak mogę ją ukształtować, aby miała rozsądny kształt, pasujący do klombu i przede wszystkim, czy mogę ją jeszcze teraz przyciąć, uformować.
Pozdrawiam

Ukojenie 12:05, 23 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a gdzie te brzozy chcesz sadzic ?
tylko koniecznie nizsze, nie polecam zwyklych w ogrodku

Mam taki widok z okna:

W rogu bym chciala - przed tym co juz tam rosnie /jakis dziki klon, lilak, tuje/
Generalnie to na razie teren psa

Klona nie da wyciac sasiad, lilakow ja
Sasiad kocha brzozy wiec nie beda mu przeszkadzac.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:30, 23 paź 2017

Do góry
Dziękuję, dziewczynki. Dawno tu nie zaglądałam. Do waszych ogrodów co jakiś czas zaglądam, a tu jakoś zapomniałam. Przesyłam sobotnią przyczepkę obfitości. W dolnej warstwie marchew, a na wierzchu widać co. Pozdrówka dla wszystkich.

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:20, 23 paź 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
W żółtych płomieniach liści brzoza dopala się ślicznie
grudzień ucieka za grudniem,styczeń mi stuka za styczniem
(...)
Lecz nie rozczulaj się nad sercem na cóż mi kwiaty pomarańcze
Ja jeszcze z wiosną się rozkręcę, ja jeszcze z wiosną się roztańczę

Pierwszy raz widzę tak pięknie przebarwionego orzecha!!! A do tej pory myślałam, że to wyjątkowo złośliwe drzewa Śmiecą najpierw kotami , a potem orzechami i łupinami na koniec toksyczne liście, a tu proszę jaki królewicz w złocie
Bawarka 10:23, 23 paź 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)

o matko !!!!!!
aż nie do wiary że to prawdziwe
cud miód
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:17, 23 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

a wczoraj

o każdej porze u Ciebie bajecznie,za każdym razem wiem że jak wejde to będę wzdychać
ściskam mocno
Żywopłot strzyżony z cisa 10:15, 23 paź 2017

Do góry
Posadziłam moje nowe cisy, odm. hicksii, co 40 cm, 65 cm od ogrodzenia. Muszę jeszcze przesadzić trzy drzewka owocowe na 2,5 m od ogrodzenia. Pytanie co zrobić z tym pasem pomiędzy żywopłotem a drzewkami owocowymi? Zrobić tam pasek trawnika, czy czymś obsadzić? Przed drzewkami jest warzywnik o szerokości ok. 4-5 metrów, potem dalej trawnik.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 10:14, 23 paź 2017

Do góry
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 10:12, 23 paź 2017

Do góry
Witajcie Kochane,jak zwykle brak czasu
zatoki wyleczyłam uf ,bardzo dziękuję za rady.
Urzedujemy cały czas na działce w przerwach lądujemy w domu-już mi się myli co mam na działce w lodówce a co w domu hi hi ,
domek jeszcze w trakcie remontu a ogrod czeka jeszcze wiele zmian.
Przywiozłam Wam z ogrodu chryzantemy w podziękowaniu za troskę

Tajemniczy Ogród 09:51, 23 paź 2017

Do góry
I tak dla odmiany pozdrawiam wczorajszymi kominkowymi okolicznościami przyrody
Skąpana w słońcu 09:50, 23 paź 2017

Do góry
Pokarzę Wam jeszcze szaloną kalinę japońską Watanabe

Kwitnie cały czas

Skąpana w słońcu 09:41, 23 paź 2017

Do góry
iwonadm, nie, to były zdjęcia z wrześnią.

boguslawa_ma..., bardzo pracowity. Faktycznie widać już zarysy ogrodu i to mnie bardzo cieszy

barbara_kraj... nie mam innego wyjścia, trzeba zmieniać bałagan w ogród i trawnik. Nie wszystkie róże są zdrowe. Jeszcze niektóre obserwuję, jak będą słabo rosnąć w tym roku to się z nimi pożegnam.

Dorota123, ja lubię jak cały rok coś kwitnie. Marcinki to dobra alternatywa na jesień. Mam kilka gatunków i może w przyszłym roku uda mi się je uporządkować. Chciałabym, aby były w każdej części ogrodu

eda, staram się jak mogę. Niestety budowa i ograniczenia czasowe nie pozwalają na więcej ;-(

Kolory jesieni

Borówki amerykańskie

świdośliwa

Dereń Causa

Końcówka róż, widać też przebarwiający się wiąz Geisha

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:40, 23 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W brzózkach miałam porozrzucane derenie. Niestety, te sadzone wewnątrz nie dały rady konkurować z brzozami o wodę. Musiałam je wysadzić. Zostały tylko te rosnące z przodu rabaty. One tworzą średnie piętro. Wcisnęłam tam dwie niskie krzewuszki, barbule, kocimiętkę, najzwyklejsze bezodmianowe rozchodniki, są samosiejki chabrów i wilczomlecza sosenka i turzyce FC. Próbowałam z zimozieloną imperatą, ale odmówiła współpracy w tym miejscu.

Haniu, dzięki za wyczerpującą relację Szukam inspiracji na drugą rabatę brzozową, a ta Twoja jest wyjątkowa...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:36, 23 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

judaszowiec

Pięknie się odbarwiły Poczytałam też o ziemi kompostowej i popiele i zawsze się czegoś nauczy Pozdrawiam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:34, 23 paź 2017

Do góry
Piękną nam jesień pokazujesz...Glediczia bardzo fajna...musze jeszcze odszukać z wiosny i ten limonkowy kolor zobaczyć

czy dobrze widze i to oliwka? wstawiasz na zime do garażu ? jakies problemy wlecie były przy takich upałach? dużo podlewania?

Anitka napisał(a)
Niestety słoneczna pogoda minęła i od dwóch dni mgły otulają ogród.
Ogród z plażą 09:27, 23 paź 2017

Do góry
Kasiu, hortensje z estetycznego punktu widzenia są super, ale żywopłot musi jeszcze spełniać rolę osłaniającą od wiatrów i późnowiosennych przymrozków, a tego już hortensje nie zapewnią.

Ajko, zaprojektowanie takiej dużej przestrzeni to z pewnością wyzwanie
Rada pierwsza: wykorzystuj możliwości, jakie Ci daje taka działka
Ognisko nie musi być wciśnięte przy samym domu, żaby dym leciał Wam do środka. Spokojnie można je zrobić w dalszej części ogrodu.

Jako osłonę warzywnika nie za bardzo wiem, co Ci zaproponować, żeby było zimozielone i dało się utrzymać na wysokości 1,5m.
Tuj tak nisko prowadzonych nie widziałam, cis nadawałby się oczywiście (jeśli masz wilgotną glebę) ale to może być zbyt droga inwestycja, bukszpany ostatnio atakuje ćma. Ewentualnie mógłby być żywopłot liściasty - bukowy lub grabowy, z tym że jako osłona wiosenna też trochę słabo spełniałyby swoją rolę. No ale zawsze....

Co do frontu: mogłabyś wrzucić linka do ogrodu, którym się inspirowałaś? Bo na razie jakoś nie widzę tych owali....

Z doświadczenia jeszcze Ci powiem, że takie ciasne ścieżki pod samą ścianą nie są zbyt wygodne (zwłaszcza jak się idzie z zakupami, albo jak zjadą się goście) i wszyscy będą skracali sobie drogę przez trawnik w rogu.
Dlatego zaproponowałabym Ci inne rozplanowanie frontu:

Z niskiego bukszpanu zrobiłabym żywopłot po łuku. Od strony podjazdu oddzielałby trawnik od żwirku, po którym można by było chodzić. Drzewo, które tam rośnie, może zostać, tylko trzeba je będzie przycinać od dołu.
Od strony południowej żywopłot oddzielałby trawnik od rabaty, w której może rosnąć ta śliwa, którą chcesz. Rabata mieszana, z krzewami. Liliowce mogą być, owszem, ale jako uzupełnienie nasadzeń a nie ich główny punkt - one w drugiej połowie roku naprawdę bardzo nieporządnie wyglądają.

Pod ogrodzeniem wtedy nie tuje, a berberysy wymieszane z sucholubnymi bylinami i/lub krzewami. Trawy byłyby super, ale trzeba być tutaj ostrożnym, bo berberysy przenoszą rdzę traw. Toszka mówiła o słońcu, ale na tyle daleko od domu nie powinno być z tym problemu.
Miałabyś wtedy ten front nie osłonięty od drogi, tylko "zapraszający", ale u Ciebie chyba nie ma z tym problemu
Zakręcony ogród 09:22, 23 paź 2017

Do góry
Tutaj mam źródło wody ( do którego wodnika ładnego szukam )

I tak jak pisałam wcześniej , w tym miejscu aż się prosi węższa rabata,żeby nie deptać każdorazowo jak po wodę idę.
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:13, 23 paź 2017

Do góry

takie wynalazki wyciągnięte z piwnicy ułatwiają życie

Skąpana w słońcu 09:10, 23 paź 2017

Do góry
asiak, bardzo lubię to miejsce. To nowe nasadzenia, liczę, że w przyszłym roku roślinki się rozrosną i bedzie jeszcze ładniej. Wiosną tam też króluje róż i biel

yolka tam w planach mam ławeczkę z pergolą, po której ma piąć się róża. Marzy mi się tam taki ala strumyk. To plany raczej nie na przyszły rok ( chodzi o strumień)

W przyszłym roku może uda mi się dokończyć trawnik w tym miejscu

Jola, marcinki to przeurocze rośliny, które o tej porze roku bardzo zdobią ogród

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies