Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 18:57, 25 sie 2017

Do góry
Pastella, sadzona wiosną tego roku.

szałwia ponowne kwitnienie

Niebieskości bylinowej rabaty

Kłosowiec, w tym roku nie bardzo się spisał, bo wyrósł nadmiernie i się położył na trzcinniku. Wybaczam mu i czekam co będzie w przyszłym roku

Ogród Muszelki 18:56, 25 sie 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)
Ostatnia nawałnica (z 11 sierpnia) przywiała z okolicznych drzew i lasów tysiące liści, gałązek i gałązeczek. Kilka godzin skrzętnie sprzątałam ten bałagan. Ulewne deszcze położyły 'Misia Polarnego' na trawniku. Z wielkim trudem podnosi się do góry.

Przez chwilę nie mogłam się poruszyć jak to przeczytałam i zobaczyłam

WOOOOW...

To się nazywa sprzątanie
Z Pszenicznej ... 18:55, 25 sie 2017

Do góry
Różanka - niektóre róże już kwitną, niektóre nieco zwlekają.
LO jest przeogromny - przerósł już pergolę.

Edenka

Ogród Muszelki 18:54, 25 sie 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)
A jeszcze słodsze truskawki Hoduję je w skrzynkach na balustradzie tarasu i gazonie przy domku narzędziowym. Od końca maja cały czas kwitną i owocują! Wypuszczają dłuuuuuugie rozłogi, które nieustannie skracam, wydając na lewo i prawo nowe sadzonki.

Jeszcze bardziej mniam...
Z Pszenicznej ... 18:53, 25 sie 2017

Do góry
To też jeszcze warzywnik, przeprowadzam powolną metamorfozę tego miejsca.
Liczę że w przyszłym roku będzie ładny, cienisty zakątek.
Dosadzę tam jeszcze dwie hortki, bo na ich miejsce dojdzie jeszcze jedna skrzynia warzywna. ( likwidujemy piaskownicę więc koryto do wykorzystania ).

Z Pszenicznej ... 18:51, 25 sie 2017

Do góry
Obecnie zbieram maliny, nasadzenia jesienne + to co przywiozłam od Karoli
Oj będzie już ich w tym roku dużo, jutro obiecałam ciasto upiec z przepisu Krysi - Zośka nie odpuściła nikomu ciasta z malinami więc muszę zrobić dla facetów w domu.

Słoneczniki dzieciaków - same sadziły.

Z Pszenicznej ... 18:48, 25 sie 2017

Do góry
Powoli uzupełniam ścieżki w kamienie, ta będzie miała jeszcze jeden płotek leszczynowy pod bukami więc uzupełnię nasadzenia wiosną, pewnie macierzanką.
Buki dostały w nóżki poziomki - liczę że zadarnią szybko.
W przyszłym roku muszę przyciąć buki, ale nie wiem czy w tym samym czasie co graby tj. w czerwcu czy może wcześniej??

Kamienie przy korytach warzywnych, tak będzie wyglądać większość ścieżek.
Między korytami na razie jest włóknina, co będzie docelowo czas pokaże.
Tam gdzie nie mam koryt rabaty dostaną płotki leszczynowe, już sobie wyhodowałam ładne kijki na obu leszczynach.
W tamtym roku były obie przycięte, w tym roku mają piękne pionowe przyrosty.
Pokrywa od studni chłonnej wciąż czeka na przycięcie...

W skrzyniach pełno

Bazylia obrodziła w listowie, wciąż przycinam i wciąż przyrasta

Ogród do odnowy 18:48, 25 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Piękny ten dereń

To właśnie elegantissimus wiosną przycięty na 50 cm tak pięknie teraz odbija
Z Pszenicznej ... 18:39, 25 sie 2017

Do góry
Jestem, ale całkowicie bezczasowa
Dzieciaki w domu, gotowanie obiadów, sprzątanie pokoi dzieci przed wrześniem, zakupy szkolno/przedszkolne, wizyty z obojgiem u stomatologa , syn jeszcze ortopeda i prześwietlenia ręki... i w tym wszystkim powoli zaczyna się i praca u mnie.
A na dodatek mam urodzaj ogórków, już nie mam gdzie stawiać słoików. Cukinia pomrożona, obecnie jemy ją na bieżąco, reszta warzyw też nie mam co narzekać ... uff

Więc jak już wywołałam temat to warzywnik na tapetę. Ten rok pokazał mi z czego byłam zadowolona, a co odpuszczam w przyszłym roku. Na razie podsumowań nie będzie, ale za to będą zdjęcia

Cynie nie odpuszczają, mają już po 1,5 metra, a kleome już mnie przerosło.

Hortensja po cięciu wiosną, ( wszystkie pąki zmarzły w maju) oszalała ze szczęścia i jest już większa niż była, muszę ją przycinać.

Ogród Muszelki 18:30, 25 sie 2017

Do góry
Spojrzenie na rabatę żółto-czerwoną (są na niej również kwiaty w kolorze pomarańczowym, ale jest ich mało) z perespektywy żaby

Pod bosymi stopami 18:13, 25 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
to polecam przeczytać wątek o kompoście wraz z zywymi dyskusjami na ten temat. Pierwsza połowa wątku jest arcyciekawa i wielce pouczająca. Kompost stanie się twoim skarbem

Czytam, mąż już wie jaki kompostownik ma mi postawić Sami z siebie się śmiejemy, ogrodnicy od siedmiu boleści

A skoro już mam gdzie zapytać to zapytam : 40 ton ziemi leży i czeka. Duża część pewnie wejdzie pod płot bo są pod nim szczeliny po kilka centymetrów (płot świeżo montowany). Całość będzie przeorana potem, mam nadzieję użyźniona i wyrównana. Pod płotem z końcem października chcemy sadzić graby. I teraz pytanie : wyrywać chwasty czy sypać po nich nową warstwę ziemi? To jakaś trawa, perzu tam nie widzę. Łatwo się ją wyrywa ale to robota na kilka dni. Mogę po prostu zasypać czy takie pójście na łatwiznę odbije mi się czkawką?

Przy okazji, brama in progress. Mąż muruje murki a ja myślę jakie pnącze posadzić po zewnętrznej stronie. Frontowa część będzie murowana i tynkowana w kolorze domu, wysokość max 1,6 m ale to pewnie wyjdzie w praniu. Dostałam sadzonki chmielu, nadadzą się?

...uDany ogród 17:55, 25 sie 2017

Do góry

Na zdjęciu nad stawem widzę że roście wielgachny miskant, pewno giganteus ale jaki rośnie w stawie,taka szeroka duża kępa?
Ogród do odnowy 17:36, 25 sie 2017

Do góry

Piękny ten dereń
Do raju daleko - u Ewy 17:28, 25 sie 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ech...piękne widoki..bo piękne hortensje.
Zarówno jak i bukietowe tak i ogrodowe.
A ta piękna hosta to chyba Gold Standard

Uwielbiam hortensje Lubię ten czas w ogrodzie, gdy są w pełni rozkwitu Szkoda tylko, że tak wolno startują.

Ogród w remoncie 17:23, 25 sie 2017

Do góry
Ładne?

Nie w połączeniu z białymi hortkami-błeee. Przesadzę wszystkie,różowe jeżówki też. Zostaną tylko rozplenice,lawenda i dosadzę bergenie. Kwieciście to nie dla mnie
Ogród Muszelki 17:20, 25 sie 2017

Do góry
A jeszcze słodsze truskawki Hoduję je w skrzynkach na balustradzie tarasu i gazonie przy domku narzędziowym. Od końca maja cały czas kwitną i owocują! Wypuszczają dłuuuuuugie rozłogi, które nieustannie skracam, wydając na lewo i prawo nowe sadzonki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:15, 25 sie 2017

Do góry

tych przy stole jak obiecałam tak nie daję
Ogród w remoncie 17:13, 25 sie 2017

Do góry
Z nowości

Zakwitnie mi sadzonka bergenii zakupiona niedawno

Gdzieś czytałam,że dopiero w drugim roku stipa zakwita ,u mnie zaczyna kwitnąć jednoroczna
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:13, 25 sie 2017

Do góry

ukryte w zieleni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies