Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 18:59, 11 lis 2017

A najbardziej w moim ogrodzie zadowolona jestem ze skalniaka, on chyba przez cały rok dobrze będzie wyglądał.
Na rabacie hortensjowej zrobiło się buro, na rabacie pod akacją wszystko przekwitło, tam gdzie rosły dalie nie ma nic , jedynie pare mikrych sadzonek jeżówek i goła ziemia.
A skalniak widac z daleka,ładnie rozjaśnia pochmurny dzień , wszystkie rośliny kontrastują z jasnym odcieniem kamieni, a w szczególności azalie, bo niemalże czarne mają liście.

SlonecznyOgrod 19:18, 11 lis 2017

Na końcu skalniaka pod jałowcem rosną rojnoki i powiedzmy, ze skarpa ma zakręt w lewo, piszę bo trudno sobie to rozmieścić , jak ktos nie widział w realu.
Rojników mam sporo , obrastają cały narożnik skarpy,sa tu pnie spróchniałe i skorupa cementowa. Cały rok jest tu zielono

SlonecznyOgrod 19:26, 11 lis 2017

Poniżej rojników murowych skarpę umacniają gazony z rozchodnikami ościstymi, kamczackimi, kaukaskimi, są tu też macierzanki w dwóch odmianach, floksiki, skalnicę.
Przy gazonach jest ścieżka z pniami, które leżały prędzej bezczynnie a teraz stabilizują osuwającą się ziemię.

I takie mam wcześniejsze zdjęcia.
Wszystko to powstało w tym roku.

anabuko1 21:01, 11 lis 2017

Dario, witaj!
Czytam o twoich podsumowaniach z tego roku.
Skalniak wyszedł ci wzorowo.Wielkie brawa.
Ja też ogrodu nie wyobrażam sobie bez warzywniaka.MMam prawie od początku.Mały, ale na własne jarzyny od wiosny do jesieni jakieś są.
A własne cukinie i dynie to skarb pyszny
Magleska 21:05, 11 lis 2017

Fajna ta ścieżka z pni nie jest śliska jak jest mokro ? ..... skalniak pięknie każdą porą roku wygląda
I Ile masz cukinii jeszcze przerabiasz ,czy zjadacie na bieżąco pomidorki ,dynie .....super ....
Tez kiedyś wzbraniałam się przed warzywnikiem ,a teraz lubię bardzo
Ps .tęcza cudowna
SlonecznyOgrod 21:16, 11 lis 2017

anabuko1 napisał(a)
Dario, witaj!
Czytam o twoich podsumowaniach z tego roku.
Skalniak wyszedł ci wzorowo.Wielkie brawa.
Ja też ogrodu nie wyobrażam sobie bez warzywniaka.MMam prawie od początku.Mały, ale na własne jarzyny od wiosny do jesieni jakieś są.
A własne cukinie i dynie to skarb pyszny

Dzięki za brawa na prawde nie trzeba

O tak podsumowania robię, bo nie długo złożę narzędzia do schronu i zakończy sie sezon 2017
Rozpisałam sie , jakbym pamiętnik pisała hihi ale troche muszę też współrzędne podac , bo trudno jest sie wszystkim odnaleźć.

Warzywa swoje doceniam Z malin drugi rok jestem bardzo zadowolona.
w tym roku sadziłam borówki ,kilka krzaczków i czekam też teraz na nie, jeszcze ze dwa lata niech sie rozrosna i moze będzie trochę.
Mam jeszcze miętę, ładnie mi się rozrosła.
Ale na warzywniku wysiewałam nasiona kwiatów i ładnie mi tam urosły, te które dwuletnie dopiero w przyszłym roku zakwitna , jeżówki juz przesadziłam na rabatę koło domu. Mam jeszcze tam malwy, goździki i orlików gęstwinę.
W przyszłym roku powtórzę to na pewno i wysieje kwiaty i trawy.
A i takie kwiaty juz kwitły, nazwy nie kojarzę.

SlonecznyOgrod 21:26, 11 lis 2017

Magleska napisał(a)
Fajna ta ścieżka z pni nie jest śliska jak jest mokro ? ..... skalniak pięknie każdą porą roku wygląda
I Ile masz cukinii jeszcze przerabiasz ,czy zjadacie na bieżąco pomidorki ,dynie .....super ....
Tez kiedyś wzbraniałam się przed warzywnikiem ,a teraz lubię bardzo
Ps .tęcza cudowna

Pnie w ogóle nie są śliskie , dziś tam chodziłam.
Ze skalniaka jestem zadowolona, to jest moje ulubione miejsce
Mam 4 cukinie i nie pytaj, bo co mam napisac , że wyrzucam jak za długo leży.
U mnie tylko 3 osoby w domu, a każdy co inne je. Młody to już nic nie lubi tylko chleb i bułki.
Cukinie ostatnie zerwałam ze 3dni temu zrobie leczo jeszcze i schaby i finito, sezon zakończony. Leczo robiłam w sezonie tylko 2 razy, cukinia była tez z grila i z raz zrobiłam tak jak schabowe. Tak na prawdę dawno nie jedliśmy, bo się chyba najedliśmy cukini dosyć. Była przerwa to teraz będzie lepiej smakowała, papryke na leczo wczoraj kupiłam
ale warzywniczek dobra rzecz

Tęcza całkiem przypadkowo sie nawinęła
Monia81 08:32, 12 lis 2017

Dario pięknie podsumowane, rojniki super wyglądają przez cały rok, jeszcze tak ładnie w komponowane a własne świeże warzywka to cud malin, ja nie wyobrażam sobie ich nie mieć buziam
gosika67 17:32, 12 lis 2017

Cześć ale pokaźne warzywa. Rojnikowo przepięknie się prezentuje,oj działo się u Ciebie w tym roku.
SlonecznyOgrod 20:38, 12 lis 2017

Monia81 napisał(a)
Dario pięknie podsumowane, rojniki super wyglądają przez cały rok, jeszcze tak ładnie w komponowane a własne świeże warzywka to cud malin, ja nie wyobrażam sobie ich nie mieć buziam

No niestety koniec sezonu, ale chociaż coś się działo
Ogrodowo-warzywkowych dziewczyn jest nas całkiem sporo
Buziam i ja