po wielu dniach w końcu wczoraj słońce...chwasty sie rozpanoszyły więc cięzko zdjęcie zrobic i nie złapać "gości" ale i tak nie mogłem się powstrzymać...
jesień zawitała i trzmielina już pokazuje swój urok
U mnie szaro buro i ponuro ,ale przynajmniej nie leje ....wczoraj poplewiłam ,skosiłam ,wycięłam co brzydkie .....dziś idę cebule sadzić ,ale czekam na kopa w t...... ,bo na razie mi się nie chce
Dokupiłam w biedrze 2 róże ,trzeba wkopać do różanej ....
Vanilkowa z przedogródkiem
Pochmurna całość ...
U Zuzy zachorowałam na trawę miłkę i kupiłam 3 szt na próbę.
Do tego rozchodnik Class Act i jeden liliowiec Stella d'Oro - ten z kolei zauroczył mnie wiosną w angielskich ogrodach.
Z przesyłki jestem super zadowolona, rośliny dorodne i świetnie spakowane i jeszcze w promocyjnych cenach były .
Zmykam bo przez te grzybobrania i przerabianie urobku tyły mam z innymi robotami - a popołudnie znowu zajęte bo z małą na basen.
Makadamia-dziękuję,że wpadłas w pierwotnej wersji (łukow)ścieżki miały być właśnie trawiaste,dlatego zostawiłam odstęp pomiędzy "brzozowa" a 17-na szerokość ok.1 m coby zgranie kosiarka wjechać. Tam pomiędzy brzozami ma być (juz jest) rozstawiany hamak,dlatego nie łączyłam tych rabat,żeby dostęp był do niego (to ten zygzak na rysunku)
15 i 16 widzę w bukszpanowych obwodach, wewnątrz 15,której krawędzie musze naprostowac zostawię na razie to co jest, czyli trawy,hortensje, lilaki i jasmonowiec, róże wypadną na różane czyli 17.
16 myślę żeby była niższa od 15 i wyrównana wzrostem po całości w miarę mozliwosci,może dwu gatunkową dla.uspokojenia -rozchodnikowo-rozplenicowej-jaki i rozplenice RóżAnki np .
Co myślisz o takim nasadzeniu?
15 aktualnie wygląda tak (łuki do niwelacji)
Widok z innej strony
Podbudowałaś mnie z rabatą lewą W końcu coś pozytywnego.
Co do trawnika, który zresztą M. mimo wszystko uparł się dziś zasiać, to myślę, ze masz rację Co prawda po deszczu widać jak woda ucieka na ulicę tą rurą, do której jest doprowadzony drenaż, ale myślę, ze nie nadąża
Wczoraj czytałam trochę o EM-ach i myślę, żeby zastosować na tę glinę, może trochę się rozluźni. M. już tyle razy to przekopywał, ze nie ma już siły i pomysłu. Stwierdził, ze jeśli trawnik nie wypali to, gdy już będzie kanaliza, weźmiemy ekipę i zrobimy wszystko od początku z solidnym odwodnieniem.
A co sądzicie o planach z rabatą gabionową? dwie hortki między klonami, przed nimi choiny i tojeść, a pod klony, w nóżki, po prostu rozplenice japońskie?
Czy pozostać przy tym układzie jaki jest, choiny pod klonami, tylko dosadzić po jednej hortensji między klony i przed nimi jakieś zwiewne trawki? Zamęczam co?
Zdjęcie bardziej poglądowe więc może się wydawać ciasno ale klony będą rozsunięte.
Kupilam je kiedys na flomarku. Ja wogole nie przywiazuje wagi do amuletow i takich innych przynoszacych szczescie i ogolnie z przekory bym nie miala podkow ale to serduszko mnie tak zauroczylo Te jakby misy to denka od butelek.
Aniu mysle, ze gospodarze bardzo duzo energii poswiecaja domowi i ogrodowi wszedzie roi sie od samodzielnie zrobionych ozdobek