Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

eVka 22:04, 31 paź 2017

Asia świetny projekt Ci zrobiła, rewelka. Ja bym jednak starała się trzymać tego, jak zaczniesz zmieniać ścieżki nie zostanie zachowana proporcja kół A bazą tego projektu są koła. Też się bałam że robiąc po środku miedzy domami patio utrudnię komunikację i wszyscy i tak będą chodzić na skróty ale o dziwo chodzą ścieżkami przeze mnie zaprojektowanymi Przez patio nie mogą teraz chodzić, bo stworzyłam wielką rabatę w tym miejscu. ODWAGI!
DorKa 22:17, 31 paź 2017

effka napisał(a)
Asia świetny projekt Ci zrobiła, rewelka. Ja bym jednak starała się trzymać tego, jak zaczniesz zmieniać ścieżki nie zostanie zachowana proporcja kół A bazą tego projektu są koła. Też się bałam że robiąc po środku miedzy domami patio utrudnię komunikację i wszyscy i tak będą chodzić na skróty ale o dziwo chodzą ścieżkami przeze mnie zaprojektowanymi Przez patio nie mogą teraz chodzić, bo stworzyłam wielką rabatę w tym miejscu. ODWAGI!

Mówisz ??? Do mnie dwa razy nie trzeba powtarzac i jak pójdę w długą z łopatą to już za późno może być
Czekam jeszcze co autorka projektu na moje pomysły powie.Jeżeli też nie bedzie skłonna do kompromisu nie będę dyskutować
ps Dzięki za odwiedziny i zapraszam częściej
as226 21:46, 01 lis 2017

Super działasz, będę podglądać. pozdrawiam
Lulilaj 22:26, 01 lis 2017

Witaj Dorka Ale tu u Ciebie burza mózgów.Projekt Asi świetny, co wcale mnie nie dziwi
Widzę że podobnie jak ja nie masz kostki. Trochę trudniej planować ale pomocników masz najlepszych . Kibicuję i będę podglądać
DorKa 08:30, 02 lis 2017

as226 napisał(a)
Super działasz, będę podglądać. pozdrawiam

Dzięki bardzo, zapraszam częściej i lecę do Ciebie
DorKa 08:43, 02 lis 2017

Lulilaj napisał(a)
Witaj Dorka Ale tu u Ciebie burza mózgów.Projekt Asi świetny, co wcale mnie nie dziwi
Widzę że podobnie jak ja nie masz kostki. Trochę trudniej planować ale pomocników masz najlepszych . Kibicuję i będę podglądać

OJ tak, będę się powtarzać ale pomocników ma 1 klasa
Co do kostki to nie ma i pewnie długo nie będzie Zawsze jest coś ważniejszego. Na tą chwilę ważniejszy dla mnie np taras , nowo powstająca altana i domek dla dzieci na drzewie Nie mówiąc o roślinach i całej reszcie, będących aktualnie priorytetem.
Bez kostki da się żyć Tylko w szpilkach nie chodzę bo mi szkoda

Świadomość ,że jesteście ze mną i podobnie myślimy ( wg mnie na O taki specyficzny krąg ogrodowo zakręconych osób jest ) daje mi takiego pałera, że hej Do tej pory było tak, że wymyślałam sama, robiłam sama i cieszyłam się z efektów sama Jestem wyalienowana wśród moich bliskich z moim ogrodomaniactwem.

Zapraszam częściej i lecę rewizytą.Miłego dnia!
DorKa 10:03, 02 lis 2017

Wprawdzie moje dzieciaczki nie maja na imię Brajan ani Dżesica ale dyńkę zrobiłam
makadamia 10:35, 02 lis 2017

DorKa napisał(a)

Rozumiem i prawie się zgadzam. I jako ,że negocjacje z Tobą póki co się udają to może pójdziemy na mały kompromis . Co powiesz na to aby poprowadzić tą ścieżkę od tarasu ale tak,żeby zaczynała się na rogu schodów. Mniej więcej tak :

Wtedy mam pewność,że będzie wykorzystana

Ewa już napisała mniej więcej to, co i ja chciałam: tak jak narysowałam, ta ścieżka ma walor ozdoby (właśnie przez powtarzalność kształtu). Tak jak Ty ją narysowałaś - ma po prostu walor funkcjonalny.

Ale coś czuję, że i tak się na tej linii skończy, bo
po pierwsze - nie ja tam mieszkam i naprawdę nie potrzebujesz mojej zgody ani aprobaty na to, co robisz we własnym ogródku
po drugie - już widać, że ten kawałek trawnika w rabacie idzie właśnie tak, jak narysowałaś ścieżkę; żeby ścieżka była tak wygięta, jak ja ją narysowałam, to ten zostawiony kawałek powinien iść bliżej ogrodzenia.

wracając jeszcze do drzew: z tyłu masz duże drzewa, i jak posadzisz przed nimi małe, to będzie zbyt duża dysproporcja pomiędzy jednymi a drugimi. Żeby zachować ładną piętrowość, przy samej altanie posadziłabym z jedno drzewo, które dorośnie mniej więcej do kalenicy domu (to będzie ok. 8 metrów?) a dopiero przed nim ze dwa te gumballe (one chyba powinny stanąć na jakichś 4 metrach, czyli niewiele ponad rynny).

Jeśli boisz się, że tych drzew będzie za dużo, to możesz wybrać jakąś odmianę kolumnową, np.: ambrowiec slender silouette albo grab frans fontaine. Dodatkowa zaleta - będą ładnie kontrastowały pokrojem z okrągłym gumballem
DorKa 11:28, 02 lis 2017

makadamia napisał(a)

Ewa już napisała mniej więcej to, co i ja chciałam: tak jak narysowałam, ta ścieżka ma walor ozdoby (właśnie przez powtarzalność kształtu). Tak jak Ty ją narysowałaś - ma po prostu walor funkcjonalny.

Ale coś czuję, że i tak się na tej linii skończy, bo
po pierwsze - nie ja tam mieszkam i naprawdę nie potrzebujesz mojej zgody ani aprobaty na to, co robisz we własnym ogródku
po drugie - już widać, że ten kawałek trawnika w rabacie idzie właśnie tak, jak narysowałaś ścieżkę; żeby ścieżka była tak wygięta, jak ja ją narysowałam, to ten zostawiony kawałek powinien iść bliżej ogrodzenia.

Moją ścieżka nie sugeruj się wcale. Ona była tak bez żadnych planów pozostawiona ,żeby sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało. Poza tym i tak darń będzie docelowo wycięta więc ścieżka powstanie tam , gdzie ma powstać. No własnie tylko gdzie. W weekend spróbuję wężem wytyczyć zaprojektowaną ścieżkę i zrobię próbę Może faktycznie nie powinnam się tak jej bać.. Jak powstanie ta rabata obok tarasu to domownicy będą musieli nią chodzić. Chcąc nie chąc
Wiem, że to mój ogród ale też mam świadomość ,że jak zacznę wprowadzać modyfikacje to rozwalę cały Twój projekt i nie będzie już taki świetny.A tego bym bardzo nie chciała. Oj te dylematy...

makadamia napisał(a)
wracając jeszcze do drzew: z tyłu masz duże drzewa, i jak posadzisz przed nimi małe, to będzie zbyt duża dysproporcja pomiędzy jednymi a drugimi. Żeby zachować ładną piętrowość, przy samej altanie posadziłabym z jedno drzewo, które dorośnie mniej więcej do kalenicy domu (to będzie ok. 8 metrów?) a dopiero przed nim ze dwa te gumballe (one chyba powinny stanąć na jakichś 4 metrach, czyli niewiele ponad rynny).

Jeśli boisz się, że tych drzew będzie za dużo, to możesz wybrać jakąś odmianę kolumnową, np.: ambrowiec slender silouette albo grab frans fontaine. Dodatkowa zaleta - będą ładnie kontrastowały pokrojem z okrągłym gumballem
Tych kolumnowych troszkę mniej mniej się boję Zaraz się z nimi zapoznam. Rozumiem,że gumbale tak jak w projekcie z dwóch stron ścieżki powinny się znaleźć?
DorKa 13:41, 02 lis 2017

makadamia napisał(a)

Asiu zakochałam się ambrowiec slender silouette to jest to.
I tylko pytanie czy w towarzystwie gumbali efekt będzie spójny i poukładany ( tak to sobie wyobrażam ,że w trójkę wprawadzą pewien ład ) czy zbyt monotnonny ?