Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 11:29, 23 wrz 2017

Do góry
Asiu, Zbyszku, pracowite lato szybko mija, a w dodatku nasze nie było obfite w pogodne dni.
Ale i tak zrobiło co mogło, żebyśmy mogli cieszyć się teraz jesienią.

Szewc u mnie nie znajdzie roboty,
nowe pepegi sobie kupiłam,
a i krawcowa będzie bez zajęcia,
bo mam już nowe galoty!

Na śnieżną zimę jam już gotowa,
rękawice se wydziergałam,
a i czapeczkę zafundowałam,
gdy legnie na łąki ponowa.

Lecz mam nadzieję, że te prognozy,
to zwykłe strachy na Lachy.
W zimie, normalnie, że przyjdą mrozy,
I śniegi przyprósza dachy!

Oby nam jesień pozwoliła jeszcze dobrych chwil w ogrodzie zażyć!

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:19, 23 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zbliżenie tej gipsówki znalazłam tylko w bukiecie, to te najdrobniejsze kwiatuszki.
Za pochwały dziękuję, miło że komuś podobają się moje klimaty.
Nazwa tej różyczki to Well Being

Hmm moje gipsówki wyglądają zupełnie inaczej
A bukieciki ładne ..Też takie rożne lubię
W piaskownicy 11:13, 23 wrz 2017

Do góry
W piaskownicy 11:12, 23 wrz 2017

Do góry
...i takie też

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:06, 23 wrz 2017

Do góry
Aby unaocznić sytuację wklejam zdjęcia rzeczywiste tego przedogródka, Póki co wiosną wsadziłam tam magnolię trzy bukszpanki i 6 trawek - miskantów krater, które jednak trafią gdzie indziej w ogrodzie.
Zdaję sobie sprawę że jest to spory obszar do obsadzenia i na pewno będę chciła żeby rosły tam w pomiędzy te bukszpanki pod magnolią jakieś trawy może hortensje tylko nie wiem jak to poustaswiać.
Cxzy lepiej po jednej stronie magnoli różaneczniki a po drugiej hortensje, czy magnolię przenieść gdzieś na bok bo wcale nie musi być w centralnym punkcie.
Bardzo proszę o rady.
Chciałabym aby przedogródek zachwycał
Poniżej zdjęcie zrobione z balkonu- tu widać o jaki "trójkąt" chodzi:

Pas przed tujami za kostką wiem już jak chcę obsadzi, chodzi głównie o tę przestrzeń poniżżej:

A tak to wygląda z okna w kuchni:
W piaskownicy 11:02, 23 wrz 2017

Do góry
takie cuda...
rosną na ścieżce brzozowej, która prowadzi do mojego domu
Moja działka na Dębowym Lesie 10:46, 23 wrz 2017

Do góry
nicol21 napisał(a)
Przyszłam się przywitać, pozdrowić i pooglądać ogród i kota Fiona super wygląda! Ogród też się bardzo rozrósł i roślinki zmężniały.
Zdrówka życzę!!

Witaj dziękuję za odwiedziny Za miłe słowa także.
Fiona to wiesz taka nasza rodzinna księżniczka.Bardzo ja wszyscy lubimy
Dziękuję za życzenia zdrowia.Przyda się, bo jeszcze kazlę.Ale wiesz, jak to jest, człowieka coś bierze,jakiś wiruś.Bierzesz leki i chodzisz do pracy, bo musisz.ale,,, wszystko do przeżycia
pozdrawiam

Magical Fire kupiona w 2014.
Jako nie za wielka sadzonka.Bo to też dużo zależy, jakie sadzonki kupujemy.
Jak większą, to szybciej mamy piękne krzaczki w ogrodzie.
Jak mniejsze, to czekamy w latach .
Ja już to wiem na własnej skórze, własnym ogrodzie.
Zielona (r)ewolucja 10:45, 23 wrz 2017

Do góry
i jeszcze taka kanciasta dla odmiany wariacja na temat rabat- drzewa w rozmiarze docelowym mniej wiecej, na razie korony zdecydowanie mniejsze

1 rabata z różami aspirin
2 wierzba pendula fastigata
3 korkowiec
4 brzozy dorenboos
5 topole royal purple
6 wierzby pendula szczepione na 1,5 m
7 klon ginnala
8 morwa szczepiona na pniu 1,5m
9 morwa zwykła
10 trampolina
11 ławka
12 porzeczki
13 warzywniak w skrzyniach
14 istniejący placyk
15 rabata juz istnejąca - zmiana kształtu, przechodząca w
16 rabat - niższe piętro względem 15, może obie w otoczce bukszpanu
17 rózanka w bukszpanie

W zielonej aptece 10:36, 23 wrz 2017

Do góry
Filomena napisał(a)

Ja z wielu swoich eksperymentów jestem zadowolona

Spacer po Twoim ogrodzie dostarcza wielu pozytywnych wrażeń . Lubię takie trochę dzikie ogrody. Mam wtedy wrażenie, że ogród jest tutaj samodzielnym bytem, nie we wszystkim zależnym od właściciela, ale właśnie przez to niezwykle interesującym i godnym poznania . Uff, mocno poważnie mi wyszło
Działeczka Asi :) 10:36, 23 wrz 2017

Do góry

Asiu, jak nazywa się odmiana pomarańczowo-czerwonych żurawek? Są śliczne. Czy cały sezon mają taką kolorystykę?

Nasz przydomowy ogródek 10:33, 23 wrz 2017

Do góry
Przyroda wyraźnie nas informuje
że czasy bikini się skończyły.
Czas goliznę schować za parawan
nadchodzi okres nie bardzo miły.

Buty zimowe oddać do szewca
aby to i tamto zreperować.
Ciepłe odzienie wyciągnąć z szafy
może trza dziurę zacerować?

Matka Boska Śnieżna
nad górami opiekę sprawuje.
Jak donoszą źródła góralskie
Giewont białą czapę zafasuje.

Bogumiło - nie wiem jaka to odmiana. Dostałem ją od sąsiadki. Z tego co widzę jak chodzę z pieskiem na spacery to u ludzi białe ketmie mają o połowę mniejsze kwiaty niż u mnie. Pozdrawiam serdecznie.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:29, 23 wrz 2017

Do góry
anek napisał(a)
Aniu już tydzień nic nie robiłam w ogrodzie. Wczoraj była w dzień pogoda, ale ja w tym czasie byłam w pracy. Przyjechałam to deszcz. Nie wytrzymałam i chociaż rundkę w biegu zrobiłam, żeby zobaczyć jaka jest u mnie sytuacja. Wyobraź sobie, że w miejscu gdzie wydzieraliśmy z mężem rozplenicę wyrósł zawilec, ale jaki ładny wysoki, ma dużo pąków, ale nie wiem czy zdąży zakwitnąć. Jak go kupowałam na targu, to pan mówił kup, kup to pietruszka japońska, kwitnie ładnie. No to teraz wiem, że tak się mówi na zawilce. Ale żeby radości nie było za mało, wczoraj mąż odebrał paczkę z maleństwami bylinkowymi. Wstałam dzisiaj, że może posadzę, ale pada od rana. Zobaczę może później się uspokoi.

Oj, jak ten ogród ciągnie, prawda ?
Ja w większości, ogrodowo pracuję na weekend.Bo na tygodniu pracuję, późno wracam i już czasu nie ma.Ale obchody robię
Ten wrześniowy deszczowy czas, to wszystkim dał się we znaki.
U mnie tak strasznie tego deszczu nie było.Powiem tak, znośnie jest.
A widzisz jak fajnie czasami coś przesadzać i znaleźć jakąś roślinkę.
Ja gdzieś dostałam małą sadzonkę tego wysokiego zawilca.Ale przerabiałam rabatę igo przesadziłam nie wiem czy mi się się przyjął.
Hmmm pierwsze słyszę, ze zawilce to pietruszka japońska.Ale co , kraj, co ludzie to i obyczaj i swoje nazwy
Nowe roślinki.Ech działasz , działasz.Jak te nowe zawsze cieszą.
Pokażesz je ??
U mnie chmurki słonko, pojawia się i znika.I znowu to samo.

Hortensje młode.
Ta pierwsze kupiona w ubiegłym roku.I mały krzaczek.Rosła trochę zagłuszona przez rudbekie.
Potem trochę ich usunęłam.chyba na drugi rok od razu w tym miejscu siewki rudbekii usunę.
A z przodu może mam jakieś inne roślinki.
Myślałam o jakiś rozchodnikach.Takie różniaste mocno i czerwone bardzo mi się podobają , te o ciemnych listkach.I to dopiero w tym roku!
Tak ze 4, 5 w tym miejscu.Mam tylko zwykły jeden gatunek, rośnie przed siatką, przed wejściem.

Hortensja Pinky Winky

Magical Candle - to tegoroczny lipcowy nabytek.Nie jest taka maleńka.W tym roku jeszcze nijaka.Ale na drugi rok powinna też ładniej już wyglądać.
Ogród Muszelki 10:25, 23 wrz 2017

Do góry
Addio pomidory!

Podwórkowa rehabilitacja 10:25, 23 wrz 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Dziś aparat mnie wzywał, parę fotek z mokrego ogródka

Róże i fiolety w srebrnej oprawie wyglądają cudownie
Lubię smagliczkę za jej cudowny zapach. Sadzę ją głównie w doniczkach ustawionych na wysokości 1,5 metra. Trochę słońca i wtedy zapach przyprawia o zawrót głowy. Nawet moja koleżanka - totalnie niewrażliwa na ogród - potrafi się wtedy zachwycać
O ogrodzie myślę w koło... 10:23, 23 wrz 2017

Do góry
To, co mówisz ma swoje uzasadnienie i masz rację. Pies, którego mamy to Berneński Pies Pasterski. Tak szczerze powiedziawszy ten kojec to tak na wszelki wypadek, choć w moim przekonaniu pies ma być i będzie cały czas wolno biegającym a nie klatkowym A w takim miejscu m.in. z tego względu, że tam są sączki od oczyszczalni i nie bardzo jest jak zaaranżować ten kącik. A poza tym sprawa nie jest jeszcze zamknięta, może ten kojec zupełnie zbędny? Ja wolę widok leżącego psa przed domem A co myślisz o kształcie?
Bo wizisz...jak próbowałam coś nabazgrolić w kształcie kół to wyszła mi d*** (dosłownie ). Jak znowu odwróciłam koła w drugą stronę...to inna część ciała
Chyba nie będę tego komentować...
Ogród Muszelki 10:10, 23 wrz 2017

Do góry
Wraz z początkiem jesieni zlikwidowałam pomidory w donicach (odm. 'Koralik'). W ostatnich tygodniach zaczęły powtórnie kwitnąć. Oczywiście, ze względu na klimat, bez szans na owocowanie.

Kijki też po kąpieli. Przez zimę będą odpoczywać w domku narzędziowym, by w maju znów ruszyć do pracy

Ogród za grosze 10:04, 23 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
z porannego spaceru
pani gąsienica

ostatnie róże
Fuj jaka żółta paskuda i to na róży.
Róże masz ładne ja nie mam ani jednej.
Też robiłam w tym sezonie naleweczki z porzeczki czarnej,czerwonej i malin.Winko malinowe teraz bulgocze
Pada od wczoraj non stop.Już mam dość tej pogody jest przygnębiająca
Ogród w skali mikro cz.II 10:02, 23 wrz 2017

Do góry
Przez ten nieustający deszcz ślaja mi siem po ogrodzie jakowaś hołota najczęściej taka

Ale tuż za płotem spektrum hołoty jest znaacznie wiėksze ci , którzy u mnie byli , wiedzą ,że droga jest przy osiedlu a śmietnik..jest tuż kolo dzika chyba śmieci zacznę ze strachu po prostu za płot wyrzucać ,żeby dziecku bliskich spotkań z dzikami oszczędzić

Natomiast wszytskim , którzy mają problem z opuchlakami polcam stosować je teraz...używałam ich już wielokrotnie i stwierdzam ,że mokrośč podłoża , znaczna i długotrwała ogromnie poprawie działanie prepratu a więc do dzieła mordercy opuchlaków

Przychodzą w takiej ..hmmm steropianowej trumiece

I bardzo l bardzo niewinnie wyglądają
Kurier jak zwykle mnie nie zastał , bo pracują coniektórzy i chciał dostarczyc mi paczkę w dniu następnym. Mnie zależało na czasie , no bo leje i nie wiedziałam w jakiej temperaturze będà to przechowywać a to ważne !! Więc mówię kurierowi : panie..ma pan tam 5 milionów robaków , które wchodzą innym robakom do dooopy ,żeby je potem wykończyć od środka to trzeba dostarczyć jak najszybciej ;... dostarczył

Dobrego dnia Wam życzę i niech juź nie pada

Sezon 2017 u Hanusi 10:02, 23 wrz 2017

Do góry
U mnie nie pada, ale z północy
nadchodzą jakieś złe chmury.
Z nimi klucz gęsi nie jeden dzisiaj
leci na wyraj za góry.

Znak to wiadomy, ich czas przelotów
uzależniony od wiatrów.
Czas żegnać lato. Mgielne zasłony
to pora jesiennych klimatów.

Ogród w remoncie 09:59, 23 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Asiu, problem polega na tym, że planując nasadzenia nie bierzesz pod uwagę kształtu rabaty.
Myślę, że tak skupiłaś się na kształcie trawników, że zapomniałaś, że to nie on będzie odgrywać główną rolę w ogrodzie, a rabaty i rosliny na nich.
Od razu zaznaczam, że poddaję sprawę tylko do spokojnego przemyślenia.

Mamy na tym odcinku wklęsłą rabatę. Dodatkowo, co sama zauważyłaś po bokach mocne bryły. Na obecnym etapie jeszcze nie wiesz jak będzie padać światło. Jaki efekt da. A taka gra światła często odgrywa kluczową rolę tak by uzyskany efekt był zachwycający.

A efekt wklęśnięcia rabaty powinien być podkreślony nasadzeniami po łuku. Sadzenie akurat w tym miejscu roślin po łuku nada głębi temu miejscu. Wstęp z mocnych brył już masz. I teraz jesli posadzisz same krzaki, wysokie, to optycznie wypłaszczysz to miejsce i łuk trawnika będzie wyglądać nienaturalnie, sztucznie, wymuszono. A samo nasadzenie będzie duszne, gęste.
Obecnie masz tam tylko 8m. To nie jest duzo wbrew pozorom. To zaledwie miejsce na np. 5 limek lub 5 dereni sadzone co 1,5m.
Dobrze by było planować to nasadzenie już równolegle z pierwszym, wysuniętym świerkiem, tak by ta rabata była kompatybilna z resztą.
Przejdź się aleją z trawnika i popatrz jak to nasadzenie będzie widoczne podczas spaceru z prawa na lewo i z lewa na prawo. Przecież tak będziesz tą rabatę oglądać. Ona ma chyba być kontynuacją reszty rabat, a nie oddzielnym pokojem.
To taka moja sugestia. Dlatego proponuję wziąć na luz.Trzeba zobaczyć zwłaszcza zimą i wczesną wiosna jako to będzie wyglądać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies