Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 11:00, 12 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)
To miłorzęby od pana spod Ż.? To siewki tych "normalnych". Mam nadzieję, że nie trafi się mi/nam okaz cuchnący owocowami opadłymi.

Ewunia...no zabiłaś mi ćwieka...nie pytałam...Rosły u niego w dwuszeregu...W tym roku ma dodatkowo kilka sztuk ciętych jak marikeny( ale t onie marikeny - przyjżałam się). Moje na razie nie zapaszkują...wiesz kiedy mogą zacząć????
AniMa 11:03, 12 paź 2017

Kawa napisał(a)
Ania widze że zęby na tapecie

fajne zmiany się u Ciebie zapowiadają
lubię takie demolki

Wczoraj ściągnęłam trawnik z ok 2m2. Caluteńka taczka...Gdzie ja to wszystko dam??? Na razie składuje na kupce u sąsiada...Mam nadzieję, że może coś a'la kompost się zrobi...
eM jak widzi, że idę na trawnik, to się w domu chowa, bo mówi, że nie może patrzeć jak jego piękną trawkę usuwam...
AniMa 11:05, 12 paź 2017

JoannaDe napisał(a)
Aniu plan super. Podoba mnie się bardzo bardzo. Zazdroszcząc po cichu bo u mnie się tak nie da

Na zęby przy tarasie tez zwróciłam uwagę i aż się cofnęłam do planu

Ale tak to właśnie jest, plan planem a ogród swoje. Ja tez przekładam wygodę nad wygląd

U Ciebie też się da tylko troszke inaczej
Asiu jeżeli sie cofnęłaś do planów, to chyba Cię te zęby też podrażniły
Jesteś kolejna...
Daje mi to do myślenia i narzuca działania
iwka 11:11, 12 paź 2017

AniMa napisał(a)

przemyśl, jeżeli o to miejsce chodzi. Będzie Ci się źle kosić, mam teraz u siebie podobny układ tylko większe te zęby i powiem Ci że meczarnia z koszeniem. W wewnętrznych kątach zawsze róg zostaje niedokoszony, trzeba ręcznie poprawiać
AngelikaX 11:18, 12 paź 2017

Aniu właśnie o czymś takim jak na Twoim pinie myślałam przy Twoim placyku basenowym. Myślę, że super by ładnie się z grały te żywopłociki z tyłem działki

coś takiego miałam na myśli - zlikwidowałabym ten trawniczek maleńki z lewej strony i pociągneła ten żywopłot z drugiej strony ścieżki tak aby okalał- przysłaniał basen

lub:

jeśli miejsca za mało zostanie to może na tej rabacie co masz przy basenie ale nie wiem co tam masz posadzone czy sens jest się bawić w przesadzanie

ps. Natomiast jeśli chodzi o zęby przy tarasie moim zdaniem, wygodniej przy koszeniu i wizalnie dwa by się zgrały

AniMa 11:55, 12 paź 2017

iwka napisał(a)
przemyśl, jeżeli o to miejsce chodzi. Będzie Ci się źle kosić, mam teraz u siebie podobny układ tylko większe te zęby i powiem Ci że meczarnia z koszeniem. W wewnętrznych kątach zawsze róg zostaje niedokoszony, trzeba ręcznie poprawiać

To samo eM powiedział....
Ok. Dzisiaj poprawka
AniMa 12:01, 12 paź 2017

Angel - takie układy byłyby mocna zmianą - zwłaszcza, ze mam tam już rabatę bukszpanowo- trawowo-kwietną i żywopłot całkowicie by to zasłonił. Mogłabym się pokusić o wąski ekran ale nie bardzo wiem co spełniłoby takie wymagania..... Ja bardziej myślałam o dodaniu niewysokiego żywopłotka tutaj:

JoannaDe 12:29, 12 paź 2017

AniMa napisał(a)

U Ciebie też się da tylko troszke inaczej
Asiu jeżeli sie cofnęłaś do planów, to chyba Cię te zęby też podrażniły
Jesteś kolejna...
Daje mi to do myślenia i narzuca działania

Nie ta powierzchnia

A zęby do koszenia faktycznie będą upierdliwe. Po co sobie roboty dokładać.
AniMa 12:35, 12 paź 2017

Kombinowałam z fragmentem ogrodu przy tarasie z zębową rabatą i wiem też, że fragment od siatki będę musiała podnieść do góry:

Jak proponowałybyście mi obsadzić ten kawałek obok klona palmowego czerwonego?
NA razie mam tam 3 kulki bukszpanowe, 2 daniki, 1 stożek z bukszpana, trzmieliny i świerka białego conica... Zastanawima sie jak to ułożyć aby ładnie grało....

Tu już poprawione "Zęby" i podwyższona boczna rabata z klonem:

Kulki i stożek zielone jak na zdjęciach wyżej Czerwony to krzew klonu palmowego czerwonego i hortensja Vanilka
gwiazdka duża to planowany na wiosnę ML a małe to seslerie, Żurawek nie nanosiłam...
Pszczelarnia 13:58, 12 paź 2017

AniMa napisał(a)
Ewunia...no zabiłaś mi ćwieka...nie pytałam...Rosły u niego w dwuszeregu...W tym roku ma dodatkowo kilka sztuk ciętych jak marikeny( ale t onie marikeny - przyjżałam się). Moje na razie nie zapaszkują...wiesz kiedy mogą zacząć????

Ja go pytałam od razu. Powiedział, że siewki. Więc mogą nam się trafić żeńskie egzemplarze. Te owocują po latach, więc na razie zapach zjełczałego masła nam nie grozi - tak się dzieje jak owoce opadną i zaczną gnić.

Kiedyś miałam stare wiśnie w tym miejscu i powiedziałam nigdy więcej owoców przy pasie dla samochodów. I co? Po latach posadziłam siewki miłorzębów. Widocznie tak jakoś to jest.

Pan nie ma Marikenów.