Dzień dobry,
Posiadam taką roślinę doniczkową. Niestety nie wiem jaki to rodzaj. Od paru tygodni na liściach pojawiają się plamy biało żólte i brązowe/czarne. Bardzo proszę o pomoc jak ratować roślinkę. Gdzieś w internecie wyczytałam, że może to być spowodowane nadmiernym podlewaniem. Przez jakiś czas nie podlewałam rośliny i przestawiłam z okna w nienasłonwcznione miejsce. Ale to spowodowało, że w przeciagu 3-4 dni kilka liści zżółkło w całości.
W lipcu/sierpniu przesadzałam roślinę z doniczki, w której ją dostałam do doniczki większej (korenie wychodziły już ponad poziom ziemi. Będę wdzięczna ze wszelkie porady.
Pozdrawiam
Jabłonka 'Dolgo' dla Kaysi.
Przy okazji powiem o cięciu jabłonek. Tniemy wczesną wiosną w lutym, na początku marca do połowy marca. Można wykonać cięcie następne (można już pod koniec czerwca) do sierpnia, zalecane przy prowadzeniu drzewek na szpalerach, ekranach - jakkolwiek się to nazywa, bo w tym wypadku cięcie to podstawa.
A tu moja kordylina australijska, stojącą przed domem. Jest już spora.Mam zamiar spróbować ją przezimować ma widnym chłodnym poddaszu (nieogrzewane, w moim biurze).
Bardzo nam się podoba, rośnie jak na drożdżach u nas w cieniu i wilgoci.
Dla nas, amatorów, uważam że dwie cechy są najważniejsze, żeby zorientować się z jaki dereniem mamy do czynienia.
Podsadki
dereń kousa regularne i spiczaste (ostro zakończone)
dereń kwiecisty- podsadki nieregularne, pofałdowane,bardzo często z charakterystycznym wgłobieniem na środku każdej podsadki ( często wygląda to jak uszkodzenie, może mieć inne zabarwienie )
Owoce ( oczywiście mówimy tu tylko o dereniach ozdobnych a nie jadanych )
W polskich warunkach tylko dereń kousa zawiązuje owoce, wiec jak widzimy charakterystyczne "jagódki" to raczej mamy pewność, że jest to kusa
Posadziłam dzisiaj red barony na rabacie przed domem, mega wypasione sadzonki uwaga po 4 zł. Kupione na allegro próbę. Bardzo polecam tego sprzedawcę, wszystko piękne i dorodne. Jak ktoś chce namiary, napisze na priv. Wiem, że już późno na sadzenie traw, ale w zeszłym roku dały radę sadzone w listopadzie, to moŻe w tym roku też